Gebeliğin 5. Haftası – Ceninin 4. Haftası

Hafta hafta gebelik rehberine hoşgeldin!

Gebeliğin 5. haftasında bedeninde neler oluyor? 5 haftalık hamilelikte belirtiler nelerdir? Gebeliğin 5. haftasında ultrason ve bebeğin durumu, dikkat etmen gerekenler ve daha fazlası bu yazıda.

Gebeliğin 5. Haftası

5.hafta hamilelik
Hamileliğin 5.haftasında bebeğiniz susam tohumu büyüklüğündedir.

Hamilelik kulübüne hoş geldin! 5. hafta, annelerin hamile olduklarını öğrendikleri ortak bir zamandır. Bunun sebebi, reglini kaçırdığınızı muhtemelen yeni fark etmeniz ve “… Belki de bir test yapmalıyım!” demeniz. Üstelik, 5 haftalık hamilelikte, artan hormon seviyeleri, ağrıyan göğüsler, mide bulantısı ve yorgunluk gibi göz ardı edilmesi zor olan belirtiler olabilir. (Aynı hormonlar, hamilelik testinin pozitif bir sonuç vermesine sebep olan hormonlardır.) Tamam, “kulüp” şu anda çok eğlenceli olmayabilir, ancak sonunda üye olduğuna çok sevineceksin. Sadece biraz zaman ver, yaklaşık sekiz ay daha! 😊

5 Haftalık Hamile Kaç Aylıktır?

5 haftalık hamilelik bir aylık hamileliktir. Evet, hamile olduğunu yeni fark ettin ve kitaplara göre zaten çoktan bir aylık hamilesin. Bunun nedeni çoğu doktorun hamileliği son regl döneminin ilk gününden itibaren saymaya başlamasıdır. Sadece sekiz ay kaldı!

Gebeliğin 5. Haftasında Bedeninde Neler Oluyor?

Gebeliğin 5. haftasında karnında bir değişiklik var gibi görünmeyebilir veya biraz şişmiş olabilirsin ya da yarım kilo kadar almış olabilirsin. Ya da belki de o kadar rahatsız hissediyorsun ki yemek yiyemiyorsun ve bir yarım kilo kaybetmiş olabileceğin için endişelisin. Tüm bu senaryolar tamamen normal kabul edilir ve gerçekten öyledir! Tüm gebe kadınlar farklıdır ve gebelikleri boyunca vücutlarının nasıl değiştiği ciddi oranda değişiklik gösterir.

Muhtemelen hamilelik sürecindeki kilo artışı hakkında biraz meraklanmaya başladın. Kısa cevap: Henüz bunun için fazla endişelenmene gerek yok. Doktorlar ilk üç ayda sadece birkaç (tam söylemek gerekirse 0,5 ila 2,5 kg arası) kilo almanızı tavsiye ediyorlar ve bu muhtemelen senin bu konuda fazla düşünmene gerek kalmadan gerçekleşecektir.

Uzun cevap ise kilo alman gerekecek.

Doktorun seninle sana özel kilo alımı önerilerini paylaşacak – bu konunun vücut tipine göre değiştiğini bilmelisin. Amerikan Kadın Hastalıkları ve Jinekologlar Koleji (ACOG) şu şekilde öneriyor:

Düşük kiloluysan (18,5’ten düşük VKİ):

  • Önerilen toplam hamilelik kilo alımı 14 ila 20 kgdır.
  • İkinci ve üçüncü üç ayda, haftada 0,5 kg (tam olarak 0,5 ila 0,7 kg arası) almayı hedefleyebilirsin.

Ortalama bir kilodaysan (VKİ: 18,5 ila 24,9):

  • Önerilen toplam hamilelik kilo alımı 14,5 ila 17,5 kgdır.
  • İkinci ve üçüncü üç ayda, haftada 0,5 kg veya biraz daha az (tam olarak 0.4 ila 0,5 kg arası) almayı hedefleyebilirsin.

Fazla kiloluysan (VKİ: 25 ila 29.9):

  • Önerilen toplam hamilelik kilo alımı 7,5 ila 12,5 kgdır.
  • İkinci ve üçüncü üç ayda, haftada 0,25 kg (tam olarak 0,25 ila 0,35 kg arası) almayı hedefleyebilirsin.

Eğer obez isen (30 ve üstü VKİ):

  • Önerilen toplam hamilelik kilo alımı 5,5 ila 10 kgdır.
  • İkinci ve üçüncü üç ayda, haftada yaklaşık 0,25 kg (tam olarak 0,2 ila 0,3 kg arası) almayı hedefleyebilirsin.

İkiz bekleyen 5 haftalık hamile isen:

  • Önerilen toplam hamilelik kilo alımı 18,5 ila 27 kgdır.
  • Hamileliğinin ilk yarısında, haftada yaklaşık 0,5 kg almayı hedefle. İkinci yarıda, haftada 0,5kg’ın biraz üzerinde almayı hedefleyebilirsin.

İkiz bekleyen 5 haftalık hamile olup olmadığını mı merak ediyorsun? Eğer öyleysen, muhtemelen henüz bilemeyeceksin, ancak yukarıda bahsettiğimiz gibi, bazı ikiz anneleri daha ağır sabah rahatsızlıkları geçirdiklerini söylerler. Ayrıca tek bebek bekleyen kadınlardan daha hızlı kilo alabilir ve hamile olduklarını belli etmeye başlayabilirler.

5 haftalık hamilelik partnerinden masaj yapmasını istemek için güzel bir zaman. Büyük bir karnın olmayabilir, ancak beşinci haftada, vücudun hızla ve agresif bir şekilde bebeği büyütmeye çalışıyor, bu yüzden biraz şefkati hak ediyorsun, öyle değil mi?

Gebeliğin 2. ayında bedeninizdeki değişimleri öğrenmek için tıklayın.

Gebeliğin 5. Haftasında Belirtiler Nelerdir?

İlk beş haftada hissedeceğin hamilelik belirtileri, vücudunun geçirmesi gereken bir dizi değişikliğin sadece başlangıcıdır. Şu an olanlara bakarak olarak tüm hamilelik sürecinden korkmaya gerek yok: Birçok anne ilk üç aylık dönemin en zor dönem olduğunu söyler, bu yüzden, sıkıntıların yolunun üzerinden biran evvel kalkmış olacağını düşün. Bu arada, kendine iyi bak ve bol bol dinlen, doğru beslen ve kendini daha iyi hissetmene yardımcı olacak yollar bulmaya çalış. 5. haftada beklemen gereken değişimleri merak ediyorsan, en yaygın olanlar bunlardır:

Acıyan göğüsler. Sabah rahatsızlıkları tüm dikkatini üzerine çeker, ama ağrıyan göğüsler aslında 5 haftalık gebelikte en sık görülen semptom olabilir.

Sabah rahatsızlıkları. Bu kötü çocuk çok yanlış adlandırılmış. Erken gebelikte bulantı, sadece sabah değil, günün herhangi bir saatinde gerçekleşebilir. Ve ne yazık ki, bazı hamile anneler tüm gün oldukça huzursuz hissederler. Aslında, eğer 5 haftalık hamile isen ve ikiz bekliyorsan, şiddetli sabah rahatsızlıklarına yakalanma olasılığın daha yüksektir. Bu bulantılarla baş edebilmene yardım edecek en iyi stratejiyi bulmak için deneyler yapabilirsin. Az ve sık yemek bu stratejilerden biridir. Ayrıca B6 Vitamini, zencefil kapsülleri, mide bulantısını azaltıcı pastiller veya lolipoplar ve akupresür bilekliklerini deneyebilirsin.

Yorgunluk. Hamileliğin 5. haftasında, bir yönetim kurulu toplantısının, kimi zamansa bir buluşmanın ortasında uyumak istemen çok normaldir. Bir bebek yaptın ve ekstra dinlenmen, hafif egzersizler yapman ve kan şekerinin düşüp zaten az olan enerjini daha da düşürmemesi için birkaç saatte bir yemek yemen, yapılması gereken en iyi şeydir.

Sık idrara çıkma. Gebeliğin erken döneminde daha sık idrara çıkma isteğinin olduğunu fark edebilirsin. Gebeliğin 5. haftasında görülen bu semptom, aslında böbreklerin genişlemesidir. (Eyvah!)

Kramplar. 4 – 5 haftalık hamilelikte kramplar bebeğin rahminin duvarına doğru şekilde implante olduğunu gösteren bir işaret olabilir. Ya da rahminin genişlediğini ve ligamentleri uzattığını gösteren bir işaret de olabilir. 5 haftalık hamilelikte şiddetli veya ağrılı bir kramp hissediyorsan, doktorunu aramalı ve bir sorun belirtisi olmadığından emin olmak için kontrol ettirmelisin.

Lekelenme. 5 haftalık gebe iken lekelenme korkutucu görünebilir, ama iç çamaşırında biraz kan implantasyonun belirtisi de olabilir. Ayrıca cinsel ilişkiden sonra da biraz kan görebilirsin, çünkü hamile olduğun için serviksin artık daha hassastır. Bu tamamen normaldir, ancak 5 haftalık hamilelikte lekelenmeden daha ciddi görünen veya ağır kanama gibi bir durumun varsa ve gerçekten endişeleniyorsan doktorunu aramalısın.

5 haftalık hamile olan bazı anneler hiç semptom hissetmezler. Ya da, 5 haftalık hamilelikte, semptomlar geliyor ve gidiyor gibi hissedebilirsin. Ve bunların hepsi tamamen normaldir! Kendini hasta hissetmiyor ya da acı çekmiyorsun diye hamileliğinle ilgili ters giden bir şeyler olduğu anlamına gelmez. Bu sadece şanslı olduğun anlamına gelir!

Erken hamilelik belirtilerini hesaplamak için tıklayın.

Gebeliğin 5. Haftasında Ultrason ve Bebeğin Durumu

5 haftalık embriyon şu anda bir kurbağa yavrusundan daha büyük görünmüyor, ama o çoktan önemli organlarını (kalp, mide, karaciğer ve böbrekler – ve sistemler – sindirim, dolaşım ve sinir) oluşturmaya başladı bile!

5 haftalık hamilelikte, bebek bir elma tohumu büyüklüğündedir. Evet, embriyon artık ölçülebilir bir durumda – hamileliğin beşinci haftası da olsa, bebeğin tepeden tırnağa 3,3 cm boyunda – ve daha da çok büyümeye hazırlanıyor. Aslında, önümüzdeki hafta içinde neredeyse iki katına çıkacak. Büyü bebeğim, büyü!

Eğer hamilelik komplikasyonlarına sebep olabilecek yüksek riskli bir tıbbi geçmişin yoksa, muhtemelen 5 haftalık hamile iken ultrasona girmeyeceksin. Bunun yerine, doğum uzmanın muhtemelen ilk doğum öncesi ziyaretin için 8 veya 9. haftalar arası için randevu almanı isteyecektir. Ve sadece sabırsızlıkla beklemek zorundasın. Acınızı hissediyoruz, üzgünüz!

İlk ultrasonunda, doktor ya da teknisyen bebeği tepeden tırnağa ölçecek ve bebeğini ebadına göre (gebeliğin hangi haftasında olduğuna göre değişecektir) doğum yapacağın tarihi hesaplayacaktır. Senin ve bebeğin iyi olduğundan emin olmak için çok fazla kan testi ve idrar testi yapacaksın.

Bu nedenle bebeğin ultrason ekranında çırpınan minik kalp atışını görmeye başladığında, kendine şunu hatırlat, kan ve idrar tahlilleri için birkaç hafta bekleyebilirsin. Kulübe hoş geldin!

Gebeliğin 1. ayında bebeğin gelişimini öğrenmek için tıklayın.

Gebeliğin 5. Haftasında Nelere Dikkat Etmelisin?

