Gebeliğin 10. Ayı: Bedeninizdeki Değişimler
Gebeliğin 10. ayı geldiğinde rahminizin ağırlığı gebe kalmadan önceki ağırlığından 20 kat yukarıya çıkmış olur. Artık içeride bebeğinizi, plesentayı ve amniyotik sıvıyı barındıracak haldedir.
Solunum Sistemi
Bebek büyüdükçe göğüs kafesinizin altına baskı yapar, bu sık nefes almanıza ve nefes darlığı çekmenize sebep olur. Nefes darlığının oranları kişiden kişiye değişsede genel olarak standart bir seyirde kalacaktır.
Sindirim Sistemi
Sindirim sisteminiz yavaş çalışıyor olabilir, bu da mide yanması ve kabızlık şikâyetlerine neden olur. Eğer bebeğiniz bu ay leğen kemiğine inerse, bu belirtilerde düzelme görülebilir. Midenize daha az baskı olunca sindirim kolaylaşabilir.
Göğüsler
Östrojen ve progesteron hormonlarınız tarafından uyarılan göğüsleriniz bebeğinizi emzirmeye hazırdır. Doğum yaklaştıkça meme uçlarınız, göğüslerinizin önden ürettiği sarımtırak protein sıvısını sızdırmaya başlayabilir.
Rahim
Bu ay rahminiz genişlemeyi tamamlar. Doğum zamanı geldiğinde kasıklarınızdan göğüs kafesinin altına kadar uzamış olur ve belli aralıklarla kasılmalar hissetmeye başlarsınız. Vücudunuz bebeğinizin dünyaya gelmesi için hazırlıklarını finalize eder.
İdrar Yolu
Sık sık idrara çıkma durumunuz artarak devam edecektir. Ayrıca öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda yada güldüğünüzde idrar kaçırmaya devam edebilirsiniz.
Kemikler, Kaslar ve Eklemler
Plasentanın ürettiği relaksin hormon, üç leğen kemiğinizi bir arada tutan bağ doklarını rahatlatmaya ve gevşetmeye devam eder. Bu sayede leğen kemiğiniz doğum sırasında bebeğin geçmesine yetecek kadar açar. Bebeğiniz doğum sancıları başlamadan birkaç hafta önce inerse, leğen kemiği eklemlerinizde baskı, ağrı ve sancılar hissetmeniz de olasıdır.
Vajina
Bu haftalarda rahim ağzınız açılmaya başlayacaktır. Bebeğinizi dışarı çıkarabilesiniz diye 0 santimden 10 santime kadar genişlemeye başlayacaktır. Rahim ağzı incelip gevşedikçe, bakterilerin rahminize girmesini engellemek için rahim ağzını gebeliğiniz boyunca tıkayan mukoid tıkacı da dışarı atabilirsiniz.
Bazı gebelerin amniyotik kesesi doğum sancıları başlamadan patlar ve sızıntı yapar. Doktorunuzu haberdar etmeniz gerekir. Bu esnada bakterilerin vajinanıza girmesine neden olacak, cinsel ilişki ve tampon kullanma gibi şeylerden kaçının.
Kilo Alımı
Bebeğiniz bu ay daha yavaş kilo alır. Bunun sonucu olarak sizinde kilo alımınız yavaşlar. Hatta bazı kadınlar gebeliğin bu son döneminde yarım kilo verebilirler bile. Doğum zamanı geldiğinde, aşağı yukarı 12-17 kilo arası almış olacaksınız.
Duygusallık
Bu aşamada artık gebelikten bıkmış olabilirsiniz. Uykularınız düzensizleşmiş, gebeliğinizden dolayı yatış pozisyonu bulmakta zorluk çekiyor olabilirsiniz. Sık idrara çıkmak, sizi uykusuz ve yorgun hale getirmiş olabilir. Sıkıntı ve rahatsızlıklarla baş edebilmek için kendinize bir uğraş bulun, kitap okuyun, kısa yürüyüşler yapın.
Gebeliğin 10. Ayı: Bebeğin Gelişimi
Gebeliğin 10. ayı aynı zamanda beklediğiniz, hazırlandığınız ve belki biraz da korktuğunuz aydır. Genel olarak gebeliğin 9 ay olduğu düşünülür fakat resmi olarak gebelik 40 haftada tamalanmaktadır.
37. Hafta
Gebeliğin 37. haftasının sonunda bebeğiniz gelişme sürecini tamamlamış kabul edilir. Büyüme devam edebilir ama kilo alımı yavaşlamıştır.
Birikmeye devam eden yağ depoları, minicik diz, dirsek ve omuzlarda yoğunlaşır. Boyunda ve bileklerde de birikerek boğum şekline gelebilir.
Bebeğin ne büyüklükte doğacağı biraz da cinsiyetine bağlıdır. Bebeğiniz eğer erkekse, aynı sürede karnınızda taşıdığınız kız bebekten daha ağır bir kiloda doğacaktır.
38. Hafta
Bebeğinizin gelişimi son haftalarda daha çok organlarının işlemesi ve gelişmesi şeklinde olur. Beyni ve sinir sistemi her geçen gün biraz daha iyi çalışır. Tabiki bu gelişim çocukluğu, hatta ergenliği süresince de devam edecektir.
Gebeliğinizin 38. haftasında bebeğinizin ağırlığı ortalama 3 kilo civarında ve başının tepesinden kalçasına kadar olan uzunluğu 35 santim, bütün boyu da 50 santim kadardır.
39. Hafta
Bebeğinizin bu haftada verniks tabakası ve ayva tüyleri artık yok olmuştur, ama yine de doğduğunda bunların izine yer yer rastlayabilirsiniz. Derisinin altında vücut ısısını muhafaza edecek kadar yağ birikmiştir ama hala sizden azıcık yardım alacaktır. Dünyaya geldiğinde tombul görünmesinin sebebi budur. Vücudunun diğer organları ona yetişmeye çalışsa da hala en büyük yeri başıdır, bu nedenle bebeklerin baştan dünyaya gelmesi idealdir.
Gebeliğin 39. haftasında ortalama bir bebeğin ağırlığı 3200-3500 gram kadardır. Bu aşamada bebekler arasındaki bireysel farklılıklar daha belirgin hale gelir. 39. haftada bir bebeğin ağırlığı 2700 gram da olabilir 4 kilo da.
40. Hafta
Hamileliğinizin ve de sabrınızın artık sonuna geldiniz. Bebeğiniz artık gününü tamamlamış ve her an doğabilir. Fakat kadınların sadece % 5’i kendilerine verilen tarihte doğum yaparlar. Verilen tarihten bir hafta önce ya da bir hafta sonra doğum yapmak normaldir.
Doğum süreci yaklaştıkça bebeğiniz doğuma hazırlanmak için, hormonlarınızdaki ani yükselme de dahil bir çok değişimden geçer. Bu sayede doğumdan sonra kan basıncı ve kan şekeri seviyelerini koruyabildiği gibi rahminize artık vaktin geldiği mesajını veriyor olabilir.
40. haftada ortalama bir bebeğin ağırlığı 3200- 3700 civarında, boyu ise başından ayağına 46 -52 santim kadardır.
Önerilen Makaleler
Doğum Hikayem: Normal Doğum mu, Suda Doğum mu, Sezaryen mi?


0 Yorum