Ebeveyn olmak, hataları ve yanlış adım atmayı da içerir. Bir ebeveyn olmayı harika yapan; işler yolunda gitmediğinde, sevgiyle karşılık vermektir. İşte bu, pozitif ebeveynliktir!
Saçlarında çikolata ezmesi varsa ya da arabaya binmeyi reddediyorsa, “pozitif ebeveynlik” terimi kulağa biraz imkansız görünebilir. Ancak, pozitif ebeveynlik mükemmel olmak ya da her zaman neşeli olmak değildir. Önemli olan her zaman büyük resmi aklınızda tutmaktır. Bu yazıda, pozitif ebeveynlik yaklaşımını sağlayan 8 temel stratejiden bahsedeceğiz!
Pozitif Ebeveynlik İçin İpuçları
1.Zor anlarda çocuğunuzun bakış açısıyla bakın
Bazen, çocuğunuzun bakış açısının sizinkinden çok farklı olduğunu hatırlamalısınız. Kar yağarken sandalet giymek istemesi, onun için normal olabilir. Böyle anlarda kendinize, “O çocuk ve hala öğreniyor” ya da “Sadece 2 yaşında” diyebilirsiniz.
2. Öğrenme ve gelişim güçlüklerini, yeteneklerini ve kapasitesini fark edin
Her çocuk, kendine özgü bir hızla büyür ve öğrenir. Belki, çocuğunuz cesur bir kaşiftir ya da birisini tanımadan yaklaşmaktan hoşlanmıyordur. Onu gerçekten görmek istiyorsanız, bilinçli bir çaba göstermeniz gerekir. Her çocuk, öncelikle onu çok sevdiğini bildiği birine ihtiyaç duyar.
3. Bağlantı anlarınızı arttırın
Günlük rutinler arasında, çocuğunuza duyduğunuz dikkatinizi dağılabilir. Bulaşıklar, çamaşırlar ve diğer günlük işler arasındaki geçişler bazen kendinizi bile unutmanıza sebep olabilir. Çocuğunuzu arabadaki koltuğuna bağlarken durun ve gözlerine bakın. Size bir şey göstermek istediğinde büyük gülümsemenizi paylaşın, kitap okurken ona sarılın. Günlük rutinler arasında bile sevgi ve bağlantı için sihirli anlar yaratabilirsiniz.
4. Onun ipuçlarına ilgiyle yanıt verin
Her çocuk ihtiyaçlarını farklı şekilde iletir. Çocuğunuzun ipuçlarını ve iletişimlerini izlemek ve öğrenmek için zaman ayırmak, ona önemli olduğunu hissettirir. Bir işle uğraşırken mola vermesi gerektiğini size bildirebilir. Ya da, alışverişe çıktığınızda reyonlar arasında bir öfke nöbeti geçirerek, bulunduğu ortamın kendisini çok fazla uyardığını bildirebilir. Böyle anlarda olabildiğince hassas bir şekilde yanıt vermek, küçük çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu şeyi sizden almasını sağlar.
5. Tutarlı ve düzgün limitli sınırlar sunun
Tüm çocukların nasıl davranacakları konusunda rehberliğe ihtiyacı vardır. Öngörülebilir rutinleri sürdürmek ve nazik olmak, kesin sınırlar konusunda gerçekten yardımcı olur. Ona bir bez değiştirme zamanı geldiğini söylemeden önce onun seviyesine inerek, göz teması kurarak ve elini omzuna koyarak hareket ederseniz, sizinle işbirliği yapma olasılığını yükseltirsiniz.
6. Ona cevap vermeden önce kendi duygu ve davranışlarınızı tanıyın
Çocuğunuza sağduyulu davranabilmek için önce kendinizi tanımalısınız. Küçük çocuklar, doğal olarak güçlü duyguları tarafından yönlendirilirler. Derin nefesler aldığınızda ve davranışlarına cevap vermeden önce kendinizi sakinleştirdiğinizde, ebeveyn ona daha pozitif bir his vermiş olursunuz.
7. Ebeveyn olmanın stresli olabileceğini ve yanlış adımlar atmanın çocuk yetiştirmenin bir parçası olduğunu unutmayın
Sakin olun! Sinirinizin bozulduğu anlar her zaman olacaktır. Yanlış yaptığınız zaman özür dilemek ve bir şeyleri doğru yapmak bir ilişki kurmanın bir parçasıdır. Çocuklar da, büyüdüklerinde bunu nasıl yapabileceklerini sizden bu şekilde öğrenecektir.
8. İhtiyaçlarınızı dengelemeye çalışın
Ebeveynliğin sorumlulukları arasında, kendinize bakmayı unutabilirsiniz. Gün içerisinde aralar vermeyi planlayın. 2 dakika derin nefes almak bile faydalı olabilir. Sosyalleşme, uyku, egzersiz ve beslenme gereksinimlerinizi de unutmayın!
Önerilen Makaleler
Ebeveynlik ve Farkındalık: Mindful Ebeveynlik
Mutlu Çocukların Sahip Olduğu 7 Alışkanlık
Saygılı Bir Çocuk Yetiştirmek: Çevresine Nasıl Bakacağını Öğretin
0 Yorum