Hafta Hafta Gebelik Rehberi
Hafta hafta gebelik rehberine hoşgeldin!
Gebeliğin 25. haftasında bedeninde neler oluyor? Gebeliğin 25. haftasında ultrason ve bebeğin durumu, dikkat etmen gerekenler ve daha fazlası.
Gebeliğin 25. Haftası

25 haftalık hamilesin ve muhtemelen yakında bu bebeği doğurmak zorunda kalacağın gerçeği kafanda uyanmaya başlıyor. Bu biraz korkutucu olabilir, ama aynı zamanda heyecan verici! Güzel olan ise, çoğu hastanenin doğum için ön kayıt yaptırmaya izin vermesidir, bu da kabul belgelerini erken doldurabilmen anlamına gelir ki bu sayede, doğum sancıların sırasında bir sürü form doldurmak zorunda kalmazsın.
25 Haftalık Hamile Kaç Aylıktır?
25 haftalık hamilelik beş ay ve yaklaşık iki haftalık hamileliktir.
Gebeliğin 25. Haftasında Bedeninde Neler Oluyor?
Şimdiye kadar muhtemelen yaklaşık 7,5-8 kg aldın. İkiz sahibi 25 haftalık hamile misin? Sen muhtemelen 12,5-20 kg civarı aldın.
25 haftalık hamile olduğunda, kilo alımı bir endişe kaynağı olabilir. Biliyoruz, biliyoruz, yavaş ve istikrarlı bir şekilde kilo almanı söylüyoruz, ama aynı zamanda ikinci üç aylık bu süre zarfında kilonun zıplama yapması da çok yaygındır. Bunun bir kısmı, hamileliğin ortalarında alınan su ağırlığı miktarına bağlı olabilir. Ve gerçekçi olursak, her hafta tam olarak aynı miktarda kilo alımı gerçekleşmez – doğal olarak bazı dalgalanmalar olacaktır – doktorun sadece sağlıklı kilo almanı istiyor, böylece sen ve bebeğin olabildiğince sağlıklı kalacaksınız. (Ayrıca, çok fazla kilo aldığın için üçüncü üç aylık dönemin de mutsuz geçmez!)
Bu yüzden birkaç kilo için fazla terleme ve sağlıklı beslenme ve egzersizlerine devam et. Kilo vermen gerçekten sorunsa doktorun sana bildirir. Kilon hakkında çok fazla stres yapmak yerine, 25 haftalık hamile karnının içinde neler olup bittiğine odaklan.
25. haftada fetal hareket daha belirgin hale geldi ve muhtemelen bazı kalıpları fark ediyorsun. Çok fazla vuruş hissettiğinde, bebeğin uyanık, hissetmediğin anlardaysa muhtemelen şekerleme yapıyor. Düzenli hareket, sağlıklı ve aktif bir bebeğin işaretidir. Bebeğin bir süre hareket etmediğini hissettiysen ve her şeyin yolunda gittiğine dair garanti istiyorsan, biraz buzlu su içmen, müzik çalman veya partnerine hafif bir masaj yaptırman ufaklığın uyanıp sana birkaç vuruş atmasını sağlar.
Gebeliğin 7. ayında bedeninizdeki değişiklikleri öğrenmek için tıklayın.
Gebeliğin 25. Haftasında Belirtiler Nelerdir?
Hala oldukça enerjik hissederken, bir yandan da günbegün büyüyen bebeğin ile kendini ağır hissetmeye başlarsın. 25 haftalık hamilelik belirtilerin şunları içerebilir:
– Uyku problemi. Belki de uyuyamıyorsun çünkü doğumla ilgili endişeleniyorsun, ya da belki de sıkıntı saman alevi gibi parlayan hormonlarında – ya da sadece büyük göbeğin sana engel oluyor. Biraz uyumak için farklı stratejilerle denemeler yap. Bir fikir, günün erken saatlerinde fazladan su içmek, böylece yatma saatine yaklaştıkça su alımını azaltmaya başlamak olabilir. Bu şekilde, gece boyunca daha az tuvalet molası gerekir.
– Sık idrara çıkma. Şimdi bebeğin mesanende baskı yapıyor, işemelisin. Hem de çok.
– Kabızlık. Egzersiz yapmak (düzenli yürüyüş yapmak kadar basittir), bol su içmek ve bol miktarda lif açısından zengin yiyecekler yemek rahatlamana yardımcı olabilir.
– Hemoroid. Bu şişmiş varisli anal damarlara hiç sempati duymuyoruz. Hemoroidler, hamileliğin ikinci yarısında yaygındır çünkü bebek sindirim sistemine bir ton baskı yapar. Ve kabızlığın da bu konunun çözümüne yardımcı olmadığı kesin. Kabızlığı kontrol altına almak tuvalete giderken zorlanmayı önlemeye yardımcı olacak ve gelecekteki şişlik ve rahatsızlığı da önleyecektir.
– Gaz ve şişkinlik. Hormonların sindirimi yavaşlatıyor, aşırı gaz oluşturuyor.
– Mide ekşimesi. Bunu karın sorunları listene ekle. Bebek sindirim sistemini zorluyor, bu da mide asidini yemek borusuna itiyor ve ağrılı yanmaya neden oluyor. Çoğu antasit hamilelik sırasında güvenlidir (ama her zaman doktoruna danış!) üstelik ek bir bonus olarak birçok kalsiyum içerir. Özellikle yatmadan önce yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmak mide ekşimesinin önlenmesine yardımcı olabilir.
– Braxton Hicks kontraksiyonları. Genellikle bu küçük “egzersiz kasılmaları” 28. hafta civarında ortaya çıkar, ancak bazı anneler onları bundan daha erken fark eder. Onlara maruz kaldığında, rahminin çok sert ve gergin olduğunu fark eder ve sonra normale dönersin. Neyse ki, Braxton Hicks kontraksiyonları sık değildir ve düzenli olarak gerçekleşmezler. Pozisyon değiştirdiğinde de yok olurlar. Öte yandan, gerçek kasılmalar tekrar tekrar gerçekleşecek ve daha güçlü ve daha sık olmaya devam edecek. Kasılmalarının sadece egzersiz değil, ciddi bir durum olduğundan endişe ediyorsan hemen doktorunu ara. Erken doğuma gidiyor olabilirsin- bazı annelerin, 25 haftalık hamile olanlar da dahil olmak üzere, erken doğum yapma riski daha yüksektir – ve hızla müdahale edilmesi durumunda erken doğum durdurulabilir.
Gebeliğin 25. Haftasında Ultrason ve Bebeğin Durumu
25. haftadaki bebek karnabahar başı kadar büyüktür, 34,5 cm uzunluğunda ve yaklaşık 0,75 kg ağırlığındadır.
Bebeğin yeni denge duygusunun tadını çıkarıyor – evet, 25 haftalık fetüsün şimdi aşağı ve yukarıyı öğreniyor. 25. haftalık fetal gelişimde, bebek daha fazla yağ oluşturuyor ve daha fazla saçı oluyor!
Doktorun bebek için fazladan gözlem kararı vermedikçe, 25 haftalık hamileliğin sırasında ultrasona girmezsin. Henüz görmediysen, bu ay doktorunu bir kez göreceksin. 28. haftadan başlayarak, ziyaretlerin sıklaşacak.
ICYMI, glikoz yükleme testi, 24 ila 28 hafta arasında gerçekleşecek, bu yüzden henüz gitmediysen, bir randevu ayarladığından emin ol. Doktorun senden saatlerce öncesine kadar yemek yememeni isteyebilir (25 haftalık hamileyken o kadar da eğlenceli olmaz) ve sonra da şekerli bir solüsyon içersin. Vücudunun şekeri nasıl işlediğini görmek için kan örneğin alınacak. Bu testin sonucu gestasyonel diyabet olasılığını ortadan kaldırabilir veya aksine kırmızı bayrak kaldırabilir, bu durumda doktorun daha fazla test isteyebilir.
Gebeliğin 7. ayında bebeğin gelişimini öğrenmek için tıklayın.
Gebeliğin 25. Haftasında Nelere Dikkat Etmelisin?
Rahim büyüdükçe ve pelvisi doldurdukça karındaki deri ve kasları gerdiği için hamilelik sırasında görülen kaşıntı yaygındır. Rahatsız edici boyuttaki kaşıntılar için doktorunla görüşüp, onun önereceği rahatlatıcı solüsyonlardan kullanabilirsin.
Önemli Hatırlatmalar:
- Trend hamile kıyafetleri kirala.
- Son yolculuk için havalan!
- Baby showerını düzenleyen ev sahibine yardım et.
Gebeliğin 25. Haftasında Hangi Egzersizleri Yapabilirsin?
Bu ayki egzersizin biraz daha aksiyonlu olacak, aşağıdaki adımları takip edip, günlük olarak tekrar et.
- Ellerinin ve dizlerinin üzerine çök. Ellerin omuz hizasına gelecek şekilde açık olsun.
- Sağ dizini kaldırıp sağ bacağını yere paralel gelecek şekilde aç. Sırtın kambur olmasın.
- Her iki bacağınla 5-10 defa tekrar et.
Bonus Bilgi : Emzirme Sonra Göğüslerin Durumu
Emzirmenin göğüslerini nasıl etkileyeceğini merak etmen doğal ama moralini bozacak bir durum yok, yapılan araştırmalar emzirmenin göğüs şeklini ve hacmini olumsuz etkilemediğini gösteriyor.
Buna rağmen sarkan göğüsler bir endişe konusu. Gebelik sırasında göğüsler dolgunlaşıp ağırlaştıkça göğüsleri destekleyen bağ dokuları esner. Bu esneme bebeğini emzirsen de, emzirmesen de gebelikten sonra göğüslerin sarkmasına neden olabilir. Geçirilen gebelik sayısı arttıkça sarkma da daha gözle görülür hale gelir. Özellikle göğüsler büyükse ve yaşlanma ve sigara kullanımı da eklenirse sarkmayı hızlandırır.
Anne sütü bebek için en ideal besindir, sarkma endişesinin bebeği bu besinden mahrum bırakmasına izin verme. Hayatının her evresinde göğüslerinin dik durması için önemli olanın sağlıklı bir hayat tarzını tercih etmek olduğunu unutma. Sağlıklı beslen, sigara kullanıyorsan bırakmak için destek al.
Önerilen Makaleler
Hamilelik bilgin ne kadar iyi?
Hamilelik Öncesi ve Hamilelikte Beslenme
Hamilelik Sırasında Sigara İçtiniz mi?
Hamilelik Kanamaları ve Pozitif Bir Doğum Hikayesi
Hamilelik ve Emzirme Dönemi Kiloları


0 Yorum