Hasta Çocuk Beslenmesi
Sağlıklı kalması için gösterdiğiniz tüm çabalara rağmen, çocuğunuz hastalanabilir. Ortalama olarak, çocukların yılda 8-10 kez soğuk algınlığı yaşadığını biliyor muydunuz? Bu durum, genellikle anaokuluna kadar devam eder.
Çocuğunuz, tedavi olmamasına rağmen virüslerle savaşırken rahat ve sağlıklı tutmak için beslenme adımında yapabileceğiniz bazı şeyler vardır:
- Çocuklar bol miktarda dinlenmeli ve yeterli miktarda sıvı almalıdır.
Peki, hapşırmaya ya da öksürmeye başladıklarında onları beslemek için en iyi yöntemleriniz nelerdir?
Taze sıkılmış meyve suları, tavuk suyuna çorba ve su, yenilenmenin harika bir yoludur. Çocuğunuzda ishal, yüksek ateş ya da kusma varsa, doktorunuza danışın. Daha büyük çocuklara, bal ve limonlu bitki çayları vermeyi deneyebilirsiniz.
Meyvelerin Gücünden Yararlanın!
C vitamininin soğuk algınlığı semptomlarını hafiflettiğini gösteren sağlam bir kanıt olmayabilir; ancak, antioksidan özellikleri zarar da vermez. İyi birer C vitamini kaynağı olarak; limon, portakal, çilek ve greyfurt tercih edilebilir.
Çeşitli meyveleri çocuğunuza sunmak; genel vücut sağlığını ve bağışıklık sistemini desteklemek için vitamin ve mineraller ile dolu olmasının dışında, aynı zamanda çocuğunuzun sıvı ihtiyacını desteklemek için bol miktarda su da içerirler. Hasta bebeklerde iştahsızlık varsa, meyvelerden faydalanarak aldıkları su miktarını arttırabilirsiniz.
Favori Yiyeceklerini Verin
Ama, aşırıya kaçmayın! Hasta bir çocuk iştahsız olabilir. Bu nedenle, en sevdiği yiyecek türlerini az miktarlarda servis edebilirsiniz. Sık ve küçük öğünleri sindirmeleri daha kolaydır ve enerji ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olur. Yine de, hastayken iştahsızlık normaldir.
Bunu yaparken, kızartılmış yiyeceklerden uzak durun. Sindirimi kolay olduğu için pirinç ve erişte gibi basit karbonhidratlara yönelebilirsiniz. Muz, pirinç, elma püresi ya da tost hazırlayabilirsiniz. “Çocuğum hasta yemek yemiyor” diyorsanız, onların sevdiği yiyeceklere yönelebilirsiniz.
Tavuk Suyuna Çorba Mucizesi!
Sıcak bir kase tavuk suyuna çorba, yatıştırıcı ve bilinen bir ilaçtır. Ayrıca, çocuğunuzun sıvı ihtiyaçlarını karşılamaya da yardımcı olur. Daha fazla tokluk için, içine biraz pirinç ve doğranmış sebzeler ekleyin. Isıtma sırasında daha koyu bir çorba kıvamı için, içerisine birkaç kaşık yulaf unu da ilave edebilirsiniz.
Alerjik Gıdalardan Uzak Durun
Bazen, bir ebeveynin en kötü kabusu gıda alerjisi olabilir. Çocuğunuza ilk kez belirli bir yiyecek verirken, vücudunun nasıl bir tepki vereceğini bilemezsiniz. Uzmanlara göre, en yaygın gıda alerjenlerinden bazıları şunlardır:
- Süt
- Yumurta
- Yer fıstığı
- Soya
- Buğday
- Balık
- Kabuklu deniz hayvanları
Çocuk beslenmesinde tüm bu yiyeceklerden kaçınmak imkansız gibi görünebilir ama sorun değil. Her zaman bunlardan kaçınmanız gerekmez. Bu yiyecek gruplarını, çocuğunuza hastayken vermekten kaçının. Normal zamanlarda ise, her birini tek tek vermeyi deneyin.
Hasta Çocuk Beslenmesinde Yer Alması Gereken Yiyecekler
Hasta bir çocuğun iştahlı olması çok nadirdir. Ama, onları bir şey yemek için ikna etmeyi başarırsanız, aşağıdaki gıdaları deneyebilirsiniz. Bu yiyecekler; soğuk algınlığı, grip ve diğer viral enfeksiyonların semptomlarını ilaçsız ve doğal bir şekilde hafifletmenizi sağlayabilir. Peki, hasta çocuk beslenmesi için kullanabileceğiniz yiyecekler nelerdir?
- Zencefil (vücut ısısını arttırır)
- Yumurta (sindirimi kolaydır)
- Süt ürünleri
- Somon (iltihaplanma karşıtıdır)
- Bal
- Pirinç
- Kraker ve tost
- Muz
- Narenciyeler
- Tavuk suyu
İlginizi Çekebilir
Tavuklu Patates Püresi – 9. Ay Bebek Beslenmesi
Muzlu&Havuçlu Muffin – 10 Ay ve Üzeri Bebek Beslenmesi
0 Yorum