Hafta Hafta Gebelik Rehberi

Hafta hafta gebelik rehberine hoşgeldin!

Gebeliğin 11. haftasında bedeninde neler oluyor? 11 haftalık hamilelikte belirtiler nelerdir? Gebeliğin 11. haftasında ultrason ve bebeğin durumu, dikkat etmen gerekenler ve daha fazlası bu yazıda.

Gebeliğin 11. Haftası

gebeliğin 11. haftası - hafta hafta gebelik
Gebeliğin 11. haftasınında bebeğiniz bir incir büyüklüğündedir.

Airbnb ve Trip Advisor’a bir göz atmalısın! Hamileliğin 11. haftası, bebek balayını planlamak için harika bir zaman: eşinle romantik bir kaçış. Bu geziye ikinci üç ayda çıkmanızı öneririz, çünkü kendini en enerjik hissettiğin dönem olacak ve üçüncü üç aya girdiğinde çok fazla seyahat yapmak isteyeceğini sanmıyoruz. Bebek balayı, hamileliğini kutlamanın sadece hoş bir yolu olmakla kalmaz; aynı zamanda bebeğin zamanını ve dikkatini bir ton almaya başlamadan önce eşinle bağ kurma şansıdır.

Hey, belki de biraz rahatlayacaksın! Bu nedenle, bizi dinle ve hamileliğinin 11. haftasında, tatil için uygun mekanlara göz atmaya başla. Eğer başka bir uyarana daha ihtiyacın varsa, her geçen gün daha da gelişen ve büyüyen bebeğini hayal et.

11 Haftalık Hamile Kaç Aylıktır?

11 haftalık olduğunda yaklaşık iki ay ve iki haftalık hamilesin. Birkaç hafta içinde ikinci üç aya gireceksin.

Gebeliğin 11. Haftasında Bedeninde Neler Oluyor?

11 haftalık hamile karnın, sadece gaz ve şişkinlik yerine tam bir bebek geliştirmeye başlıyor ama bunu yüksek sesle söylemek zor olabilir! Özellikle ilk hamileliğin ise 11.haftada henüz göstermiyor olabilirsin. İkinci bebeklerine hamile olan kadınlar ve ikiz bekleyen 11 haftalık gebe kadınlar, karınlarını ilk kez anneler olanlardan daha erken belli etmeye başlarlar.

Karnın gözle görülür şekilde değişebilir veya değişmese de, göğüsleriniz fark edilir derecede değiştiğini görmek seni şaşırtabilir. (Tercihine göre bunun hoşuna gitme ihtimali yüksek!) Oyunun bu aşamasında yeni, rahat, esnek sutyenler için alışveriş yapmanı tavsiye ederiz. Emzirmeyi planlıyorsan, bir emzirme sutyeni alabilirsin, bebek doğduktan sonra da işine yarar. Ayrıca, emzirme sutyenleri değişen büyüklüğe ayak uyduracak şekilde yapılır, zaten muhtemelen göğüslerinin daha gidecek yolu var 😊

11. haftada, düşük yapma ihtimali kafana takılabilir. Endişelenmemek zor – anneliğe hoş geldin! – ama bil ki bebeğin kalp atışını bir defa gördükten sonra düşük riski sadece yüzde 3’e düştü. Bir sonraki aya kadar daha da düşecek.

Gebeliğin 3. ayında bedeninizdeki değişimleri öğrenmek için tıkla.

Gebeliğin 11. Haftasında Belirtiler Nelerdir?

11. haftada vücudun (ve aklın) hala karmakarışık. Şu anda kendini sakin hissetmek zor olabilir, çünkü hormonların hala şiddetli ve miden çok bulanıyor olabilir. Ama tünelin sonunda bir ışık var – hamilelik belirtilerinin en şiddetli olduğu ilk üç aylık dönemin bitmesine bir kaç hafta kaldı! Aşağıda, 11 haftalık hamilelikte neler yaşayabileceğin hakkında daha fazla bilgi bulabilirsin:

– Yorgunluk. Bitiksin, ama ikinci üç ayda enerjinde bir artış olmasını bekleyebilirsin. O zamana kadar, geri adım atıp biraz dinlenmek için kendine izin ver.

– Mide bulantısı. Anladık. Hastalık ve yorgunluktan bıktın ve yoruldun. Yakında kendini daha iyi hissetmeye başlayacağına söz veriyoruz.

– Gaz (oof!). Üzgünüz, ama bu sıkıntı da hamileliğin bir parçası. Yediğin şeyleri yakından takip et (eğer herhangi bir şeyi beslenme listenden çıkarman gerekiyorsa buna dikkat et) ve fasulye, lahana, kızartılmış yiyecekler ve tatlılar gibi sana gaz problemi yaşatan yiyeceklerden uzak durmaya çalış. Çok miktarda sıvı iç ve lif bakımından zengin yiyecekler tüket.

– Ruh hali. Daha fazla Zen hissetmene yardımcı olmak için yoga gibi bazı zihinsel / fiziksel egzersizler dene. Ve eğer mümkünse, stresli durumlardan kaçın (kalabalık aile partileri gibi – Evde dizi keyfi yap!)

– Bacak ağrısı. Sıkılı, ağrılı kaslar gece vurabilir ve uykunu etkileyebilir. Bolca su içmek ve gün boyunca bacaklarını uzatmak, bacak kramplarını önleyebilir. Ayrıca yeterli potasyum ve magnezyum aldığından emin olmak için beslenme listene bir göz atabilirsin.

– Cilt kararması. Bir sabah uyanıp “Amanın! Göbeğimin ortasındaki karanlık çizgi nedir ve neden orada?” diye düşünebilirsin. Eh, bu linea nigra denilen tamamen normal bir gebelik belirtisidir. Bu koyu çizgi hormonal değişikliklerden kaynaklanır ve kalıcı değildir – doğurduktan sonra, özellikle de emziriyorsan, bir süre etrafta dolaştığını fark edebilirsin. (Emzirme ile ilgili hormonlar nedeniyle.)

– Vajinal akıntı. Tamam, muhtemelen ince pedlere yatırım yapmak isteyeceksin, çünkü hamileliğin süresince akıntılarda bir artış görülebilir.

İkiz bekleyen 11 haftalık gebe kadınların sıklıkla yüksek hormon düzeyleri vardır, bu da semptomların iki katına çıkması ve daha yüksek kilo alımı anlamına gelebilir. Her ikisi de normaldir ve siz de önümüzdeki haftalarda artan enerjiden ve azalan mide bulantısından nasibinizi alacaksınız.

Gebeliğin 11. Haftasında Ultrason ve Bebeğin Durumu

Göremezsin, ama bebek 11 haftalık hamile karnının içinde akıcı ve incelikle hareket ediyor. 11 haftalık fetüsün cildi henüz saydam, ama daha da opak olma yolunda ilerliyor. 11. haftada, bebeğin parmakları ve ayak parmakları artık perdeli değil. Diş tomurcukları, saç kökleri ve tırnak yatakları da şekilleniyor. Havalı değil mi?!

Bebek artık bir misket limonu kadar büyük! 11 haftalık fetüsü yaklaşık 4 cm uzunluğunda ve yaklaşık 0.007 kg ağırlığında. 1:1 kafa-vücut oranına sahip (ki bu kulağa garip geliyor, ama değişecek!).

Şimdilerde – 11. ve 13. haftalar arasında – ilk üç aylık taramayı yaptırıyor olabilirsin. Bu, Nukal Saydamlık Taraması (Nuchal Translucency Screening) adı verilen özel bir ultrason ve bir kan testi. 11 haftalık gebelikte ultrason sırasında, teknisyen veya doktor bebeğin boynunun arkasını ölçecektir – anormal bir ölçü kromozomal anormalliğin bir göstergesi olabilir. Daha sonra kan testi çok düşük veya çok yüksek hormon seviyeleri için tarama yapar. Hem NTS hem de kan testinin sonuçlarını dikkate alarak, doktorun sana bebeğin kromozomal bir duruma sahip olma riskini anlatacaktır. Sonuçları beklemek sinir bozucu olabilir, ancak bilmek seni rahatlatacaktır.

İkiz bekleyen 11 haftalık gebe kadınlar, ultrasonda bebeklerinin göbek kordonlarını ve hatta bir veya iki plasentayı da görürler. Bebekler plasentayı paylaşıyorsa, fetüsler muhtemelen birbirinin aynısı olur. Eğer iki ayrı plasenta varsa, aynı veya ayrı yumurta ikizi olabilirler. Aynı plasentayı paylaşan tek yumurta ikizleri, her ikisinin de yeterince beslendiğinden emin olmak için genellikle daha sık kontrollere ihtiyaç duyarlar. Evet, kardeşler rahimde bile paylaşmayı öğrenmek zorunda!

Gebeliğin 3. ayında bebeğin gelişimini öğrenmek için tıkla.

Gebeliğin 11. Haftasında Nelere Dikkat Etmelisin?

Bebeğin hızla geliştiği bu dönemde karbonhidratlı gıdalar almak çok yerinde olur, zira bebek için temel enerji kaynağı olurken, vücudun proteini verimli bir şekilde kullanabilmesine de yardımcı olur.

Önemli Hatırlatmalar:

  • Tarzına uygun hamile kıyafetleri alışverişi yap.
  • Bir bebek balayı planla.
  • Perakende mağazaların bebek bölümleri için gerekli kayıtları yaptırmaya başla.

Gebeliğin 11. Haftasında Hangi Egzersizleri Yapabilirsin?

Üçüncü ay boyunca aşağıdaki egzersizi tekrarlamak seni rahatlatacaktır.

  • Sol tarafının üzerine yat, sol kolunun dirsekle bilek arası kısmından destek alarak doğrul. Sol omzun sol dirseğinin tam üzerinde dursun. Sağ kolun ise vücudunun üzerinde olsun.
  • Birkaç saniye bu şekilde durduktan sonra yere doğru eğil. Bu hareketi 5-10 kez yap.
  • Aynı hareketi sağ yanınla tekrarla.

Bonus Bilgi : Doğum Öncesi Testler

Bu ay yapacağın ziyarette, doktorun seninle çeşitli doğum öncesi testler hakkında konuşabilir. Bu testler fetal (cenin) anomalileri ile ilgilidir. Testlerin amacı; kan tahlilleri ve ultrason muayenesi aracılığıyla bebeğin sağlık durumunu kontrol etmektir. Testlerin bazıları isteğe bağlı olarak yapılırken bazıları mutlaka tavsiye edilir, bazıları ise zorunludur.

Çoğu kadının kafası bu tahlillerle ilgili soru işareti ile doludur ve bu çok normaldir. Yapacağın ikinci doktor ziyareti bu tip endişelerini konuşmak için çok uygun bir zamandır ve kafandaki birçok sorunun cevabını alarak bilinçli kararlar vermene yardımcı olur. Doğum öncesi testleri, genelde 10. ve 20. haftalar arasında yapılır. Bazı testler çok kısıtlı bir zaman diliminde yapılır.

Kadınların bazıları testlerin hepsini yaptırmak isterken, bir kısmı sadece bazılarını yaptırır, diğerleri ise yalnızca zorunlu olanları yaptırmakla yetinir. Bu testler yarar ve riskleri konusunda doktorunla yapacağın konuşma içini en rahat ettirecek kararı vermeni sağlayacaktır, unutma tüm bu prosedürler bebeğini kucağına aldığında çok geride kalmış olacak.

Önerilen Makaleler

Hamilelik bilgin ne kadar iyi?

Hamilelik Öncesi ve Hamilelikte Beslenme

Hamilelik Sırasında Sigara İçtiniz mi?

Hamilelik Kanamaları ve Pozitif Bir Doğum Hikayesi

Hamilelik ve Emzirme Dönemi Kiloları

Özet
Gebeliğin 11. Haftası
Makale İsmi
Gebeliğin 11. Haftası
Tanımlama
Hafta hafta gebelik rehberine hoşgeldin!Gebeliğin 11. haftasında bedeninde neler oluyor? 11 haftalık hamilelikte belirtiler nelerdir? Gebeliğin 11. haftasında ultrason ve bebeğin durumu, dikkat etmen gerekenler ve daha fazlası bu yazıda.
Yazar
Yayıncı İsmi
bebekegitimi.com
Logo

Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

Sizin Tepkiniz Nedir?

Komik Komik
0
Komik
Bayıldım! Bayıldım!
7
Bayıldım!
Garip Garip
1
Garip
Sevmedim Sevmedim
1
Sevmedim

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube, Vimeo veya Vine Kodları
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı