Gebeliğin 4. Haftası – Ceninin 2. Haftası
Hafta hafta gebelik rehberine hoşgeldin!
Gebeliğin 4. haftasında bedeninde neler oluyor? 4 haftalık hamilelikte belirtiler nelerdir? Gebeliğin 4. haftasında ultrason ve bebeğin durumu, dikkat etmen gerekenler ve daha fazlası.
Gebeliğin 4. Haftası

Hamileliğin 4.haftasında bebeğiniz haşhaş tohumu büyüklüğündedir. Tebrikler! Eğer 4 haftalık hamile olduğunuzu biliyorsan, bu güzel haberi birçok kadının aldığından önce almışsın demektir (çünkü muhtemelen beklemek yerine, regl olmadığını fark eder etmez, ya da hatta birkaç gün öncesinde test yaptın) – ve çok heyecanlı olabilirsin, veya bebek sahibi olma fikrine alışmaya çalışıyor olabilirsin. Her iki durumda da, erken gebelik belirtileri her zaman hemen kendini göstermediğinden, herhangi bir farklılık hissetmeyebilirsin (en azından şimdilik). Kesinlikle bu harika haberi partnerinle kutlamalısın, ama belki henüz tüm dünyaya söylemek istemeyebilirsin. Şimdilik… 4 haftalık hamileliğin ilk telefon konuşması, hamileliğini idrar ya da kan testi ile onaylayacak olan doktorun ile ilk doğum öncesi ziyaretini planlamak için olacaktır.
Gebeliğin 4. Haftasında Bedeninde Neler Oluyor?
4 haftalık hamile karnı hafif şişkin olabilir fakat kesinlikle hamile gibi görünmez. Yine de artık anne gibi davranmaya başlaman iyi olur. Bu da kendine ve mini bebeğine vitamin vermek demektir.
Bebek daha gebeliğin 4. haftasından itibaren önemli bir gelişim sürecine girer, bu yüzden önceden almıyorduysan doğum öncesi vitamini almaya başlamalısın. En az 400 mikrogram folik asit içeren bir tane seçebilir ve günlük olarak almaya başlayabilirsin. Kafanda çok şey var, biliyoruz, fakat folik asitin doğum kusurlarını önlediği ispatlandı, bu yüzden çok önemli!
Dar pantolonların zor kapanmaya başlayacağından, daha rahat kıyafetler giymeye başlamaktan kaçınma deriz. Esnek pantolonlar, tayt, gömlek ve bol hırkalar uygun olabilir. Şık görünmene ve rahat kalmana yardımcı olacak çok sayıda esnek giysi seçeneği var.
Gebeliğin 4. Haftasında Belirtiler Nelerdir?
Gebelik testine pozitif sonuç veren hamilelik hormonları, bazı tipik 4 haftalık hamilelik belirtilerine sebep olabilir. Bu hormonların seviyesi oldukça hızlı artar, bu sebeple, hiçbir semptomu olmayan 4 haftalık hamile olmak normal olsa da; bulantı ve kusmalar çok yakındadır. Burada tipik 4 haftalık hamilelik belirtilerini bulabilirsin:
– Şişkinlik. Hamilelik hormonu progesteron sebebiyle biraz şişkinlik yaşayabilirsin. Rahat pantolonları ortaya çıkarmak şart.
– Hafif kramp. 4 haftalık hamilelikte kramplar endişe yaratabilir, ancak aslında bu, bebeğin rahmininin duvarına doğru şekilde implante olduğunu gösteren bir işaret olabilir. Bununla birlikte, 4 haftalık hamilelikte herhangi bir ciddi kramp veya ağrı, doktora derhal anlatman gereken bir şeydir. Olası bir problemi göz ardı etmek için incelemek isteyecektir.
– Lekelenme. Hafif kanama, implantasyon sonucunda 4. haftada da görülebilir. Endişelenmene gerek yok – bu da tamamen normaldir. Fakat aynı tavsiye burada da geçerli: Eğer birkaç günden fazla süren ve fazla miktarda bir kanama varsa, veya herhangi bir şekilde endişe ediyorsan doktora görünmek iyi olur.
– Ruh hali değişimleri. Bu senin hayal gücün değil. Ruh halin, dalgalanan hormonlarından dolayı çoğunlukla karmakarışık. (Ve belki aynı zamanda stres ve oradan oraya zıplayan zihnin nedeniyle). Gebelik heyecanlı, sıkıcı, tatmin edici ve sinir bozucu bir şeydir ve bazen tüm bu duygular aynı anda yaşanır. Bazısı rahatlatan, bazısı huzursuzluk veren yepyeni ve beklenmedik başka duygular da yaşayabilirsin. Hamilelik ruh hali değişimleri ilk 12 hafta boyunca en şiddetli dönemini yaşar. Bundan sonra, hormonlar biraz sakinleşir ve gördüğün her hayat sigortası reklamına ağlaman daha az olası hale gelir 😊
– Sabah rahatsızlıkları. Uzmanlar, hamile kadınların yaklaşık yüzde 50 ila 90’ının bir çeşit sabah rahatsızlığı geçirdiğini söylüyor (örneğin, bulantı ve bazen de kusma). Bu yüzden, henüz yaşamadıysan bile, muhtemelen bir noktada yaşayacaksın. Sabah rahatsızlığı genellikle dokuzuncu haftada en kötü durumdadır ve daha sonra yavaş yavaş iyileşir, tipik olarak ikinci ya da üçüncü ayda tamamen yok olur.
– Yorgunluk. En sık rastlanan dört haftalık gebelik belirtilerinden biridir, vücudun genç bir top hücrenin embriyoya dönüşmesi için çok çalıştığı için, yorgunluktan tükenme halidir.
– Acıyan göğüsler. Upss! “Bir bebek geliyor. Süt kanallarını hazırlamaya başlasak iyi olur!” diyen bu hormonlar yüzünden göğüslerin şişer ve hassaslaşır.
Hamilelik belirtileri aracını kullanarak hangi erken hamilelik belirtilerine sahip olduğunu hesaplayabilirsin.
Gebeliğin 4. Haftasında Ultrason ve Bebeğin Durumu
Hamileliğin 4. haftasında, top şeklindeki hücre topluluğu embriyoya (gelecekteki çocuğunuza) ve plasentaya bölünür. Bebeğin nöral tüpü, beyin ve omurganın yapı bloğu oluşmuştur bile. Amniyotik kesesi ve sıvısı bebeğin için koruyucu yastık haline gelir. Ve 4 haftalık hamilelikte girilen ultrasonda, bunların hepsi gestasyonel kesesi adı verilen küçük bir noktaya benzer.
Gebeliğin 1. ayında bebeğin gelişimini öğrenmek için tıkla.
4 haftalık hamilelikte bebek haşhaş tohumundan daha küçüktür – pratik olarak mikroskobik bir boyutta. Bebek bu safhada blastosist olarak bilinir, yani hücrelerden oluşan ufacık bir top, yeni evine (rahmine) yerleşmekle meşguldür, ve önümüzdeki altı hafta boyunca gerçekleşecek tüm önemli gelişmeleri bekler.
Büyük ihtimalle 4.haftada ultrasona girmezsin. 4 haftalık hamile olduğunu söylemek için doğum uzmanını aradığında sizi tebrik eder ve ilk doğum öncesi kontrolü için bir ay sonra ziyaret etmeni ister. Beklemesi çok zor görünüyor, farkındayız. Fakat eğer sağlığın yerindeyse ve gebelik komplikasyonları yaşama riskin yoksa henüz doktora gitmek için bir sebep yoktur. Sekiz ve dokuzuncu haftalarda doktora gitmek için yeteri kadar sebebin (ekstra bir kalp atışı dahil!) olacak. Bu zaman zarfında düzenli beslen, bol miktarda su iç, alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak dur ve rahatlamaya çalış. En azından bunu dene.
Gebeliğin 1. ayında bedeninindeki değişiklikleri öğrenmek için tıkla.
Gebeliğin 4. Haftasında Nelere Dikkat Etmelisin?
Hamileliğin 4.haftası artık gebelik gerçeği ile yüzleşme ve hayat tarzını buna göre değiştirme döneminin başladığı zamandır. Tabi ki bunların başında sigara ve alkolden uzak durmak gelir.
Öte yandan hamile iken saçlarını boyatmak (özellikle dip boya) da çok sağlıklı olmayabilir, zira boyanın kafa derisinden emilmesi sonucu vücuda giren kimyasalın zararlı olduğu yönünde görüşler vardır. Bu bakımdan özellikle ilk 3 ay boyunca boyadan uzak durmak riski bertaraf etmek açısından daha mantıklı olacaktır.
Önemli Hatırlatmalar:
- Bir doğum uzmanı bul ve ilk doğum öncesi randevunu al.
- Alkol alımını ve sigarayı bırak.
- Doğum öncesi vitamini almaya başla.
- Partnerine hamile olduğunu söyle.
Gebeliğin 4. Haftasında Hangi Egzersizleri Yapabilirsin?
Yürüyüş yapmak, yüzmek, hamile pilatesi ve hamile yogası yapmak sana iyi gelecek aktivitelerdir. Öte yandan evde yapabileceğin aşağıdaki gibi bir egzersiz de çok faydalı olacaktır.
- Yere bağdaş kur.
- Sağ ayak ya da bacağını sol el ile tutup belden yukarını sağa çevir ve birkaç saniye böyle kal.
- Aynı işlemi öbür bacağınla yapıp sola dön.
- Bunu 5-10 kez tekrarla.
Bonus Bilgi : hCG Nedir?

hCG döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesinden itibaren birkaç gün içinde gelişmeye başlayan plasentanın hücreleri tarafından üretilir. Gebe kadınlar hCG ile ilk defa evde yaptıkları gebelik testinin pozitif çıkması sonucu tanışır. Zira hCG’nin idrarda veya kanda bulunması hamileliği kesinleştiren bir değerdir.
hCG ilk aşamada çok düşük seviyeden başlarken her 48 saatte bir iki katına çıkar. Fakat bu başkaları ile karşılaştırılacak bir şey değildir, çünkü her kadının hamilelik süreci kendine özgüdür.
Önerilen Makaleler
Gebe Kalma Olasılığınızı Nasıl Artırabilirsiniz?
Nasıl erkek çocuk sahibi olunur?
Hamilelik Öncesi ve Hamilelikte Beslenme
Vücudun Hamileliğe Hazır mı? Şimdi Test Et!
Hamilelik Belirtileri Hesaplama


0 Yorum