Ebeveynlik ve Farkındalık
Evde küçük çocuğunuz var mı? İşler biraz kontrolden çıkmış görünüyorsa ve biraz daha fazla yardıma ihtiyaç duyuyorsanız, yalnız değilsiniz.
Tüm o lazımlık kazaları, sabahın erken saatlerinde uyanmalar, kardeş sorunları ve okula hazırlanma gibi süreçler arasında, muhtemelen tavsiye dolu ebeveynlik kitaplarını okumak için çok az enerjiniz kaldı.
Mindful (farkındalık), bazı insanlar tarafından ebeveynlik stratejilerine de dahil ediliyor. Gerçekten de, bu strateji o kadar da kötü bir fikir değil. Bu nedenle, size mindful ebeveynlik hakkında kısa bir özet sunacağız. Hadi başlayalım!
Mindful Ebeveynlik
Ne Anlama Geliyor?
Farkındalık, bir yaşam pratiğidir. Bu; dünyanın neresinde olduğunuzu, ne düşündüğünüzü, içte ve dışta nasıl hissettiğinizin farkında olduğunuz anlamına gelir.
Aynı zamanda farkındalık, dünyaya karşı daha az yargı ve daha fazla kabullenmedir. Farkındalık getirme fikri, Budist meditasyonunun özüdür, yüzyıllardır uygulanmakta ve incelenmektedir.
Mindful ebeveynlik fikri, özellikle 2000’li yıllarda yaygınlaşmıştır. Özünde, aile içinde zaman zaman sinir bozucu hissettirebilecek durumlarda dikkat ilkelerini uygulamayı ve sakin kalabilmeyi içerir.
Ebeveynliğe dikkat çekmek, çocuğunuzun davranışlarına veya eylemlerine basitçe tepki vermek yerine düşünceli bir şekilde yanıt vermektir. İlişkinizi bu şekilde beslemek, aranızdaki bağı güçlendirmenizi sağlar.
Farkında bir ebeveyn olmak her zaman olumlu düşünmek anlamına gelmez. Aslında şimdiki anla gerçekten ilgilenmek, geçmişten gelen duyguların, travmaların hayat tecrübenizi daha da önemlisi tepkinizi renklendirmesine izin vermemekle ilgilidir.
Kilit Faktörleri Nelerdir?
Mindful ebeveynlik, 3 ana niteliğe odaklanır:
- Şu an için farkındalık ve dikkat
- Niyet ve davranış anlayışı
- Tutum (yargılayıcı olmayan, merhametli)
Mindful ebeveynlik fikirlerinin çoğu, aşağıdaki becerileri içerir:
Dinleme
Tüm dikkatinizle gerçekten dinlemek ve gözlemlemek anlamına gelir. Bu muazzam bir sabır ve uygulama gerektirir ve çevreye yayılır. Sizi ve çocuğunuzu çevreleyen her şeyi (manzaralar, kokular, sesler..) dinleyin.
Yargısız kabul etme
Duygularınızı veya çocuğunuzun duygularını yargılamayın. Yargılama çocuğunuzun gerçekçi olmayan beklentilerini bırakmayı da içerir ve sonuçta, hedeflenen kabul gerçekleşir.
Duygusal farkındalık
Ebeveynlik etkileşimlerine farkındalık getirmek, ebeveynlerden çocuğa geçer. Duygusal farkındalığı modellemek, çocuğunuza da aynısını yapmayı öğretmenin anahtarıdır.
Öz denetim
Duygularınızın bağırmasına veya otomatik davranışlarla sizi ele geçirmesine izin vermemek anlamına gelir. Kısacası: Aşırı tepki vermekten kaçınmak için harekete geçmeden önce düşünmek gerekir.
Faydaları Nelerdir?
Mindful ebeveynlik ile ilgili olası faydaları araştıran çok sayıda çalışma vardır. Ebeveynler için bu faydalar, depresyon ve anksiyete gibi stres ve duygu durum bozukluklarını azaltmayı içerebilir.
Bununla birlikte, hamileliğinin son 3 aylık dönemindeki kadınlar için faydaları bile araştırılmıştır. Mindful ebeveynlik yapan kadınların daha az endişesinin olduğu ve daha az olumsuz ruh halinde olduğu saptanmıştır.
Mevcut bir ebeveynliğe farkındalığın eklenmesi, ebeveyn ve çocuk ilişkisini güçlendirir. Araştırmalar, ebeveyn-çocuk iletişiminde yaşanan gelişmelerin, çocukların tepki gösterme eğilimine ebeveynin yapıcı tepki verme yeteneğinden kaynaklı yaşandığını gösteriyor.
Mindful ebeveynlik, fiziksel istismar gibi potansiyel kötü muameleyi bile azaltmaktadır. Bununla birlikte, ebeveynlik tutumlarının geliştiği de görülmüştür. Yani, her iki taraflı bir kazan-kazan durumu yaşanmaktadır.
Diğer potansiyel faydalar şöyledir:
- Ebeveyn-çocuk iletişimini geliştirir.
- Hiperaktivite semptomlarını azaltır.
- Ebeveynlik memnuniyetini artırır.
- Saldırganlığı azaltır.
- Depresyon duygularını azaltır.
- Stres ve kaygıyı azaltır.
- Daha az çaba harcıyor gibi hissettirir.
- Daha fazla ebeveyn katılımını teşvik eder.
Nasıl Örnekleri Vardır?
Bebeğiniz Uyumuyor Mu?
Nefes almak için bir dakikanızı ayırın. Bir daha asla uyumayacaklarından veya bir daha asla istediğiniz gibi yetişkin zamanı geçiremeyeceğinizden endişe edebilirsiniz. Duygularınız iç içe geçebilir. Ancak, yine de nefes alın.
Duygularınızı anlamak için duraklayın. Kızgın ya da sinirli mi hissediyorsunuz? Kendinizi yargılamadan bunu kabul edin. Birçok bebeğin gece boyunca uyumakta zorlandığını ve bu gecenin hayatın geri kalanı için her gece anlamına gelmediğini anlamak ve kabul etmek için tekrar duraklayın.
Yemek Yemeyi Mi Reddediyor?
Yeni doğan bebekler, anne sütünü hevesle alma eğilimindedir. Ancak, bir noktada çocuklar, sizin hazırladığınız lezzetli ev yapımı yemekleri reddederler. Burada yapmanız gereken, ona iyi bir tepki vermektir.
Derin bir nefes alın, kendinize iyi bir aşçı olduğunuzu hatırlatın ve çocuğunuzun ne hissedebileceğini düşünün. Belki de yeni bir tat veya doku üzerinde biraz endişe duyuyordur. Belki, belirli bir renkteki yiyecek bir zamanlar onu rahatsız ediyordu ve şimdi, o renkteki tüm yiyecekleri hastalıkla ilişkilendiriyor. Saçma mı geliyor? Yeni alışan biri için o kadar da olmayabilir.
Önerilen Makaleler
0 Yorum