Gebeliğin 8. Ayı: Bedeninizdeki Değişimler

gebeliğin 8. ayı

Gebeliğin 8. ayı rahminizin göğüs kafesinin altına doğru genişlemesini sürdürdürdüğü aydır. Bu durum daha çabuk yorulmanıza neden olacaktır.

Bu ay saçınız daha gürleşmiş ve dolgunlaşmış olabilir. Bu durum saçınızın uzama döngüsündeki değişimden kaynaklanmaktadır. Gebelik sırasında saçınız dinlenme evresinde uzun süre kalıp daha az döküldüğü için, dolgunlaşıp gürleşme oranı artar. Ancak bebeğiniz doğduktan sonra dinlenme evresi kısalacak ve saçınız her gün dökülmeye başlayacaktır.  Hatta iyice azalma bile görülebilir, ama zamanla eski haline dönecektir.

Kalp ve Dolaşım Sistemi

bacağı ağrıyan bir hamile

Gebeliğin gereksinimi karşılayabilmek için vücudunuz normalden daha fazla kan üretir, kalbiniz de bu kanı daha hızlı pompalar. Bu durum genişleyen kan damarlarınızın dışarı doğru çıkmasına, cildinizin altında özellikle bacaklarınızda ve ayak bileklerinizde mavimsi veya kırmızımsı çizgiler oluşmasına neden olur. Hatta varise bile yol açabiliyor (bazı kadınlarda ilk kez gebelikte görülür). Artan kan hacmi ve genişleyen rahmin baskısı sonucunda hemoroit olma riskiniz de yüksektir.

Sabahları göz kapaklarınız ve yüzünüzün şiştiğini de görebilirsiniz. Kabızlık problemi de iyice artabilir.

Solunum Sistemi

nefes darlığı çeken bir hamile

Ciğerlerinizin alt bölümündeki geniş, düz bir kas olan diyaframınız genişleyen rahminiz tarafından her zamanki yerinden dışarı itilir. Bu nedenle sanki yeterince hava teneffüs edemiyormuş gibi, nefes darlığı hissedersiniz. Bu durum normaldir.

Göğüsler

göğsünü tutan bir hamile

Göğüsleriniz büyümeye devam ediyor. Tüm gebeliğiniz boyunca aldığınız kiloların 500- 1500 gram kadarı göğüslerinizde toplanır. Bunun sadece bir kısmı yağdır, geri kalan kısmı büyüyen süt bezleri ve kan dolaşımından kaynaklanır.

Gebeliğinizin başından beri hipofiz beziniz, süt bezlerini harekete geçirecek hormonlardan biri olan prolaktin hormonunu üretiyor.  Birkaç haftaya ağız sütünüz gelmeye başlar (ağız sütü, bebeğinizi dünyaya geldiği ilk günlerde besleyen protein yüklü maddedir.

Rahim

yalancı kasılma yaşayan bir hamile

Rahminiz yalancı kasılmalarla doğum süreci için hazırlık yapmaya devam ediyor.  Eğer kasılmalarınız ağrılı ve sizi kaygılandıran tarzdaysa doktorunuzla iletişime geçin.

İdrar Yolu

tuvaleti sıkışmış bir anne adayı

Büyüyen rahminiz nedeniyle idrar torbanız üzerindeki baskı artacağından gülerken, öksürürken ve hapşırırken idrar kaçırabilirsiniz. Bu gebeliğin en sevilmeyen yan etkilerinden biridir, bebek doğduktan sonra düzelir.

Vajinal akıntınız devam edeceğinin idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riskiniz de devam ediyor. Ateşiniz, karın ağrınız ya da bel ağrınız varsa vakit kaybetmeden doktora gidin.

Vajina

peddeki kan

Bu ayın herhangi bir zamanında vajinanızdan koyu kırmızı bir kan gelirse, hemen doktorunuza görünün. Plasentanın doğum kanalının ağzını kısmen ya da tamamen kapatıp rahmin büyümesi dolayısıyla doğum kanalından kopma riski belirmiş olabilir. Bu acil müdahale gerektiren bir durumdur.

Kemikler, Kaslar ve Eklemler

bel ağrısı çeken bir hamile

Leğen kemiği bölgesinde bulunan kemikler arasındaki eklemler daha da gevşek hale geliyor. Bu doğum için gereken bir hazırlıktır ama kalça ağrısına neden olabilir. Büyüyen rahminiz bel ağrısını artırıp, belinizden bacaklarınıza ve ayaklarınıza doğru uzanan iki siyatik siniri üzerinde baskı yapabilir. Bu da kalça ve uyluklarınızda karıncalanma ve hissizlik yaratabilir, geçici bir durumdur.

Cilt

hamilelikte kaşıntı

Karnınızın üzerindeki deri, esneme ve gerilmeler yüzünden kuru ve kaşıntı yapar. Kaşıntı şiddetliyse ve cildinizin üzerinde kırmızımsı kabartılar varsa gebelikte görülen ürtiker, kabarcık ve plak hastalığı olabilir. İkiz gebeliklerde daha çok görülür.

Göğüs, karın ve kalçalarınızda çatlaklar ya da morumsu çizgiler oluşabilir. Çatlakları önlemenin hiçbir yolu yoktur. Derinizin altındaki bağ dokularından kaynaklandığı için, krem ya da merhem sürmenin pek bir yararı olmaz. Zamanla renkleri dolarak açık pembe ya da grimsi bir renk alırlar.

Kilo Alımı

elinde tartı olan hamile

Hafta da yarım kilo toplamda iki kilo almanız normaldir. Ayın sonlarına doğru ellerinizde yanma, hissizlik, karıncalanma ve ağrı hissedebilirsiniz. Bunlar gebelikte kilo almanın ve şişkinliğin sonunda görülebilecek semptomlardır. Doğumla birlikte geçecektir.

Duygusallık

duyguları hassas bir hamile

Birkaç hafta sonra yeni bir varlığın sorumluluğunu alacak olma hissi (hele bir de ilk bebeğinizse), huzursuzluk ve endişenizi daha çok arttırmaya başlayacaktır. Gerginlik, aşırı hassasiyet, sabırsızlık iyice artabilir.

Gebeliğin 8. Ayı: Bebeğin Gelişimi

gebeliğin 8. ayında bebeğin anne karnındaki duruşu

Doğum tarihiniz yaklaştıkça, gebeliğiniz size rahatsızlık vermeye başlayacaktır.  Sekizinci ayda bacak krampları, leğen kemiği baskısı, artan el ve bilek şişmesi ve hemoroit gibi sıkıntılar yaşamayabilirsiniz.

29. Hafta

29. haftada meşe palamudu kabağı büyüklüğünde

Önemli gelişme aşamalarını tamamlayan bebeğiniz daha fazla kilo almaya başlar. Bu artış derinsinin altında birikmeye başlayan yağdan dolayı olur. Bebeğiniz büyüyüp tombullaştıkça, rahminizdeki yer de daralacaktır. Yer daraldığı için yumruklarını ve dürtmelerini eskisi gibi çok hissedemeyebilirsiniz. Bebeğin bir uyuma uyanma döngüsü olduğundan dolayı uyurken de sesi çıkmaz.

30. Hafta

30. haftada büyük bir lahana büyüklüğündedir

Bebeğiniz bu haftada kilo almaya ve yağ depolamaya devam eder. 37. Haftanın sonuna kadar haftada 250 gram kadar alır.

Bu hafta diyaframını belli bir ritimle hareket ettirerek solunum hareketine başlar. Beyni de günden güne büyüyüp gelişmekte ve vücut ısısını ayarlama görevini üstlenmektedir.

Gebeliğinizin 30. haftasında bebeğinizin ağırlığı yaklaşık 1400 gram kadar, başının en üst noktasından poposuna kadar olan boyu ise 26 santim kadardır.

31. Hafta

31. haftada hindistan cevizi büyüklüğündedir

Bu haftada bebeğin üreme sistemi gelişimini sürdürür. Bebek erkekse, testisleri böbreğin yanındaki yerini terk ederek kasıklar yoluyla erbezlerinin yanına doğru hareket eder. Bebek kızsa, klitorisi iyice belirgin hale gelir.

Ciğerleri iyice gelişmiş ama tam olgunlaşmış değildir. Bu haftada dünyaya gelecek olsa, altı ya da daha fazla gün kuvözde kalması gerekecek ve nefes almak için solunum cihazına bağlanacaktır.

32. Hafta

32. haftada çin lahanası büyüklüğünde

Bebeğinizin cildindeki ayva tüyleri (lanugo) bu hafta dökülmeye başlar. Bebek artık rahim içinde sıkışacak kadar büyüdüğünden, bebeğinizin hareketlerinde bir fark hissedebilirsiniz. Eskisi kadar çok hareket ettiği halde, tekmeleri ve öbür hareketleri daha zayıf gelebilir. İki saat içinde 10 dan daha az hareket yaparsa, doktorunuzla temasa geçin.

Bu haftanın sonunda bebeğiniz, yaklaşık 1800 gram ağırlığına ulaşır, boyu da yaklaşık 30 santim civarına gelir. Bu haftalarda dünyaya gelse bile hayati tehlike riski olmadan yaşama şansı artar.

Önerilen Makaleler

Gebeliğin 9. Ayı: Bedeninizdeki Değişimler ve Bebeğin Gelişimi

Adım Adım Gebelik

Hamilelik Bilgin Ne Kadar İyi?

Özet
Gebeliğin 8. Ayı: Bedeninizdeki Değişimler ve Bebeğin Gelişimi
Makale İsmi
Gebeliğin 8. Ayı: Bedeninizdeki Değişimler ve Bebeğin Gelişimi
Tanımlama
Gebeliğin 8. ayı rahminiz genişlemesini sürdürdürür. Bu durum daha çabuk yorulmanıza neden olacaktır. Peki başka ne gibi değişiklikler olacak?
Yazar
Yayıncı İsmi
Bebek Eğitimi
Logo

Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

Sizin Tepkiniz Nedir?

Komik Komik
0
Komik
Bayıldım! Bayıldım!
0
Bayıldım!
Garip Garip
0
Garip
Sevmedim Sevmedim
1
Sevmedim

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube, Vimeo veya Vine Kodları
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı