Hafta Hafta Gebelik Rehberi
Hafta hafta gebelik rehberine hoşgeldin!
Gebeliğin 24. haftasında bedeninde neler oluyor? Gebeliğin 24. haftasında ultrason ve bebeğin durumu, dikkat etmen gerekenler ve daha fazlası.
Gebeliğin 24. Haftası

Bunu annelik için bir önizleme olarak düşün: Bebeğin gayet iyi – sense hımm bir tür karmaşa içindesin. 24 haftalık bebeğin, dış dünyada hayatta kalmaya (ve gelişmeye!) hazır olmaya çalışıyor. Öte yandan, sen muhtemelen 24 haftalık hamilelik dönemindeki çeşitli geç-hamilelik dönemi rahatsızlıklarını – bacaklarda kramp, sırt ağrıları ve şişmiş ayaklar – yaşıyor olabilirsin. Sabret, anne oluyorsun!
24 Haftalık Hamile Kaç Aylıktır?
Artık 24 haftalık hamile olduğuna göre, beş aylık ve yaklaşık bir haftalık hamilesin. (Eğer basit bir çarpma yaparsan, 24 hafta altı aylık bir hamilelikmiş gibi görünebilir, fakat unutma: Şubat hariç tüm aylar dört haftadan daha uzun ve bu ekstra günler de sayılır!)
Gebeliğin 24. Haftasında Bedeninde Neler Oluyor?
24. hafta gebelikte, muhtemelen en az birkaç haftadır bebeğin tekmelerini hissediyorsun, ama şimdi daha da güçleniyorlar. Aslında, partnerin veya karnına dokunan diğer kişiler de kısa zamanda bu tekmeyi hissetmeye başlayabilir.
Tavsiye edilen 24 haftalık hamile kilo alımı normal kilolu anneler için yaklaşık 7-8 kg’dır. Bundan biraz daha fazla aldıysan endişelenme. Endişe nedeni olan şiddetli veya ani kilo artışıdır. Ancak, mümkün olan en sağlıklı hamilelik için kilo alımını kontrol altında tutmanın yollarını arayabilirsin.
24’ün ikiz anneleri için sihirli bir sayı olduğunu biliyor muydun? İkiz sahibi 24 haftalık hamile kadınların şu ana kadar 12 kg almış olmaları önerilir. Ve eğer bu şekilde kilo aldıysan, erken doğum riskini azalttın demektir.
Gebeliğin 6. ayında bedenindeki değişimleri öğrenmek için tıkla.
Gebeliğin 24. Haftasında Belirtiler Nelerdir?
24 haftalık hamile semptomların (oldukça sinir bozucu) muhtemelen şöyle olacak:
– Şişmiş ayak bilekleri ve ayakları. Eğer ayakların kabardıysa, otururken onları yüksekte tut. Sık sık kalkmak ve yürümek de yardımcı olabilir. Biraz şişkinlik normaldir, ancak yüzünde şişlik, ellerinde şiddetli şişlik ya da düzensiz (sadece bir ayağında) ya da ani şişlik, beklenen bir şey değildir. Aslında, bunlar tehlikeli bir gebelik komplikasyonu olan preeklampsi belirtileridir, bu yüzden sıradan olmayan bir şişlik yaşıyorsan doktoruna mutlaka söyle.
– Bacak krampları. Gergin, ağrılı ya da “titrek” bacaklar susuz kalma belirtisi olabilir. Bu yüzden bol su içtiğinden emin ol. Sık sık bacaklarını uzat ve bol bol yürüyüş yap. Doktoruna bacak krampların olduğu bildir; muhtemelen bir sorun değildir, ancak bazen kramplar beslenme bozukluğu gibi başka bir sorunun belirtisi olabilir, bu yüzden göz önünde bulundurmaya değer.
– Sırt ağrıları. Evet, hala acı çekiyorsun ve daha da kötüye gidebilir. Çünkü, bebek büyüdükçe, rahmin de büyüyor (tabi ki) ve rahmin omurgana doğru bastırarak onu daha eğimli ve gergin hale getiyor. Ayrıca, sırt kaslarının ekstra ağırlığı taşımak için daha fazla çalışması gerekiyor. Doktoruna herhangi bir şiddetli ağrı (siyatik) hakkında bilgi ver.
– Linea nigra. Karnının ortasından geçen koyu bir çizgi bu. Hamilelik hormonlarından etkilenen linea nigra, doğumdan sonra birkaç hafta ila birkaç ay içinde kaybolmalıdır.
– Deri çatlağı. Bu “kaplan çizgileri”, cildin daha da gerildikçe görünmeye devam edebilir. İkiz bekleyen 24 haftalık bir hamileysen, muhtemelen bunları görme olasılığın daha yüksektir.
Gebeliğin 24. Haftasında Ultrason ve Bebeğin Durumu
- haftada, bebek bir kavun büyüklüğündedir. 30 cm’lik fetüsün şimdi yaklaşık 0,65 kg ağırlığında.
24 haftalık hamile karnının içinde bebeğin ilerleme kaydediyor. Sadece anatomik şeyler hakkında değil; görünüşünü de geliştiriyor. 24 haftalık fetüsünün cildi giderek daha matlaşıyor ve yeni oluşmuş küçük kılcal damarlar sayesinde taze, pembe bir ışıltıya sahip oluyor.
Haydi iç bakalım! Yaklaşık 24 haftalık hamileliğinde, doktorun gestasyonel diyabet riski altında olup olmadığını görmek için daha akılda kalıcı prenatal testlerden biri olan Glikoz Yükleme Testi yapacaktır. Test, vücudunun şekeri nasıl işlediğini görmek için tasarlanmıştır, bu yüzden Glucola adı verilen (bize Gatorade’yi hatırlatan) tatlı bir sıvı içmen istenir ve bir saat boyunca beklersin. Saat dolduğunda, kanın alınır ve daha sonra vücudunun şekeri nasıl işlediğini görmek için test edilir.
Doktorun anormal sonuçlar bulursa, glikoz tolerans testi denilen bir takip testine girmen gerekebilir. Bunun için bekleme odasında yaşayacaksın! Gestasyonel diyabetin olup olmadığını görmek için vücudunun üç saatlik bir süre boyunca şekeri nasıl işlediği ölçülür. Eğer varsa, dünyanın sonu değil. Doktorun durumunu kontrol altında tutmak için sana tavsiyede bulunacaktır, böylece hamileliğinin geri kalanı sağlıklı geçer. Ve sen ve bebeğin ekstra gözlem altına alınabilirsiniz – bu da ekstra ultrasonlar demek. Olumlu tarafından bak: En azından bebeğe daha sık bakacaksın!
Gebeliğin 6. ayında bebeğin gelişimini öğrenmek için tıklayın.
Gebeliğin 24. Haftasında Nelere Dikkat Etmelisin?
Sık tuvalete gitme ihtiyacı, bacak krampları, mide yanması gibi durumlar uykusuzluğa sebep olabilir. Gündüz vakitlerini hareketli geçirmek, yatmadan önce temiz hava almak ve gevşeme egzersizleri yapmak uyku düzenini yoluna koymaya yardımcı olacaktır.
Gebelik süresince kızartmadan uzak durmak, onun yerine buharda pişirilmiş ya da ızgara yiyecekleri tercih etmek önemlidir. Dondurulmuş ürünlerden de uzak durman gerekir. Bu sebeple dışarda yemek yemeyi gebeliğin süresince minimumda tutmak yerinde bir tercih olacaktır, zira dışarıda yapılan yemeklerdeki yağ kullanımı ve pişirme yöntemi genellikle senin için uygun olmayacaktır.
Önemli Hatırlatmalar:
- Glikoz yükleme testi yaptır.
- hafta doğum öncesi ziyaretini planla.
- Evini bebek için uygun hale getirmeye başla.
Gebeliğin 24. Haftasında Hangi Egzersizleri Yapabilirsin?
Bu ay evinde yapabileceğin bir egzersiz ise aşağıdaki gibi, günlük olarak beş-on defa tekrarlayarak ilerleyebilirsin.
- Sırtını bir jimnastik topuna dayayarak yerde otur. Ayakların yerde, ellerin belinin altında olsun.
- Sırtının en dar kısmını yukarı doğru iterek birkaç saniye böyle kal. Başlangıç pozisyonuna dön.
- 5-10 kez tekrar et.
Bonus Bilgi : Meme mi Biberon mu?
Şu ana kadar belki çoktan düşünüp karar verdin bile ama henüz karar vermediysen doğumdan sonra bebeğini nasıl besleyeceğin konusunu düşünmeye başlamalısın. Tabi ki yeni doğmuş bir bebeği beslemenin en sağlıklı yolu emzirmek, yararları saymakla bitmez, öte yandan farklı koşullar gereği mama ile beslemeyi de düşünebilirsin.
Eğer bu konuda kararsızlık yaşıyorsan detaylı bir araştırma yaparak ne gibi seçeneklerin olduğuna bakmanın tam zamanı. Emzirmek bebeğinle bağ kurmanın muhteşem bir yoludur, dolayısıyla karar vermeden önce bunu denemek ve ona göre karar vermek isteyebilirsin. Mama ile beslemeyi seçtiğin takdirde ise iyi bir anne olmadığını düşünerek negatif düşünceye kapılmak yerine, araştırıp bilgi sahibi olarak kararını verdiğini düşünerek kendini rahatlatmalısın. Aksi takdirde annedeki negatif duyguların bebeğe geçtiğini unutma.
Önerilen Makaleler
Hamilelik bilgin ne kadar iyi?
Hamilelik Öncesi ve Hamilelikte Beslenme
Hamilelik Sırasında Sigara İçtiniz mi?
Hamilelik Kanamaları ve Pozitif Bir Doğum Hikayesi
Hamilelik ve Emzirme Dönemi Kiloları


0 Yorum