Ne yazık ki gebelik bazen düşlendiği şekilde sonuçlanmaz. Bazen bir problemden dolayı, bazen de herhangi bir neden olmaksızın bebeğinizi kucağınıza alamayabilirsiniz.
Düşük; dışarıda yaşayabilecek duruma gelmemiş embriyo ya da fetüsün herhangi bir müdahale olmaksızın rahimden atılmasıdır. Başka bir deyişle, hamileliğin planlanmamış şekilde son bulmasıdır.
Düşük, gebeliğin 20. haftadan önce kendiliğinden sona ermesidir. Düşüklerin %80 ilk trimesterde gerçekleşmektedir. Bu erken düşüktür.
İlk trimesterin sonu ile 20. Hafta arasında olan düşükler ise geç düşüklerdir. Erken düşükler genellikle kromozom bozukluklarından ya da genetik bazı bozukluklardan olabilir. Çoğu kez de nedeni belirlenemez.
Düşük Belirtileri
- Vajinal akıntı ya da kanama
- Karın ve belde ağrı ve kramplar
- Vajinadan gelen sıvı ve dokular
Düşük Tipleri
Düşük Tehdidi
Kanama az ve ağrısızsa gebelik devam edebilir. Doktorunuz yatarak dinlenmenizi ister. Kendinizi fazla yormaz ve dinlenirseniz, bebeğinizde anomali riski artmaksızın gebelik normal olarak devam edebilir.
Kaçınılmaz Düşük
Kanamanız varsa, rahminiz kasılıyorsa ve rahim ağzınız da açılmışsa, düşük kaçınılmazdır.
Tamamlanmamış Düşük
Cenin ve plasentanın bir kısmı dışarı atılır ama bir kısmı hala rahimin içinde kalırsa, buna tamamlanmamış düşük denir.
Kaçırılmış (Atlanmış) Düşük
Plasenta ve embriyo dokuları halen rahmin içindedir ama embriyo ölmüştür ya da hiç oluşmamıştır.
Tam Düşük
Eğer tüm gebelik dokularını dışarı attıysanız bu, tam düşük olarak kabul edilir. Bu durum daha çok 12. Haftadan önce meydana gelen düşüklerde görülür.
İltihaplı (Septik) Düşük
Eğer rahimde enfeksiyon meydana gelirse, iltihaplı düşük adı verilir. Derhal müdahale gerektiren bir durumdur.
Düşük Önlenebilir mi?
Geç düşük bir kez başladıktan sonra önlenmesi mümkün değildir. Ama nedeni belirlenebilirse, bu trajedin tekrar yaşanmasının önüne geçilebilir. Eğer sebep daha önce teşhis edilmemiş servikal yetmezlik ise, bundan sonraki hamileliklerde erken dönemde rahim ağzı açılmaya başlamadan önce serklaj (rahim ağzına dikiş atılması) uygulanarak düşük önlenebilir.
Sebep şeker hastalığı, yüksek tansiyon ya da troid rahatsızlığı gibi kronik hastalık ise, bundan sonra hamile kalmadan önce rahatsızlık kontrol altına alınabilir. Akut enfeksiyon varsa önlenebilir ya da tedavi edilebilir.
Anormal şekilli ya dafibroid veya başka iyi huylu tümörlerle bozulmuş bir rahim söz konusu ise bazı durumlarda ameliyatla düzeltilebilir.
Plasenta enflamasyonuna veya pıhtılaşmaya neden olan antikorlar varsa doktorunuz, bundan sonraki hamileliklerde tedavi için düşük dozda kan sulandırıcı ilaçlar önerebilir.
Düşükler Moralinizi Bozmasın!
Gebeliğinizin çok erken dönemlerinde başınıza gelse bile düşük, sizde yoğun bir boşluk duygusu yaratacaktır. Yitirdiğiniz bebeğin ardından duyduğunuz acıyı herkes anlamayabilir. Düşük sonrasında en çok duyulan konu kadının yeniden sağlıklı bebek sahibi olup olamayacağıdır.
Düşük sonrasında kendinizi ya da eşinizi suçlamamalısınız. Bu sizden kaynaklanan bir olay değildir. Bazı doktorlar düşükten sonra tekrar gebe kalmak için üç adet dönemi beklemenizi önerirler.
Sık tekrarlanan düşükleriniz yoksa yeniden gebe kalmamanız, sağlıklı bir bebek doğurmamanız için hiçbir neden yoktur.
Kaynaklar
Annelik ve Bebek Bakımı, Elizabeth Fenwick
Sağlıklı Gebelik Rehberi, Mayo Clinik, Eksik Parça Yayınları
Önerilen Makaleler
Düşük Bebek Üzüntüsü, Sonraki Hamilelik ve Doğum
0 Yorum