Hafta Hafta Gebelik Rehberi

Hafta hafta gebelik rehberine hoşgeldin!

Gebeliğin 14. haftasında bedeninde neler oluyor? Gebeliğin 14. haftasında ultrason ve bebeğin durumu, dikkat etmen gerekenler ve daha fazlası.

Gebeliğin 14. Haftası

gebeliğin 14. haftası - hafta hafta gebelik
Gebeliğin 14. haftasında bebeğiniz bir limon büyüklüğündedir.

İkinci üç aylık döneme hoş geldin! 14 haftalık hamilelik birçok değişiklik getirir – daha az mide bulantısı, daha fazla iştah ve daha fazla enerji gibi, harika değil mi? Çünkü, hamileliğin “balayı evresi” olarak bilinen bir döneme giriyorsun. 14.hafta ile başlayan ikinci üç aylık dönem; egzersiz yapmak, yapılacaklar listesini ele almak ve biraz eğlenmek için doğru zaman. Keyfini çıkar!

14 Haftalık Hamile Kaç Aylıktır?

14 haftalık hamilelik, yaklaşık üç ay ve bir hafta hamile olduğun anlamına gelir. İkinci üç aylık dönemin başındasın.

Gebeliğin 14. Haftasında Bedeninde Neler Oluyor?

14 haftalık hamile karnın sancıyor ve ağrıyor olabilir, ancak bunun nedeni rahminin hızla büyüyen bebeğine uyum sağlamak için genişlemesidir.

Kilo alımı 14. haftada hızlanmaya başlarsa şaşırma. Ortalama bir VKİ’de başladıysan, doktorlar 14. haftadan başlayarak haftada bir 0,5-1 kg almanı tavsiye eder. İkiz bekleyen 14 haftalık hamile isen, kilo alma hedefin 20. haftaya kadar (biraz daha fazla kilo almaya başlaman gereken zaman) tek çocuk bekleyen annelerle aynı olacaktır. Tabii ki, düşük kilo ya da yüksek VKİ ile başladıysan – ya da ilk üç ayda kayda değer miktarda kilo kaybettiysen ya da aldıysan – doktorun biraz farklı bir kilo alma hedefi önerebilir.

Eğer kendini ilk üç aylık dönem boyunca egzersizden uzaklaşmış bulduysan, şimdi enerjini geri aldığına göre, geri dönme zamanı. Bir doğum öncesi yoga dersi almayı düşünebilirsin ya da 14 haftalık hamile göbeğini yürüyüşe çıkarabilirsin!

Gebeliğin 4. ayında bedenindeki değişimleri öğrenmek için tıkla.

Gebeliğin 14. Haftasında Belirtiler Nelerdir? 

Gebeliğin 14. haftasında ilk üç ayda hissettiğin semptomlar yok oluyor olabilir. Ama hemen kaybolmazlarsa şaşırma. Sabırlı ve sakin ol! İşte 14. haftada hissettiğin bazı yeni gebelik belirtileri:

– Karın bağları ağrısı. Upss! Kasların ve bağların büyüyen bebeğine uyum sağlamak için gerildiği için muhtemelen ağrı ve acı hissediyorsun. Gebeliğin 14. haftasında, kramplar genellikle bağların ağrısından kaynaklanır, ancak herhangi bir endişen varsa, doktorunla konuş.

– Artan enerji. İlk üç aylık dönemdeki sıkıntılar yok oldukça, muhtemelen enerjini geri alıyorsun. #ThankGoodness

– İştah artışı. Karnın mı kazınıyor? Sabah rahatsızlıkları yok olmaya başladıkça, kendini aşırı iştahlı bir halde bulabilirsin. Yediklerin bebeğin hızla büyümesini sağladığını unutma. Günde yaklaşık 300 ekstra kalori almayı hedeflemelisin. İkiz bekleyen 14 haftalık hamile isen, ikinci üç ayda her gün fazladan yaklaşık 680 kalori tüketmen gerekir. Atıştıracağın durumlar için yanında bol miktarda sağlıklı aperatifler bulundur. Fazla yağlı gıdalar tüketmemen senin ve bebeğinin sağlıklı beslenmesi açısından önemlidir. (Tabii ki, arada sırada bir kase dondurma hoş görülebilir.)

– Daha kalın, daha parlak saçlar. Hamileliğin (az sayıda) çekici yan etkilerinden biri saçının daha kalın ve ışıltılı hale gelmesidir.

Gebeliğin 14. Haftasında Ultrason ve Bebeğin Durumu

14. haftada bebek 8,6 cm büyüklüğünde ve 0,042kg ağırlığında, bir şeftali kadar büyüktür. Bebek geçen haftadan beri neredeyse iki katına çıktı ve bu hafta da süper hızda büyümeye devam ediyor.

Bebeğin bu hafta en aktif bölgesi üreme sistemi. Erkekse prostat bezi oluşur, kızsa yumurtalıkları karnından pelvisine hareket eder.

Tipik olarak, 14. haftada girilmesi gereken bir ultrason yoktur. Muhtemelen ilk üç aylık dönemde bir ultrasona girdin ve genellikle 18. ve 22. haftalar arasında gerçekleşen anatomi taramasına (a.k.a orta gebelikte ultrason) kadar bir kez daha girmeyeceksin. Eğer amniyosentez (15. ve 20. haftalar arasında) yaptırmayı planlıyorsan, doktorun bir ultrason daha ayarlayacaktır.

14 haftalık hamile karnının içine bir göz atarsan, bebeğin ayak parmaklarını kıpırdattığını ve hatta karnını emdiğini görürsün, süper tatlı değil mi? 😊

14 haftalık bir fetüsün böbrekleri idrar üretir, karaciğer ve dalağı da işlevlerini yerine getirir. 14. haftada bebeğin, vücudunu sıcak tutmak için, ince, şeftali tüyüne benzer saçımsı bir doku üreterek tüm vücudunu kapladığını duymak seni şaşırtabilir!

14 haftalık hamileliğin ultrasonunda, bebeğin cinsiyetini tahmin etmek zor olabilir. Sabırlı ol! Erkek mi yoksa kız çocuğa mı sahip olacağınızı merak ediyorsan, sadece birkaç hafta içinde anatomi taramasında öğrenebilirsin.

Gebeliğin 4. ayında bebeğin gelişimini öğrenmek için tıklayın.

Gebeliğin 14. Haftasın Nelere Dikkat Etmelisin? 

Bu hafta dişlerini kontrol ettirmek için uygun bir hafta olabilir. Tedavi uygulamayı gerektirecek bir durum varsa, bunun enfeksiyon haline gelip bebeğe zarar vermesini engellemek için erken davranmak önemli.

Doğuma daha çok var diye düşünme, zaman su gibi akıp geçiyor, doğuma hazırlık kurslarını araştırıp, kendine uygun birini seçmek de bu hafta atacağın önemli adımlardan biri olabilir.

Önemli Hatırlatmalar:

  • Dişçiye görün.
  • Hamileliğini duyurmanın eğlenceli yollarını düşün.
  • Bir çocuk doğum kursu araştır ve kayıt ol.

Gebeliğin 14. Haftasında Hangi Egzersizleri Yapabilirsin? 

Bulantı ve halsizlikten başını kurtardığın ve enerjini geri aldığın şu dönemde yoga, pilates gibi sporlar senin için uygun olacaktır. Ayrıca aşağıdaki egzersizi günlük olarak tekrar etmek iyi hissettirecektir.

  • Sırtını duvara yasla. Ayakların omuz hizasında açık ve duvardan 5-6 cm uzakta olsun.
  • Sırtının en dar kısmını duvara yasla, birkaç saniye bu şekilde dur.
  • 5-10 kez tekrarla.

Bonus Bilgi : Çocuk Bakımını Onaylamak

Anne adayının çalışan bir kadın olması durumunda verilecek en zor kararlardan biri doğumdan sonra ne yapılacağıdır. Birçok anne gibi sen de işe dönmenin mi yoksa evde çocuğuna bakmaya devam etmenin mi doğru seçenek olduğuna karar vermeye çalışacaksın.

Eğer işe mutlaka döneceğin belli ise, bakım sürecini ne kadar önceden planlarsan o kadar rahat edersin. Bu planlamayı yaparken aşağıdaki etkenleri göz önünde bulundurmak yerinde olacaktır:

  • Bütçe: Çocuk bakımının maliyetli bir iş olduğunu bilmekte fayda var, eğer bütçenizi ciddi aşan bir durum çıkıyorsa, partnerinle boş vakitlerinizi en iyi şekilde planlayarak bakıcıya olan ihtiyacı küçültme yoluna gidebilirsiniz.
  • Beklentilerin: Bakıcı ile görüşürken, kendisinden beklentilerini açıkça konuşmak, sonrasında çıkabilecek problemleri önlemek adına yerinde olacaktır. Disiplinden bebek bezine kadar tüm detayları netleştirmelisin.
  • Aile dinamikleri: Sevdiğin bir yakının bebeğe bakmayı teklif ederse bu teklifi iyi düşünmeni tavsiye ederiz. Bu süreçte farklı duyguların da işin içine girdiğini bil. Aile ilişkilerinde problem çıkmasını istemezsin, dolayısıyla bunu göz önüne alarak değerlendirmekte fayda olur.

Önerilen Makaleler

Hamilelik bilgin ne kadar iyi?

Hamilelik Öncesi ve Hamilelikte Beslenme

Hamilelik Sırasında Sigara İçtiniz mi?

Hamilelik Kanamaları ve Pozitif Bir Doğum Hikayesi

Hamilelik ve Emzirme Dönemi Kiloları

Özet
Gebeliğin 14. Haftası
Makale İsmi
Gebeliğin 14. Haftası
Tanımlama
Hafta hafta gebelik rehberine hoşgeldin!Gebeliğin 14. haftasında bedeninde neler oluyor? Gebeliğin 14. haftasında ultrason ve bebeğin durumu, dikkat etmen gerekenler ve daha fazlası.
Yazar
Yayıncı İsmi
bebekegitimi.com
Logo

Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

Sizin Tepkiniz Nedir?

Komik Komik
0
Komik
Bayıldım! Bayıldım!
6
Bayıldım!
Garip Garip
0
Garip
Sevmedim Sevmedim
0
Sevmedim

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube, Vimeo veya Vine Kodları
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı