Hafta Hafta Gebelik Rehberi
Hafta hafta gebelik rehberine hoşgeldin!
Gebeliğin 33. haftasında bedeninde neler oluyor? Gebeliğin 33. haftasında ultrason ve bebeğin durumu, dikkat etmen gerekenler ve daha fazlası.
Gebeliğin 33. Haftası

Derin bir nefes almanı ve rahatlamanı söylemeliyiz, ancak her ikisini de 33 haftalık hamilelikte yapmak zor olabilir. Muhtemelen rahat olmak zordur, çünkü semptomların sonucunda aşırı zorlanmış hissedebilirsin. Ama büyük ihtimalle bebekle tanışmak için heyecan duyuyorsun ve seni suçlayamayız. Hamileliğin 33. haftası, hastane çantanı hazırlamaya başlamak için iyi bir zamandır. Ayrıca doğum sonrası bakımın hakkında bilgi edinmek ve ecza dolabını bazı temel bakım malzemeleri ile doldurmak isteyebilirsin. (Hastanede bolca olacak, bu yüzden bir şeyleri gözden kaçırırsan endişelenmene gerek yok.) Tabii, bebeği bir ay daha göremeyeceksin, fakat erken geliş sürprizin varsa, en azından hangi bluzu koyayım, evde hemoroit kremi var mı diye düşünmek zorunda kalmayacaksın. (Bu konuyla ilgili -hemoroit- üzgünüz.)
33 Haftalık Hamile Kaç Aylıktır?
33 haftalık hamilelik 7 ay ve yaklaşık bir haftalık hamileliktir.
Gebeliğin 33. Haftasında Bedeninde Neler Oluyor?
33. haftaya kadar, toplamda 11-14 kg (ikiz bekleyen 33 haftalık hamile isen 16-21 kg) almış olabilirsin. Bazı ekstra yuvarlak hatlar bazı annelere kendilerini seksi hissettirebilir. Doktorun, hamileliğin sırasında cinsel ilişkinin güvenli olduğunu söylediği sürece, doğum tarihine kadar tadını çıkarmaya devam edebilirsin.
Zaman zaman karnın kasılıyorsa, muhtemelen Braxton Hicks kasılmalarıdır. Şu şekilde anlayabilirsin: Braxton Hicks ağrılı değildir ve genellikle seks ya da egzersiz sonrası gerçekleşir.
Gerçek kasılmalardan farklıdır çünkü pozisyon değiştirdiğinde dururlar. Gerçek kasılmalar ise durmadan devam ederler – bir saatte en az beş kasılma – gerçek doğum demek. Evet! Ve hala erken, bu noktada gerçek kasılmalar olması erken doğum olarak kabul edilir.
Bazı komplikasyonlar ve durumlar, fazla amniyotik sıvıya sahip olmak, susuz kalmak veya ikiz sahibi 33 haftalık hamile olmak erken doğum ihtimalini artırır.
33. haftalık gebelikte, sanki reglmişsin gibi kramplar, erken doğumun belirtisi olabilir. Aynı şekilde vajinal kanama, olağandışı akıntı veya sızıntı da erken doğumu işaret edebilir. 33. haftalık gebelikte pelvisinde hissedeceğin basınç da bir işaret olabilir. Bu belirtiler için tetikte ol. Bir şey seni endişelendirirse, mesaneni boşalt, sol tarafının üzerine yat, su iç ve hemen doktorunu ara.
Gebeliğin 9. ayında bedeninizdeki değişimleri öğrenmek için tıklayın.
Gebeliğin 33. Haftasında Belirtiler Nelerdir?
33 haftalık hamile semptomlarını tek kelimede özetlersek: Rahatsızlık! Muhtemelen bu hafta şunları hissediyorsun:
– Aşırı ısınma. Sıcak bir annesin. Çünkü metabolik hızın en yüksekten geçiyor.
– Baş ağrısı. 33. haftada hormon dalgalanmaları baş ağrısına neden olabilir. Aynı şekilde stres veya susuzluk yapabilir, bu yüzden kendini çok yorma ve bol su içmeyi dene. Tuvalete birkaç ekstra yolculuğa değer.
– Nefes darlığı. Şimdiye kadar, nefes almakta güçlük çekmiş olabilirsin (özellikle ikizlere 33 haftalık bir hamileysen). Bebek aşağı “düştüğünde” nasıl bir rahatlama olacağını ve akciğerlerinin etrafında biraz boşluk bırakacağını hayal et. Bu farklı anneler için, farklı zamanlarda olur, ancak çok yakında olabilir.
– Unutkanlık ve beceriksizlik. Bu, “bebek beyni” olarak da bilinen kanıtlanmamış bir olgudur. Aklının havada olması durumu; fizyolojik değişimlerinden dolayı daha az ya da iki aydan daha kısa bir süre içinde gelecek bir bebeği beklemenin stres ve endişesinden dolayı daha fazla olabilir.
Gebeliğin 33. Haftasında Ultrason ve Bebeğin Durumu
33. haftada bebek, kereviz kadar büyüktür. O yaklaşık 2,1 kg ağırlığında ve 43,6 cm boyunda – ve bu hafta 2 cm daha kadar büyüyebilir. Şaşırtıcı!
Eğer 33.haftada ultrasona girseydin, uyanıkken bebeğin gözlerini açık tuttuğunu görürdün. Bebeğin ayrıca nefes almayı, emmek ve yutmak eylemleri ile koordineli yapmaya başlıyor – “dışardaki” hayat için önemli bir beceri. 33 haftalık fetüsün kemikleri sertleşiyor. Ve bebek büyük bir beyin gelişiminden (daha fazla) geçiyor – bu bir akıllı bebek!
33 haftalık gebelikte ultrason biyofiziksel profilin (BPP) bir parçası olarak yapılabilir. Bu test, yüksek riskli hamileler için üçüncü üç ayda yapılmaktadır (bu nedenle, ikiz bekleyen 33 haftalık bir hamileysen, bunları çok sık yapıyor olabilirsin) ve doğum tarihlerini geçiren kadınlar için 40. haftadan sonra yapılır. Ultrason, 33 haftalık fetüsün hareketini, nefesini, kas tonunu ve amniyotik sıvının miktarını ölçer. BPP’nin diğer kısmı – stressizlik testi – hareket ettiğinde veya kasılmaların olduğunda bebeğin nabzının nasıl değiştiğini ölçer.
Her şeyin 33 haftalık bebeğinin iyi olduğunu teyit etmek için yapılan ekstra bir kontrol olduğunu düşün. Belki de aklının huzur içinde olması, rahatlamana yardımcı olacaktır.
Gebeliğin 9. ayında bebeğin gelişimini öğrenmek için tıklayın.
Gebeliğin 33. Haftasında Nelere Dikkat Etmelisin?
8.ayda rahim ağzı açılmaya başlayabilir. Bu açılma doğum sancısından saatler, günler ya da haftalar öncesi başlayabilir. Bazı kadınlarda ise hiç açılmayabilir bile. Bu açılma sırasında vajinada şiddetli bir ağrı hissedebilirsin. Bu doğumun başladığı anlamına gelmez ve bebek ve senin için bir sakıncası yoktur. Fakat eğer endişe verecek bir ağrı hissediyorsan doktorunla konuşmanda fayda var.
Önemli Hatırlatmalar:
- Hastane çantanı topla.
- Doğum sonrası bakım için hazırlık yap.
- Hastane kaynakları hakkında bilgi topla.
Gebeliğin 33. Haftasında Hangi Egzersizleri Yapabilirsin?
Bu ayın egzersizi ise aşağıdaki gibi, bunu günlük olarak evde tekrar edebilirsin.
- Sırtını dik tutarak dikkatlice step tahtasının (ya da çok yüksek olmayan ona benzer başka bir şey olabilir) üstüne çık. İki ayağın da tahtanın ortasında olsun.
- Aşağı inerek başlangıç pozisyonuna dön.
- Şimdi öbür bacağınla çıkıp hareketi tekrarla ve bunu yoruluncaya kadar 5-10 kez tekrarla.
Bonus Bilgi : Vücudu Doğum Sürecine Hazırlamak
Vücudunu doğum sürecine hazırlamak için “Kegel egzersizleri” yapabilirsin. Leğen kemiği tabanı kasları rahmi, idrar torbasını ve bağırsakları destekler. Bu egzersizler onları yumuşatmaya yarar ve hamileliğin son dönemlerindeki rahatsızlıkları azaltır.
Kegel egzersizini yapmak için öncelikle vajinanın ve makatın etrafında bulunan leğen kemiği tabanı kaslarını tespit et. Doğru kasları bulduğundan emin olmak için tuvalete gittiğinde çişini durdurmaya çalışabilirsin. Eğer başarıyorsan doğru yoldasın. Kasları tespit ettikten sonra idrar torbanı boşalt ve oturma veya ayakta durma pozisyonu al ve bu kasları iyice ger. Her seferinde beş saniye olmak üzere bunu sık aralıklarla ve art arda dört-beş kez yap. Egzersizi yaparken nefesini tutma, gevşe ve doğru kasları kasmaya odaklan.
Önerilen Makaleler
Evinizi Bebeğiniz için Organize Edin
Hamilelik bilgin ne kadar iyi?
Hamilelik Öncesi ve Hamilelikte Beslenme
Hamilelik Sırasında Sigara İçtiniz mi?
Hamilelik Kanamaları ve Pozitif Bir Doğum Hikayesi
Hamilelik ve Emzirme Dönemi Kiloları


0 Yorum