Gebeliğin 9. Ayı: Bedeninizdeki Değişimler

gebeliğin 9. ayı

Gebeliğin 9. ayı bebeğiniz artık iyice büyüdüğü için rahat bir uyku uyuyamadığınız aydır. Uyku pozisyonunuzu seçmekte zorlanacağınız günler olabilir. Kaslarınız ağrıyor ve kendinizi çok yorgun hissediyor olabilirsiniz.

Solunum Sistemi

temiz hava alan hamile

Diyaframınız yukarı doğru itildiği için yeterince hava alamıyormuş gibi hissetmeye devam edebilirsiniz. Bu nefes darlığı yaşamanıza sebebiyet verebilir. Bol bol temiz hava almaya özen gösterin.

Sindirim Sistemi

mide yanması çeken anne

Bebeğiniz bu ay leğen kemiğine inerse midenizdeki yanma, kabızlık gibi sorunlarınızda hafifleme görülebilir.

Göğüsler

göğsünü tutan bir hamile

Göğüslerinizdeki süt bezleri büyümeye devam ediyor. Meme uçları ve çevresindeki deriyi nemlendiren minik yağ bezeleri daha da belirgin hale gelmiştir.

Rahim

rahim ağrısı çeken bir hamile

Bebeğiniz rahimde uygun yerini almıştır. Eğer birçok bebek gibi normal pozisyondaysa hazırsınız demektir. Bebeğinizin leğen kemiğinin içine doğru indiğini hissedersiniz ve karnınızın üst kısmı rahatlar ama bu sefer de leğen kemiğinizde ve idrar torbanızda o baskıyı hissedersiniz.

İdrar Yolu

tuvaleti gelmiş bir hamile

Bebeğiniz bu ay inerse, idrar sorunlarınız yoğunlaşabilir. Leğen kemiğinize indikçe idrar torbanız üzerindeki baskı daha çok artacak ve gece gündüz sık sık idrara çıkmanız gerekecektir.

Kemikler, Kaslar ve Eklemler

bel ve kalça ağrısı çeken bir hamile

Vücudunuzdaki bağ dokular gevşemeye ve doğuma hazırlanmaya devam etmektedir. Bacaklarınız sanki gövdenizden ayrılıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Büyüyen rahminiz yüzünden bel ve kalça ayrılarınız devam edecektir.

Vajina

kasılma yaşayan bir hamile

Bu ay rahim ağzı açılmaya başlayabilir. Açılma doğum sancısının başlamasından saatler, günler ve haftalar öncesinden başlayabilir veya rahim ağzı doğum sancısından önce hiç açılmayabilir. Her kadında bu durum farklı olarak görülür.

Bu ay kasılmalar ve ağrılar görülebilir, önemli olan kasılmaların düzenli olup olmamasıdır. Gerçek doğum sancısının kasılmaları beş dakika arayla gelir ve düzenli aralıklarla seyreder.

Cilt

çatlakları olan bir hamile

Ciltte bu ay daha belirgin hale gelen gebelik kaynaklı değişimler görülebilir. Tüm vücudunuz ve karnınızda meydan gelen kaşıntılar yüzde, boyunda, göğsün üst kısmında ve kollarda kılcal damar çatlamaları ve çatlaklar olabilir.

Kilo Alımı

elinde tartı olan bir hamile

Bu ay kilo alma ayıdır. Haftada yarım kilo olmak üzere ayda iki kilo alabilirsiniz. Bebeğinizle birlikte büyümeniz devam eder.

Duygusallık

kaygılı hamile

Bu ay doğum sancılarının ne zaman başlayacağını, doğumun nasıl olacağını sık sık düşünüp merak edersiniz. Bebeğinizin sağlıklı olup olmayacağı konusunda kaygı ve korkularınız olabilir.

Gebeliğin 9. Ayı: Bebeğin Gelişimi

gebeliğin 9. ayında bebeğin anne karnındaki görüntüsü

Bu ay sizin için bir olabilir çünkü evinizi, hayatınızı ve kendinizi yeni bir bebek için hazırlamanız gerekiyor. Artık sabrınızın sonuna gelmiş olmanız çok normaldir. Bu ayda gebeliğin tüm rahatsızlıkları tavan yapmış olabilir. Fakat zihninizi ve bedeninizi hayatınıza çok değerli birinin karışacağına hazırlamanız gerekiyor. Bundan sonrası çok daha hareketli ve zorlu bir maraton olacak.

33. Hafta

bebeğiniz 33. haftada bir ananas büyüklüğünde

Bebek bu haftada nedeyse sizin kadar hızlı kilo alır, ama yine de daha çok büyümesi gereklidir. Yalnızca bu hafta boyunca 2,5 santim kadar boyu uzayabilir.

Göz bebekleri ışığa maruz kaldığında kısılır ve büyür. Ciğerleri de neredeyse tam olarak gelişmiştir. Rahminiz bebekle doluyken, amniyotik sıvı düzeyi tavan yapmıştır ve daha fazla sıvıya yer kalmaz. Bu da bebeğin dürtükleme ve tekmelerinin sizi rahatsız etme sebebidir.

Bebeğiniz bu haftada kendi bağışıklık sistemini geliştirmeye devam etmek için sizden antikorlar alır.

34. Hafta

bebeğiniz 34. haftada tatlı balkabağı büyüklüğündedir

Bebeğinizin cildini koruyan beyaz balmumu tabaka (verniks) bu hafta kalınlaşır. Dünyaya geldiğinde bu tabakanın izlerini vücudunda, özellikle kolları ve kulak arkasında görebilirsiniz. Tırnakları artık parmak uçlarına kadar gelmiş olur.

Son birkaç aydır derisinin üzerinde çıkan ayva tüyleri (lanugo) neredeyse tamamen kaybolur. Gebeliğinizin 34. Haftasında bebeğinizin ağırlığı 2,5 kilo civarında, boyu ise 30 santim kadardır.

35. Hafta

bebeğiniz 35. haftada şeker kavunu büyüklüğünde

Bebeğiniz kilo almaya, vücudunun her yerinde ve özellikle de omuzlarında yağ biriktirmeye devam eder. En hızlı kilo alma zamanı haftada yaklaşık 250 gram alacağı önümüzdeki haftadır.

Bebeğiniz rahimde iyice büyüdüğü için hareketlerini hissetmenizi zorlaştırmıştır ama yine de gerilme, yuvarlanma ve kıpırtı hissedebilirsiniz.

36. Hafta

bebeğiniz 36. haftada marul büyüklüğündedir

Bu hafta bebeğiniz hızla yağ biriktirmeye ve tombullaşmaya devam eder. Ağırlığı yaklaşık 2700 gram civarına gelir.

Sindirim sistemi de artık çalışmaya hazırdır. Bebeğinizin beslenmesi şu ana kadar göbek bağından gerçekleştiği için sindirime ihtiyaç duymamıştı ama doğduğunda göğsünüzden emerek bu sistemin harekete geçmesini sağlayacak.

Önerilen Makaleler

Adım Adım Gebelik

Gebeliğin 10. Ayı: Bedeninizdeki Değişimler ve Bebeğin Gelişimi

Özet
Gebeliğin 9. Ayı: Bedeninizdeki Değişimler ve Bebeğin Gelişimi
Makale İsmi
Gebeliğin 9. Ayı: Bedeninizdeki Değişimler ve Bebeğin Gelişimi
Tanımlama
Gebeliğin 9. ayı bebeğiniz artık iyice büyüdüğü için rahat bir uyku uyuyamadığınız aydır. Kendinizi çok yorgun hissediyor olabilirsiniz. Peki bu ay nasıl geçecek?
Yazar
Yayıncı İsmi
Bebek Eğitimi
Logo

Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

-1
-1 Beğeni

Sizin Tepkiniz Nedir?

Komik Komik
0
Komik
Bayıldım! Bayıldım!
0
Bayıldım!
Garip Garip
0
Garip
Sevmedim Sevmedim
0
Sevmedim

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube, Vimeo veya Vine Kodları
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı