Gebeliğin 2. Ayı: Bedeninizdeki Değişimler

gebeliğin 2. ayı

Gebeliğin 2. ayı her kadında yaşanan değişikliklerin farklı olabildiği bir aydır. Bazen gebelikte görülen tüm semptomların bir veya birkaçını yaşayabilirsiniz, bazen de gebeliğinizi hiçbir semptomu yaşamadan tamamlayabilirsiniz. Kendinizi hala hamile hissetmiyor bile olabilirsiniz.

Genel olarak gebeliğin ikinci ayı vücudunuzda büyük değişimlere neden olur. Bu dönem mide bulantısı, kusma, mide yanması, kabızlık, bitkinlik, uykusuzluk ve sık idrara çıkma, aşerme ve tiksinti gibi gebeliğin ilk döneminin sıkıntı ve rahatsızlıklarını yaşayacağınız bir dönemdir.

Bunlara moralinizi bozmak yerine gebeliğinizin düzgün bir şeklide ilerlemesinin işaretleri olarak görüp rahatlayın.

Bu ay hormonlarınızın en yoğun çalıştığı aydır. Gebeliğiniz boyunca salgılanan bu hormonlar iki işlev görürler. Bebeğinizin gelişimi ve organlarınızın işleyiş şeklini değiştirirler. Gebelikteki hormonal değişimler hemen hemen bütün organlarını etkiler.

Sindirim Sistemi

gebeliğin 2. ayında bulantı

Sabah bulantıları olarak bilinen bulantı ve kusmalar, bu ay yaşayacağınız en belli başlı hormon kaynaklı değişimdir. Bulantı ve kusmalara neyin sebep olduğu tam olarak bilinmese de, yüksek hormon düzeylerine tepki olarak bağırsak sisteminizde oluşan değişimlerdir. Progesterondaki artış yiyeceklerin sindirim borusundan geçiş hızını azaltarak midenizin daha yavaş boşalmasına sebep olur ki bu da bulantı ve kusmaya sebep olur.

Kalp ve Dolaşım Sistemi

gebeliğin 2. ayında baş ağrısı

Vücudunuz, bebeğinize oksijen ve besinleri taşıması için daha fazla kan üretmeye devam eder. Gebeliğiniz boyunca sürecek olan kan üretiminizdeki artış, kan dolaşımınız üzerindeki aşırı zorlanmadan dolayı bu ve gelecek ay özellikle yüksek olacaktır. Kan damarlarınız daha hızlı genişler ve dolaşım sisteminiz kan hacmi artışına yetişemez. Bu artışa ayak uydurabilmek için kalbiniz daha hızlı atmaya devam eder. Kan dolaşımınızdaki bu değişimler yorgunluk, baş dönmesi ve baş ağrısına neden olur.

Göğüsler

gebeliğin 2. ayında göğüsler

Göğüslerde değişiklik, dolgunluk, ağırlaşma, hassasiyet, sızlama, meme başlarının koyulaşması, areolardaki (meme başının çevresindeki renkli bölge) yağ bezeciklerinin kabarması ve belirginleşmesi gibi semptomlar görülebilir. Kan artışı olduğu için derinizin altından mavimsi damarların görünmeye başlaması normaldir.

Rahim

gebeliğin 2. ayında kanama

Eğer ilk gebeliğinizse, rahim büyüklüğünüz bir armudunki kadardır ama birden fazla gebelik geçirdiyseniz her gebelikte büyümeye başlar. Doğum yapana kadar normal büyüklüğünün 1000 katına ulaşır.

Plasenta büyümeye devam eder ve rahime daha sağlam tutunur. Bu bazen, genellikle normal kabul edilen ufak tefek kanamalara neden olur. Ama kanama olduğunda hemen doktorunuza müracaat edin.

Rahim Ağzı

Bu ayda rahim ağzınız mavimsi bir renk alır ve yumuşamaya devam eder.  Bu yumuşama gebeliğiniz boyunca sürecektir. Doğum için gerekli olan incelme ve açılmaya hazırlanmaktadır.

Doğuma doğru, rahim ağzı hazırlık olarak incelip açıldığında tıkaç gevşer ve dışarı atılır.

Duygusallık

gebeliğin 2. ayında duygusallık

Gebelik biyolojik olduğu kadar psikolojik olarak da devam eden bir yolculuktur. Duygusal iniş çıkışlar, ruh halinde değişiklikler, gerginlik, vesveseler, korku, sevinç gibi anlık değişimler yaşayabilirsiniz.

Gebeyken bebeğinizle ilgili hayal kurmaya başlar, onun kime benzeyeceğini, doğduktan sonra nasıl yetiştireceğiniz gibi şeyleri düşünmeye başlarsınız.

Bununla birlikte gebeliğinizin bu ikinci ayında bebeğinizle ilgili korku ve kaygılarınızda artabilir. Bebeğinizin sağlıklı olup olmayacağı, gebeyken bebeğinize zarar verme düşüncesi gibi sizi sıkıntıya sokacak duygusal değişimler yaşayıp huzursuz olmanız normaldir.

Eşinizle, ailenizle ya da doktorunuzla konuşup bu durumları rahatlıkla atlatabilirsiniz. Duygusal yönden rahat ve huzurlu olmanız bebeğinizi de sakinleştirip rahatlatacaktır.

Gebeliğin 2. Ayı: Bebeğin Gelişimi

gebeliğin 2. ayında bebeğin anne karnındaki duruşu

İlk dört hafta göz açıp kapanıncaya kadar geçmiş, hamile olduğunuz kesinleşmiştir artık. Bu aydan sonra artık gebe olduğunuzu hissetmeye başlayacaksınız.

İkinci ay çoğu kadının aşırı yorgunluk ve bitkinlik hissettiği aydır. Bu ayda bulantılarınız artar, ağzınızda salya fazlalaşır ve de sık sık tuvalete gitmeye başlarsınız.

Siz kimseye hamile olduğunuzu henüz söylememiş bile olsanız bu semptomlar peşinizi bırakmayacaktır.

Eğer hala emin değilseniz, gebelik belirtilerini hesaplamak için tıklayın.

5. Hafta

5. haftada bebek elma çekirdeği büyüklüğünde

Artık embriyo adını alan bebeğiniz, bu aşamada bebekten çok iribaşa benzeyen minicik bir kuyruğu bile olan bir şekil almaya başlamıştır. Hala çok küçüktür ama bir elma çekirdeği boyuna gelmiştir. Beşinci haftanın sonunda kan hücreleri oluşmuştur ve dolaşım sistemi de gelişmeye başlamıştır. Kalbi şekillenmeye başlar. İlk çalışmaya başlayacak olan kalp ve dolaşım sistemidir. Bebeğinizin kalbi bu evrede susam tohumu kadardır.

İlk kalp atışları ana rahmine düştükten 21 ila 22. günlerde duyulur. Bu evrede duyamasanız da ultrasonda vurma hareketini görmeniz mümkündür.

Bir yandan da, ileride bebeğinizin beyni ve omuriliği olacak nöral tüpün yapımı devam eder. Nöral tüp şuanda açık ama gelecek haftaya kapanmış olacak.

Bebeğiniz gebeliğinizin beşinci hatasında 0,15 cm boyuna ulaşır ki bu da aşağı yukarı bir kalem ucu kadardır.

6. Hafta

6. haftada bebek bezelye büyüklüğünde

Rahim içinde bebeklerin boyu ölçülürken başın tepesinden popoya kadar olan uzunluğa bakılır, çünkü daha yeni oluşmakta olan minik bacakları bükülü olduğundan tam uzunluğunu ölçmek zordur.

6. haftada bebeğinizin büyüklüğü üç katına çıkar.  Yüz hatlarının oluşumu henüz ilk aşamasındadır. Sonradan gözlerine dönüşecek olan optik kabarcıklar oluşmaya başlar. Başın önündeki küçük çıkıntı da birkaç hafta sonra buruna dönüşecektir.

Bebeğinizin böbrekleri, karaciğeri ve ciğerleri de şekillenmeye başlar. Minik kalbi dakikada 80 kez atmaya başlamıştır.

Boyu altıncı haftada 0,32 santime ulaşmıştır.

7. Hafta

7. haftada bebek yaban mersini büyüklüğünde

Bu haftada ilk döllenmiş yumurta halinden tam 10.000 kat daha büyük hemen hemen bir küçük yaban mersini tanesi kadar olmuştur.

Bebekle plasenta arasındaki hayati bir bağ olan göbek kordonu bebeğin rahme tutunduğu bölgede açık ve net olarak görülür.

Bebeğinizin yüzü belirginleşip, ağzı ve dili şekillenmeye başlamış, aynı zamanda kol ve bacaklarını oluşturacak küreğimsi çıkıntılar filizlenip, el, kol ve omuz  (ya da ayak, bacak ve diz) bölümlerine ayrılmaya başlamıştır. Böbrekler artık yerli yerinde ve önemli atık yöntemi görevlerine başlamaya hazırlanıyor.

Bebeğin beyni de daha karmaşık bir yapıya dönüşmektedir. Omurilik sıvısının dolaşımını sağlayacak oyuklar oluşmuştur, kafatası hala şeffaftır.

Yedinci haftada bebeğinizin boyu 0,85 santimetreye ulaşmış yani bir kurşun kalemin ucundaki silgiden biraz daha büyük hale gelmiştir.

8. Hafta

8. haftada bebek ahududu büyüklüğünde

Bebeğiniz hızla büyümeye devam edip artık bir santimi geçmiş ve insana daha çok benzemeye başlamıştır.

El ve ayak parmakları bu haftada oluşur ama perdelidir. Minik kolları, bacakları uzar ve belirginleşir. El ve ayak bilekleri net olarak görülür, dirsek ve bileklerini bükebilecek hale gelir.

Burnu, göz kapakları, kulakları, üst dudağı, burun ucu ve sırtı şekillenmeye devam eder. Dışarıdan duyulması henüz zor olsa da kalbi dakikada 150 kez atar (sizin kalbinizden iki kat daha hızlı).

Gebeliğin sekizinci haftasında bebeğinizin boyu 1,25 santimetre civarına ulaşmıştır.

Önerilen Makaleler

Adım Adım Gebelik

Gebeliğin 3. Ayı: Bedeninizdeki Değişimler ve Bebeğin Gelişimi

Gebelik Haftası Hesaplama

Hamilelik Öncesi ve Hamilelikte Beslenme

Sağlıklı Gebeliğin Anahtarı: Folik Asit

Hamilelik bilgin ne kadar iyi?

Özet
Gebeliğin 2. Ayı: Bedeninizdeki Değişimler ve Bebeğin Gelişimi
Makale İsmi
Gebeliğin 2. Ayı: Bedeninizdeki Değişimler ve Bebeğin Gelişimi
Tanımlama
Gebeliğin 2. ayı her kadında yaşanan değişikliklerin farklı olabildiği bir aydır. Bazen gebelikte görülen tüm semptomların bir veya birkaçını yaşayabilirsiniz, bazen de gebeliğinizi hiçbir semptomu yaşamadan tamamlayabilirsiniz. Genellikle 2. ayda neler oluyor?
Yazar
Yayıncı İsmi
Bebek Eğitimi
Logo

Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

1
1 Beğeni

Sizin Tepkiniz Nedir?

Komik Komik
0
Komik
Bayıldım! Bayıldım!
1
Bayıldım!
Garip Garip
0
Garip
Sevmedim Sevmedim
1
Sevmedim

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube, Vimeo veya Vine Kodları
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı