Hafta Hafta Gebelik Rehberi
Hafta hafta gebelik rehberine hoşgeldin!
Gebeliğin 18. haftasında bedeninde neler oluyor? Gebeliğin 18. haftasında ultrason ve bebeğin durumu, dikkat etmen gerekenler ve daha fazlası.
Gebeliğin 18. Haftası

İşleri değiştirmenin zamanı geldi. Artık sırt üstü yatmak yerine yan dönerek uyumaya başlamalısın. Çünkü bebeğin (ve rahmin) karnının arkasındaki büyük damarlara baskı yapmaya yetecek kadar büyüyor, bu da kalbe giden kan miktarını azaltabiliyor ve bu da seni sersemletebilir – ya da daha da kötüsü, kan basıncını düşürebilir. Kulağa korkutucu geliyor, ama sadece yan tarafın üzerinde uyuyarak tamamen önlenebilir. Tabii ki, baskı yapmaya eğilimli olan tek şey damarların değil – sen de öylesin! 18. gebelik haftasında çok şey oluyor. Yoğun programında, molalar ve gevşemek için biraz zaman ayırdığından emin ol. Romantik bir akşam yemeği ya da bir doğum öncesi masajı için güzel bir bahane!
18 Haftalık Hamile Kaç Aylıktır?
18. haftada, resmi olarak dört aylık hamilesin. Sadece beş ay kaldı!
Gebeliğin 18. Haftasında Bedeninde Neler Oluyor?
18 haftalık hamile karnın hızla genişliyor – neden olduğu tüm gerilme ve baskı bu belirtilere sebep oluyor.
İster tek bebeğin olsun ister ikiz bebeğin olsun, 18. haftada kilo alımının, ortalama VKİ’de olan kadınlar için haftada 0,5-1 kg olması tavsiye edilir. Şimdiye kadarki kilo alımınla ilgili endişelerin varsa doktoruna bildir. Ağır veya ani kilo alımı veya kilo kaybı bir problemin belirtisi olabilir.
18 haftalık hamileysen ve fazla belli etmiyorsan, muhtemelen yine de her şey yolundadır. Unutma: Her hamile vücudu farklıdır ve senin rahmin diğer hamile kadınlardan hafif farklı bir zamanda pelvisini geçerek büyüyecektir.
Gebeliğin 5. ayında bedeninizdeki değişimleri öğrenmek için tıklayın.
Gebeliğin 18. Haftasında Belirtiler Nelerdir?
Meşgul olduğun tek şey bebek için hazırlık yapmak değil, bunun yanında şişmiş ayaklar veya eller, sırt ağrıları, bacak krampları ve burun kanaması gibi çok da eğlenceli olmayan 18 haftalık hamile semptomların olabilir. Stres ve rahatsızlık, hamileliğin 18’inci haftasında sizi rahatsız edebilir. İşte hissedebileceğin 18 haftalık hamilelik belirtilerden bir liste:
– Şişmiş ayaklar ve / veya eller. Şişme rahatsız edici bir hamilelik belirtisi olabilir. Şişme, ani veya şiddetli olmadığı sürece endişelenecek bir şey değildir. Eğer öyleyse, hemen doktoruna bildir.
– Sırt ağrıları. Bebek içinde çok fazla baskı yapıyor, sırtında ağrı ve acılara sebep oluyor.
– Bacak ağrısı. Kramplar dehidrasyon belirtisi olabilir, bu yüzden su içmelisin!
– Varisli damarlar. Bu görünür mor veya mavi damarlar, dolaşım sistemindeki tüm bu ekstra basınç nedeniyle şişer. Onlarla başa çıkmak için, sık sık pozisyon değiştir, yapabileceğin zaman bacaklarını yukarı kaldır, bolca egzersiz yap ve sıkı kıyafetler ve ayakkabılardan kaçın.
– Uyku problemi. Zihnin fazla mesai yapıyor ve gittikçe daha fazla rahatsız oluyorsun. Bu, ihtiyacın olan uykuyu yakalama yeteneğine zarar verebilir.
– Burun kanamaları. Bahse gireriz bunu hiç beklemiyordun! Burnundaki damarlardaki artan basınç, normalden daha fazla kanama yapabilir. Burun kanaması varsa, burnunu beş ila on dakika kadar sıkıştırarak basınç uygula. Bir buz torbası da kanamayı durdurmaya yardımcı olabilir.
– Bebek tekmeleri. İster ikizlerle, ister üçüzlerle, isterse de tek bir bebekle 18 haftalık hamile ol, muhtemelen sadece küçük dokunuşlar değil, gerçek vuruşlara benzeyen daha kesin hisler hissedersin. Güçleniyor!
Gebeliğin 18. Haftasında Ultrason ve Bebeğin Durumu
18. haftada, bebek enginar kadar büyüktür. Bebek yaklaşık 14 cm uzunluğunda ve 0,18 kg ağırlığında ve hızla büyüyor. Bu yüzden muhtemelen çok acıkmış hissediyorsun!
Bebeğin 18 haftalık hamile karnının içinde ne yapıyor? Çok şey! 18 haftalık fetüsün kasları üzerinde çalışıyor ve her türlü hareketi yapıyor. Bebeğin esniyor, hıçkırıyor, emiyor ve yutuyor, inanabiliyor musun? Bükülüyor, yuvarlanıyor, yumruk atıyor ve tekmeliyor – ve bunları yaparken onu hissedebiliyor olman oldukça büyük bir şey!
İkiz sahibi 18 haftalık hamileysen, 18 haftalık iki fetüsü ayıran bir zar vardır. Onlar orada dolanırken, sıvıyı etraflarına iterler ve zar hafifçe kayar – muhtemelen bunu 18. hafta ultrasonunda görebileceksin.
18. haftada, büyük ultrason, önümüzdeki birkaç hafta içinde girilmek üzere takviminde kayıtlıdır. Hamilelik ortası ultrasonu (a.k.a. anatomi taraması veya ikinci seviye ultrason), bebeğin tüm vücudunun ayrıntılı bir muayenesidir. İçeriye oldukça havalı bir bakış! Büyüme ile ilgili her detayın yolunda olduğundan emin olmak için 18 haftalık fetüs ölçülecek. Önemli organlar uygun gelişim için kontrol edilecek. Amniyotik sıvı, plasenta lokasyonu ve fetal kalp atış hızı da bebeğin geliştiğinden emin olmak için incelenecek.
İkiz (veya fazlası) bebeği olan 18 haftalık hamile anneler için, her iki (veya tüm) bebeğin anatomisi bir randevuda taranacak.
Erkek mi yoksa kız çocuğun mu olduğunu bilmek istiyorsan, bebeğin organlarının görülebileceği bir pozisyona geldiği sürece (Bazı bebekler pek işbirliği yapmaz!), doktorun bu ultrasonda yaklaşık % 95 kesinlik ile gerçeği söyleyecektir.
Gebeliğin 5. ayında bebeğin gelişimini öğrenmek için tıklayın.
Gebeliğin 18. Haftasında Nelere Dikkat Etmelisin?
Gebelik süresince pelviste normalde sabit duran eklemler doğumda bebeğin rahat geçebilmesi için gevşer. Bu duruma aşırı büyüyen karnın baskısı da eklenince vücudun dengesi şaşar. Dengeyi sağlamak için omuzlarını geriye atıp, boynunu bükmeye ve göbeğini öne çıkartmaya başlayacağın için sırt ağrıları başlar. Bununla baş edebilmek için ayakkabı seçimine dikkat et, uzun süreler boyunca ayakta kalmaktan veya oturmaktan kaçın, önerilen kilonun üzerine çıkmamaya çalış, sırt kaslarına sıcak/soğuk kompres yap.
Hamilelik boyunca büyeyen tek şey karnın olmayacak, ayakların da büyüyüp şişecek. Bu sebeple kullandığın ayakkabının rahatlığa dikkat etmelisin ve uzun vadeli kullanmak isteyeceğin ayakkabıları bu dönemdeyken almak iyi bir fikir olmayabilir.
Önemli Hatırlatmalar:
- Bebek bakımı hakkında bilgi edin.
- Partnerinle romantik bir akşam yemeği planlayın.
- Uyku pozisyonunu sırt üstünden yan tarafa doğru değiştir.
Gebeliğin 18. Haftasında Hangi Egzersizleri Yapabilirsin?
Hamilelik yogası veya pilatese yazılmış olduğunu tahmin ediyoruz. Kendine vakit ayırman oldukça önemli. Bunun haricinde bu ay için evde yapabileceğin aşağıdaki egzersiz de faydalı olacaktır.
- Sırtını duvara vererek, duvar ile sırtın arasına bir jimnastik topu yerleştir ve ayaklarını omuz hizasında aç.
- Duvar ile bacaklarının arasında 90 derecelik bir açı oluşturana kadar (oturma hareketi) duvardan aşağı doğru kay.
- 5-10 kez tekrarla.
Bonus Bilgi : Bebekle İletişim
Gebeliğin bu aşamasında bebeğinle iletişim kurup kuramayacağını merak ediyor olabilirsin. Bunu bilmek zor ama ona hafif bir müzik çalmaktan ya da yumuşak bir sesle konuşmaktan zarar gelmeyeceği aşikar. Üstelik bu seni de iyi hissettireceği gibi, bebeğinle özel bir bağ kuruyor olmanın motivasyonunu yaşatır.
Önerilen Makaleler
Hamilelik bilgin ne kadar iyi?
Hamilelik Öncesi ve Hamilelikte Beslenme
Hamilelik Sırasında Sigara İçtiniz mi?
Hamilelik Kanamaları ve Pozitif Bir Doğum Hikayesi
Hamilelik ve Emzirme Dönemi Kiloları


0 Yorum