Hafta Hafta Gebelik Rehberi
Hafta hafta gebelik rehberine hoşgeldin!
Gebeliğin 29. haftasında bedeninde neler oluyor? Gebeliğin 29. haftasında ultrason ve bebeğin durumu, dikkat etmen gerekenler ve daha fazlası.
Gebeliğin 29. Haftası

Hey sen! Muhtemelen bebeğin hareketlerini hissederek, onun kişiliğinin bir önizlemesini yapıyorsun. Bu eğlenceli vuruşlar ve dürtüklemeler sayesinde, bebeğinin kibar bir dansçı mı yoksa aktif bir ninja mı olduğunun farkına varabilirsin! Hamileliğin 29. haftası, bebeğin bakımı için gerekli olan şeyleri depolamak ve günlük olası bakımları kontrol etmek gibi detayları finalize etmeye başlamak için iyi bir zamandır. Ayrıca, bebeğin doğumu için hastanede yanında olmasını istediğin şeyleri içeren bir çanta hazırlayabilirsin. Onu kapının önüne koy, böylece aklına geldikçe eklemeler yapabilir ve bir anda aklına gelen şeyleri hemen içine atabilirsin.
29 Haftalık Hamile Kaç Aylıktır?
29 haftalık hamile altı ay ve bir haftalık hamiledir.
Gebeliğin 29. Haftasında Bedeninde Neler Oluyor?
29 haftalık hamilelikte kilo alımı genellikle 9,5-12,5 kg arasındadır. İkizlere 29 haftalık hamile olan kadınlar için kilo alımı 11,5-19 kg civarındadır. 29 haftalık hamile karnına dokunursan, rahminin üst kısmının göbek deliğinin yaklaşık 9-10 cm yukarısında olduğunu fark edeceksin.
Ayrıca, 29 haftalık hamile karnının içinde çok sayıda tekmeler olduğunu da fark edeceksin. Bebek içerisini biraz daha kalabalık hissetmeye başlıyor, ve artan enerji seviyesi sayesinde oldukça aktif. Bebeğin etkinlik düzeyinin tutarlı olduğunu görmek için her gün tekmelerini saymaya devam et. Bebek iki saat veya daha az sürede 10 kez hareket etmelidir.
Bebeğinin bir süredir hareket etmediğini düşünüyor ve endişelenmeye başlıyorsan, buzlu bir bardak su iç, biraz müzik çal ya da güzel bir masaj için yan tarafının üzerine (partnerinden iste) uzan. Bu aktivitelerden biri bebeği uyandırmalı. Fetal aktivitelerden endişe duyduğunda, doktorunu ara; bebeği kontrol etmek isteyebilir.
Gebeliğin 8. ayında bedeninizdeki değişimleri öğrenmek için tıklayın.
Gebeliğin 29. Haftasında Belirtiler Nelerdir?
Hamileliğin 29. haftasında bebeğiniz sadece çok fazla hareket etmekle kalmıyor, aynı zamanda tombullaşıyor. Ve bebek sindirim sistemine baskı yapmaya devam ettiğinden, bu etkiyi hissedeceksin: oyunun bu aşamasında hemoroid, mide ekşimesi, pelvik ağrı ve sık idrara çıkma yaygındır.
– Baş ağrısı ve / veya baş dönmesi. Eğer uykusuzsan, baş ağrısı ya da bunun gibi bir çeşit hissiyatın olabilir. (Uykusuz bir gece geçirmenin zor olduğunu biliyoruz!) Ama sebep düşük kan şekeri de olabilir, bu yüzden düzenli aralıklarla yediğinden emin ol.
– Kaşıntılı göbek. Cildin daha ince ve daha hassas hale gelir. Losyon kullan ve bol su iç! Doktoruna herhangi yoğun bir kaşıntı veya döküntü hakkında bilgi ver.
– Sırt, bacak veya kalça ağrısı. Bazı ağrılar tamamen hamileliğin bir parçasıdır. 29 haftalık hamilelikte, vücudun gün boyu ekstra ağırlık taşıyor ve bebeğin konumuna bağlı olarak, herhangi bir şeye ve her şeye baskı uyguluyor. (İkizlere 29 haftalık hamileysen daha da fazlası geçerli!) Artı, eklemlerin ve bağların, doğum için hazırlık aşamasında daha yumuşak ve daha rahat oluyor. Tüm bu baskılar her tarafta ağrı ve acıya neden olabilir.
– Hemoroid. Bebeğin sindirim sistemine de baskı yapıyor ve bu sinir bozucu hormonlar, bağırsak kaslarını gevşetiyor ve rahatsız edici hemoroidlere sebep oluyor. Bol miktarda lifli besin yiyerek – yapraklı sebzeler gibi – ve çok su içerek savaş.
– Kabızlık. Bu gerçekten hemoroid konusuna yardımcı olmuyor, değil mi? Lifli besinler ve su burada da yardımcı olacaktır.
