Hafta Hafta Gebelik Rehberi
Hafta hafta gebelik rehberine hoşgeldin!
Gebeliğin 10. haftasında bedeninde neler oluyor? 10 haftalık hamilelikte belirtiler nelerdir? Gebeliğin 10. haftasında ultrason ve bebeğin durumu, dikkat etmen gerekenler ve daha fazlası bu yazıda.
Gebeliğin 10. Haftası

Merhaba bebek! Artık 10 haftalık hamile olduğuna göre, ne zaman hamile görünmeye başlayacağını merak etmeyi bırakabilirsin, çünkü muhtemelen şu anda bunu yaşıyorsun! Bu yüzden 10. hafta, küçük bir alışveriş terapisi için iyi bir zamandır. Alışveriş yaparken, daha rahat kıyafetler tercih etmeye çalış – üstelik belki de bu ilk hamilelik dönemin. Yine de alışverişi abartma. Vücudun değişmeye devam ederken, ileriki zamanlarda biraz daha farklı şeyler almak isteyebilirsin. Unutma, daha yedi ay boyunca vücut değişikliğin olacak.
10 Haftalık Hamile Kaç Aylıktır?
10 haftalık hamilelikte, yaklaşık iki ay ve bir hafta hamilesin.
Gebeliğin 10. Haftasında Vücudunda Neler Oluyor?
10 haftalık hamile karnın muhtemelen kendini göstermeye başladı. Çünkü bebeğin hızla büyümeye devam ediyor ve böylece karnın biraz daha fazla eğri oluşturmaya başladı. Halen tanıştığın insanlara hamile gibi görünmüyor olabilirsin, ancak 10 haftalık hamilelikte lastikli ve gevşek oturan üstleri olan bazı pantolonlara ihtiyacın olabilir.
Çoğu doktor, hamile kadınlar için ilk üç aylık dönemde yaklaşık 1,5-2,5 kg almayı önermektedir. Yani 10. haftada bir-iki kg aldıysan doğru yoldasın.
İkizlere hamile isen, doktorun hamileliğinin ilk yarısında haftada 0,5 kg almanı tavsiye edebilir, bu da 10. haftaya ulaştığında yaklaşık 5 kg almış olabileceğin anlamına gelir. Ancak bu kadar kilo almadıysan veya sabah rahatsızlığından dolayı kilo verdiysen endişelenme. Mide bulantısının azalması durumunda ikinci üç ayda tekrar kilo alabilirsin.
Gebeliğin 3. ayında bedenindeki dveğişimleri öğrenmek için tıkla.
Gebeliğin 10. Haftasında Belirtiler Nelerdir?
10. haftada neler beklemen gerektiğini mi merak ediyorsun? Bebek büyüdükçe, bağların ve kasların 10 haftalık hamile karnının içinde uzamaya başlıyor, göğüslerin büyüyor ve diğer bazı radikal değişiklikler meydana gelebiliyor. En sık görülen 10 haftalık hamilelik belirtileri şunlar:
– Karın bağları ağrısı. Büyümüş bebeğine uyum sağlamak için gerilen karnının içinde acı ve ağrı hissetmeye başlarsan şaşırma. Bazı anneler, bunun hiç farkında olmazken, diğerleri bunu gayet sancılı buluyorlar. İkiz bekleyen 10 haftalık bir hamile isen, bu ağrı daha da fark edilebilir olacaktır. Rahatsızlığının yoğun olduğunu düşünüyorsan veya 10 haftalık hamilelik belirtilerin hakkında herhangi bir endişen varsa doğum uzmanını mutlaka bilgilendir.
– Büyüyen göğüsler. Göğüslerin şimdiden bebeğini emzirmeye hazırlandığı için muhtemelen hamileliğin 10. haftasında çoktan büyümüştür.
– Sabah rahatsızlığı. Mide bulantısı ve kusma 10 haftalık gebelerde oldukça yaygındır. İyi haber şu ki, ikinci üç aylık döneme girdikten sonra sakinleşecek.
– Ruh hali değişimleri. Ruh halinin bir roller coaster gibi inip çıkışı için hormonlarını suçlayabilirsin.
– Yorgunluk. Çökmüş hissediyorsun, çünkü vücudun sadece bebeği yetiştirmek için çok uğraşmakla kalmıyor, aynı zamanda uykun da bazı garip rüyalar tarafından bozulabiliyor.
– Artan vajinal akıntı. Vajinaya artan kan akışı, östrojen üretimindeki artışla birleşince, lökore adı verilen temiz ve kokusuz bir akıntıya neden olabilir. Biraz sevimsiz görünüyor farkındayız, ama bu madde doğanın bakteriden kurtulma yoludur. Fakat renkliyse, kanla bulaşıksa, kötü bir kokusu varsa veya rahatsızlığa neden oluyorsa, doktorunu aramalısın. Bunlar başka bir şeyin habercisi olabilir.
– Görünür hale gelen damarlar. Bu mavi çizgiler önemli bir amaca hizmet ediyor: Bebek için bir ton fazladan kan taşıyorlar.
Gebeliğin 10. Haftasında Ultrason ve Bebeğin Durumu
On haftalık hamilelikte, bebeğin kol eklemleri vardır ve kıkırdak ve kemikleri oluşur. 10 haftalık fetüsün hayati organları tamamen gelişmiştir ve işe başlarlar. Tırnak ve saçlar da görünmeye başlar! Gebeliğin 10. haftasında, bebek yaklaşık 3 cm uzunluğunda ve yaklaşık 0,004 kg ağırlığında, bir çilek kadar büyüktür. 10 haftalık bebeğinin vücut uzunluğu önümüzdeki üç hafta içinde neredeyse iki katına çıkacak. Vaov! Üstelik bebeğinin 10 haftalık hamile karnının içinde yutma ve tekmeleme denemeleri yaptığına inanabiliyor musun?
Eğer ilk üç aylık genetik testlerinden yaptırmaya karar verdiysen onuncu hafta önemli bir zamandır. Genetik test isteğe bağlıdır; hangilerini yapıp, hangilerini yapmamayı seçmek sana kalmış, ancak genetik danışman aile geçmişinize ve risk faktörlerine göre karar vermene yardımcı olabilir.
Nukal saydamlık taraması (a.k.a. NT Scan) tipik olarak 10. ve 14. haftalar arasında gerçekleşir; fetüsün Down sendromu ve diğer bazı kromozomal anomaliler için taşıdığı riski test eder. Bunun için ağrısız bir ultrasona gireceksin ve bebeğin nukal kıvrımı (boynun arkası) anormallik belirtileri için ölçülecek. NTS tipik olarak kanının test edildiği bir “İlk Üç Ay Taraması”nın parçası olarak yapılır ve risk hem ultrason hem de kan testinin sonuçlarına göre değerlendirilir.
Non-invaziv prenatal test (NIPT) olarak da bilinen fetal DNA testi, 10. ya da daha sonraki haftalarda yapılan bir kan testidir. Down sendromu, Edward Sendromu, Patau Sendromu ve diğer kromozomal anormallikler için annenin kanında risk taraması yapılır.
Diğer, daha invaziv testler de – CVS ve amniyosentez – anormallikleri teşhis etmek için kullanılabilir. Genellikle, aile geçmişi, risk faktörleri veya NTS veya NIPT sonuçlarına dayanan kromozomal anomalisi olan bir bebeğe sahip olma riski varsa, uygulanır. 10-12.haftalar arasında verilen CVS (koryon villus örneklemesi), plasentanın yerini belirlemek için, ultrason kullanır. Daha sonra, doktor, plasentadan hücreleri toplamak için, ultrasonu bir kılavuz olarak kullanarak, ya rahim ağzınıza yerleştirilen spekulum ya da karnın içinden geçen bir iğne kullanır. Bu hücreler genetik anormallikler için test edilir.
Amniyosentez tercih edersen, bunu 15. ve 20. haftalar arası için planlayacaksın. Tüm birinci ve ikinci üç aylık testler seni bunalttı mı?
Bize güven; tüm bunlar bittiğinde, daha eğlenceli gerekliliklere konsantre olabilirsin.
Gebeliğin 3. ayında bebeğin gelişimini öğrenmek için tıkla.
Gebeliğin 10. Haftasında Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Özellikle 10.haftadan itibaren birçok konu ile ilgili duygusallaştığını fark edebilirsin. Normalde takmayacağın konularda ağlamaya başlayabilir, karamsarlaşabilir veya hayallere dalabilirsin. Bu tip duygusal dalgalanmalar çok normaldir. Bu konuda kendini yadırgamayıp, duygularına izin vermek, onları yönetmeye çalışmamak hamilelik sürecini keyifli geçirebilmen açısından önemlidir. Akışa bırak ve bu dönemin keyfini çıkar.
Önemli Hatırlatmalar:
- CVS testini planla.
- Nukal saydamlık taramanı programla.
- Yapılması ve yapılmaması gereken şeyler hakkında bilgi sahibi ol.
Gebeliğin 10. Haftasında Hangi Egzersizleri Yapabilirsiniz?
Üçüncü ay boyunca aşağıdaki egzersizi tekrarlamak seni rahatlatacaktır.
- Sol tarafının üzerine yat, sol kolunun dirsekle bilek arası kısmından destek alarak doğrul. Sol omzun sol dirseğinin tam üzerinde dursun. Sağ kolun ise vücudunun üzerinde olsun.
- Birkaç saniye bu şekilde durduktan sonra yere doğru eğil. Bu hareketi 5-10 kez yap.
- Aynı hareketi sağ yanınla tekrarla.
Bonus Bilgi: Vücudun Görüntüsüyle Başa Çıkmak
Vücudunda yoğun olarak gerçekleşen değişiklikler duygu durumunu etkileyebilir. İlk üç aylık dönemde vücut, çoğu göbek bölgesinde olmak üzere yağ depoları oluşturur. Ayrıca göğüslerin her biri yarımşar kilo alır. Bu dönem vücudunu tanıyamaz hale geldiğin bir dönemdir. Üstelik bu ilk gebeliğinse bu değişiklikler seni oldukça rahatsız edebilir. Kendini şişman ve çirkin hissedebilirsin.
Öte yandan belki bu değişikler seni rahatsız etmezken cinsellik konusunda sevimsiz hissediyor olabilirsin. Cinsel arzuların ve cinsellikten keyif almakla ilgili değişimler olabilir. Eğer böyle bir sıkıntı yaşıyorsan unutmamalısın ki çoğu hamile kadın gebelik sırasında cinsellik yaşamaya devam etse de bundan aldığı haz biraz azalır. Bu son derece normaldir.
Tüm bunların sonucunda çok güzel meyve vereceğini ve geçici bir dönem olduğunu kendine hatırlatarak motivasyonunu yüksek tutmalı ve hedefe doğru emin adımlarla ilerlemelisin! 😊
Önerilen Makaleler
Hamilelik bilgin ne kadar iyi?
Hamilelik Öncesi ve Hamilelikte Beslenme
Hamilelik Sırasında Sigara İçtiniz mi?
Hamilelik Kanamaları ve Pozitif Bir Doğum Hikayesi
Hamilelik ve Emzirme Dönemi Kiloları


0 Yorum