Hafta Hafta Gebelik Rehberi
Hafta hafta gebelik rehberine hoşgeldin!
Gebeliğin 16. haftasında bedeninde neler oluyor? Gebeliğin 16. haftasında ultrason ve bebeğin durumu, dikkat etmen gerekenler ve daha fazlası.
Gebeliğin 16. Haftası

Artık 16 haftalık hamilesin, işler oldukça heyecanlanıyor. Bu hafta başka bir doğum öncesi ziyaretin olabilir, bebeğin kalp atışını tekrar dinleyeceksin. Daha da heyecan verici olanı ise; bu hafta başlayabilecek olan tekmelemeler! Bu yüzden 16 haftalık hamile karnındaki bu nazik duygulara dikkat et. Bir diğer havalı gerçek? Bebeğin artık sesini duyamaya başlayacak – ve sesini doğduktan sonra tanıyacak – bu yüzden bol bol bebeğinle konuşma vakitleri yarat.
16 Haftalık Hamile Kaç Aylıktır?
16 haftalık hamile üç ay ve üç hafta hamiledir.
Gebeliğin 16. Haftasında Bedeninde Neler Oluyor?
Çok geçmeden, 16 haftalık hamile karnında bebeğinin hareket ettiğini hissetmeye başlayacaksın. İlk başta, bu hareketler gaz veya kas seğirmesi gibi hissedilebilir, ancak zamanla, bebek daha büyük ve daha güçlü hale geldikçe, hareketler daha belirgin olacaktır. İkiz bekleyen 16 haftalık hamile isen, tek bebek sahibi annelerden daha önce tekme hissetmeyeceksin fakat zamanla daha fazla miktarda hissetmeye başlayacaksın.
Tabii ki, bu hareketleri hissetmek beraberinde farklı şeyler de getiriyor, ciğerlerinin büyüyen bebeğin tarafından bastırılması gibi. Bu, zaman zaman nefes almada güçlük yaratabilir.
Gebeliğin 4. ayında bedeninizdeki değişimleri öğrenmek için tıklayın.
Gebeliğin 16. Haftasında Belirtiler Nelerdir?
Kutlamak için daha fazla sebep: Aslında gerçekten iyi olan 16 haftalık hamilelik belirtileri vardır. Örneğin, bazı anneler saçlarını ve tırnaklarını daha hızlı uzarken bulurlar. Saçların daha kalın ve parlak görünebilir ve cildin de son derece parlak görünebilir. Vu huu! Aşağıda, 16 haftalık hamileyken nelerle karşılaşabileceğini görebilirsin:
– Sırt ağrıları. Sırt ağrısı hamilelik hormonlarının bir yan etkisi. Bu ağrıyı azaltmak için, düşük etkili egzersizler yapmaya biraz zaman ayır. Otur, kalk ve düzenli olarak vücudunu esnet.
– Büyük göğüsler. Göğüslerin muhtemelen şimdiye kadar hiç olmadıkları bir büyüklüğe erişti ve ikinci üç ayın sonunda emzirmek için tamamen hazır hale gelmeleri gerekiyor.
– Kabızlık. Bu durum ne yazık ki bağırsaklarının üstüne doğru basmaya başlayan rahminin oluşturduğu talihsiz bir sonuç. Lif bakımından zengin gıdalara yüklen ve içerdekileri hareket ettirmek için bol su iç.
– Unutkanlık. Bu ayrıca #HamilelikBeyni olarak da bilinir. Kimse hamile kadınların daha unutkan olmasına neden olan şeyden emin değil. Biyolojik olabilir ya da sadece aklınızda bir sürü şey olmasının bir sonucu olabilir!
– Kuru, kaşıntılı, hassas gözler. Hormonları bir kez daha suçlayalım! Göz damlası deneyebilirsin, ancak bir tane seçmeden önce doğum uzmanının onayladığından emin ol.
– Parlayan cilt. Son olarak, bu hamilelik, insanların hep dediği gibi parlıyor. Hey hey hey!
İkiz bekleyen on altı haftalık hamileysen, belirtilerin muhtemelen, şu noktada, bir tane bebek taşıyan anneninkilerden farklı olmayacaktır. İkizlere hamilelik daha riskli olduğu için, doktorunun tüm semptomlarından mutlaka haberdar olmasını istersin, bu nedenle doktorun gözünü sen ve bebeklerin üzerinde tutmak isteyecektir.
Gebeliğin 16. Haftasında Ultrason ve Bebeğin Durumu
Hamileliğin 16. haftasında bebeğin avokado büyüklüğünde, 11,7 cm uzunluğunda ve 0,1 kg ağırlığında.
16 haftalık hamile karnının içinde, bebeğin, kulaklarında oluşan minik kemikler sayesinde sesini dinliyor. 16 haftalık fetüsün saçları, kirpikleri ve kaşları uzuyor. Ve tat tomurcukları oluşuyor.
Sen büyük ihtimalle farkında değilsin ama bebeğin sık sık hıçkırık nöbetleri geçiriyor. Hıçkırık, genelde bebek nefes almaya yönelik akciğer hareketlerini yapmadan önce oluşur. Nefes borusu hava yerine sıvı ile dolu olduğu için hıçkırık sesi çıkmaz.
Muhtemelen dördüncü ay doğum öncesi ziyaretini on altı haftalık hamile iken yapacaksın. Her zamanki gibi, muhtemelen bir idrar testi yapacaksın; doğum uzmanın idrarını gestasyonel diyabet ve preeklampsi belirtileri için kontrol edecek. Bu randevuda ultrasona da girebilirsin.
Haftanın en iyi haberi? Doktorun 16. hafta ultrasonunu normal olarak değerlendirdiğinde, düşük yapma ihtimalin sadece yüzde 1’e düşer. Rahat bir nefes al!
Gebeliğin 4. ayında bebeğin gelişimini öğrenmek için tıklayın.
Gebeliğin 16. Haftasında Nelere Dikkat Etmelisin?
16.haftada özellikle dikkat etmen gereken bir konu yatış pozisyonun. Bundan böyle uzandığında, uyurken ya da egzersiz yaparken sırtüstü dümdüz yatma pozisyonundan kaçınmalısın. Bu pozisyon damarlara fazladan basınç uyguladığı için bebeğe giden kan akışını kısıtlar. Bebeğin gelişmek ve büyümek için ihtiyacı olan besinleri aldığı kan akışının kısıtlanmasını istemeyiz öyle değil mi?
Önemli Hatırlatmalar:
- hafta doğum öncesi ziyaretini planla.
- Gebelik ortası ultrasonunu programla.
- Bir bebek isim listesi oluşturmaya başla (henüz yapmadıysan).
Gebeliğin 16. Haftasında Hangi Egzersizleri Yapabilirsin?
Hamile yogası veya pilatesten birini seçip düzenli olarak yapıyor olduğunu umuyoruz. Buna ek olarak evde kolayca aşağıdaki egzersizi günlük olarak tekrar etmek de seni iyi hissettirecektir.
- Sırtını duvara yasla. Ayakların omuz hizasında açık ve duvardan 5-6 cm uzakta olsun.
- Sırtının en dar kısmını duvara yasla, birkaç saniye bu şekilde dur.
- 5-10 kez tekrarla.
Bonus Bilgi : Üretken Olma Zamanı
Hazır enerjin ve keyfin yerindeyken evi ve kendini bebeğe hazırlama işleriyle ilgilenebilirsin. Eğer partnerinle birlikte bir doğuma hazırlık kursuna katılmayı düşünüyorsanız, konuyu ele almanın tam zamanı. Öte yandan doğum izni konusunu da araştırıp, planlamak için güzel bir zaman.
Henüz düşünmediysen, doğum sonrası işe döndüğünde bebeğin bakımının nasıl olacağı konusunu da tartıp biçmek için oldukça uygun bir zaman, zira iyi kreşlerde yer bulmak zor olabilir, erken kalkan yol alır.
Tüm bu detaylarla ilgilenirken kendini unutkan ve dağınık hissediyorsan hiç şaşırma çünkü bu gebe kadınların yaşadığı ortak bir sorun. Normal hayatında belki böyle değilsin ama gebelik seni bu hale getirdi, kafana takma ve notlar tutarak zihnine yardımcı olmaya çalış.
Önerilen Makaleler
Hamilelik bilgin ne kadar iyi?
Hamilelik Öncesi ve Hamilelikte Beslenme
Hamilelik Sırasında Sigara İçtiniz mi?
Hamilelik Kanamaları ve Pozitif Bir Doğum Hikayesi
Hamilelik ve Emzirme Dönemi Kiloları


0 Yorum