Gebeliğin 6. Ayı: Bedeninizdeki Değişimler
Gebeliğin 6. ayı, bebeğinizin ilk tekmelerinin gücünü hissedeceğiniz aydır. Eski semptomlarda azalma olup yeni semptomlar eklenebilir (her anne adayında farklı olacağını akıldan çıkarmamak gerekir). Gebeliğinizin ilk beş ayında progesteron hormonu seviyesi, östrojen seviyesinden biraz daha yüksektir. Bu ay 21 ve 22. haftalarda ikisinin seviyesi hemen hemen eşitlenir.
Kalp ve Sindirim Sistemi
Bu ay da tansiyonunuz normalin altında olmaya devam edebilir. Kan yapmaya devam eden vücudunuzdaki damarların gevşemiş ve içinin kan dolmuş olması bu tansiyon düşüklüğüne neden olur. Kan akışının artması, burunda kan birikimi, burun ve diş eti kanaması şikayetlerinizin devam etmesi demektir.
Solunum Sistemi
Artan akciğer kapasiteniz nedeniyle göğüs kafesiniz genişler ve bebek doğana kadar 6-7 cm’e kadar genişlemeye devam eder (bebeğin doğumundan sonra gebelikten önceki haline dönecektir). Bu dönemde biraz hızlı nefes alabilirsiniz ama göğüs çapınız genişlediği için nefes darlığınız azalır.
Göğüsler
Göğüsleriniz artık süt üretmeye hazır olabilirler. Sulu ve sarımtırak bir sıvı gelmeye başlar. Bu ilk süte ağız sütü denir ve aktif enfeksiyonlarla savaşan antikorlarla doludur. Göğüslerinizdeki damarlar derinizin üstünde pembe mavi çizgiler halinde belirerek gözle görülür bir hale gelmeye devam eder.
Rahim
Gebeliğinizin 22.haftası civarında, rahminiz doğum sancılarına ve doğuma hazırlık alıştırmaları yapar. Ara ara gelen ağrısız kasılmalar, karnınızın alt bölgesi ve kasıklarınızı sanki sıkıyormuş gibi yapar.
İdrar Yolu
İdrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riskiniz hala devam etmektedir. Bu yüzden olabildiğince korumalı, nemli bırakmaktan kaçınmalısınız.
Kemikler, Kaslar ve Eklemler
Karnınızı tutan bağ dokular esnemeye devam eder ve leğen kemikleriniz arasındaki eklemler doğuma hazırlık olarak yumuşamayı ve gevşemeyi sürdürür. Bel ve kalça ağrıları görülebilir.
Vajina
Hala kokusuz ya da çok hafif kokulu ince ve beyaz bir vajinal akıntı olabilir. Bu akıntı kokulu ise kızarıklık, kaşıntı ya da tahrişe neden olur ve vajinal enfeksiyon belirtisi olduğundan hemen doktorunuza müracaat etmeniz gerekir.
Kilo Alımı
Bu ay toplamda iki kilo alabilirsiniz (her anne adayında farklı olabilir). İstikrarlı şekilde kilo almanın bir sakıncası yoktur.
Bebeğinizin büyümesi ve kilo alımına paralel olarak vücut çatlakları bu aydan sonra oluşmaya başlayabilir (çeşitli önlemler alarak bu çatlakların oluşmasını engelleyebilirsiniz).
Burun tıkanıklığı ve ara sıra burun kanaması, kulaklarda tıkanıklık yaşayabilirsiniz.
Duygusallık
Bu ayda ani ruh değişimlerinizde azalma olduğunu fark edersiniz. Bunun nedeni hormon üretiminin daha istikrarlı hale gelmesidir. İçinde bulunduğunuz duruma alışmanız da buna neden olabilir. Ancak bu, yerini daha farklı korku ve kaygılara bırakabilir.
Gebeliğin 6. Ayı: Bebeğin Gelişimi
Bu ay ikinci üç aylık dönemin sonu. Yani yolun neredeyse üçte ikisi bitti. Bu ayda da bebeğiniz hızla büyümeye devam ediyor. Organlarının çoğu yapısal olarak gelişkin ya da gelişimini tamamlamaya yakın olsa da bebeğiniz hala çok küçük.
21. Hafta
Bebeğiniz 21. haftada 17 cm boyunda ve 330 gram ağırlığında, yaklaşık bir havuç büyüklüğündedir. Bu haftada bebeğinizin neyi sevmesini istiyorsanız sizde ondan yiyin. Çünkü amniyotik sıvı her gün sizin yediklerinize bağlı olarak farklı olacaktır. Gün içinde yuttuğu amniyotik sıvıdan bu tatlara alışıp sevmeye başlayacaktır.
Bu hafta bebeğinizin kemik iliği, karaciğer ve dalakla birlikte çalışarak kan hücresi yapmaya başlar.
Bebeğinizin kol ve bacakları doğru oranlarını bulmuş, beyinle kaslar arasında nöronlar bağlanmış ve tüm vücutta kıkırdak dokusu kemiğe dönüşmeye başlamıştır.
22. Hafta
Bu haftada boyu 20 santim kilosu da yaklaşık 450 gram olup artık küçük bir oyuncak bebek kadardır.
Tat alma ve dokunma duyuları bu haftada ilerleme kaydeder. Bebeğinizin dilinde tat alma tomurcukları belirmeye başlar, beyni ve sinir uçları dokunma duyusunu işlemden geçirebilecek kadar olgunlaşır.
Bebeğiniz kendi yüzüne ya da başka uzuvlarına dokunup, parmağını emer. Işıkla karanlığı ayırt edebilir (henüz gözleri açık olmadığı halde). Sizin ve eşinizin seslerinizi, kalp atışınızı, midenizin guruldamasını, yüksek sesle çalışan televizyonun sesini duyabilir.
23. Hafta
Bu haftada bebeğinizin ciğerleri hızla gelişir. Ciğerler hava keselerinin çevresini dolduran sürfaktan adı verilen bir aktif madde üretmeye başlar. Bu madde hava keselerinin kolayca şişmesini sağladığı gibi boşaldığı zamanda yıkılmalarını ve birbirine yapışmalarını önler.
Ciğerlerindeki damarlar da solunuma hazırlanmak için büyümeye ve gelişmeye devam eder. Solunum hareketi yapar ama ciğerlerinde hava yoktur (doğum sonrasında dolacaktır).
Bebeğinizin cildi vücudunda yağ olmadığı için incecik, şeffaf ve biraz sarkıktır. Deri yağdan daha önce geliştiği için bebekte bu deriyi dolduracak yağ yoktur. Derisinin altından organları ve kemikler görülür.
24. Hafta
Şu anda bebeğinizin yüzü hemen hemen şekillenmiş, kirpikleri, kaşları hatta kafasında saçları bile oluşmuştur. Ama pigmentler henüz oluşmadığı için renkli değil kar beyazdır.
Bebeğiniz amniyotik kesenin içinde baş aşağımı yoksa doğru mu durduğunun farkında olur. Bunun nedeni, vücudun dengesini sağlayan iç kulağın gelişmiş olmasıdır.
24 haftanın sonunda bebeğinizin boyu 21 santime ağırlığı da 650- 700 gram civarına ulaşmıştır. Bu haftada dünyaya gelen bebeklerin yaşama şansı yarı yarıyadan fazladır.
Önerilen Makaleler
Gebeliğin 7. Ayı: Bedeninizdeki Değişimler ve Bebeğin Gelişimi


0 Yorum