Gebeliğin 3. Ayı: Bedeninizdeki Değişimler
Gebeliğin 3. ayı, ilk üç aylık dönemin son ayıdır. Sabah bulantısı, yorgunluk ve sık idrara çıkma gibi semptomlar bu ayda daha da artarak can sıkıcı boyutlara ulaşabilir.
Ara ara değindiğimiz gibi her kadın bu belirtileri yaşayacak diye bir şey yoktur, ama genel olarak yaşanan semptomları özetlersek bunlar konu içinde sayılırlar. Belki bu kadar yaygın görülmeyen başka semptomlar yaşayabilirsiniz, belki de hiç yaşamadan gebeliğinizi tamamlayabilirsiniz.
Dolaşım Sistemi
Dolaşım sisteminiz gelişmeye başladığı için bu tansiyonunuzun düşmesine sebep olur. Arada sırada baş ağrısı, baş dönmesi ve baygınlık hissi olabilir.
Sindirim Sistemi
Bu haftalarda halsizlik, uyku hali, mide bulantısı ve kusma, fazla salya, kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik, gaz, aşerme ve tiksinti ya da tam tersi bulantı azalmaya başladıysa iştahta artma görülebilir.
Gögüsler
Göğüslerdeki değişiklikler devam ederek meme başındaki koyu bölge daha da koyulaşır. Meme hassasiyeti devam ederek, sızlama ağrı gibi şeyler görülebilir. Östrojen ve progesteron artışı sürdüğü için göğüslerinizin içindeki süt bezleri ve göğüsleriniz büyümeye devam eder.
Gözler
Gebelik sırasında vücudunuz fazla sıvı tuttuğu için gözünüzün dış tabakası (kornea) kalınlaşır. Bu değişim, gebeliğinizin onuncu haftasında gözle görülür hale gelir ve bebeğinizin doğumundan sonra yaklaşık altı hafta kadar devam eder.
Rahim
Karın ve bacaklarınızdaki damarlar görünmeye başlar. Göbeğiniz bir parça daha dolgunlaşarak kıyafetleriniz dar gelmeye başlar. Karnınızın alt kısmında aniden saplanan sancılar, kramplar ve çekilmeler hissetmeye devam edebilirsiniz.
Duygusallık
Gebelik ve sizi bekleyen değişiklik üzerinde yoğunlaşan duygularınız, artık belli olmaya başlayan göbeğinize ve vücudunuzdaki değişimlere kayabilir. Bazı kadınlar gebeliğin getirdiği fiziksel değişikliği sever ama bazıları bununla mücadele eder , bu da duygularınızı etkileyebilir.
Çoğunluk göbeğinizde olmak üzere, göğüslerinizde kilo alır. Vücudunuzu tanıyamaz hale gelmeye başlarsınız, bu da sizi korkutup rahatsız edebilir, daha doğrusu kendinizi çirkin bulmaya başlayabilirsiniz.
Bu durumunuz nedeniyle cinsel arzularınız ve cinsellikten keyif almanızla ilgili sorunlar çıkabilir.
Gebelikle alakalı genellikle kötü olan bu semptomların yanı sıra hayatınızda gebelik ışıltısı denen, yüzünüzün pembeleşip güzelleşmesi, sivilcelerinizin geçmesi gibi olumlu şeyler de yaşamaya başlarsınız.
Gebeliğin 3. Ayı: Bebeğin Gelişimi
Bu dönemde bebeğiniz hızla gelişmeye ve değişmeye devam etmektedir.
9. Hafta
Bu dönemde bebeğiniz hala küçücüktür, ama embriyoluktan fetüslüğe adım atmıştır artık. Yaklaşık 2,5 cm kadar olmuş, orta büyüklükte bir zeytin boyuna gelmiştir.
Başı gelişmeye ve daha bebeğimsi oranlara yaklaşmaya başlamıştır. Omuriliğin alt kısmındaki embriyonik kuyruk küçülüp yok olur ve yüzü de daha yuvarlak bir hal alır. El ve ayak parmakları oluşmaya devam eder ve dirsekler daha belirgin hale gelir. Minik kasları oluşmaya başlar ve bu sayede embriyonuz kol ve bacaklarını oynatabilecek hale gelir, ama sizin bunları hissetmeniz için henüz çok erken.
Pankreası, safra kanalları, safra kesesi ve makatı oluşur ve bağırsakları uzamaya devam eder. Hayalar ve yumurtalıklar gibi iç üreme organları oluşmaya başlar ama dış üreme organlarında henüz fark edilebilecek bir cinsiyet özelliği yoktur.
Bebeğiniz ana rahmine düştükten yedi hafta sonra ağırlığı henüz 3.5 gram!
10. Hafta
10. haftaya gelindiğinde bebeğinizin bütün yaşamsal organları oluşmaya başlamıştır. Kemik ve kıkırdakları oluşmuş ve bacaklardaki küçük girintiler gelişerek diz ve bileklere dönüşmüştür. Diş etlerinin altında dişlerinin ilk minik tomurcukları belirmiştir.
Embriyonik kuyruk tamamen yok olmuş el ve ayak parmakları birbirinden ayrılmıştır. İskelet kemikleri oluşmaya başlamış, göz kapakları şekle girmiştir, gözleri kapalıdır.
Dış kulakları son haline gelmek üzeredir. Beyni artık daha hızlı gelişmeye başlar.
Bebeğiniz eğer erkekse testisleri erkeklik hormonu olan testosteron üretmeye başlamıştır.
11. Hafta
Bebeğiniz artık 5 santimden biraz daha uzun ve ağırlığı da yaklaşık 10 gram kadardır. Bu haftadan itibaren doğuma kadar sürecek olan cenin (fetüs) adını almıştır.
Vücudu açılmaya ve gövdesi uzamaya başlar. Saç folikülleri oluşup, el ve ayak tırnaklarının yerleri belli olmaya başlar.
Üreme organları hızla gelişir, daha önce doku tomurcuğu şeklinde olan üreme organları penis ya da klitoris ve vajinal dış dudaklar şeklinde belirmeye başlar.
12. Hafta
Son üç haftada bebeğiniz iki kattan fazla büyüyerek 15 gram ağırlığına ve 6 santim uzunluğuna gelmiştir.
İri bir erik kadar olan bebeğinizin yüzü iyice belirginleşmiş, çenesi ve burnu şeklini almıştır. El ve ayak tırnakları bu haftayla birlikte gelmeye başlar.
Sindirim sistemi yemek yiyebilmek için gerekli olan kasılma hareketlerini yapmaya, beyni hipofiz hormonu salgılamaya başlar.
12. haftanın sonunda bebeğinizin boyu yaklaşık 7,5 santim, ağırlığı ise 23 gram civarına ulaşır. Bu haftanın sonu ilk üç aylık döneminde sonu demektir.
Önerilen Makaleler
Gebeliğin 4. Ayı: Bedeninizdeki Değişimler ve Bebeğin Gelişimi


0 Yorum