Gebeliğin 4. Ayı: Bedeninizdeki Değişimler
Gebeliğin 4. ayı altın dönem olarak adlandırılır. Çünkü ilk dönemin rahatsızlıkları hafiflemiş son dönemin sıkıntıları da henüz başlamamıştır. Ayrıca düşük yapma riski de büyük ölçüde azalmıştır.
Yine her anne adayında farklı olmakla birlikte bu haftalarda ilk haftaların semptomları devam edebilir, geçebilir ya da yeni semptomlar eklenebilir. Gelin hep birlikte bu haftalarda neler yaşayabileceğinize bakalım.
Kalp ve Dolaşım Sistemi
Dolaşım sisteminiz süratle genleşmeye devam eder. Bu da tansiyonunuzun düşmesine sebep olur.
Sıcak havalarda uzun süre beklemek, sıcak bir banyo yapmak ya da duş almak baygınlığa, baş dönmesine sebep olabilir. Bunun nedeni, sıcağın derinizdeki incecik damarları genleştirmesi sebebiyle kalbinize dönen kan miktarını azaltmasıdır.
Kansızlık problemi yaşayabilirsiniz bu da sizi halsiz ve bitkin düşürür, ama şiddetli kansızlık yaşamadığınız sürece bebeğinize bir zararı olmaz. Gebelik öyle bir ayarlanmıştır ki siz yeterince demir almazsanız bile bebeğiniz alır.
Solunum Sistemi
Progesteron hormonu sayesinde bu ay akciğer kapasiteniz artar. Akciğerleriniz daha fazla hava alıp verir bu da kanınızın plasentaya ve bebeğe yüksek miktarda oksijen taşımasına olanak verir.
Bu dönemde nefes darlığı çekebilirsiniz. Bunun nedeni beyninizin, karnınızdaki karbondioksit seviyesini azaltarak bebeğinizden size daha fazla karbondioksit transferini kolaylaştırma çabasıdır. Beyniniz bunu yapabilmek için nefes alma hacim ve oranınızı ayarlar.
Sindirim Sistemi
Sindirim sisteminiz yavaşlar ve midenizin boşalması da uzun sürer, yani kabızlık yaşayabilirsiniz.
Gebe kadınların yarısı bu dönemde mide yanması şikâyetinde bulunurlar. Bu da gebeliğin en sıkıntı veren yan etkilerinden biridir.
Göğüsler
Göğüslerinizdeki süt bezleri, artan östrojen ve progesteron üretiminden dolayı büyümeye devam eder. Meme uçlarındaki derinin koyulaşması artar. Bu koyulaşma doğumdan sonra biraz açılsa bile gebelikten önceki renginden daha koyu olacaktır.
Göğüslerinizdeki ağrı ve hassasiyet ile dolgunluk ve ağırlık bu ay da devam edecektir.
Rahim
İkinci döneme girdiğinizde rahmin pozisyonu daha yukarıda ve daha dışarıya doğrudur. Bu da vücudunuzun ağırlık merkezini değiştirerek, vücudunuzun duruş şeklini, ayakta duruş ve yürüyüşünüzü değiştirir. Önceki halinize ancak doğumdan sonra kavuşursunuz.
Rahmin bacak damarlarınıza yaptığı baskı yüzünden, özellikle geceleri bacaklarınıza kramp girebilir. Göbek deliğiniz de dışarı doğru çıkıntı yapmaya başlar. Alt karın bölgenizde ağrı hissedebilirsiniz.
Vajina
Bu ay daha fazla vajinal akıntı olduğunu hissedersiniz. Bunun nedeni, vajinada büyüyen hücrelerin miktarıdır. Bu hücreler normal vajinal nemle birleşip ince beyaz bir akıntı meydana getirirler.
Bu ayda vajinal enfeksiyon görülme riski artar, tedavisi kolaydır ve başarıyla tedavi edilebilir. Doktorunuzla konuşmadan reçetesiz satılan mantar ilaçları vb. kullanmayın.
İdrar Yolu
Normalden daha sık idrara çıkıyorsanız, idrar yaparken yanma hissediyorsanız ya da ateşiniz varsa, idrar yolu enfeksiyonu kapmış olabilirsiniz. Hemen doktorunuza müracaat edin, çünkü teşhis ve tedavi edilmesi çok önemlidir. Tedavi edilmese bu tür enfeksiyonlar erken doğuma neden olabilir.
Kemikler, Kaslar ve Eklemler
Kemikleriniz, kaslarınız ve eklemleriniz bir bebeğin yükünü taşımaya uyum sağlamaya çalışırlar. Bu da bel ağrısı çekmenize sebep olur.
Bilek ve ayaklarda bazen de ellerde şişme olabilir. Bacaklarda varisli damarlar meydana çıkabilir.
Cilt
Gebelikle sıklıkla karşılaşılan durumlardan biri de cilt renginde yer yer koyulaşmalar görülmesidir. Eğer koyu tenliyseniz çok daha belirgin bir halde görülebilir. Genellikle doğumdan sonra eski haline dönmekle birlikte bazı anne adaylarında kalıcı olabilir. Dışarı çıkıldığında güneş kremi kullanmak ve doğrudan güneş ışığına maruz kalmamak bu durumu engelleyebilir, çünkü güneş ışınları bu koyulaşmayı daha fazla artırabilir.
Bazı kadınların ayak ve bacaklarında morumsu, benek benek lekeler oluşabilir. Bu da östrojen üretiminden kaynaklanır ve doğumdan sonra kaybolur.
Kilo Alımı
Bu ay haftada muhtemelen 250 gram alarak bir kiloya tamamlarsınız. Ama bir hafta da daha az diğer hafta daha çok almanız da muhtemeldir.
Duygusallık
Artık kendinizi hamile gibi hissedip gördüğünüz için korkular ve heyecan yaşayabilirsiniz. Ruh halinizde gerginlik yaşayıp, nedensiz yere ağlayıp, hiçbir neden yokken gülebilirsiniz.
Unutkanlık ve konsantrasyon eksikliği yaşayabilirsiniz.
Artık bebeğinizin kalp atışlarını duyabildiğiniz için, kendinizi daha mutlu ve enerjik hissetmeniz de normaldir.
Gebeliğin 4. Ayı: Bebeğin Gelişimi
İkinci üç aylık evreye girdiğinizde bebeğinizin tüm organları, sinirleri ve kasları oluşmuş ve birlikte çalışmaya başlamıştır. Büyüme bütün hızıyla sürerken bebeğinizin ağırlığı 80-85 grama ulaşmıştır.
13. Hafta
Bebeğiniz büyümeye devam ederek yaklaşık 7,5 santim boya ulaşmıştır. Başı şu anda tepeden popoya kadar olan uzunluğunun yarısı kadar, gözleri ve kulakları belirgin hale gelmiş ama göz kapakları gözlerini koruyabilmek için hala kapalıdır (yaklaşık otuzuncu haftada açılacak).
Başının etrafında, kol ve bacaklarında sonradan kemiğe dönüşecek olan dokular oluşmaya başlamıştır.
Göbek bağının içinde gelişmekte olan bağırsaklar, bebeğin karnında kalıcı yerlerini oluşturmaya başlarlar. Ayrıca kaburga kemikleri de küçücük görünmeye başlar. Vücudunu biraz daha hareket ettirip kollarını bükebilecek hale gelmiş ve bacaklarıyla da tekme atacak hareketleri yapmaya başlamıştır.
Bebeğinizin ses telleri de bu haftada gelişir.
14. Hafta
Bebeklerin büyüme hızları da birbirinden farklıdır. Kimi zaman hızlı, kimi zaman yavaş olarak devam eder. Büyüme hızları farklı olmakla birlikte rahimdeki tüm bebekler aynı gelişim aşamasını takip ederler.
Yaklaşık sıkılı yumruğunuz kadar olan bebeğinizin boynu uzamış, başı biraz daha dikleşmiştir. Kaşları ve kafa derisi üzerinde minicik tüyler çıkmaya başlamıştır. Eğer bebeğiniz koyu saçlı olacaksa, saç folikülleri ona koyu rengi verecek olan pigmenti üretmeye başlamıştır.
15. Hafta
15. haftada boyu 11 santime ağırlığı da 60-90 grama varmış bir elma büyüklüğündedir. Giderek daha fazla bebeğe benzemeye başlamış fetüsün kulakları başının iki yanında doğru pozisyonu almışlar, gözleri ise başın yan tarafından yüzün ön kısmına doğru ilerlemişlerdir.
Bebeğinizin iskelet sistemini oluşturan kemik ve kemik ilikleri bu haftada da gelişimine devam etmektedir.
Bebeğinizin aklı artık el ve ayak parmaklarını oynatacak, hatta başparmağını emecek kadar gelişmiş durumdadır. Artık soluk almayı, emmeyi, yutmayı da biliyor hale gelmiştir.
16. Hafta
İskelet ve sinir sistemleri bacak ve vücut hareketlerini uyaracak kadar bağlantı üretmiştir. Yüz kasları çeşitli ifadeler takınabilecek kadar gelişmiştir.
Bebeğinizin gözleri yanlara doğru hafif hareketler yapmaya başlar, hatta göz kapakları henüz açılmadığı halde biraz ışığı bile algılayabilir.
Sık sık hıçkırık nöbetleri geçirir, bu hıçkırıklar bebekte nefes almaya yönelik akciğer hareketi yapmadan önce oluşur. Nefes borusu havayla değil de sıvıyla dolu olduğu için hıçkırıkları bildiğimiz sesleri çıkarmaz. Bu hafta sonunda bebeğinizin boyu 10-12 santim ağırlığı ise 85 gram civarındadır.
Önerilen Makaleler
Gebeliğin 5. Ayı: Bedeninizdeki Değişimler ve Bebeğin Gelişimi


0 Yorum