Gebeliğin 7. Ayı: Bedeninizdeki Değişimler
Gebeliğin 7. ayı, karnınızın artık iyice büyüdüğü ve bebeğinizin iyice hareketlenmeye başladığı aydır. Ayrıca rahminiz göbek deliğinizle göğüs boşluğunuz arasındaki mesafenin tam ortasına kadar genişler.
Kalp ve Dolaşım Sistemi
Tansiyonunuz yükselerek gebelik öncesi seviyesine gelebilir. Çarpıntı hissedebilirsiniz. Bazen de sanki kalbiniz durmuş gibi hissedebilirsiniz. Bunun nedeni rahminizin büyümesi ve kanın kalbe dönmesini engellemesidir. İlerleyen zamanlarda bu durum düzelecektir, gebelikte bu tür durumların görülmesi normaldir.
Solunum Sistemi
Progesteron hormonunun harekete geçirmesiyle birlikte ciğer kapasiteniz bu ay da genişlemeye devam eder. Daha hızlı nefes alıp, az da olsa nefes darlığı çekebilirsiniz.
Sindirim Sistemi
Sindirim sisteminiz içinde yiyeceklerin hareketi hala yavaştır, bunun sonucunda da mide yanması, şişkinlik, gaz ve kabızlık şikâyetleri devam edebilir.
Göğüsler
Meme uçlarınızın etrafında küçük yumruya benzeyen deri bezeleri çıkabilir. Bu vücudunuzun emzirmeye hazırlanmasıdır. Göğüsler büyümeye devam eder ve süt öncüsü sıvı (kolostrom) sızdırmaya başlayabilir.
Rahim
Rahminiz göbek deliğinizle göğüs boşluğunuz arasındaki mesafenin tam ortasına kadar genişleyecektir. Bebeğin bu ayın ikinci yarısında hareketleri daha da artacağından yalandan kasılmalarla gerçek kasılmaları ve bebeğinizin tekmeleriyle yumruklarını ayırt etmeniz de zorlaşacaktır.
Kemikler, Kaslar ve Eklemler
Leğen kemiklerini destekleyen bağ dokuları bu ay daha da esneklik kazanır. Böylece leğen kemiğinizin doğum sırasında bebeğin geçmesi için genişlemesi kolaylaşır. Bel ve sırt ağrılarınız, el ve ayaklarınızdaki şişmeler bu ayda devam edebilir.
Vajina
Vajinal akıntı artabilir. Kokusuz ya da az kokulu ince bir akıntıysa kaygılanmanıza gerek yok. Eğer kokulu ve koyu bir akıntıysa enfeksiyon riski olabileceği için hemen doktorunuza müracaat edin.
Kilo Alımı
Bu ay da haftada yarım kilo olmak üzere toplamda iki kilo almanız normaldir. Aldığınız kiloların sebebi bebeğinizin büyümesi ve amniyotik sıvı ile dokularınızdaki sıvı birikiminden kaynaklanmaktadır.
Duygusallık
Bebeğinizin doğumu yaklaştıkça gerginliğinizin artması da normaldir. Bebeğin ihtiyaçlarının alınması, odasının hazırlanması, doktora yapılan ziyaretlerin sıklaşması ile hayli meşgul olduğunuz bir dönemdir. Ayrıca gebeliğin son üç ayı fiziksel olarak da zorlayıcı bir süreçtir.
Gebeliğin 7. Ayı: Bebeğin Gelişimi
Gebeliğinizin sonuna hızla yaklaşırken bu ay bebeğinizin yağları artmaya ve böylece cildindeki kırışıklık ve sarkmalar geçmeye başlar.
25. Hafta
Büyük bir hızla büyümeye devam eden bebeğiniz bu hafta 22 santim boyunda ve ağırlığı da yaklaşık 750 gram kadar.
Derisinin altında kılcal damarları oluşup içi kanla dolmaya başlar. Bu haftanın sonuna doğru da ciğerlerinde kılcal damarlarla kaplı hava kesecikleri de oluşmaya ve bebeğiniz ilk nefesini almaya başlar.
Bebeğinizin şu ana kadar kapalı olan burun delikleri de bu hafta açılmaya başlar. Bu sayede bebeğiniz nefes alma alıştırması yapabilir. Artık ses telleri de çalışabilir durumda ve bu da, arada sırada sizin de hissedebileceğiniz hıçkırıklara neden olabilir.
Bu hafta ayrıca, bebeğinizin elleri tam olarak gelişir, minicik tırnakları ortaya çıkar. Parmaklarını kıvırıp küçücük bir yumruk haline getirebilir.
26. Hafta
Bebeğinizin bu hafta gözlerini oluşturan tüm öğeler de oluşur. Ancak 2-3 hafta daha gözlerini açabilecek durumda değildir. Kirpikleri ve kaşları oluşür, saçları da uzar ve gürleşir. Derisinin altında biraz daha yağ birikmeye başlar ve kırışıklıkları biraz daha azalır. Ayak ve parmak izleri de oluşur. Bebeğinizin ağırlığı da 700-800 grama ulaşmasını bekleyebilirsiniz.
27. Hafta
Bebeğiniz bu hafta dünyaya geleceği zamanki görüntüsünün daha zayıf, daha küçük ve daha kırmızı halidir.
Ağzında daha fazla tat alma tomurcuğu oluşur. Bu da, sizin yediklerinizin tadını daha çok alıp tepki verebilecek duruma geldiğini gösterir. Mesela acı ya da baharatlı yediğinizde hıçkırarak ya da tekme atarak tepki verebilir.
Ciğerleri, karaciğeri ve bağışıklık sistemi henüz olgunlaşmamış olsa da olgunlaşmasına çok az kalmıştır. Bu hafta dünyaya gelecek olsa yaşama şansı %85’tir.
Sizin ve eşinizin sesini daha çok ayırt etmeye başlar. Kulakları derisini çizilmekten ve çatlamaktan koruyan verniksle kaplı olduğundan sesleri duyması biraz zor olabilir.
28. Hafta
Bu haftanın en önemli değişikliği bebeğinizin sımsıkı kaplı olan gözlerinin artık açılıp kapanabilir durumda olmasıdır. Yani göz kırpabilir ve göz renginin yavaş yavaş belli olmaya başlar.
Hızla büyüyüp gelişmeye ve derisinin altındaki yağ da birikmeye devam eder. Düzenli olarak uyuyup uyanmaya başlar ama uyku düzeni bir yetişkininkine, hatta yeni doğmuş bebeğinkine benzemez.
Gebeliğinizin 28. haftasında ve yedinci ayın sonunda bebeğinizin başının en üst noktasından poposuna kadar olan boyu 25 santim kadar, ağırlığı da 900 gram civarındadır.
Önerilen Makaleler
Gebeliğin 8. Ayı: Bedeninizdeki Değişimler ve Bebeğin Gelişimi


0 Yorum