Hafta Hafta Gebelik Rehberi
Hafta hafta gebelik rehberine hoşgeldin!
Gebeliğin 26. haftasında bedeninde neler oluyor? Gebeliğin 26. haftasında ultrason ve bebeğin durumu, dikkat etmen gerekenler ve daha fazlası.
Gebeliğin 26. Haftası

Henüz bebekle tanışmadın, ama hayatını ele geçiriyor! Uykunu müdahale ediyor. Hafızanla mesajlaşıyor. Ve hatta sana 26. haftada bir iki stresli baş ağrısı veriyor. Hımm, aynı şeyleri doğumdan sonra da yapacak! Bebeğe hazırlanmak için dokuz ayın olduğunu söylediklerinde, sadece bebeğin büyümesinden, araba koltuğu ve ana kucağı satın almaktan bahsetmiyorlar. Yeni doğmuş bir bebeğe zihinsel olarak hazırlanmak ve dikkatimizin merkezi haline getirmek gerekiyor. Ve şimdiden, hamileliğin 26. haftasında, bebek sana bu konuda biraz pratik yaptırıyor 😉
26 Haftalık Hamile Kaç Aylıktır?
26 haftalık hamile beş ay ve üç haftalık hamiledir. Hamileliğin altıncı ayından geçiyorsun.
Gebeliğin 26. Haftasında Bedeninde Neler Oluyor?
26. haftaya kadar, muhtemelen yaklaşık 8-11 kg aldın, eğer ikiz bekleyen 26 haftalık bir hamileysen yaklaşık 13,5-21 kg aldın. 26 haftalık hamile karnına dokunduğunda, rahminin üst kısmının göbek deliğinin yaklaşık 6 cm yukarısında olduğunu fark edeceksin. Gebeliğin geri kalanı için karnın her hafta yaklaşık 1,25 cm büyümeye devam edecek.
Gebeliğin 7. ayında bedeninizdeki değişimleri öğrenmek için tıklayın.
Gebeliğin 26. Haftasında Belirtiler Nelerdir?
26 haftalık hamilelik belirtileri genellikle rahatsızlık dolu ve bebek büyüdükçe ve beden doğuma hazırlanmak için değişiklikler yapmaya başladıkça daha da rahatsızlaşıyor.
– Uyku problemi. Esniyor musun! Doğum vakti yaklaştıkça, biraz dinlenmek daha zor olabilir! Kafein alımına dikkat et, bol su iç ve vücudunun gece dinlenmesine yardımcı olmak için küçük bir egzersiz yap (yürüyüş yap!).
– Şişme. Şişlikten hoşlanmayabilirsin, ancak hamileliğin 26. haftasında hafif bir şişlik olması normaldir. Ancak, preeklampsi adı verilen tehlikeli bir durumun işareti olabilecek ciddi veya ani şişliklere dikkat etmek önemlidir. Şişliklerin endişe verici görünüyorsa doktorunu ara.
– Baş ağrısı. Bunlar genellikle hormon dalgalanmaları veya stresten kaynaklanır. Ancak aç ya da susuz kalmışsan da baş ağrın olabilir, bu nedenle en az birkaç saatte bir, bir şeyler yiyerek ve sık sık yudumlamak için yanında bir bardak su bulundurarak kendine ve bebeğine iyi bakmaya devam et.
– Hamilelik beyni. Bir şeyleri hatırlamak zor mu oluyor? Bu hormon dalgalanmalarının fizyolojik bir belirtisi olabilir, ama aynı zamanda kafanda çok fazla şeyin olmasından da kaynaklanabilir.
– Braxton Hicks kontraksiyonları. Karnın arada sırada çok mu geriliyor? Bu bir kasılma. Evet, şimdiden. (Braxton Hicks, ikiz bekleyen 26 haftalık hamile olan kadınlarda daha belirgindir.) Yine de çıldırma – kasların doğum için egzersiz yaptığı için esniyor. Kasılmalar istikrarlı veya şiddetli olmadıkça, bir süre sonra geçer. Kasılmalar ağrılıysa veya durmuyorsa doktoruna bildir; bu erken doğum belirtisidir.
– Yüksek tansiyon. Kan basıncında hafif bir artış 26. haftada normaldir. Doktorun daha yüksek bir artış gördüyse, seni daha yakından izlemeye karar vermiş olabilir. Bunun nedeni, hipertansiyonun – 140 mm Hg’den fazla sistolik okuma veya 90 mm Hg’den fazla diyastolik okuma – preeklampsi veya HELLP sendromunun bir belirtisi olabilmesidir. Bu potansiyel olarak tehlikeli gebelik komplikasyonlarının hemen tedavi edilmesi gerekir.
Gebeliğin 26. Haftasında Ultrason ve Bebeğin Durumu
26. haftada bebek bir lahana kadar büyüktür. Duyularını, özelliklerini ve hatta yeteneklerini geliştiriyor! Vaov!
Muhtemelen bir sonraki doğum öncesi randevuna kadar birkaç hafta daha var ve normal şartlarda 26 haftalık hamilelikte bir ultrason bulunmuyor. Bu nedenle 26 haftalık hamile karnının içinde neler olup bittiğini öğrenmek için büyük ihtimalle kendinizi yiyorsun. İşte sana bir bakış: Bebek nefes alıyor – amniyotik sıvıdan, havadan değil. Doğumdan sonraki ilk dakikalar için iyi bir egzersiz!
Bebek antikorlarını emerek bağışıklık sistemini dışarıdaki hayata hazır hale getiriyor. Ve bebeğin gözleri şekilleniyor ve yakında açılmaya başlayacak. 26 haftalık fetüsünün kirpiklerini çoktan ürettiğine inanabiliyor musun? Yakında, onları kırpmaya başlayacak.
Gebeliğin 7. ayında bebeğin gelişimini öğrenmek için tıklayın.
Gebeliğin 26. Haftasında Nelere Dikkat Etmelisin?
Yapılan son araştırmalara göre gebelik döneminde balık tüketen kadınların erken doğum riskinin azalıyor. Hamile iken balık tüketen kadınların hamilelik dönemi oldukça sağlıklı geçtiği gibi bebekleri de daha kilolu ve sağlıklı oluyor. Buna dayanarak haftalık diyetindeki balık miktarını gözden geçirip, artırmak isteyebilirsin.
Önemli Hatırlatmalar:
- Doğum yapacağın hastaneyi gör.
- Hastaneye ön kayıt yaptır.
- Bebeğinle iletişim kur.
- Eşinle zaman geçir.
Gebeliğin 26. Haftasında Hangi Egzersizleri Yapabilirsin?
Bu ayki egzersizin biraz daha aksiyonlu olacak, aşağıdaki adımları takip edip, günlük olarak tekrar et.
- Ellerinin ve dizlerinin üzerine çök. Ellerin omuz hizasına gelecek şekilde açık olsun.
- Sağ dizini kaldırıp sağ bacağını yere paralel gelecek şekilde aç. Sırtın kambur olmasın.
- Her iki bacağınla 5-10 defa tekrar et.
Bonus Bilgi : Kısa Bir Mola Ver
Mümkün olduğu sürece yavaşla, arkana yaslan ve gevşe. Son ayların karmaşası ve stresi başlamadan hamileliğinin bu ayının keyfini çıkarmaya bak. Hatta duygu ve düşüncelerini bir günlük halinde tutmak isteyebilirsin. Bebeğine hafif bir müzik çal ve konuş onunla. İlerde kendisi ile paylaşmak için fotoğraflarını çek karnının. Hamile olmanın tüm güzelliğini hissetmeni sağlayacak aktiviteleri yap ve rahatla.
Önerilen Makaleler
Hamilelik bilgin ne kadar iyi?
Hamilelik Öncesi ve Hamilelikte Beslenme
Hamilelik Sırasında Sigara İçtiniz mi?
Hamilelik Kanamaları ve Pozitif Bir Doğum Hikayesi
Hamilelik ve Emzirme Dönemi Kiloları


0 Yorum