1. Kucağınıza alıp sakinleştirici şarkılar mırıldanın.

İlgili resim

Halk arasında sıklıkla bilinen ‘bebeğini kucağına alma alışır’ önerisi son derece yanlıştır. Özellikle ilk ay bebekler anne kokusu ve anne sesini ararlar. Dokuz ay boyunca anne karnında duyulan ses ve ilk temas ile başlayan koku bebeklerin rahatlamasını ve sakinleşmesini sağlayacaktır.

Bebeği kucağa almak, öpmek ya da okşamak huzursuz bebeklere mutluluk verebilir. Aynı zamanda bebek ve ebeveyn arasında en kolay iletişim yollarından biri şarkı söylemektir. Bebekler ritmik hareketlerden ve seslerden hoşlanır. Bebeği kucağa alarak sakinleştirecek yavaş bir şarkı söylemek ve ağır hareketlerle dans etmek ağlamasını durdurabilir.

Huzursuz bebek ile hızlı ve yüksek bir ses tonuyla konuşmak yerine sakin ve yumuşak bir ses tonuyla şarkı söylenmelidir. Bebeğin ağladığı durumlarda sinirlenmek, bağırmak ya da kızmak bebeğin daha fazla ağlamasını ve huzursuzlanmasına neden olabilir. Huzursuz olduğu zamanlarda sakin şarkılar söylemek, neşeli olduğunda hareketli ve mutlu şarkılarla oynamak bebek ve anne arasındaki bağı güçlendirebilir.

2. Hemen altını kontrol edin ve emzirin. Anne sütü bebeği sakinleştirir.

Breastfeeding ile ilgili görsel sonucu

Yenidoğan döneminde bebekler sık sık çiş ya da kaka yapabilir. Bezin dolu olması ve ıslaklık hissi bebeklerin rahatsızlanmasına ve ağlamasına sebep olabilir. Ebeveynler bazı durumlarda ‘bezi daha yeni değiştirdim’ düşüncesi ile bebek bezini kontrol etmeyi unutabilir. Ancak bebeklerin mesane torbası henüz küçük olduğu için kısa sürede bezini doldurabilir.

Islak bebek bezi aynı zamanda bebeğin üşümesine sebep olabilir. Bezin sıkı bağlanması ya da sızdırması gibi durumlarda da bebekler aralıksız ağlayabilir. Bebeğin altını değiştirmek, kısa bir süre havalanmasını ve kurumasını beklemek, kızaran ve pişik olan yerlere uygun bebek kremi sürmek rahatlı ve mutluluk hissi verebilir. Bebek bezi değişimi sonrasında rahatlayan bebekler keyif içinde emebilir ve karnı doyduktan sonra uykuya geçiş yapabilir.

Araştırmalarda anne ile ten tene temas kuran bebeklerin kısa sürede sakinleştiği görülmüştür. Emziren anneler özellikle ilk aylarda her fırsatta emzirmeli, emzirmeyen anneler ise sık sık ten temasında bulunmalıdır. Bebeğin anne sütü ya da anne kokusu alması en iyi ve rahatlatıcı çözümlerden biridir. Huzursuz bir bebek için en güvenli ve sevgi dolu yer anne göğsüdür.

3. Bebeğinizin gazı olup olmadığını anlamaya çalışın.

İlgili resim

Anne babaların huzursuz bebek olarak adlandırdığı çocuklar genellikle gaz sancısı çekmektedir. Doğumdan sonra yaklaşık 2 – 3 hafta içinde bebekler gaz problemleri yaşamaya başlar. Gaz çıkarmayı bilmemeleri, emme sırasında gaz yutmaları ve annelerin gaz yapabilecek yiyecekleri tüketmesi bebeklerin uzun süre ağlamasına sebep olabilir.

Bacakları karnına çekmek, bisiklet sürer gibi bacaklarını hareket ettirmek, kızarmak ve sinir içinde ağlamak gaz problemi yaşayan bebeklerde en sık görülen belirtilerdir. Özellikle akşam saatlerinde başlayan bu sancı gece boyu devam edebilir ve bebeğin sık sık uyanmasına neden olabilir.

Emziren anneler gaz problemleri yaşamamak için kuru baklagiller, lahana, soğan, sarımsak, brokoli gibi besinleri tüketmekten kaçınmalıdır. Emzirmeyen anneler ya da mama takviyesinde bulunanlar mama değişimi yapabilir. Her mama bebeğe iyi gelmeyebilir ve gaz problemlerini çoğaltabilir. Aynı zamanda gaz sancılarını azaltmak için yenidoğan ya da kolik bebek biberonu kullanılmalı ve her beslenme sonrasında bebeğin gazı çıkartılmalıdır.

Beslenme sonrasında bebeğin 5 – 10 dakika dik bir pozisyonda kucakta tutulması gerekir aksi takdirde henüz mideye inmeyen besinler kusma yoluyla çıkabilir. Bebeğin başı ebeveynin omzuna temas etmeli ve ebeveyn yavaş ama hızlı hareketlerle bebeğin sırtına vurmalıdır. İlk gazını çıkaran huzursuz bebekler için bu uygulama bir süre daha yapılabilir.

Aynı zamanda sırt üstü yatan bebeğe bisiklet hareketleri yaptırmak ve ayaklarından tutarak bacaklarını karnına götürmek de işe yarayabilir. Bu hareketler bebeğin kısa sürede gazını çıkartmasına yardımcı olabilir. Gün içinde bu hareketler sık sık tekrarlanabilir. Tüm çabalara rağmen gaz problemi yaşayan bebekler doktor onayı ile gaz damlası ya da probiyotik kullanabilir.

4. Sıcaklık bebeğinizi sakinleştirebilir, ılık su ile banyo yaptırın.

bath and baby ile ilgili görsel sonucu

Dokuz ay boyunca anne karnında su dolu bir kese içinde yaşayan bebekler elbette suyu çok sevecektir. Ancak banyo sırasında bebeğin huzurlu ve mutlu olmasını sağlamak için şunlar yapılmalıdır:

  • Küvet, küvet filesi, bebek süngeri, ılık su, bebek şampuanı ( 36.5 – 37 derece) gibi tüm malzemeler hazırlanmalıdır,
  • Oda ısısı 22 – 24 aralığında olmalıdır,
  • Bebek yavaş hareketlerle soyulmalı ve havlusu hazırlanmalıdır,
  • Bebek küvet filesine yavaşça yatırılmalıdır,
  • Su dökmeye ayaklardan başlanmalı ve yukarı doğru çıkılmalıdır,
  • Uygun şampuan ve sünger ile bebek nazik hareketlerle yıkanmalıdır,
  • Bebeğin üşümemesi ve ısı kaybetmemesi için en son başı yıkanmalıdır.

Huzursuz bebekler ılık suyun etkisi ile kısa sürede sakinleşebilir. Banyo sırasında ağlayan bebekleri yıkamak için uğraşılmamalı ve banyo süresi kısa sürede tamamlanmalıdır. Israrla banyo yaptırmaya çalışmak bebeklerin daha fazla ağlamasına ve sinirlenmesine neden olabilir. İlk aylarda anne – babalar bebeklerinin kulağına ya da gözüne su – şampuan kaçırmaktan çekinebilir. Bu çekinceyi yaşayan ebeveynler özel banyo şapkaları kullanabilir.

Ilık su ile banyo yaptırmak bebeğin gaz problemlerine de iyi gelebilir.

5. Bebeğinize masaj yağı masaj yapın, özellikle ayaklarına ve göğsüne.

İlgili resim

Masaj yapmak bebeğin rahatlamasına, anne – bebek bağının güçlenmesine ve gelişiminin hızlanmasına yardımcı olabilir. Huzursuz bebekler için masaj yapmanın faydaları şunlardır:

  • Kabızlık, gaz ve ishal sorunları azalabilir,
  • Bebeğin, masaj yapan kişiyi daha iyi tanımasını ve güven duygusunun oluşmasını sağlar,
  • Kan dolaşımı hızlanır,
  • Bebeğin sakinleşmesini sağlar ve uykuya geçişi kolaylaşabilir,
  • Büyüme hormonu salgılanabilir,
  • Kas ve doku ağrılarını hafifletebilir,
  • Uyku rutini düzenlemek isteyen anneler için duş iyi bir tercih olabilir,
  • Ağlama krizlerinin hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Huzursuz bebek ya da çocuklar masajı sevebilir. Ancak doğru yöntemler kullanılmalı masaj öncesinde uygun bebek yağı kullanılmalıdır. Masaja başlamadan önce bebeğin gözlerine bakıp sakin bir ses tonu ile konuşmak, masaj yapılacağını anlatmak ve izin istemek bebeğin güven duygusunu pekiştirebilir. Masaja ayaktan başlanmalı ve yukarı doğru çıkılmalıdır. Bebekler dokunulmaktan ve okşanmaktan hoşlanır ancak kollarını savunma mekanizması olarak gördüğü için bu noktalara masaj yaptırmak istemeyebilir.

Her duş sonrası ya da haftada bir iki defa masaj yapmak gerekebilir. Özellikle bebeğin huzursuzlandığı vakitlerde banyo yaptırmak anne ve bebekleri daha mutlu edebilir.

6. Bebeğinizle dışarı çıkın ve yavaş tempoda yürüyüş yapın. Temiz hava ikinize de iyi gelecektir.

Geçmiş yıllarda tıp ve teknoloji dünyasının yeterince gelişmemesi, imkanların yetersizliği gibi sebeplerle anneler dışarı çıkmaktan çekinebilirdi. Ancak günümüzde bebek arabası, puset örtüsü, gezilebilecek parklar ve imkanların genişlemesi ile birlikte anneler bebekleri ile sık sık dışarı çıkabilir.

Yenidoğan döneminde huzursuz bebek ve ebeveynler için gezilebilecek en güzel yerler açık havada yapılan eylemlerdir. Ancak dışarı çıkarken bebeği giydirmek için hava ısısına dikkat edilmelidir. Kalabalık ve kapalı mekanlar bebeğin bunalmasına ve hastalık kapmasına neden olabilir bu nedenle güneşli ve sıcak havalarda dışarı çıkmak bebeği sakinleştirebilir.

Dışarıda bebeğin etrafı gözlemlemesine izin vermek, çevrede olanları anlatmak ve hafif tempo yürüyüş yapmak anne – babaları mutlu ederken bebekler de daha keyifli olabilir. Dışarı çıkmaktan çekinen ya da korkan anneler ilk zamanlar evin çevresinde tur atabilir bu sayede bebeklerine ve kendilerine güvenmeleri kolaylaşabilir.

Bebekler genellikle dışarıda olmayı, insanları ve hayvanları izlemeyi, çevredeki sesleri dinlemeyi sever. Huzursuz bebekler kısa sürede sakinleşebilir ve zihinsel gelişimleri hızlanabilir.

7. Bebeğinizi fazla beslenmekten kaçının.

İlgili resim

Anne sütü bebekler için en sağlıklı besindir ancak emzirme ve mama verme konusunda dikkatli olmak gerekebilir. Sık sık emen çocuklar sürekli ön sütü alabilir ve arkadan gelen yağlı süte kadar doyabilir. Yağlı süt bebeklerin kilo almasına ve gelişimini sağlarken ön süt bedeninin su ihtiyacını karşılamaktadır.

Sık sık emen ya da mama içen bebeklerde huzursuzluk görülebilir. Bebeği fazla beslemek gaz ve mide problemlerini arttırır ve uyku problemleri oluşur. Uyuyamayan bebekler huzursuzlanır ve gün boyu huzursuzlanabilir.

Huzursuz bebekler için beslenme programına dikkat edilmelidir. Emzirme teknikleri öğrenilmeli, bebeğe gaz masajı yapılmalıdır. Ek gıda döneminde ise bebeklerin sevmediği yiyecekleri ısrarla vermek iştahsızlık ve beslenme düzeninin bozulmasına sebep olabilir. Bu dönemde bebeğin sevmediği yiyecekler birkaç gün sonra tekrar denenmeli ancak yemediği takdirde zorlanmamalıdır.

8. Sakinleştirici sesler açın. Bebeklerin anne karnında olmalarını hatırlatan sesler bebeği sakinleştirir.

İlgili resim

Bebekler dokuz ay boyunca anne karnında kalp, bağırsak ve mide sesleri; dışardan gelen sesler ile büyümektedir. Dolayısıyla bebekler yenidoğan döneminden itibaren seslere ve ritimlere alışıktır. Yenidoğan döneminde bebekleri sesli ortamda uyutmak daha uzun süre uyumalarını sağlayabilir.

Bebeklere sakinleştirici şarkılar ya da anne karnında duyduğu sesleri dinletmek daha huzurlu uyumalarını ve sakinleşmelerini sağlayabilir. Huzursuz bebekler için beyaz gürültü, klasik müzik, su ve piyano ağırlıklı şarkılar, ninniler oldukça faydalı olabilir.

Araştırmalarda bebeklik döneminden itibaren şarkı dinleyen çocukların beynin dil ve matematik kısımlarının daha yoğun çalıştığı kanıtlanmıştır. Bebeğin zihinsel gelişimini desteklemek ve huzurla uyumasını sağlamak için gün içinde sık sık şarkı dinletilmelidir.

Bebekler şarkı dinlerken seçici olabilir dolayısıyla ne tür şarkıları daha çok sevdiği gözlemlenmelidir. Bazı bebekler hareketli şarkıları severken bazı bebekler ağır ve yavaş şarkılardan hoşlanabilir. Bebeklere sadece çocuk şarkıları dinletilmemelidir. Rahatsız eden ve yüksek sesli olmayan tüm şarkılar zaman zaman dinletilebilir.

9. Bebeğinizi yumuşak bir battaniye ile kundaklayın.

baby swaddling ile ilgili görsel sonucu

Bebekler anne karnında oldukça sıkışık ve dar bir ortamda yaşarlar. Doğduklarında ise büyük bir hareket alanı ile karşılaşabilirler. Bebekler uyurken dahi elleri ve kolları ile kendilerini uyandırdıkları için kundak yapmak faydalı olabilir. Kundak yaparken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Kundak battaniyesi çok kalın olmamalı, teri emen bir dokuya sahip olmalıdır,
  • Kundak yaparken bebeğin bacakları sıkıca sarılmamalı ve bacak kısmından yukarı sarılmalıdır.

Kundak yapmanın faydaları:

  • Gece ve gün içinde daha uzun süre uyuyabilir,
  • Uykusu bölündüğünde daha kısa sürede uykuya geçiş yapabilir,
  • Yenidoğan döneminden itibaren kundak yapılabilir,
  • Vücut ısısını korumakta yardımcı olabilir,
  • Bebekler kundak ile anne karnında duyduğu güven hissini yeniden hissedebilir,
  • Huzursuz bebekler kısa sürede sakinleşebilir ve ağlamaları azalabilir,
  • Ani bebek sendromu yaşanma ihtimali daha düşük olabilir.

Bebekler büyüdüğü zaman kundaktan hoşlanmayabilir ve özgürce hareket etmek isteyebilir. Bu dönemde anneler kundak yapmamalıdır. Aynı zamanda sürekli kundak isteyen büyük bebekler için önce yarım kundak yapılmalı sonrasında kundak tamamen bırakılmalıdır.

10. Bebekler sadece bir yerleri ağrıdığı için ya da acıktıkları için ağlamazlar. Bol bol kucağınıza alın, öpün, okşayın belki ilgi istiyordur 🙂

İlgili resim

Bebeğin karnının tok, altının temiz ve ağrısı olmadığından emin olan anneler bebeklerinin ağlamasına şaşırabilir. Bebekler ilgiyi ve sevildiğini hissetmekten hoşlanır hatta talep edebilir. Bebekle sık sık konuşmak, şarkı söylemek, kucakta gezdirmek ve beraber oynamak anne – bebek bağını güçlendirebilir.

Bebeğinin hem annesi hem de oyun arkadaşı olmak isteyenler sık sık bebeğiyle vakit geçirmelidir. Oyun oynayan ve farklı deneyimler yaşayan bebeklerin zihinsel ve bedensel gelişimlerinin daha hızlı olduğu kanıtlanmıştır.

Anneler zaman zaman bebeğin şımarması korkusuyla sevgilerini göstermekten ya da kucakta taşımaktan çekinebilir. Ancak bu durum son derece yanlıştır, fazla sevgi bebekleri şımartmaz aksine gelecek yıllarda daha özgüvenli ve başarılı olmalarını sağlayabilir.

Anne sevgisini ve sıcaklığını hisseden huzursuz bebekler kısa sürede sakinleşir ve kendilerini güvenli bir ortamda hissedebilir.

Sizin yönteminiz hangisi?

Önerilen Makaleler

Bebeğinizin Uykusunu Anlamak!

Doğumdan İki Yaşına Kadar Bebeğinizin Sosyal ve Duygusal Gelişimi İçin Neler Yapabilirsiniz?

Bebek nasıl uyutulur?

 


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

Sizin Tepkiniz Nedir?

Komik Komik
0
Komik
Bayıldım! Bayıldım!
6
Bayıldım!
Garip Garip
0
Garip
Sevmedim Sevmedim
0
Sevmedim

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube, Vimeo veya Vine Kodları
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı