Hafta Hafta Gebelik Rehberi
Hafta hafta gebelik rehberine hoşgeldin!
Gebeliğin 23. haftasında bedeninde neler oluyor? Gebeliğin 23. haftasında ultrason ve bebeğin durumu, dikkat etmen gerekenler ve daha fazlası.
Gebeliğin 23. Haftası

Hamileliğinin 23. haftasında, bebek dışarıdaki dünyada neler olup bittiğini dinleyerek büyük çıkışına hazırlanıyor. Senin de hazırlandığını biliyoruz. Sadece şunu hatırla: Boyanmış ve çocuk bezleriyle donanmış çocuk odasına sahip olmak önemli olmakla birlikte, radarında olması gereken daha az eğlenceli finansal sorumluluklar da var. Hamileliğinin 23. haftası, şu an nasıl bir sağlık sigortan olduğunu iyice anlamak ve bebek için ne tür ayarlamalar yapmak gerektiğine karar vermek üzere sigorta şirketini aramak için iyi bir zaman. Ve bebek için birikim hesabı nasıl gidiyor? Eğer “Hangi birikim hesabı?” durumundaysan, bir tane açmak için şu an iyi bir zaman. Paranın zamanla değerini hesaba kattığında küçük birikimler yapmak bile yardımcı olur – ne kadar erken tasarruf yapmaya başlarsan, para o kadar hızlı büyür. Yapılan bir araştırma, kendi birikim hesabına sahip çocukların koleje gitme olasılıklarının daha yüksek olduğunu gösterirken, bir diğer araştırma, 18 yaşına kadar bir bebeği yetiştirmenin ortalama maliyetinin 226.000 $’ın üzerinde olduğunu gösteriyor. Amanın!
23 Haftalık Hamile Kaç Aylıktır?
23 haftalık hamile beş aylıktır. 23 haftalık bebeğinin altıncı ayına başladığına inanabiliyor musun?!
Gebeliğin 23. Haftasında Bedeninde Neler Oluyor?
Tipik bir 23 haftalık gebe karnı, pubik kemikten uterusun üst kısmına kadar 21 ila 25 santimetredir. (Bu fundal yükseklik) 23. haftada muhtemelen 6-7,5 kg aldın. Ve eğer ikiz bekleyen 23 haftalık hamile isen, şimdiye kadar en az 11,5 kg almış olmalısın. İkizlere gebelik için önerilen kiloyu alarak, preterm riskini azaltabilirsin.
23 haftalık hamilelikte bebek hareketleri muhtemelen oldukça havalıdır – ve bebeğin içerde kıpır kıpır olduğunu bilmek her zaman rahatlatır. Dikkat edersen, 23 haftalık fetüsünün rutinini öğrenirsin: bebeğin uyurken daha az aktif olurken, uyanıkken tam bir kung fu ustasına dönüşür. Bazı ebeveynler, bebeklerinin doğumdan sonra da uterustakine benzer rutinlerine devam ettiklerini iddia ederler. Yani, sizin boksör gece seni ayakta tutuyorsa, bunu bir sinyal olarak düşün!
Gebeliğin 6. ayında bedenindeki değişimleri öğrenmek için tıkla.
Gebeliğin 23. Haftasında Belirtiler Nelerdir?
İlk üç ayın bulantı ve yorgunluk gibi belirtilerine veda öpücüğü verirken, 23 haftalık hamileliğin getirebileceği rahatsızlıklarla baş edersin. Bu şunları içerebilir:
– Şişmiş ayak bilekleri ve ayaklar. Bazı şişlikler tamamen normaldir. Ayaklarını olabildiğince havaya dikerek, düzenli yürüyüşler yaparak ve bol su içerek başa çıkabilirsin. Aşırı veya ani bir şişlik varsa doktorunu ara, bu preeklampsi adı verilen tehlikeli bir gebelik komplikasyonu belirtisi olabilir.
– Braxton Hicks kontraksiyonları. Karnının süper kasıldığını ilk kez farkettiğinde, tamamen garip bir his olacak! Kasların seni doğum esnasında geçireceğin zorlu süreç için hazırlıyor. Bu yüzden bu kasılmalar hızla yok oldukları sürece, sadece hamileliğin bir parçası konumundalar. Bolca su iç ve rahat kalmak için sık sık pozisyon değiştir.
– Sırt ağrıları. Üzgünüz, fakat bebeğin omurganı bükmeye ve sırt kaslarını germeye başladığı için bu ağrılar kaçınılmaz. Sırt ağrıları özellikle ikiz bekleyen 23 haftalık hamile kadınlar için yaygındır. Öte yandan ağrı, endişe verici olabilir, bu yüzden gerçekten ciddi görünüyorsa doktoruna söyle.
– Kanayan ve / veya şişmiş diş etleri. Muhtemelen hamileliğin ağzının içini etkilemesini beklemiyordun! Hamilelik hormonları kan akışını arttırır, diş etlerinin şişmesi ve kanamasını daha olası hale getirir. Ağzında normalden daha yüksek bir hassasiyet varsa, yumuşak kıllı diş fırçasına geç ve diş ipi kullanmaya devam et. Ve normal diş muayenesi rutinini koruyarak en az altı ayda bir diş hekiminle görüş. Aslında, diş hekimin, sen hamileyken ekstra kontroller yapmak isteyebilir – ancak hamile kadınlar için genellikle önerilmeyen X ışınlarından kaçınılır.
Gebeliğin 23. Haftasında Ultrason ve Bebeğin Durumu
23 haftalık hamilesin ve bebek bir greyfurt kadar büyük! 23 haftalık olan fetüs, baştan ayağa ortalama 29 cm uzunluğunda ve 0,5 kg ağırlığında. Evet, bebek neredeyse bir ayak boyu kadar oldu ve nihayet kg olarak tartılabilir! Ve bebek daha da büyüyor, daha da şirin oluyor ve bebek gibi görünmeye başlıyor.
23 haftalık hamilelik sırasında ultrasona girecek olsan ne görürdün merak mı ediyorsun? Eh, bebeğin bu aşamada memelerini oluşturuyor (evet, gerçekten!). Ve 23 haftalık şirin fetüsün yüzü tamamen oluştu — sadece doldurmak için biraz daha fazla yağa ihtiyacı var. Bebeğin senin sesini ve kalp atışlarını dinleyerek kendini eğlendiriyor ve hatta araba kornası ve köpek havlaması gibi yüksek sesleri de duyabiliyor.
Doktorunu şu an ayda sadece bir kez görüyorsun, bu nedenle doktor randevun veya 23 haftalık hamilelik ultrasonun olmayabilir. Ve genetik testleri de bitirmiş olabilirsin.
Üçüncü üç aylık dönemde, randevular daha yoğun olacak, doktorunu haftada bir kez göreceksin. Ve şu an olduğu gibi enerjik hissetmeyebilirsin. Bu yüzden bu zamanı işlerini halletmek ve yapılacaklar listesini temizlemek için kullan!
Gebeliğin 6. ayında bebeğin gelişimini öğrenmek için tıklayın.
Gebeliğin 23. Haftasında Nelere Dikkat Etmelisin?
Vücudunda fazla miktarda östrojen ve progesteron dolaşıyor ve kan akışını artırıyor. Bu sebeple burnundaki mukoza dokular şişer ve yumuşar. Enfeksiyon ve mikropları vücuttan uzak tutmak için de daha fazla mukus üretmeye başlar. Bu da burun tıkanıklığına ya da bazen burun kanamasına sebep olabilir. Doktorunun da tavsiye ve onayını alarak C vitamini takviyesi almak ya da C vitamini içeren gıdalar tüketmek kılcal damarları güçlendirerek kanamanın önüne geçebilir. Öte yandan bulunduğun ortamın nemli olmasına da özen göstermelisin.
Gebelikte sodyumun fazla alınması su tutmasına ve bu da şişmeye sebep olabilir. Bu sebeple fazla sodyum ve tuz içeren yiyeceklerden uzak durmalısın.
Önemli Hatırlatmalar:
- Hayat sigortanız yürürlükte mi?
- Bebeğin odasını hazırlamanın vakti geldi!
Gebeliğin 23. Haftasında Hangi Egzersizleri Yapabilirsin?
Bu ay evinde yapabileceğin bir egzersiz ise aşağıdaki gibi, günlük olarak beş-on defa tekrarlayarak ilerleyebilirsin.
- Sırtını bir jimnastik topuna dayayarak yerde otur. Ayakların yerde, ellerin belinin altında olsun.
- Sırtının en dar kısmını yukarı doğru iterek birkaç saniye böyle kal. Başlangıç pozisyonuna dön.
- 5-10 kez tekrar et.
Bonus Bilgi : Korkularla Yüzleşmek
Bu ay içini doğum korkusu kaplamaya başlayabilir, belki zaten başından beri vardı. “Acaba hastaneye yetişebilir miyim? Doğum sancıları sırasında kontrolümü kaybedersem? Başkalarının yanına çıplak çıkabilir miyim?” gibi kaygılar çok normaldir.
Büyük ihtimalle partnerinin aklından da benzer sorular geçiyor olabilir. Ebeveyn adayları çoğu zaman aynı endişeleri taşırlar ama bunları dile getirmezler, güçlü durmaya çalışırlar. Partnerin doğum sırasında sana bir şey olabileceği endişesini de taşıyor olabilir.
Biraz zaman ayırıp ikiniz de korkularınızın bir listesini çıkarabilir ve bunları doktorun ile paylaşabilirsiniz. Paylaşmak ve doktorun cevabını dinlemek ikinize de iyi gelir ve kaygıyı azaltır.
Önerilen Makaleler
Hamilelik bilgin ne kadar iyi?
Hamilelik Öncesi ve Hamilelikte Beslenme
Hamilelik Sırasında Sigara İçtiniz mi?
Hamilelik Kanamaları ve Pozitif Bir Doğum Hikayesi
Hamilelik ve Emzirme Dönemi Kiloları


0 Yorum