Hafta Hafta Gebelik Rehberi
Hafta hafta gebelik rehberine hoşgeldin!
Gebeliğin 21. haftasında bedeninde neler oluyor? Gebeliğin 21. haftasında ultrason ve bebeğin durumu, dikkat etmen gerekenler ve daha fazlası.
Gebeliğin 21. Haftası

Baskı artıyor! Mükemmel bir bebek ismi buldunuz mu? Ebeveynler bebek ismi konusunda ya hızlıca ve kolay bir şekilde karara varırlar ya da doğumun sonuna kadar tümüyle acı çekerler. Henüz bu mükemmel adı seçmediyseniz, internetteki listelerden de fikir alabilirsiniz. Hamileliğin 21. haftasında, sadece bir isim seçmekle kalmıyor, evi de hazır hale getirmekle uğraşıyorsun. Tabii ki, ana kucağı ve bebek arabası gibi şeyleri seçmek zor olabilir, ancak hamileliğin 21. haftasında bunu kafana takmamayı dene. Bize güven, bebeğin yatağının dizaynının nasıl olduğu konusunu hiç umursamayacak!
21 Haftalık Hamile Kaç Aylıktır?
21 haftalık hamilelik 4 ay ve yaklaşık üç haftadır. Artık beşinci aya girip yolun yarısını geçtiğine göre, hamileliğin büyük bir çoğunluğunu bitirdin!
Gebeliğin 21. Haftasında Bedeninde Neler Oluyor?
Bu hafta, aynaya bakıp “Eski ben nereye gitti?” diye merak edebilirsin. 21. haftaya kadar 6,5-7 kg civarı almış olabilirsin ve eğer ikiz sahibi isen bu 10,5 kg civarına çıkmış olabilir.
Yeni keşfedilen yuvarlak hatların süper seksi ve kendinden emin hissettiriyor olabilir – sonuçta gittiğin her yerde dikkatin merkezinde sen varsın! Fakat ekstra kilolar da seni şişman hissettirebilir… (Hayır şişman değilsin – Hamilesin!) Kendine hatırlat, bu kiloları alman gerekiyor! Bu senin ve bebek için iyi olanı.
Aslında, hamilelik sırasında aldığın tüm kilolar sadece bebeği büyütmek için kullanılmıyor – hepsi çok önemli bir amaca hizmet ediyor. Bunu düşünmenin mantıklı bir yolu: Hamileliğin boyunca alacağın yaklaşık 15 kgda yağdan çok daha fazlası var. Bak bu ağırlığı oluşturanlar neler:
- Ortalama bir bebek = 3.75 kg
- Plasenta = 0,75 kg
- Rahim = 1 kg
- Amniyotik sıvı = 1 kg
- Yağ, protein ve diğer besin maddelerinin maternal depoları (emzirme için gerekli!) = 3.5 kg
- Meme dokusu (ayrıca BFing için, elbette) = 1 kg
- Artan sıvı hacmi = 2 kg
- Artan kan hacmi = 2 kg
Gördün mü? Tüm bu kilolar, bebeği canlı ve sağlıklı tutmak ve doğum sonrası onu beslemek için yararlı şeyleri depolamak gibi çok faydalı işler yapıyor.
Vücudun hakkında biraz sevimsiz hissettiğinde, yaptığı tüm harika şeyleri düşün! Şimdi, 21. haftada, fetal hareket fark edilir durumda – ve bebeğin de refleksleri var! Eğer karnına hafifçe bastırırsan, hafif bir tepki hissedebilirsin. Çok havalı!
Gebeliğin 6. ayında bedenindeki değişimleri öğrenmek için tıkla.
Gebeliğin 21. Haftasında Belirtiler Nelerdir?
21. haftada görülen gebelik semptomları, üçüncü üç aylık dönemin önizlemesi gibidir. Hamileliğin 21. haftasında neler hissedebilirsin, işte liste:
– Mide ekşimesi ve / veya hazımsızlık. Baharatlı ve yağlı yiyeceklerden ve diğer tetikleyicilerden kaçın. Rahatsızlığının kaynağını bulamıyorsan, bir yiyecek günlüğü tutmak, bunu anlamana yardımcı olabilir.
– Braxton Hicks kontraksiyonları. Rahimin, doğum için pratik yaptığından kasılmalar hissedebilirsin. Pozisyon değiştirdiğinde kasılmalar yok olduğu sürece, bu tamamen normaldir. Geçmeyen acı veya kasılmaların hakkında doktoruna mutlaka bilgi ver.
– Sızıntı yapan göğüsler. Süt kanalların bu üç aylık dönemin sonuna kadar tamamen gelişecektir – erken doğum ihtimaline karşın.
– Kuru, kaşıntılı bir cilt. Cildin, büyümekte olan karnının üzerinde geriniyor ve bu da günbegün daha fazla tahriş olmasına neden oluyor. Cildinin nemlenmesini ve nispeten daha az kaşınmasını sağlamak için hamilelikte kullanılması güvenli bir vücut yağı veya losyon kullan. Ayrıca, bir kızarıklık olursa, doktoruna hemen bildir, çünkü bu, PUPPP olarak adlandırılan can sıkıcı bir rahatsızlık olabilir.
– Deri çatlağı. Bebeğin büyüdükçe cildin incelir ve cildinin yüzeyinde küçük gözeneklere neden olur. Çatlaklar, bazı kadınlarda genetik olarak ya da ani kilo alımı nedeniyle daha yaygındır. Ayrıca ikiz sahibi 21 haftalık hamile olan kadınlarda daha sık görülür. Gerilmelerden kurtulmanın bir yolu yoktur, ancak doğumdan sonra önemli ölçüde yok olurlar.
Gebeliğin 21. Haftasında Ultrason ve Bebeğin Durumu
Hamileliğin 21. haftasında bebek bir hindiba başı kadar büyük ve 26 cm uzunluğunda ve yaklaşık 0,35 kg ağırlığında. Bebeğin muhtemelen son zamanlarda hareketlerini hissedebileceğin kadar büyümüştür.
21 haftalık fetüsün neler yaptığını merak ediyor musun? Bebeğin sindirim sistemi dış dünyaya hazırlanırken, ilk kirli bezinde bulacağın siyah madde mekonyumu üretiyor.
Eminiz gelecekteki torunların hakkında henüz düşünmemiştin, ama bebeğin üreme sistemi de gelişiyor. Eğer bir kızsa, bir ömür boyu yetecek kadar yumurta üretiyor – yaklaşık altı milyon adet! Oğlan sahibi mi olacaksın? Onun testisleri hala karnında bulunuyor, ancak skrotum geliştikten sonraki haftalarda aşağı düşecek.
Bu hafta yarı dönem gebelik ultrasonun varsa, bu küçük 21 haftalık fetüse bir göz atacaksın. Bu 21. hafta ultrasonu seni şaşırtacak! Sadece bebeği ekranda görmekle kalmayacak, aynı zamanda beyin yarıküreleri ve kalp odacıkları gibi müthiş detayları da göreceksin. Teknisyene bebeğin cinsiyetini bilmek isteyip istemediğinizi bildir.
Bebeğin erkek mi, kız mı olduğunu öğrenmek oldukça heyecan verici bir an! Ama istersen bu anı daha sonraya da saklayabilirsin. Bazı ebeveynler, bebeğin cinsiyeti görmek için doğana kadar bekler. Ya da teknisyene bebeğin cinsiyetini yazıp, bir zarf içine koymasını isteyebilirsiniz, böylece onu eve götürebilirsiniz. Daha sonra, aileniz ve arkadaşlarınızla beraber bir parti planlayıp bebeğinizin cinsiyetini hep beraber öğrenebilirsiniz. Eğlence budur!
Resimlerin çok sayıda çıktısını iste, çünkü komplike olmayan bir hamileliğin varsa, bu hamileliğinin son ultrasonu olabilir. Şimdi git ve minnoşunun fotoğraflarını göster! Ve isim konusunda beyin fırtınası yapmaya devam et!
Gebeliğin 6. ayında bebeğin gelişimini öğrenmek için tıkla.
Gebeliğin 21. Haftasında Nelere Dikkat Etmelisin?
Tüm gebelik süresince olduğu gibi bu hafta da beslenme konusunda dikkatli olmalı ve egzersiz yapmayı ihmal etmemelisin.
Önemli Hatırlatmalar:
- Glukoz yükleme testini planla.
- Baby shower’ını planlamaya başla.
- Bebek isimleri listeni daralt.
Gebeliğin 21. Haftasında Hangi Egzersizleri Yapabilirsin?
Bu ay evinde yapabileceğin bir egzersiz ise aşağıdaki gibi, günlük olarak beş-on defa tekrarlayarak ilerleyebilirsin.
- Sırtını bir jimnastik topuna dayayarak yerde otur. Ayakların yerde, ellerin belinin altında olsun.
- Sırtının en dar kısmını yukarı doğru iterek birkaç saniye böyle kal. Başlangıç pozisyonuna dön.
- 5-10 kez tekrar et.
Bonus Bilgi : Bebeğinize Doktor Bulmak
Daha doğmadan bebeğin doktorunu belirlemek doğru ve rahatlatan bir yaklaşımdır. Aklında yeni doğmuş bebeğin bakımıyla ilgili birçok soru olacağı için, bu soruları rahatlıkla sorup cevap alabileceğine inandığın bir kişi olmalı. Eğer aklında bir doktor ismi yoksa, çocuğu olan arkadaş ya da akrabalarına danışıp, onlardan fikir alabilirsin. Doğum uzmanın da bu konuda sana tavsiye verebilir.
Kimi seçersen seç, kendini onunla rahat hissedebilmen ve aklındaki tüm soruları paylaşabilmen önemlidir. Bu sebeple seçim yapmadan birkaç alternatif belirleyip, görüşmek isteyebilirsin. Aşağıdaki konular seçimini yaparken dikkat edebileceğin noktalar:
- Eğitimi nedir?
- Hastaya olan davranış ve tutumu nasıl?
- Verdiği cevaplar tatmin edici oldu mu?
- Kendisine kolay ulaşılıyor mu?
- Faydalandığın bir sigorta varsa, ilgili doktor bu şirket ile çalışıyor mu?
Önerilen Makaleler
Hamilelik bilgin ne kadar iyi?
Hamilelik Öncesi ve Hamilelikte Beslenme
Hamilelik Sırasında Sigara İçtiniz mi?
Hamilelik Kanamaları ve Pozitif Bir Doğum Hikayesi
Hamilelik ve Emzirme Dönemi Kiloları


0 Yorum