Hafta Hafta Gebelik Rehberi
Hafta hafta gebelik rehberine hoşgeldin!
Gebeliğin 35. haftasında bedeninde neler oluyor? Gebeliğin 35. haftasında ultrason ve bebeğin durumu, dikkat etmen gerekenler ve daha fazlası.
Gebeliğin 35. Haftası

Hiç olmadığın kadar hazır ol! 35. haftada, bazı anneler bebeğin gelişinden önce yapacakları bir ton şey varmış gibi hissederler. Diğerleri ise bebeğin doğum günü için zar zor beklerler. Her iki şekilde de, strese girmemeye çalış; bebeğin hazır olduğunda görünecek ve listendeki her küçük ayrıntıyı kontrol etmemiş olman onun umurunda değil. Bebeğin uyuması için güvenli bir yerin olduğu ve evine gitmek için arabanda bir bebek koltuğun olduğu sürece, bebeğin temel ihtiyaçlarını karşıladın demektir.
35 Haftalık Hamile Kaç Aylıktır?
35 haftalık hamilelik yedi ay ve yaklaşık üç haftalık hamilelik demek. Bu sekizinci ayın son haftası. Yaklaşık beş hafta kaldı!
Gebeliğin 35. Haftasında Bedeninde Neler Oluyor?
Büyüyor, büyüyor, büyüyor. Evet bebeğin ve sen. Artık 35 haftadır hamile olduğuna göre, uterusun orijinal boyutunun 1000 katına çıktı, bu da herkesin abartılı bulabileceği bir sayıdır – ama sana muhtemelen milyon gibi geliyor. Doğum yapana kadar her hafta yaklaşık 0,25 kg almayı bekleyebilirsin.
35 haftalık hamilelik, doğum belirtilerini gözden geçirmek için iyi bir zamandır. Bunun erken olduğunu düşünebilirsin, ancak tek çocuk bekleyen annelerin yaklaşık yüzde 11’i erken doğum yaparken, ikiz sahibi 35 haftalık annelerde bu nokta hamileliğin bitişi yani doğum vakti olarak düşünülür. Özetlemek gerekirse, işte gerçek doğumun yani doktoru-ara-ve-doğum çantanı-kap zamanının belirtileri:
– Suyun patlaması. Akıntıdan daha çok su akışı gibi bir şey yaşıyorsan suyunun patladığını anlarsın. Büyük bir fışkıma (filmlerde olduğu gibi) veya akmaya devam eden yavaş bir damlama şeklinde olabilir.
– Acılı kasılmalar. Bu Braxton Hicks’in gerçek kasılmalarla hiçbir ilgisi yok. 35 haftalık hamile karnında veya sırtında hafif bir sıkılık yerine aniden ağrı hissediyorsan, zamanı gelmiş olabilir.
– Düzenli kasılmalar. Gerçek kasılmalar düzenli olarak gerçekleşir ve durmaz – daha sık ve daha fazla acılı olmaya devam ederler. Doktorun muhtemelen onu hangi noktada araman ve kasılmalardan haberdar etmen gerektiğini söyleyecektir. İlk hamilelik için kasılmaların 5 dakikalık aralarla devam ettiği durum, iyi bir kuraldır. İlk doğum değilse, daha erken ara – 10 ila 15 dakikalık aralarla devam ederken, ikinci (ve daha sonraki) doğum daha kısa sürme eğilimindedir.
35. haftada herhangi bir belirtinin doğum işareti olabileceğinden emin değil misin? Garantiye almak için mutlaka doktorunu ara.
Gebeliğin 9. ayında bedeninizdeki değişimleri öğrenmek için tıklayın.
Gebeliğin 35. Haftasında Belirtiler Nelerdir?
Sekizinci ayı geride bırakırken, muhtemelen bu 35 haftalık hamilelik belirtilerinden bazılarını hissediyorsun:
– İşemek için sık sık dürtü. Evet, muhtemelen doğuma hazır halde oldukça aşağıda pelvisinde oturan bebek (ya da bebekler – eğer ikiz bekleyen 35 haftalık bir hamileysen) mesanene baskı yapıyor. Banyoya fazladan seyahat etmenin seni çok fazla su içmekten alıkoymasına izin verme – susuz kalmak seni erken doğum riskine sokar, bu yüzden su iç.
– Kabızlık. Bunu daha önce söyledik ve tekrar söyleyeceğiz: Diyetinde bol miktarda lifli besin olduğundan emin ol. Her şeyi denediysen ve hala kabızlık ile mücadele ediyorsan, dışardan bir lif takviyesi almanın veya dışkı yumuşatıcı kullanmanın uygun olup olmadığını doktoruna sor.
– Kalça ve pelviste ağrılar. Bu ağrılar devam ediyor ve hatta birkaç yenisi de ekleniyor olabilir. Rahatsızlıkla uğraşırken, iyi tarafına bak: Bunlar vücudunun bebeğini teslim etmeye hazırlandığını gösteren bir işarettir. Evet, tüm bu acıların aslında bir amacı var! Bağların gevşiyor, böylece bebeğin rahminden dünyaya doğru çıkışını yapabilir.
-Braxton Hicks Kontraksiyonları. 35 haftalık hamilelikte, geçirdiğin kasılma sayısında artış olduğunu fark etmiş olabilirsin. Karnının ne kadar sertleşebileceğini görmek çok çılgınca! Sadece bu kasılmalara dikkat et; geldiklerinde bol su iç ve dinlen.
Gebeliğin 35. Haftasında Ultrason ve Bebeğin Durumu
35 haftalık hamilelikte, bebek bir ananas kadar büyüktür. Bebek baştan ayağa 46 cm boyundadır. Buradan dışarı çıkana kadar daha fazla uzamayacak, ama kilo almaya edecek. 35 haftalık fetüsün şimdi yaklaşık 2,75 kg ağırlığında ve onunla tanışmadan önce 0,5-1 kilo daha alacaktır.
Bebeğin işitme özelliği şimdi tamamen gelişti ve 35 haftalık fetüsün yüksek tiz seslere en iyi şekilde yanıt veriyor. Eğer bir erkeğe hamile isen, 35 haftalık hamilelikte gireceğin bir ultrasonda testislerinin muhtemelen tamamen inmiş olduğunu görürsün (bahse gireriz bu konuyu hiç düşünmemiştin!).
Bu hafta veya bir sonraki hafta B Grubu Strep Testi olabilirsin. Bunun için doktorun vajinal bölgen ve rektumundan bir örnek alacak ve B Grubu Strep denen bakteriler için test yapacak. Bu bakteriler yaygındır ve seni hasta etmez, ancak bebeğin doğuştan etkilenmesi durumunda bebeğe zarar verebilir, bu yüzden sahip olduğunu bilmek önemlidir. Eğer sahipsen, bebeğe geçmesini engellemek için doğum sırasında antibiyotik verilecek, ve işte bu kadar. Tereyağından kıl çeker gibi.
Gebeliğin 9. ayında bebeğin gelişimi öğrenmek için tıklayın.
Gebeliğin 35. Haftasında Nelere Dikkat Etmelisin?
Henüz düşünmediysen, bebeğin doğduktan sonra bakımı ile ilgili yardım alıp almayacağın konusuna karar ver, zira bakıcı tutman gerekecekse şimdiden seçmek isteyebilirsin, bebek gelmek üzere 😊
Önemli Hatırlatmalar:
- Bebeğin gelişini duyurmaya hazır ol.
- Doğum belirtilerini tanı.
- Önemli numaralar için telefonunda kısa yol oluştur.
Gebeliğin 35. Haftasında Hangi Egzersizleri Yapabilirsin?
Nefes egzersizleri yapmayı deneyebilirsin, bunlar hem gerginliğini alır hem de kan dolaşımının düzene girmesine yardımcı olur. Bunun yanında seni doğuma hazırlayacak aşağıdaki egzersizi de günlük olarak tekrar edebilirsin.
- Sırtını dik tutarak dikkatlice step tahtasının (ya da çok yüksek olmayan ona benzer başka bir şey olabilir) üstüne çık. İki ayağın da tahtanın ortasında olsun.
- Aşağı inerek başlangıç pozisyonuna dön.
- Şimdi öbür bacağınla çıkıp hareketi tekrarla ve bunu yoruluncaya kadar 5-10 kez tekrarla.
Bonus Bilgi : Doğum Sancılarına Hazırlanmak
Doğum sancılarına psikolojik olarak hazır olmak süreci daha rahat geçirmeni sağlayacaktır. Bu sürecin seni kaygılandırması tabi ki doğal fakat unutma ki her gün binlerce kadın bu süreci sorunsuz aşıp bebeklerini dünyaya getiriyorlar.
Kendini hazır hissetmek ve sakin olmak için şunları yapabilirsin.
- Doğum süreci konusunda kendini eğiterek, seni nelerin beklediğini bilmek bilinmezliği azaltacağı için kaygıyı azaltır. Doğuma hazırlık kursları bu yönde oldukça faydalı olur.
- Olumlu doğum süreci geçirmiş arkadaş veya akrabalarınla konuşabilirsin.
- Elinden gelenin en iyisini yapacağına dair olumlu düşünerek kendine telkinlerde bulunabilirsin.
- Doğum sancısı geldiğinde elinin altında bulunabilecek ağrı kesicilerle ilgili bilgi edinebilirsin.
Önerilen Makaleler
Evinizi Bebeğiniz için Organize Edin
Hamilelik bilgin ne kadar iyi?
Hamilelik Öncesi ve Hamilelikte Beslenme
Hamilelik Sırasında Sigara İçtiniz mi?
Hamilelik Kanamaları ve Pozitif Bir Doğum Hikayesi
Hamilelik ve Emzirme Dönemi Kiloları
Önerilen Makaleler
Evinizi Bebeğiniz için Organize Edin
Hamilelik bilgin ne kadar iyi?
Hamilelik Öncesi ve Hamilelikte Beslenme
Hamilelik Sırasında Sigara İçtiniz mi?
Hamilelik Kanamaları ve Pozitif Bir Doğum Hikayesi
Hamilelik ve Emzirme Dönemi Kiloları


0 Yorum