Hafta Hafta Gebelik Rehberi
Hafta hafta gebelik rehberine hoşgeldin!
Gebeliğin 9. haftasında bedeninde neler oluyor? 9 haftalık hamilelikte belirtiler nelerdir? Gebeliğin 9. haftasında ultrason ve bebeğin durumu, dikkat etmen gerekenler ve daha fazlası bu yazıda.
Gebeliğin 9. Haftası

Hadi şu işi bir saniye ciddiye alalım. 9 haftalık hamile olduğun şu dönemlerde büyük ihtimalle, bebek doğduktan sonra hayatının ne ölçüde değişeceğini düşünmeye başladın. Bu sebeple hamileliğinin dokuzuncu haftasında, eşinle bütçenizi artırabileceğiniz fırsatlar aramaya başlamak isteyebilirsiniz, böylece bebeğiniz geldiğinde fazladan paranız olur. Doğum izni konusunun nasıl ele alındığını görmek için çalıştığın yerin prosedürleri hakkında bilgi edinmen de iyi olur. Bu şekilde, haberi patronuna verdiğinde, beklentilerini tartışmaya hazır olursun ve potansiyel bir doğum izni planını uygulamaya başlarsın.
9 Haftalık Hamile Kaç Aylıktır?
9. haftada iki aylık hamilesin. Bu hafta sen ve bebeğin iki büyük başarı elde ettiniz: Bunu ilk üç ay içinde yaptınız ve bebek artık bir embriyo değil – şimdi bebek bir fetüs. Yani artık, bebeğe daha fazla benzemeye başlıyor ve ilk üç aylık dönemin sıkıntılarını terk etmeye daha da yaklaşıyorsun. Sadece bir ay kaldı!
Gebeliğin 9. Haftasında Bedeninde Neler Oluyor?
Çoğu 9 haftalık hamile anne adayı kendisini kotunun düğmesini kapatmak için mücadele eder halde bulur. Rahimin büyüyen fetüsünü konuk etmek için genişliyor. Aslında, boyut olarak iki katına çıktı! 9 haftalık hamile karnına dokunduğunda, muhtemelen alt karnının biraz daha sert olduğunu hissedeceksin – işte bu rahim. Hatta 9. haftada biraz kendini gösterebilir bile! Rahimin önümüzdeki haftalarda pelvisinin dışına doğru taşmaya başlayacak.
Kilo artışı 9. haftada uygun olmanın ötesinde hatta tavsiye edilir. Hamilelik sırasında doktorunun ne kadar kilo almanı tavsiye edeceği, gebelik öncesi vücut kitle indeksine (VKİ) bağlı olacaktır. Örneğin, ortalama bir VKİ ile başlamış olman halinde, hamilelik sırasında toplamda 12,5-17,5 kg alman gerektiği söylenecektir – ilk üç aylık dönemde bunun yaklaşık 1,5-2,5 kg’ı alınmalıdır. İkiz bekleyen bir 9 haftalık hamile isen, şu anda haftada yaklaşık 0,5 kg almayı hedeflemelisin.
Bununla birlikte birçok anne adayı, 9 haftalık gebe olduklarında sabah bulantıları ve iştahsızlık ile boğuştukları için kilo almak bir yana kilo bile verebiliyorlar. Doğal olarak, kilo almak veya vermekle ilgili endişelerin hakkında doğum uzmanın ile konuşabilirsin ve bu değişimlerin aniden veya şiddetli olması halinde onun kesinlikle haberdar olmasını sağlayabilirsin. Ancak çoğu doktor sana oyunun bu aşamasında hafif kilo kaybının sorun olmadığını söyleyecektir. İştahını geri almaya başladığında, tekrar kilo almak için fırsatın olacak.
Bulantıları son derece şiddetli olup tıbbi tedaviye ihtiyaç duyan hamile kadınlar da vardır. Hiperemezis gravidarum (HG), hamile bir kadın çok tehlikeli bir şekilde susuz kaldığı zaman görülür. Eğer bünyende sıvı tutamıyor gibi görünüyorsan, önemli miktarda kilo kaybediyorsan ya da bayıldıysan, doktoruna bunu söylemelisin ki HG kaynaklı olup olmadığını anlamak için seni muayene edebilsin.
İyi haber ise; HG için tedaviler var. Doktorun, kaybettiğin sıvıyı geri kazanman ve kusmaya bir son vermek için reçetesiz bir bulantı önleme ilacı önerebilir.
Gebeliğin 3. ayında bedeninindeki değişimleri öğrenmek için tıkla.
Gebeliğin 9. Haftasında Belirtiler Nelerdir?
Şu anda, hamilelik hormonu hCG, vücudunda en yüksek seviyede dolaşıyor. Bu, 9.haftada bazı gebelik belirtilerinin en şiddetli düzeyinde olabileceği anlamına gelir. Fakat aynı zamanda bu hormonların bir miktar normal seviyeye döneceği ve daha kendin gibi hissedeceğin günlerin de sadece birkaç hafta uzağında olduğun anlamına gelir. Şu an yaşayabileceğin 9 haftalık hamilelik belirtilerini aşağıda bulabilirsin:
– Ruh hali değişimleri. Bu hormonlar azmaya devam ettikçe ve mide bulantısı, yorgunluk gibi diğer semptomlar rahatsızlık verdikçe, duygularını kontrol etmek daha zor olabilir. Her zamanki hızını yavaşlatmanın, mola vermenin (mola vermek, meditasyon yapmak ya da sadece dizi izlemek) ve stresli durumlardan kaçınmanın akıl sağlığın için en doğrusu olduğunu unutma.
– Sabah rahatsızlıkları. Hamile kadınların yüzde 80 kadarı bir çeşit sabah rahatsızlığı yaşar. Tabi aslında tüm gün rahatsızlığı da denebilir! Bulantıdan mustarip olman halinde, kendini biraz hasta hissediyor olabilirsin ya da düzenli olarak kusuyor olabilirsin. Eğer ikiz bebek bekleyen bir 9 haftalık hamileysen, daha ağır sabah rahatsızlıkları ile karşı karşıya kalabilirsin. İyi ve kötü haber şu ki 9. haftada, sabah bulantısı muhtemelen belirtilerin en kötüsü. Seni daha iyi hissettiren şeyleri keşfetmek için bazı denemeler yapabilirsin – birçok anne adayı zencefil yiyerek ve B6 vitamini alarak bulantıları hafifletmeye çalışıyor. Şimdi acı çekiyorsun, ama bu da geçecek. Bunu atlatabilirsin!
– Sık idrara çıkma. Rahimin genişlediğinden ve pelvik bölgene büyük kan akışı olduğundan, hamilelik öncesinden daha sık tuvalete çıkıyor olabilirsin. Bu seni çok su içmekten alıkoymasın. Yeterince su alman önemlidir. Sadece yapılacaklar listene daha fazla tuvalet molası eklemeyi dene.
– Yorgunluk. Hormonların 9 haftalık fetüsünü büyütmek ve geliştirmek için fazla mesai yaparken, tamamen zaptedilmiş hissediyor olabilirsin. Eğer mümkün ise daha fazla uyu, ve gün boyunca sağlıklı bir şekilde atıştırarak kan şekerini sabit tut. İkinci üç aylık dönemde, enerjinin bir kısmını geri alacaksın, merak etme.
– Burun tıkanıklığı. Sürpriz! Hamilelik, vücutta daha yüksek mukus üretimine neden olabilir – beklenmedik bir semptom – bu yüzden mendilleri hazırda tutman gerekebilir.
– Baş ağrısı. Tekrar teşekkürler hormonlar! Bu dalgalanmalar sana baş ağrısı verebilir – ve dehidrasyon, kafein çekilmesi, açlık, uyku eksikliği ve stres yaratabilir. Diğer semptomlarını tedavi ederek mücadele edebilirsin, en az birkaç saatte bir yemek ye, bol bol uyumaya ve bol su içmeye başla. Sıcak veya soğuk kompres baş ağrısını hafifletebilir ve böylece dinlenebilirsin. Herhangi bir ilaç almadan önce doktorunla konuş. Birçok kişi asetaminofenin (Tylenol) iyi olduğunu ama aspirin ve ibuprofenin (Advil) uygun olmadığını söyler. Bu senin sağlık geçmişine ve aldığın diğer ilaçlara bağlı olacaktır.
Erken hamilelik belirtilerini hesaplamak için tıkla.
Gebeliğin 9. Haftasında Ultrason ve Bebeğin Durumu
İlk doğum öncesi randevu genellikle 8. ve 12. haftalar arasında gerçekleşir. Yani şimdiye kadar doğum uzmanını ziyaret etmiş olabilirsin – eğer etmediysen, yakında edeceksin! İlk randevuda, ultrasonda, bebeğin minik kalp atışı olduğunu bile görebilirsin. Heyecanlı şeyler, değil mi?
9 haftalık gebelikte ultrason genellikle transvajinal olarak yapılır. Bu, doktorunun veya ultrason teknisyeninin vajinaya bir prob yerleştirmesi gerektiği anlamına gelir, çünkü uterus hala pelvik kemiğin arkasındadır. (Endişelenme – bu acı vermez!) Prob, 9 haftalık fetüsün görüntüsünü bir ekranda görmeyi sağlayan ses dalgaları yayar.
Ultrason, sadece, muhtemelen bir lima fasulyesine benzeyen bebeğini göstermekle kalmayacak aynı zamanda hamileliğinin uterusta gerçekleştiğini onaylayacaktır (yani 9. haftada ektopik veya tübüler gebelik belirtisi yoktur). Doktor gestasyonel keseyi, yumurta kesesini ve fetal kutbu işaret edebilir.
Evet doğru, hamileliğin 9. haftası bir dönüm noktasıdır: Bebek artık bir embriyo değil – o şimdi bir fetüs! Bu iki terim sadece farklı gelişim aşamalarını tanımlar. Embriyonik evre, beyin, kalp ve akciğerler, ayrıca kollar ve bacaklar dahil olmak üzere ana organların oluşturulmasıyla ilgilidir. Bir fetüsün olduktan sonra, bu organlar ve parçalar oluştu ve şimdi büyüyüp gelişiyor.
9 haftalık hamilelikte bebek bir kiraz büyüklüğündedir ve bu 9 haftalık fetüs 2,3 cm civarında ve yaklaşık 0,02 kg ağırlığındadır ve git gide büyüme yolundadır.
9 haftalık hamile karnının içinde, bebeğin sempatik olmak üzerine çalışıyor – daha belirgin yüz özellikleri geliştiriyor. Ve şimdi bebeğin fetal doppler tarafından algılanabilecek yeterince güçlü bir kalp atışı olabilir. 9 haftalık hamilelikte, düşük doğum riski birçok kadının aklındadır. Bir kalp atışı gördüğünde veya duyduğunda, riskin sadece yüzde 3 olduğunu unutma. Önümüzdeki haftalarda daha da azalacak.
9 haftalık hamilelikte göğüslemen gereken diğer doğum testleri arasında hormon düzeylerini, kan grubunu, beyaz ve kırmızı kan hücresi sayımlarını ve bazı hastalıkları test etmek için yapılan kan çalışması yer alır. Ayrıca, anormallikleri (serviks kanseri belirtileri olabilir) ve cinsel yolla bulaşan hastalıkları kontrol etmek için bir smear ve protein düzeylerinin ve hormon düzeylerinin sağlıklı olduğunu kontrol etmek için de bir idrar testi yaptıracaksın. Yeni doğmuş bebeğini kucağında tutarken tüm bu ıvır zıvır işlere değdiğini düşüneceksin. Her şey yolunda!
Gebeliğin 3. ayında bebeğin gelişimini öğrenmek için tıkla.
Gebeliğin 9. Haftasında Nelere Dikkat Etmelisin?
Artık tek kişi değil de iki kişi olduğunun bilincindesin ve bu süreçteki davranış ve gündelik alışkanlıklarının bebeğinin gelişimini büyük ölçüde etkilediğini biliyorsun. Bu noktada; elektrikli battaniye kullanımından uzak durmak, mikrodalgada ısıtılmış yiyecek tüketmemek, sauna gibi sıcak ortamlardan kaçınmak gibi davranışlar istenmeyen sonuçları engellemek adına yerinde olacaktır.
Önemli Hatırlatmalar:
- Büyük bir annelik sutyeni al – bize daha sonra teşekkür edersin.
- Doğum öncesi ve doğum masraflarını hesapla.
- Erken gebelik sorularına güvenilir cevaplar bul.
Gebeliğin 9. Haftasında Hangi Egzersizleri Yapabilirsin?
Üçüncü ay boyunca aşağıdaki egzersizi tekrarlamak seni rahatlatacaktır.
- Sol tarafının üzerine yat, sol kolunun dirsekle bilek arası kısmından destek alarak doğrul. Sol omzun sol dirseğinin tam üzerinde dursun. Sağ kolun ise vücudunun üzerinde olsun.
- Birkaç saniye bu şekilde durduktan sonra yere doğru eğil. Bu hareketi 5-10 kez yap.
- Aynı hareketi sağ yanınla tekrarla.
Bonus Bilgi: Gebelik Işıltısı
Bu ay başına gelen şeylerin hepsi de sıkıntı verecek diye bir şey yok. Artan kan hacmin ve hCG üretiminin artması, gebelik ışıltısı denen güzelliğin yüzüne yayılmasına neden olacak ve böylece yüzün pembe bir renk alıp daha dolgun görünecek. Yüzdeki deri bezlerinin daha fazla yağ salgılamasına neden olan hCG ve progesteron hormonları cildinin daha düzgün ve parlak görünmesini sağlayacak. Öte yandan hamilelik öncesinde, regl dönemlerinde sivilce saldırısına uğrayan biri idiysen, bu fazladan yağ sivilce oluşumuna yol açabilir.
Önerilen Makaleler
Hamilelik bilgin ne kadar iyi?
Hamilelik Öncesi ve Hamilelikte Beslenme
Hamilelik Sırasında Sigara İçtiniz mi?
Hamilelik Kanamaları ve Pozitif Bir Doğum Hikayesi
Hamilelik ve Emzirme Dönemi Kiloları


0 Yorum