– Uyku problemi. Kafeinde aşırıya kaçma, bol su iç ve hafif egzersiz yap. Biz prenatal yoga ve çevrede (ya da alışveriş merkezinde!) tempolu yürüyüşler hayranlarıyız.
– Sık idrara çıkma. Yine mi işemen lazım? Rahimin ne kadar genişlerse, muhtemelen o kadar tuvalete çıkman gerekecek. Bu, su içmeyi kesmen anlamına gelmez. Uygun su düzeyi, 29 haftalık gebelik semptomlarını hafifletmek için önemlidir; erken doğumu önlemek için de önemlidir. (Gebelikte bir komplikasyon varsa veya ikiz sahibi 29 haftalık hamile isen, erken doğum konusunda daha yüksek risk altındasın.)
Gebeliğin 29. Haftasında Ultrason ve Bebeğin Durumu
29. haftada, bebek bir palamut kabak büyüklüğünde. 29 haftalık bebeğin şimdiden 38,6 cm uzunluğunda ve yaklaşık 1,25 kilo ağırlığında, ama hala gidecek yolu var – bebeğin doğumdan önce bu kiloyu üç katına çıkaracağına inanabiliyor musun?
Bebek oraya biraz sıkışık geliyor – bu da ne kadar hızlı büyüdüğünü gösteriyor. Ve bu da, tüm bu vuruşların ve dürtüklemelerin güçlendiği anlamına geliyor. Hatta ince, tekrarlayan seğirmeler hissedebilirsin. Bu senin hıçkıran 29 haftalık fetüsün. Harika!
İkiz sahibi 29 haftalık bir hamileysen, bebekler arasında bir zar (temelde ince bir duvar) oluşur. İkizlerin kesinlikle 29 haftalık hamile karnının içinde süper kalabalık hissediyor!
Tipik bir doğum öncesi programı uyguluyorsan, muhtemelen hamileliğin 29. haftasında doktora gitmen gerekmez, ancak 30. hafta gidersin. 29. haftada ultrasona girecek olsaydın, bebeğin cildinin altında beyaz yağ birikimini artırdığını görebilir ve bu yüzden enerjisinin arttığını anlayabilirdin!
Gebeliğin 8. ayında bebeğin gelişimini öğrenmek için tıklayın.
Gebeliğin 29. Haftasında Nelere Dikkat Etmelisin?
Artık hamileliğin bu ileri aşamalarında yeme-içme konusunda son derece dikkatli olmalısın.. Acıktığında veya susadığında bu ihtiyacı mutlaka karşıla. Vücudunun susuz kalmasına asla verme, susamana fırsat bırakmadan su tüket.
Önemli Hatırlatmalar:
- Üçüncü üç aylık testler hakkında bilgi edin.
- Bakıcıya ihtiyaç olduğunu düşünüyorsan, seçim sürecini başlat.
Gebeliğin 29. Haftasında Hangi Egzersizleri Yapabilirsin?
Bu yeni ayda evde tekrarlayacağın egzersizi aşağıdaki gibi değiştirebilirsin:
- Ellerin ve dizlerin üzerinde yere çök. Sırtınla başın aynı hizanda olsun.
- Karnını içeri çek. Sırtın hafif bir kavis çizsin.
- Bu durumda birkaç saniye kalıp gevşe. Sırtın mümkün olduğunca düz dursun.
- Beş-on kez tekrarla.
Bonus Bilgi : Bebeğin Hareketindeki Değişimler
Hamile kadınların çoğu bebeklerinin hareket düzenini tanır ve bu düzenle meydana gelen herhangi bir değişikliği hemen fark ederler. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde ve özellikle doğumdan önceki birkaç gün içinde bebeğin hareketlerinde bir azalma görülür. Bunun sebebi, başının leğen kemiğine düştükten sonra rahmin içinde hareket edecek çok yerinin kalmamasıdır.
Gebelik ilerledikçe bebeğin kendine ait bir hareket ve uyku düzeni olur. Bu sebeple 1-3 saat arası artan ya da azalan hareketlilik dönemleri olur. Öte yandan ana rahminde büyük hareketlilik göstermeyen bir bebek sağlıklı olabileceği gibi yolunda gitmeyen bir şeylerin habercisi de olabilir. Bunlar göbek kordonu veya plasenta sorunları gibi durumlar olabilir.
Eğer bu yönde bir kaygın varsa, bir yere oturup, bir bardak meyve suyu veya soda iç ve bebeğinin hareketlerini takip et, kaygı verici bir durum olduğunu düşünüyorsan doktorunu haberdar et.
Önerilen Makaleler
Hamilelik bilgin ne kadar iyi?
Hamilelik Öncesi ve Hamilelikte Beslenme
Hamilelik Sırasında Sigara İçtiniz mi?
Hamilelik Kanamaları ve Pozitif Bir Doğum Hikayesi
Hamilelik ve Emzirme Dönemi Kiloları


0 Yorum