Hamileliğin ilk haftaları bebeğin sağlığı açısından kritik bir dönemdir. Bu dönemi önemli birkaç noktaya dikkat ederek pürüzsüz geçirmek önemlidir.

Örneğin virüs ve bakteriler bu kritik dönemde bebeğe zarar verebilir. Bebeğin enfeksiyon kapması ancak annesi kanalıyla gerçekleşir. Hamilelik dönemi boyunca kızamık, kabakulak, hepatit, su çiçeği, kızamıkçık gibi hastalıklara yakalanmamak için bağışıklığını kuvvetlendirmeli ve önlem almalısın.

Sürekli kullandığın bir ilaç varsa, doktorun ile görüşerek kullandığın ilaçları paylaşmalı ve onun görüşüne göre aksiyon almalısın. Bitki kaynaklı ilaçlar da dahil olmak üzere tüm listeyi doktorunla paylaşmayı ihmal etme.

Önemli Hatırlatmalar:

  • Sağlıklı bir beslenme düzeni oturtmalısın.
  • Hamilelik günlüğü başlatmayı ihmal etme.
  • Bebeği hayatta tutmak için bir plan yap.

Gebeliğin 5. Haftasında Hangi Egzersizleri Yapabilirsin?

Bu ay boyunca yapacağın geriye doğru esneme hareketleri oldukça yararlı olacaktır.

  • Ellerinin ve dizlerinin üzerinde yere çök. Kolların dimdik, ellerin ise omuzlarının tam altında olsun.
  • Yavaş yavaş geriye doğru kıvrıl. Başını dizlerine doğru çekerken, kolların öne doğru uzanmış olarak kalsın.
  • Birkaç saniye öylece kal. Sonra yavaşça eller ve dizler üstündeki pozisyonuna geri dön.
  • Bunu 5-10 kere tekrar et.

Bonus Bilgi: Partnerinle Olan İlişkin

Anneliğe adım atmak, hayattaki farklı rollerinden ve ilişkine ayırdığın zamandan çalabilir. Partnerin cinsel ilişkiye istekli iken senin isteksiz olduğun zamanlar olabilir. Bu gibi durumlarda partnerin sana sana yanaşırken, sen onu reddedebilir ve kendini dışlanmış hissetmesine sebep olabilirsin. Aslında belki de sadece yorgun, üzgün veya endişelisindir. Normal zamanlarda olduğu gibi gebelik sırasında da bu tip yanlış anlamalar ve çatışmalar yaşamak kaçınılmazdır ve önemli olan anlayış ve açık iletişim ile bu çatışmaları önleyebilmek ya da azaltabilmektir. Partnerinle mutlaka açık iletişim kurmalı ve hislerini dürüstçe konuşmalısın.

Önerilen Makaleler

Gebe Kalma Olasılığınızı Nasıl Artırabilirsiniz?

Nasıl erkek çocuk sahibi olunur?

Hamilelik Öncesi ve Hamilelikte Beslenme

Vücudun Hamileliğe Hazır mı? Şimdi Test Et!

Gebeliğe Hazır mısınız?

Gebelik Haftası Hesaplama

Hamilelik Belirtileri Hesaplama

Özet
Gebeliğin 5. Haftası
Makale İsmi
Gebeliğin 5. Haftası
Tanımlama
Hafta hafta gebelik rehberine hoşgeldin!Gebeliğin 5. haftasında bedeninde neler oluyor? 5 haftalık hamilelikte belirtiler nelerdir? Gebeliğin 5. haftasında ultrason ve bebeğin durumu, dikkat etmen gerekenler ve daha fazlası bu yazıda.
Yazar
Yayıncı İsmi
bebekegitimi.com
Logo

Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

Sizin Tepkiniz Nedir?

Komik Komik
1
Komik
Bayıldım! Bayıldım!
6
Bayıldım!
Garip Garip
1
Garip
Sevmedim Sevmedim
0
Sevmedim

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube, Vimeo veya Vine Kodları
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı