Doğum Yapılacak Yeri Seçmek
Doğum bazı kadınlar için dünyaya yeni bir hayat getirdikleri mutluluk verici bir olayken, bazı kadınlar içinse doğum zahmetli ve stres dolu bir tecrübe olarak görülebilir. Her ne olursa olsun bebek sahibi olmaya karar verip gebe kaldığınızda düşünülmesi gereken en önemli konulardan birisi de bebeğinizi nerede dünyaya getireceğine karar vermek, yani doğum yapacağınız yeri seçmek.
Gebelik sizin için ister yeni bir serüven olsun isterseniz bu konuda epey tecrübeli olun, doğru uzmanı bulmak ve istediğiniz şekilde doğum yapmak, bu deneyiminizde büyük bir fark yaratabilir.
Doğum için hiç kuşkusuz en uygun yer hastanelerdir. Herkes kendi yaşam tarzı ve bütçesine uygun yerlerde (devlet yada özel hastaneler, doğum klinikleri) doğum yapma özgürlüğüne sahiptir.
Doktor seçimi
Hamileliğinizde gittiğiniz özel bir doktorunuz var mı, yoksa normal devlet hastanelerinde her seferinde farklı kadın doğum uzmanına mı muayene oluyorsunuz?
Eğer imkânlarınız yeterliyse kendinize uygun bir doktor seçebilirsiniz (tavsiye üzerine ya da internet araştırmaları sonucunda) .
Doktorunuzu seçerken tek tercihiniz doğum şekli olmasa bile, bu kesinle göz önüne alınmalıdır. Doktorunuzun muayeneleri sonucunda normal doğum ya da sezaryen olacağı hakkında sizi bilgilendirir. Ama doğum anına kadar doğum şeklinin kararlaştırılamayacağını unutmamalısınız.
Hastane
Günümüzde çoğu hastane doğumu tıbbi bir uygulamadan çok doğal bir süreç olarak ele alıyor. Birçok hastane bebeğinizi doğurmanız için size rahat ve konforlu ortamlar sunuyor.
Hastanelerde size ve bebeğinizde acil durumlarda gerekebilecek her türlü olanak bulunduğu için doğumun hastanelerde olması daha güvenlidir. Ayrıca doğumdan sonra hastanede birkaç gün kalacağınız için eve dönmeden önce dinlenmiş olursunuz.
İlk kez anne oluyorsanız hastane personelinin desteği size bu ilk günlerde çok yardımcı olacaktır.
Doğuma gitmeden önce gidip hastaneyi görmeniz, ortamı tanımanız açısından yaralı olup rahatlamanızı sağlayacaktır.
Doğum Odaları
Artık hastanelerin birçoğunda doğum odaları bulunmaktadır. Bu odalar doğum sancınızın başlamasından doğum sonrası toparlanma sürecinize kadar aynı yatakta yatma olanağı verir. Doğumdan sonrada toparlanıp evinize gidene kadar bebeğiniz ve ailenizden birileri hep yanınızda olur. Çoğu doğum odalarında sallanan koltuktan bebek bakım masalarına, rahatlamanızı sağlayacak yumuşak ışıklandırmadan duvarda huzur verici tablolara kadar birçok şey bulunmaktadır.
Bu da doğum sancısı çekerken ve doğum sonrası bebeğinizle ilgilenirken size rahat bir ortam ve olanak sunar.
Bazı hastanelerde doğum odaları yalnızca doğum komplikasyonları açısından düşük risk grubundaki kadınlara verilir. Eğer bu risk grubuna girmiyorsanız, el altında daha fazla teknolojik ekipman bulunan geleneksel bir doğumhanede doğum yapmaktan başka seçeneğiniz olmayabilir. Sezaryen ameliyatları ise her zaman ameliyathanede gerçekleştirilir.
Neyse ki bu özel doğum odalarının sayısı hızla arttığından büyük ihtimalle siz de geleneksel hastane düzeni içinde bile telaşsız, aileye uygun bir ortamda, müdahale edilmeden sancılarınızı çekip doğumunuzu gerçekleştirme imkanı bulabilirsiniz.
Doğum Merkezleri
Doğumevleri, bağımsız birer işletme de olabilirler, hastanelerin uzantısı şeklinde de hizmet verebilirler. Doktor muayenelerinden doğum eğitimine ve emzirme derslerine kadar tüm gebelik dönemi ihtiyaçlarınızı bağımsız bir doğum merkezinde karşılayabilirsiniz.
Doğumevlerinin amacı rutin gebelik, doğum ve doğum sonrası bakım hizmetlerini, daha yoğun bakım gerektiren yüksek riskli gebelikler ve doğumlardan ayırmaktır. Bu sayede personel ve ekipman ihtiyacı azalan doğumevleri maliyetlerini düşürebilmektedirler.
Eğer evde doğuma benzer bir tecrübe yaşamak istiyorsanız ve yakınlarda doğumevinin bulunduğu bir tıp merkezi varsa doğumevinde doğum yapmayı düşünebilirsiniz. Ama riskli bir durumunuz varsa doğumevi sizin için uygun olmayabilir.
Evde Doğum
Bazı anne adayları sıcak sevgi dolu aile ortamlarında güven içinde bebeklerini dünyaya getirmek isterler. Amerika’da her yıl ortalama 25.000 kadın evde doğum yapıyor. Evde doğuma eğilim oldukça fazla olmakla birlikte tartışmalar da devam ediyor. Evde doğum hizmeti, hemen hemen her zaman ebeler tarafından sağlanıyor.
Evde doğumun avantajları, rahat ve tanıdık bir ortamda olmanız ve istediğiniz herkesin sürece dahil olabilmesidir.
Sakıncası ise, herhangi bir sorunun çıkması halinde önceden tahmin edilip doktorlar tarafından gerekli müdahalenin yapılamaması ve bazen anne ve bebek ölümleri ile sonuçlanması.
Suda Doğum
Suda doğum, son yıllarda sıklıkla karşımıza çıkacak kadar popüler bir hâle geldi. Suda doğum, normal doğum sınıfına girer ve sancıyla başa çıkmaya yardım ettiği kanıtlanmıştır,
Annenin doğum esnasında daha rahat olmasını sağlayabilir. Bebeğin, su dolu bir ortamdan gerçek ortama geçerek şoka uğramasını engeller. Suda doğumda anne ağrı kesici almadan normal doğum sürecini daha hızlı gerçekleştirebilir.
Bebek doğar doğmaz sudan çıkarılıp annesinin kucağına yerleştirilir. Bebek havayla temas edinceye kadar nefes almaya başlamayacağından herhangi bir boğulma tehlikesi yoktur.
Su doğumları evde, doğum merkezlerinde ve bazı hastanelerde yapılabilmektedir. Suda doğum yapabilmek için herhangi bir risk durumunuz olmamalıdır. Suda doğum, normal doğuma kıyasla ekstra bir risk taşımaz. Ama daha çok ikinci ve üçüncü doğumlarda önerilir.
Önerilen Makaleler
Hamilelik Öncesi ve Hamilelikte Beslenme
KAYNAKLAR
Annelik ve Bebek Bakımı, Elizabeth Fenwick
Sağlıklı Gebelik Rehberi, Mayo Clinik, Eksik Parça Yayınları
Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler, Heidi E. Murkoff-Sharon Mazel
0 Yorum