Bebeklerde Tuvalet Eğitimi
Çocuk bezini çöp kutusuna gururla atan çocuk reklamları, tuvalet eğitiminin çok kolay görünmesini sağlar. Mükemmel derecede gülümseyen ebeveynler, neşeli bir şekilde yürümeye başlayan çocuklarının mutlu bir şekilde tuvaleti kullandıklarını görünce gülümser.
Gerçek hayatta, tuvalet eğitimine başlama zamanı geldiğinde, işler biraz daha karışıktır. Ve, daha az mükemmel hissedebilirsiniz. Bir yerlerde araştırma yaparken, kafanızda muhtemelen hangi tuvalet eğitimi yöntemini deneyeceğiniz ile ilgili kararlar dönüyor. Program tabanlı eğitim mi? 3 günlük tuvalet eğitimi mi? Ortalama tuvalet eğitimi yaşının 27 aylık olduğunu duymuş olabilirsiniz. Peki, çocuğunuz buna hazır mı?
Tüm sorularınızı cevaplayamasak da, size bazı ipuçları ve tavsiyeler vereceğiz. Böylece, çocuğunuzla pozitif bir tuvalet eğitimi deneyimine başlamak için daha hazır hissedeceksiniz!
Tuvalet eğitimine başlamadan önce
Tüm bezleri atmadan önce, daha düzgün bir tuvalet eğitimi sürecine hazırlanmak için yapabileceğiniz birkaç şey var.
Çocuğunuzun hazır olduğunu anlatan işaretler gösterdiğinden emin olun.
Tuvalet eğitimi için “en iyi” yaş yoktur, bunun yerine çocuğunuzun gelişimsel olarak hazır olduğuna dair işaretler aramak önemlidir. Bazı ipuçları şunlardır:
- Tuvalete ilgi duymak
- Bebek bezlerinin ne zaman kirlendiğini bilmek
- Bezlerini daha uzun süre kuru tutmak
- Fiziksel olarak kendi çamaşırını yukarı ve aşağı çekebilme
Tuvalet Eğitimi İçin İpuçları
Konuşun!
Tuvalet eğitimini heyecan verici hale getirin ve çocuğunuzla sık sık konuşun. Tuvalet eğitimi almış çocuklardan örnekler verin. Bazen, tuvaleti başarıyla kullanan kendi yaşlarına yakın bir çocuğu görmek daha etkilidir.
Kitaplar Okuyun
Eğlenceli çocuk tuvalet eğitimi kitapları almak için kitapçıları ziyaret edin. Çocuğunuzun seçmesine yardımcı olun.
Rol Yapın
Çocuğunuzun tuvalet sürecini oyuncaklarla canlandırmasına yardımcı olun. Bebeklerin, tuvalete gitmekten ne kadar mutlu olduğu hakkında konuşun.
Ödüllerden Yardım Alın
Ödüller kullanacaksanız, belirli ödüllere karar verin. Ödüller, küçük oyuncaklar ya da meyveli atıştırmalıklar olabilir. Çocuğunuzu bu ödüller için çalışma konusunda heyecanlandırın.
Eğitim Malzemeleri Alın
Eğlenceli el sabunları ya da iç çamaşırları gibi malzemeleri stoklayın. Kullanışlı olabilecek ek malzemeler arasında ıslak mendiller, küçük oyuncaklar ve ödül için sticker’lar, taşınabilir bir lazımlık olabilir.
Lazımlık Türüne Karar Verin
Çocuk dostu lazımlık söz konusu olduğunda birçok seçenek var. Bağımsız bir çocuk tuvaleti ya da standart bir tuvalet satın alabilirsiniz. Evden çıktıktan sonra taşınabilirliğin önemli olduğunu unutmayın, bu nedenle en azından standart boyutlu bir tuvalet kullanmanın yollarını arayın.
Tuvaleti Beklenmedik Bir Şekilde Tanıtın
Çocuğunuzun, gerçekte kullanma beklentisi olmadan lazımlığa dokunmasına ve oturmasına izin verin. Hatta banyodan başka bir yere yerleştirilmiş bir lazımlık sandalyesi ile başlamak isteyebilirsiniz.
Kazalara hazırlanın
Yeterli mendil, kağıt havlu ve temizleme spreyi kullandığınızdan ve daha sonra temizlemek istemediğiniz tüm mobilyaları kapattığınızdan emin olun.
Doğru Program Yapın
Gün boyunca, tuvalet molaları için zaman oluşturun. Hem içeride hem dışarıda, her zaman erişilebilir bir banyo olduğundan emin olun.
Bol Bol Fırsat Verin
Tuvaleti çocuğunuza yemeklerden önce ve sonra, uyandıktan sonra ve evden çıkmadan önce sunduğunuzdan emin olun. Genellikle ne zaman gitmeleri gerektiğine dikkat etmek, onları ne zaman denemeye teşvik edeceğinizi bilmenize yardımcı olabilir.
Unutmayın ki zamanlama her şeydir. Bir program veya zamana dayalı bir sistemde lazımlık eğitimi varsa, eğlenceli ve eğitici hale getirmek için zamanlayıcılar ve saatler gibi teknolojilerden yardım alabilirsiniz.
Bolca Övgü Verin
Bu, gerçekten işe yarıyor! Alkışlamak, şarkılar söylemek, her zaman kutlama yapmak, çocuklarda çok işe yarayan bir cesaretlendirme yöntemidir.
Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz hakkında daha fazla şey öğrenmek isterseniz, aşağıdaki makaleler de ilginizi çekebilir!
Önerilen Makaleler
Tuvalet Eğitimi Hakkında En Çok Sorulan Sorular
1-2 Yaş Bebeklerde Uyku Düzeni ve Eğitimi
0 Yorum