Gebeliğin 5. Ayı: Bedeninizdeki Değişimler

gebeliğin 5. ayı

Gebeliğin 5. ayı artık gebeliğinizin ortalarına gelmiş olduğunuz aydır. Rahminiz göbek deliğinize doğru genişlemeye başlar. Eğer uzun boylu değilseniz göbeğiniz ortaya çıkar ve hamileliğiniz belirgin hale gelir.

Bebeğinizin pek düzenli olmayan hareketlerini hissetmeye başlarsınız. Hormonlarınız bu ayda da artmaya, bebeğin gelişimini ve sizin tüm organlarınızı etkilemeye devam eder.

Sindirim Sistemi

gebelikte hazımsızlık

Bu ayda kendinizi daha canlı hissedersiniz. Kabızlık, mide kaynaması, hazımsızlık, gaz ve şişkinlik problemi bu ayda da etkili olmaya devam eder.

Dolaşım Sistemi

tansiyonu düşük bir gebe

Dolaşım sisteminiz genişlemeye devam ettiği için tansiyonunuz normalin altında olmaya devam edebilir. Vücudunuzun çok kan üretmesinden dolayı demir eksikliği ortaya çıkabilir, bu da sizi halsiz ve yorgun yapar. Demir vitaminlerinizi almaya devam edin (doktorunuzun verdiği).

Gögüsler

göğsü büyümüş bir hamile

Göğüslerinizdeki değişim bu ay iyice belirgin hale gelir. Artan kan akışı ve içindeki süt bezlerinin büyümesi nedeniyle göğüsleriniz gebelik öncesine göre yaklaşık iki beden büyümüştür. Meme başları koyulaşmaya devam eder.

Kemikler, Kaslar ve Eklemler

bel ağrısı çeken bir hamile

Bel ve sırt ağrısı, arada sırada baş ağrısı ve baş dönmesi, dişlerinizi fırçalarken kanayıp hassaslaşan dişetleri görülebilir. Bacaklarda varisli damarlar ve kramplar, ayak ve ayak bileklerinde şişme, karında ve yüzde renk değişimleri görülebilir.

Vajina

elindeki iç çamaşırına bakan bir hamile

Vajina akıntınız daha artmaya başlar. İç çamaşırınızda sürekli nemli bir durum hissedebilirsiniz.

Kilo Alımı

hamilelikte kilo alımı

Bu ayda yaklaşık iki kilo alabilirsiniz ve 20. Haftanın sonunda toplamda 4,5 kilo almış olursunuz (her anne adayında farklı olabilir) .

Duygusallık

ağlayan bir hamile

Beşinci ayla birlikte hamilelik konusunda giderek artan gerçeklik hissi oluşur. Karnınız büyümeye devam ettiği gibi bebeğinizin hareketlerini de daha çok hissedebiliyorsunuz artık.

Ruh halinizdeki gel gitler biraz daha azalmakla birlikte yine de arada bir sinirli ve sulu göz olabilirsiniz. Dalgınlıklarınız da hala devam edebilir.

Gebeliğin 5. Ayı: Bebeğin Gelişimi

5. ayda bebeğin anne karnındaki duruşu

Gebeliğin 5. ayındaki gelişimler, çoğu anne adayının en sevinç duyduğu durumlardır , çünkü bebeklerinin hareket ettiğini hissederler. Bebeğin hareket etmesi demek, her şeyin yolunda olduğunun belirtisidir.

Gebeliğinizin ortalarına yaklaştığınız bu ayda bebeğiniz ortalama 200 gram ağırlığındadır.

17. Hafta

17. haftada bebek armut büyüklüğünde

Bebeğiniz bu haftada yaklaşık 13 santim uzunluğunda ve 150 gram ağırlığındadır. Vücut yağları birikmeye başlamıştır. Bu yağ dokuları bebeğiniz doğduğunda rahim ısısıyla dış dünyanın ısısı arasındaki farktan dolayı üşümemesine sebep olacaktır.

Kaşları ve kafa derisi üzerindeki tüyleri çıkmaya devam eder. Hıçkırık nöbetleri de artar. Eğer ilk gebeliğiniz değilse hıçkırıkların sesini duymasanız da hissedebilirsiniz.

Bu hafta bebeğinizin egzersiz yapma haftası. Memeden ya da biberondan alacağı ilk yudumlara hazırlık amaçlı emme ve yutma hareketlerini yapabiliyor artık.

Bebeğinizin kalp atışları artık beyni tarafından düzenleniyor ve dakikada 140 ila 150 atıyor (sizinkinin yaklaşık iki katı).

18. Hafta

18. haftada bebek dolmalık biber büyüklüğünde

18. haftada bebeğinizin kemikleri sertleşmeye başlayacaktır. İlk sertleşecek olan kemikler bacağındaki ve iç kulağındaki kemiklerdir. Bebeğiniz bu sayede artık sesleri duyabilecektir. Kalp atışlarınızı, midenizin guruldadığını ve göbek kordonundan gelen kan akışını duyabilir.

Bebeğiniz üzerinde çalıştığı dönme, kıvrılma, tekme ve yumrukları sizin hissedebileceğiniz kadar ilerletmeye başlar. El ve ayak parmakları bu haftada oluşumunu tamamlar.

19. Hafta

19. haftada bebek büyük bir domates büyüklüğünde

Bebeğinizin cildi bu haftada verniks adı verilen beyaz, kaygan ve yağlı bir tabakayla kaplanır. Bu tabaka bebeğinizin hassas cildini çatlak ve çiziklerden korur.

Böbrekleri idrar üretebilecek duruma gelmiştir. İdrarı tamamen steril olduğu için yutmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Sizin sesinizi de duyabilir artık. Onunla konuşur, ona şarkı söylerseniz bunu fark edebilir. En ayırt edici ses annesinin sesidir.

Bebeğinizin beyni, kaslar ve beyin arasındaki iletişimi sağlayan motor nöronları oluşturmaya devam eder. İstem dışı hareketlerin yanında parmak emmek, başını oynatmak gibi istemli hareketler de yapabilir.

20. Hafta

20. haftada bebek enginar büyüklüğünde

Bebeğinizin cildi kalınlaşıyor ve verniksin koruması altında tabakalar oluşturuyor bu hafta ( üst deri, orta deri ve alt deri). Saçı ve tırnakları da büyümeye devam eder. Eğer öğrenmek isterseniz 20. haftada bebeğinizin cinsiyeti belli olabilir.

Kızsa, rahmi tamamen şekillenmiş, yumurtalıklarında 7 milyon gelişmemiş yumurta ve vajinal kanalı gelişmiştir. Oğlansa, testisleri karından aşağıya iniş yolculuğuna başlamıştır.

Bebeğinizin rahminizin içinde dönecek, kıvrılacak, tekme ve yumruk atacak kadar bol yeri var.

Bu hafta sonunda artık bebeğinizin boyu 15 santim civarında, ağırlığı da 250 gram kadardır.

Önerilen Makaleler

Adım Adım Gebelik

Gebeliğin 6. Ayı: Bedeninizdeki Değişimler ve Bebeğin Gelişimi

Özet
Gebeliğin 5. Ayı: Bedeninizdeki Değişimler ve Bebeğin Gelişimi
Makale İsmi
Gebeliğin 5. Ayı: Bedeninizdeki Değişimler ve Bebeğin Gelişimi
Tanımlama
Artık gebeliğinizin ortalarına gelmiş bulunuyorsunuz. Rahminiz göbek deliğinize doğru genişlemeye başlar. Eğer uzun boylu değilseniz göbeğiniz ortaya çıkmış hamileliğiniz belirgin hale gelmiştir. Başka neler değişecek? Bebeğiniz ne kadar büyüyecek?
Yazar
Yayıncı İsmi
Bebek Eğitimi
Logo

Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

Sizin Tepkiniz Nedir?

Komik Komik
0
Komik
Bayıldım! Bayıldım!
2
Bayıldım!
Garip Garip
0
Garip
Sevmedim Sevmedim
0
Sevmedim

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube, Vimeo veya Vine Kodları
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı