Bebeklerde Uyku Eğitimi

Uyku eğitimi, bir bebeğin uykuya dalmayı öğrenmesi ve gece boyunca uykuda kalmasına yardım etme sürecidir. Bazı bebekler bunu hızlı ve kolay yapar ama birçoğu uykuya dalmakta sorun yaşarlar ya da uyandıklarında uykularına geri dönüyorlar ve bu süreç boyunca yardıma ihtiyaçları oluyor. Aşağıda uyku eğitimine yönelik üç temel yaklaşım ele alınmıştır.

Uyku eğitimine ne zaman başlamalısınız?

Çoğu uzman, uyku eğitimine bebeğiniz 4 ila 6 aylıkken başlamanızı önerir. Bebekler, yaklaşık dört ayda düzenli bir uyku-uyanma döngüsü geliştirmeye başlarlar ve gece beslenmelerini yavaş yavaş bırakırlar. Bunlar, uyku eğitimine başlamaya hazır olduklarını gösteren işaretlerdir. Bu yaşlardaki birçok bebeğin gelişimsel olarak geceleri uzun süre uyuyabilirler.

Elbette ki her bebek farklıdır: Bazıları, biraz daha büyüyünceye kadar uyku eğitimine hazır olmayabilir. Bazı bebekler, erken yaşlarda yedi saat veya daha fazla uyurken diğerlerinin aynı seviyeye gelmesi daha uzun sürebilir. Bebeğinizin uyku eğitimine hazır olup olmadığından emin değilseniz, doktoruna başvurmanızda fayda vardır.

Uyku eğitimine nasıl hazırlanılır?

Onu bir uyku düzeniyle tanıştırmalısınız. Buna, bebeğiniz altı haftalık olduğunda başlayabilirsiniz. Oluşturacağınız rutin; sıcak bir banyo, bir kitap ve ninni ile oluşturulabilir.

Tutarlı bir uyku zamanı seçmelisiniz. Uzmanlar, 7 ila 8 arasında bir yatma zamanını önerirler, bu nedenle bebeğiniz çok yorgun olmaz ve uyku ile savaşmaz.

Öngörülebilir bir gündüz programını takip edin. Bebeğinizi her sabah aynı saat civarında uyandırın, onu besleyin ve gün boyunca yaklaşık aynı saatlerde uykuya yatırın. Bu düzen onun rahatlamasına ve kendisini güvende hissetmesine yardımcı olur ve rahat bir bebek daha kolay uyumaya hazırlanır.

Bebeğinizin uykusunu etkileyebilecek sağlık durumunun bulunmadığından emin olun. Uyku sorununun altında yatan bir durumun, bir uyku eğitimi programı almadan önce bebeğinizin doktoru tarafından ele alınması gerekir.

Önerilen Makale

Bebek nasıl uyutulur?

Uyku eğitim seçenekleriniz neler?

Bebeğinize sağlıklı uyku alışkanlıkları öğretmenin birçok farklı yolu vardır. Peki siz hangi tekniği denemelisiniz? Bu, çocuğunuzun hangi uyku stratejisine iyi yanıt vereceğini ve ne yaptığınızı rahat hissettiğinize bağlıdır. Araştırmacılar çeşitli uyku eğitim seçeneklerinin özelliklerini tartışmaya devam ederken, tutarlılık yöntemden daha önemli görünmektedir. Yaşamınıza adapte edebileceğiniz ve düzenli olarak devam edebileceğiniz bir uyku eğitimi yöntemi seçmelisiniz. Nasıl uyguladığınız konusunda esnek olun ve bebeğinizin nasıl tepki verdiğini dikkatlice izleyin. Çok dayanıklıysa ya da genel ruh hali ve davranışında daha da kötüleşen bir değişiklik görüyorsanız, birkaç hafta bekleyin ve tekrar deneyin ya da başka bir yaklaşım seçmeden önce bekleyin.

Pek çok uyku antrenmanı, bu temel yaklaşımlardan birini takip etmektedir:

Bağırarak anlatma yaklaşımı

Uzman isimler, bir bebeğin uzun süre ağlamasına izin vermiyor olsalar da onu yatırıp odayı terk ettiğinizde bebeğin bir süre ağlamasının uygun olduğunu belirtiyorlar. Genellikle bu yöntem, bebeğinizi yatağına yatırdıktan sonra rahatlatarak -ama asla kucağınıza almadan- çok uzun süreli olmayacak şekilde ağlamasına izin vermenizi önerir.

Gözyaşı karşıtı yaklaşım

Bu kategorideki uyku eğitim savunucuları daha yavaş bir yaklaşımı teşvik eder. Bu yaklaşım, bebeği uyutmak için önce yatıştırmak gerektiğini savunur ve bebek ağladığında hemen rahatlatmanızı önerir.

Kademeli yalnız bırakma yaklaşımı

Bu yaklaşım, bebeğin uykuya dalma esnasında yalnız bırakılmaması gerektiğini savunur. Ebeveynler, uykuya dalıncaya kadar bebeğin yanında oturur ve her geçen gece bebeğin yanında durma süresini azaltırlar. Bu kategorideki başka bir yaklaşım ise, bebeği sürekli olarak kontrol etmek ve uykuya dalana kadar onu -beşiğin dışına çıkarmadan- rahatlatmaktır.

Önerilen Makale

Bebeklerde Uyku Eğitimi

Bebeğiniz için uyku antrenmanı yöntemi kullanmanız gerekiyor mu?

Hayır… Ebeveynler sıklıkla belirli bir yöntem denemeye karar verirler, çünkü bebeğin uyku sorunu sonucunda kendilerini bitkin ya da sinirli hissederler ve kendi başlarına denedikleri hiçbir şey işe yaramıyor gibi görünür. İşlerin gidişatından memnunsanız, yaptığınız şeyleri uygulamaya devam edebilirsiniz. Ailelerin farklı beklentileri vardır ve gösterecekleri tolerans birbirinden farklıdır. Eğer uyku düzeni aileniz için iyi gitmiyorsa bunu anlarsınız ve uzmanlar tarafından geliştirilen yöntemler hakkında yardım veya bilgi almak için doktorunuzu arayabilirsiniz.

İşte göz önüne alacağınız birkaç şey:

-Bazı bebekler doğal olarak daha kolay uyku düzenine alışırlar ve çok kısa sürede herkesin mutlu olduğu bir uyku düzenine girerler Bazı bebekler ise yine doğal olarak telaşlı veya uyanıktır ve uyku düzenine alışmalarına yardımcı olmak için daha uzun süreli bir uyku eğitimine ihtiyaç duyabilirler.

-Her bebek, aynı ailede dünyaya gelse bile, birbirinden farklıdır. İlk çocuğunuzla birlikte kullandığınız uyku stratejileri bir sonraki çocuğunuzda işe yaramıyorsa, yeni fikirlere ihtiyacınız olabilir.

-İkinci veya daha sonraki bir çocuğa “bağırarak anlatma yöntemini” kullanamayabilirsiniz, çünkü ağlayan bir bebek muhtemelen büyük çocuklarınızı uyanık tutacaktır.

-Herhangi bir yöntemi kesinlikle izlemek zorunda değilsiniz, belirli bir yöntemin yalnızca bir yönünü çocuğunuz için etkili bulabilirsiniz.

-Bazen, hisleriniz en iyi yöntemdir. Aileler genellikle çocuklarını bir uyku düzenine alıştırmak için kendi yöntemlerini geliştirirler. Eğer geliştirdiğiniz yöntem işe yarıyorsa, uygulamaya devam edebilirsiniz.

-Uyku eğitimi bittikten sonra bile, bebeğiniz bazı durumlarda uyku sorunları yaşayabilir. Örneğin; hasta olduğunda ya da seyahat ederken…

Kaynak; https://www.babycenter.com/0_baby-sleep-training-the-basics_1505715.bc

Özet
Bebeklerde Uyku Eğitimi
Makale İsmi
Bebeklerde Uyku Eğitimi
Tanımlama
Uyku eğitimi, bir bebeğin uykuya dalmayı öğrenmesi ve gece boyunca uykuda kalmasına yardım etme sürecidir. Bazı bebekler bunu hızlı ve kolay yapar ama birçoğu uykuya dalmakta sorun yaşarlar ya da uyandıklarında uykularına geri dönüyorlar ve bu süreç boyunca yardıma ihtiyaçları oluyor. Aşağıda uyku eğitimine yönelik üç temel yaklaşım ele alınmıştır.
Yazar
Yayıncı İsmi
bebekegitimi.com
Logo

Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

Sizin Tepkiniz Nedir?

Komik Komik
0
Komik
Bayıldım! Bayıldım!
3
Bayıldım!
Garip Garip
0
Garip
Sevmedim Sevmedim
1
Sevmedim

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube, Vimeo veya Vine Kodları
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı