Hafta Hafta Gebelik Rehberi
Hafta hafta gebelik rehberine hoşgeldin!
Gebeliğin 6. haftasında bedeninde neler oluyor? 6 haftalık hamilelikte belirtiler nelerdir? Gebeliğin 6. haftasında ultrason ve bebeğin durumu, dikkat etmen gerekenler ve daha fazlası bu yazıda.
Gebeliğin 6. Haftası

Altıncı haftada, hamilelik senin için hala yeni, bu yüzden biraz duygusal hissetmen normaldir. Buna bazı oldukça rahatsız edici erken gebelik belirtilerini de ekleyince (hormon dalgalanmaları da buna dahil!) mutsuz hissetmen son derece anlaşılabilir bir durum. Gerginlik ve belirsizlikten bahsettik mi? Bu muhtemelen, hamileliğe uyum sağlamak için neden dokuz ayın olduğunun cevabı. Tabii, bebeğin tüm çalışan parçalarının sırayla belirmesi için de bu süreye ihtiyacı olduğu bir gerçek.
6 Haftalık Hamile Kaç Aylıktır?
6.haftada, yaklaşık bir ay bir haftalık hamilesin – muhtemelen bebek beklediğini öğrendiğinden beri sadece bir veya iki hafta (hatta belki de daha az) geçmiş olmasına rağmen! Çünkü hamilelik, son regl tarihinin ilk gününden başlayarak ölçülür. Muhtemelen 2. ya da 3. haftada (regl döneminin uzunluğuna bağlı olarak) gebe kaldın ve 5. haftaya kadar yani geciken reglini fark edene kadar hamile kaldığından haberin olmadı.
Gebeliğin 6. Haftasında Bedeninde Neler Oluyor?
Her ne kadar 6 haftalık hamilelikte şişkinlik görülse de, muhtemelen hamile gibi görünmekten çok uzaktasın. Altı haftalık hamile karnının içinde, hızla büyüyen bezelye büyüklüğünde embriyo çok yakında karnında çok daha fazla yer kaplamaya başlayacak. Dolayısıyla, haberini dünyayla paylaşmaya hazır değilsen, küçük sırrını biraz daha saklayabilirsin. Eğer ikiz bekliyorsan, göbeğinin büyümesi diğer annelere göre biraz daha erken gerçekleşecek.
Gebeliğin 2. ayında bedenindeki değişimleri öğrenmek için tıkla.
Gebeliğin 6.Haftasında Belirtiler Nelerdir?
Hamileliğin hala erken döneminde olduğun için, henüz semptomlar yaşamıyor olabilirsin – bu noktada, bazı kadınlar korkunç bir şekilde mide bulantısı yaşarken, diğerleri neredeyse hiçbir şey hissetmezler. En yaygın 6 haftalık hamile semptomları şunlardır:
– Yorgunluk. Çok bitkinsin çünkü vücudun hala değişen hormonlarına alışmaya çalışıyor. Tükendiğin hissedersen ekstra dinlen.
– Bulantı. Bunu söylemekten nefret ediyoruz, ama sabah bulantıları sadece sabahları gerçekleşmiyor. Tüm gün sürecek bir durum olabilir. Bu bulantılara neyin sebep olduğu tam olarak bilinmese de hormonal değişimlerin önemli rol oynadığı düşünülüyor. Bulantıyı kusma takip edebilir de, etmeyebilir de. Altı haftalık ve ikizlere hamile olan anneler daha da şiddetli bulantı yaşayabilir. Boş karın mide bulantısını tetikleyebildiğinden, mideni dolu tutmak üzere düzenli olarak atıştırmak iyi bir fikirdir. Zencefilli gazoz yudumlamak da iyi gelebilir.
– Acıyan göğüsler. Artan kan akışı nedeniyle muhtemelen göğüslerin ağrıyor. Vücudunun bebeği emzirmek için hazırlanmaya başladığına inanabiliyor musunuz? Evet, altıncı haftadan itibaren!
– Sık idrara çıkma. Kendini normalden daha fazla işemek zorunda hissediyorsan, sebebi hamilelik hormonu hCG’nin pelvik bölgeye fazladan kan akışı yönlendirmesidir. Banyoya daha sık gitmek normaldir ancak ağrılı idrara çıkma ya da işemekte zorluk gibi problemlerin varsa, doktoruna hemen bildir. Bunlar, idrar yolu enfeksiyonu belirtileridir ve hamileliğin 6. haftasında başlama riski yüksektir.
– Gaz ve şişkinlik. Hamilelik hormonu progesteron, bu karın problemlerine neden olabilir. Bol bol su iç ve kabızlığı önlemek için lif açısından zengin besinler tüket.
– Ruh hali değişimleri. Şaşkınlık ve duygusal aşırılıklar hormonlardan dolayıdır. Yorgunluk ve kan şekerindeki dalgalanmalar da buna katkıda bulunabilir, bu nedenle ruh halini kontrol altına almak için (biraz da olsa) ekstra dinlen ve düzenli olarak sağlıklı yemekler ve atıştırmalıklar ye.
– Kramp ve lekelenme. Hamileliğin 6. haftasında – ve hamileliğin herhangi bir erken döneminde – kramp ve lekelenme normaldir. Bu semptomların 6.haftada seni, ektopik gebelik veya diğer düşük yapma gibi sorunlar hakkında endişelendirebileceğini biliyoruz. Karın ağrın şiddetli olduğunda (regl kramplarından daha güçlü) veya regl dönemi gibi ağır bir kanama geçirdiğinde, doktora başvurman gerektiğini bil.
Erken hamilelik belirtilerini hesaplamak için tıkla.
Gebeliğin 6.Haftasında Ultrason ve Bebeğin Durumu
Doktoruna altı haftalık hamile olduğunu söylediysen, ilk doğum öncesi randevun için hemen gelmeni söylemiş de olabilir, ancak büyük olasılıkla birkaç hafta beklemen gerektiğini söylemiştir. Aslında, genellikle ilk doğum öncesi kontrol yaklaşık 8. veya 9. haftada yapılır. Yani, riskli bir hamilelik olmadıkça, muhtemelen 6 haftalıkken bir ultrasonun olmayacak. Beklentinin seni öldürdüğünü biliyoruz!
Yine de, muhtemelen 6 haftalık hamile karnının içinde neler olup bittiğini merak ediyorsun. Pekala, bebeğin en önemli parçalarının gelişimi çoktan başladı. Bebeğin kanı giderek daha sofistike bir hale gelen dolaşım sisteminin içinde akıyor. Bebeğin el ve ayakları olacak uzuvlarını kıpırdatıyor bile olabilir 6 haftalık embriyoda burun, gözler, kulaklar, çene ve yanaklar çıkmaya başladığı için çok daha tatlı bir görünüm almaya başlıyor.
6 haftalık gebelikte, bebek tatlı bir bezelye büyüklüğündedir. Altı haftada embriyo ortalama 0,6 cm büyüklüğündedir ve bir sonraki hafta tekrar iki katına çıkmaya hazırdır. Vaov!
6 haftalık hamile iken bir ultrason geçirdiysen, doktorun fetal kutbu veya fetal kalp atışını görebiliyor olabilir; bu, orada gelişen bir embriyoya sahip olduğunu gösteren açık bir işaret. Ancak, doktor fetal kutbu veya kalp atışını görmüyorsa, panik yapma, o gün düşündüğün kadar uzakta olmayabilir. Doktor muhtemelen birkaç gün ya da bir hafta sonra başka bir ultrason için geri gelmeni isteyecektir.
Ve evet, eğer ikizlere altı haftalık hamileysen, bu noktada ultrasonda iki farklı gestasyonel keseyi görebileceksin. Aslında ikizler, gebelik başladıktan yaklaşık 4 ila 10 gün sonra gelişir.
Doktor randevusunu beklerken, aklında muhtemelen bir milyon soru vardır. Onları not al, böylece doğum uzmanına ilk ziyaretinde neler soracağın konusunda hazır olursun. (O zamana kadar, sorularını cevapladığımızı umuyoruz ve cevaplamaya da devam edebiliriz.)
Gebeliğin 2. ayında bebeğin gelişimi hakkında bilgi edinmek için tıkla.
Gebeliğin 6. Haftasında Nelere Dikkat Etmelisin?
Bebeğin en savunmasız olduğu dönem gebeliğin beşinci ve onuncu haftalarıdır, zira bebeğin tüm önemli organları bu sürede oluşur. Bu yüzden bu dönem kendine dikkat etmen gereken önemli bir dönemdir.
Protein ve vitamin ağırlıklı beslenmeli, fazla baharatlı, acılı, asitli ve gazlı yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısın.
Önemli hatırlatmalar:
- İlk doğum öncesi randevun için hazırlık yap.
- Hayat sigortanı gözden geçir.
- Partnerinle ilişkinizin nabzını ölç.
Gebeliğin 6. Haftasında Hangi Egzersizleri Yapabilirsiniz?
Bu ay boyunca yapacağın geriye doğru esneme hareketleri oldukça yararlı olacaktır.
- Ellerinin ve dizlerinin üzerinde yere çök. Kolların dimdik, ellerin ise omuzlarının tam altında olsun.
- Yavaş yavaş geriye doğru kıvrıl. Başını dizlerine doğru çekerken, kolların öne doğru uzanmış olarak kalsın.
- Birkaç saniye öylece kal. Sonra yavaşça eller ve dizler üstündeki pozisyonuna geri dön.
- Bunu 5-10 kere tekrar et.
Bonus Bilgi: Stres Düşüğe Sebep Olur mu?
Bilinen gebeliklerin yüzde 10’u ile 20’si arasının düşükle sonuçlandığı tahmin edilmektedir. Öte yandan stresin düşüğe sebep olduğuna dair olmakla birlikte henüz kayda değer bir kanıt bulunamamıştır. Genelde düşükler; fetal kromozom anormalliği veya embriyo gelişimi ile ilgili farklı sorunlardan kaynaklanmaktadır. Yinelenen düşüklerin sebepleri ise şöyle sıralanabilir:
- Ebeveynlerden birinde kromozom anormalliği olması
- Kan pıhtılaşması sorunları
- Rahim ve rahim ağzı anomalileri
- Hormonal dengesizlik
- Bebeğin tutunmasını engelleyen bağışıklık tepkisi
Düşük yapmak ile ilgili kaygıların varsa, sigara ve alkol tüketimi gibi bilinen risk faktörlerinden uzak durmalı, kendine ve bebeğe iyi bakmalısın.
Önerilen Makaleler
Düşük Bebek Üzüntüsü, Sonraki Hamilelik ve Doğum
Nasıl erkek çocuk sahibi olunur?
Hamilelik Öncesi ve Hamilelikte Beslenme


0 Yorum