Yeni anne baba mısınız? Eğer öyleyseniz hayatınızın en muhteşem yolculuğuna hazır olun. Ebeveynlik insan hayatının bambaşka bir evresi. Mesleki ve sosyal hayatınızda ne kadar başarılı olursanız olun anne ve babalık oldukça farklı bir deneyim olacaktır sizin için. Uykusuz ve yorucu günler, tamamen her şeyi ile size bağımlı bir canlı hayatınızı değiştirecektir. Bu süreçte bebeğinizi özenle ve sevgiyle büyütmek için birçok yeni bilgi öğrenmeniz gerekecek. Her anne baba bebeği için her şeyin en iyisi, en güzeli olsun ister. Ancak bu süreçte anne ve babalar farkında olmadan yeni doğan bebeklerin beslenmesi konusunda hatalar yapabilmektedir. Yeni doğan bebeğinizin beslenmesinde yapacağınız küçük hatalar hayatı boyunca onun için sorun olabilir. Gelin bu hatalara birlikte bakalım.

6 aydan önce bebeğinize su ve ek gıda vermeyin.

Anne sütünün %80’inden fazlası sudur. 6. aydan önce bebeğe su vermek yetersiz beslenme ve ishal riskini arttırır. Eğer bebeğinizin susadığını düşünüyorsanız onu emzirin. Böylece bebeğinizin susuzluğunu gidererek onu enfeksiyonlardan koruyabilirsiniz. Bununla birlikte 6. aydan önce ek gıda da vermeyin, bebeğe ek gıda verilmesi durumunda alerji, egzama gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Katı gıdalar uzun vadede bebeğinizin metabolizmasını yavaşlatır ve diyabet ve çölyak hastalığı gibi kronik hastalıklara da sebep olabilir. Yiyecekler anne sütü kadar besleyici değildir ve bebeğinizin bu yiyecekleri sindirmesi oldukça zordur.

Bebeğinizin ağlamasına izin verin!

Bebeğini gözyaşları içinde görmek anne ve baba için hoş bir durum değildir. Ancak bebeğinizin ağlaması yeterli hava alması için ciğerlerini solumasına ve açmasına yardımcı olur. Ek olarak iletişim kurmasına da yardımcı olur ve bebek için bir çeşit iletişim dilidir. Ağlamak kasların gerilmesine de sağlar. Bir bebek ağladığında, kasları ve bacakları bükülür ve dönerek kasları gerer ve onları güçlendirir. Ağlamak, sinir krizi kırmaya ve duyguları dengelemeye yardımcı olur. Ancak ağlama birçok farklı sebepten veya fiziksel bir rahatsızlıktan dolayı da olabilir. Bu gibi durumlardan şüpheleniyorsanız olabildiğince hızlı bir şekilde müdahale edin.

Bebeğinizi her zaman uyutmaya çalışmayın.

Hiç şüphe yok ki, yenidoğan bebeğiniz için uyku oldukça önemlidir ve bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olur. Ancak bebeğiniz büyüdükçe uyku süresi de kısalır. Anne ve babalar diğer işlerini halletmek için çoğu zaman bebeklerini uyutmaya çalışırlar. Ancak ilerleyen aylarda bu durum sağlık sorunlarına sebep olabilir. Dördüncü aydan sonra bebeğinizin uzun saatler boyunca uyuması hem sağlık sorunlarına yol açabilir hem de zihinsel gelişimi engelleyerek bebeğiniz için sıkıcı hale gelebilir. Dahası bebeğinizi beslemeden uzun saatler uyutmayın bu durum dehidrasyona sebep olabilir. Bebeğinizle oyunlar oynayın, ona renkli kitaplar ve objeler gösterin, komik davranışlar yapın. Bu gibi aktiviteler bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimini destekleyecektir.

Bebeğinizin ağız temizliğini aksatmayın.

Bebeğinizin dişlerinin olmaması ağız temizliğine ihtiyaç duymadığı anlamına gelmez. Bebeğinizin diş çıkarmaya başladığı sırada gerekli özeni göstermezseniz mikrop kapabileceğini unutmayın. Eğer mikrop kaparsa ek gıda almaya başladığında ağız problemlerinin görülme ihtimali vardır. Bu sebeple bebeğinizin diş etlerini gazlı bezle silebilirsiniz ve doğumundan altı ay sonra ek gıda ile birlikte su verebilirsiniz.

Emzirmeyi erkenden bırakmayın.

Bebeğinizi ilk altı ay boyunca emzirmek oldukça önemlidir. Anne sütü bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olacak tüm gerekli besinleri içerir ve bebeğinizi çeşitli hastalıklardan korur. Ancak bazı ebeveynler bebeğe altıncı aydan önce yarı katı gıdalar vermeye isteklidirler. Bu gibi durumlar bebekte beslenme yetersizliğine sebep olabilir.

Bebeğinizi sarsmayın.

Yenidoğan ve sonraki birkaç ay boyunca anne babalar tecrübesizlik yaşayabilir. Bebeğin uzun süre ağlaması bazı anne babalarda gerginliğe yol açabilir bu gerginlik bebeğin sertçe sarsılmasına neden olabilir. Sarsılmış bebek sendromu adı verilen bu durum bebeğin beyninin sallanmasına ve hırpalanmasına neden olabilir. Aynı zamanda bebeğinizi severken yükseklere atıp tutmamanız gerekir. Bu sendrom bebekte gelişim geriliği, görme ve işitme kaybına yol açabilir.

Alt temizliğine dikkat edin.

Bebeklerin cildi çok hassastır özellikle gün boyu bez içinde olması bazı problemlere yol açabilir. Bebeğin altını uzun süre değiştirmediğinizde pişik ve döküntü oluşma ihtimali yükselir. Islak mendil kullanmak da bebeğin hassas cildine zarar verebilir. Mümkün olduğu kadar her bez değiştirmede altını yıkayın ya da evde hazırladığınız ılık su ve bebek pamuğuyla silin.

Bebek cildine uygun olan ve kimyasal içermeyen pişik kremlerini kullanmak bebeği rahatlatır ve gün boyu huzurlu olmasını sağlar. Ayrıca kız bebeği olan anneler alt açmada daha çok dikkat etmeli ve temizliği önden arkaya yapılmalıdır.

El ve tırnak temizliğine özen gösterin.

Anne karnında bebeklerin tırnakları uzar ve doğum anında uzun tırnaklarla karşılaşabilirsiniz. Yeni anne babalar bebeğin tırnak kesimini yapmaktan çekinebilir ancak tırnağın uzun olması daha çok zarar verecektir. Bebekler yüz ya da gözlerini çizebilir, sinirli anlarında vücutlarını kanatabilir. Kısa ve bakımlı tırnaklar bebeğin kendine zarar vermesini engelleyecektir.

Aynı zamanda bebekler gün içinde sık sık elini emdiği için mikrop kapabilir, sık sık el yıkamak bebeğin hijyenini sağlamak için önemli bir adamdır.

Bebeğinizi yıkamaktan çekinmeyin.

Çevreden duyulan yanlış bilgiler anne babalarda kafa karışıklığına yol açabilir ve bebeğin banyo yapması gecikebilir. Bebekler, dokuz ay boyunca anne karnında bir suyun içinde yaşar dolayısıyla su bebekleri rahatlatır ve mutlu eder.

Suyun derecesi 36 – 37 civarında olduğunda bebeğin üşüme ihtimali oldukça düşüktür dolayısıyla anne babalar yaz mevsiminde her gün kış mevsiminde iki günde bir banyo yaptırabilir.

Çok fazla giydirmeyin.

Bebekler için ideal oda ısısı 22 – 24 derecedir. Odanın daha sıcak olması ya da kat kat giydirmek bebeğin ısınmasına ve rahatsız olmasına neden olur. Sıcak ortamda bebekler huysuzlanır ve beslenmeye karşı isteksizlik duyabilir. Odanızda bulunan klima havası bebeğin üstüne gelmediği sürece hasta olma ihtimali düşüktür. Bebeğin terlemesi hastalanmasını kolaylaştırır.

Bebeğinizin üşüyüp üşümediğini anlamak için burnuna dokunabilirsiniz, burnu soğuksa bir kat daha giydirebilirsiniz.

Bebe yağı ve kremi dikkatli kullanın.

 

Hassas ve narin bir cilt yapısına sahip olan bebekler özel bir bakıma ihtiyaç duyar ancak her banyo sonrası krem ya da yağ sürmek doğru bir uygulama değildir. Cildin fazla yağlanması sonucunda küçük sivilceler ya da döküntüler oluşabilir.

Bebeğinizi yıkarken suyuna hindistan cevizi yağı damlatılabilir ya da banyo sonrası küçük bir miktar zeytinyağı kullanabilirsiniz.

Kucağınıza almaktan korkmayın.

Genellikle büyüklerden şu cümleyi duyarsınız ‘bebeği kucağına fazla alma, alışır’ oldukça yanlış bir yaklaşımdır. Bebekler ilk aylarda anne kokusuna ve sevgiye ihtiyaç duyar. Bebeğinizle geçireceğiniz her anın tadını çıkarmaya çalışın ve kucağınıza almaktan korkmayın.

Bebekler kucağa alışmaz, hareketleri arttıkça kucaktan inmek ve yuvarlanmak, emeklemek ve yürümek isteyecektir. İlerleyen yıllarda siz isteseniz bile bebeğiz kucağınıza gelmeyecektir.

İlgi kontrolünü sağlayın.

Bebeğinizle ilgilenirken denge kurmaya çalışın. Bir gün çok ilgisiz davranmak ya da aşırı ilgilenmek bebeklerde kafa karışıklığına yol açabilir. Ağlarken ilgilenmemek ya da huzursuz bir günde sürekli ilgilenmek bebeklerde özgüven eksikliğine ve değersizlik hissine neden olabilir.

Önerilen Makaleler

Yenidoğan Bakımı

Temel Bebek Bakım Rehberi

Kaynak: http://blog.safetykart.com/five-big-mistakes-new-parents-make-with-babies/

 


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

Sizin Tepkiniz Nedir?

Komik Komik
0
Komik
Bayıldım! Bayıldım!
4
Bayıldım!
Garip Garip
2
Garip
Sevmedim Sevmedim
0
Sevmedim

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube, Vimeo veya Vine Kodları
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı