Hafta Hafta Gebelik Rehberi
Hafta hafta gebelik rehberine hoşgeldin!
Gebeliğin 19. haftasında bedeninde neler oluyor? Gebeliğin 19. haftasında ultrason ve bebeğin durumu, dikkat etmen gerekenler ve daha fazlası.
Gebeliğin 19. Haftası

Ne düşünüyorsun: erkek mi, kız mı? Hamileliğinin 19. haftasında, muhtemelen yarı dönem ultrason için heyecanlısın. Ebeveynlerin çoğu bu testi bebeğin cinsiyetini öğrenme şansı olarak düşünür, ancak aslında bebeğin erkek veya kız olmasından çok daha fazlasını görürsünüz. Bebeğin bedeninin tamamını – içini ve dışını – görürsünüz ve 19’uncu haftada içerde gerçekleşen tüm gelişmelere hayran kalacaksınız. Çok heyecan verici!
19 Haftalık Hamile Kaç Aylıktır?
19 haftalık hamilelik dört ay ve yaklaşık bir haftalık hamileliktir. Bir hafta sonra, yarı yolda olacaksın. Buna inanabiliyor musun?
Gebeliğin 19. Haftasında Bedeninde Neler Oluyor?
Vayy! Bunu hissettin mi? 19. haftada, karnının içindeki bebeğin hareketi muhtemelen senin için farkedilir hale geliyor. Tabii ki, karnın belli olması gibi, bu fenomen de bazı kadınlar için başkalarından daha erken gerçekleşir. Şu anda, bu küçük hareketler muhtemelen gaz gibi hissettiriyor, ancak önümüzdeki birkaç hafta içinde daha da güçlenecekler. Elbette, partnerinin ya da bir başkasının bu vuruşları hissetmesi için biraz daha zaman geçecektir. O zamana kadar, sadece seninle bebeğin arasında gerçekleşen bu küçük şeylerin tadını çıkar. Siz ikiniz zaten artık bağlısınız.
19 haftalık hamilelikte, kilo artışı seni endişelendirmeye başlayabilir, çünkü muhtemelen şimdiye kadar 4-7 kg arasında bir kilo aldın. (Eğer ikizlere hamile isen 10-15 kg arası). Eğer aldığın kilo bundan daha yüksek veya daha düşükse, endişe verici olup olmadığına dair doktorunla konuş. Ani veya hızlı kilo alımı, preeklampsinin bir belirtisi olabilir – ki bu da hızla tedavi gerektirir – ve kilo almama, bebeğin yeterli besin almaması anlamına gelebilir.
Gebeliğin 5. ayında bedenindeki değişimleri öğrenmek için tıklayın.
Gebeliğin 19. Haftasında Belirtiler Nelerdir?
Normal 19 haftalık gebelik semptomları şiddetli değildir – daha çok can sıkıntısı gibidir. Elbette, bu onlarla uğraşmanın kolay olduğu anlamına gelmez. 19. haftada hissedebileceğin pek de eğlenceli olmayan belirtilerden bazıları:
– Karın ağrıları ve acısı. Karın bağlarındaki ağrı, 19 haftalık hamile karnındaki rahatsızlıktır. Buna, bebeğini tutabilmek için gerilen kasların neden olur. Herhangi bir ağrı veya acı seni endişelendiriyorsa doktorunu haberdar et, ancak çok yoğun olmadığı veya diğer semptomlar buna eşlik etmediği sürece, bunlar sadece büyüme ağrılarıdır.
– Baş dönmesi veya baygınlık. Bayılacak gibi mi hissediyorsunu? Bayılan birden fazla hamile kadına şahit olduk, eğer bayılırsan, yalnız olmadığını bil. Hamilelik sırasında baygınlık oluşabilir çünkü büyüyen rahmin kan damarlarına baskı uygular. Ayrıca, bebeğin ciğerlerine bastırıyor, bu yüzden senin için daha az oksijen var! Ancak, susuz kalmak ve açlık da dahil olmak üzere, baş dönmesine katkıda bulunan başka şeyler de vardır, bu yüzden kendine iyi bak ve düzenli olarak ye ve su iç! Eğer baygınlık veya baş dönmesi çok sık yaşanıyorsa, doktorun seni anemi ve / veya preeklampsi için kontrol etmek isteyebilir.
– Bacak ağrısı. Upss – acını hissediyoruz! Bu acıları rahatlatmanın bir yolu: germe. Bacağını uzat ve bileğini ve ayak parmaklarını dizlerine doğru bük. (Bazı doğum öncesi yoga hareketleri de yardımcı olabilir.) Ya da eşine bir baldır (ve sırt) masajı yaptır.
– Kalça ağrısı. Eğer kalça ağrısı gece seni rahatsız ediyorsa, dizlerinin arasına bir yastık koyarak bir yanın üzerinde uyumaya çalış. Bu devasa vücut yastıkları büyük ve çirkin görünebilir, ancak onları ne kadar övsek azdır – özellikle de ikiz bekleyen bir 19 haftalık hamile isen. İçeri gir ve bir tane al.
Gebeliğin 19. Haftasında Ultrason ve Bebeğin Durumu
Bebek hamileliğin 19. haftasında mango kadar büyük. Yaklaşık 15,2 cm uzunluğunda ve 0,24 kg ağırlığında ve 19 haftalık fetüsün büyümeye daha da devam edecek!
19 haftalık fetüs cildi üzerinde vernix caseosa adı verilen koruyucu bir kaplama geliştiriyor. Bu yağlı ve beyazdır ve doğumda bir kısmını görebilirsin. 19. haftadaki bebek aynı zamanda beş duyu üzerinde çalışıyor. Evet, tat, işitme, görme ve koku duyusu için sinir hücreleri bebeğin beyninde gelişiyor.
Öte yandan bebeğin artık idrar üretiyor. Bu idrar amniyotik kesenin içine salgılandığından bebeğin bu sıvıyı yutar. Fakat bebek steril bir ortamda yaşadığı için, idrarı da yetişkinlerin aksine son derece sterildir ve bu durum bir sıkıntı yaratmaz.
Çok yakında gireceğin yarı dönem hamilelik ultrasonografisinde, teknisyen, her şeyin düzgün geliştiğinden emin olmak için bebeğin tüm vücudunu – beyin, omurga ve kalp dahil – tarar. Tüm bunları yakından görmek çok güzel! Ve bebeğin cinsiyetini bilmek istiyorsan, teknisyen muhtemelen söyleyecektir. Eve götürmek ve gösteriş yapmak için taramadan çıkan belgeleri almayı unutma.
Tabii ki, ultrasona girmek, hamileliğin 19. haftası için önceden planlaman gereken tek şey değil; muhtemelen artık bir çocuk doktoru arayışına da başlamalısın. Öneriler için bazı aile bireyleri ve arkadaşlara sorarak başla ve ardından onlarla buluşmak için birkaç randevu al. En çok içine sinen doktoru bulmak için çok fazla soru sor. Güvendiğin birini bulmak önemlidir, çünkü bebeğin ilk yılında birbirinizi çok fazla göreceksiniz.
Gebeliğin 5. ayında bebeğin gelişimini öğrenmek için tıklayın.
Gebeliğin 19. Haftasında Nelere Dikkat Etmelisin?
Gebelik süresince günlük kalsiyum ihtiyacı hamilelik öncesine göre %50 artar. Her gün 1200 mg civarında kalsiyum alman elzemdir. Net miktarı belirlemek için doktorunla konuşabilirsin. Bu ihtiyacı karşılamak üzere süt, yoğurt, peynir, badem, brokoli gibi besinleri mutlaka diyetine dahil etmelisin.
Önemli Hatırlatmalar:
- Pediatristlerle görüşmeye başla.
- Kordon kanı bankacılığını araştır.
- Bir bebek yaşam desteği (CPR) sınıfına kaydol.
Gebeliğin 19. Haftasında Hangi Egzersizleri Yapabilirsin?
Hamileliğin ilerledikçe kendine vakit ayırmak ve fiziksel egzersizler bedenini rahatlatmak daha da önem kazanıyor. Evde rahatlıkla yapabileceğin aşağıdaki egzersiz faydalı olacaktır.
- Sırtını duvara vererek, duvar ile sırtın arasına bir jimnastik topu yerleştir ve ayaklarını omuz hizasında aç.
- Duvar ile bacaklarının arasında 90 derecelik bir açı oluşturana kadar (oturma hareketi) duvardan aşağı doğru kay.
- 5-10 kez tekrarla.
Bonus Bilgi : Kordon Kanı Bankacılığı
Bebeğin bebek kordonundaki kan zengin bir kök hücre kaynağıdır. Diğer tüm hücreler bu kök hücrelerden ürer. Doğumdan kısa bir süre sonra bebeğin göbek kordonundan, göbek kanı alınarak yapılan işleme kordon kanı bankacılığı denir. Bu kan ileride olabilecek bir kök hücre naklinde kullanılmak üzere muhafaza edilir. Bu işlem ne bebeğe ne de anneye kayda değer bir zarar vermez.
Bir kamu bankasına göbek kanı bağışlamak, insanlara yardım etmek için muhteşem bir fırsattır. Akraba olmayan bağışçılardan nakledilen göbek kanıyla, lösemi ve çeşitli metabolizma sorunları gibi birçok hastalık tedavi edilebilir. Bu işlem için ekstra bir ücret talep edilmez fakat donanım olarak bu kanı alabilecek bir hastanede doğum yapman gerekebilir.
Bu konuyu doktorunla konuşmak detaylı bilgi edinmek ve kafanı netleştirmek yönünde sana yardımcı olur.
Önerilen Makaleler
Hamilelik bilgin ne kadar iyi?
Hamilelik Öncesi ve Hamilelikte Beslenme
Hamilelik Sırasında Sigara İçtiniz mi?
Hamilelik Kanamaları ve Pozitif Bir Doğum Hikayesi
Hamilelik ve Emzirme Dönemi Kiloları


0 Yorum