Çocuklar büyüdükçe, çevrelerindeki dünyayı merak edip ilginç sorular sormaya başlayabilirler. Bu sorular bazen cevaplanması zor olabilir, fakat dünyayı keşfetmelerinde büyük rolü vardır.
İnsanlar neden ölmek zorunda?
Hatalar her zaman kötü mü?
Aynı anda hem mutlu hem de üzgün olabilir miyiz?
Ebeveynler çoğunlukla çocuklarının ilginç sorularını geçici olarak çözmeye çalışan açıklamalar yapma eğilimindedirler. Fakat, basit açıklamalar genellikle çocukların beklentisini karşılamaz. Onlar, bazen düşünceleri hakkında konuşmak için ilginç sorular sorarlar.
Peki çocuğunuzun ilginç sorularına nasıl tepkiler vermelisiniz?
Öncelikle, Onu Dinleyin
Çoğu çocuk konuşmayı öğrenir öğrenmez yaşadığı olaylarla bağlantılı olarak ilginç sorular sormaya başlarlar. Bu soruları çocuklukları boyunca düşünmeye devam ederler. Büyüdükçe öğrenmeleri arttığı için daha az soru sormaya başlarlar.
Çocukların soruları genellikle; yaratanın varlığı, dünyadaki renklerin neden var olduğu, zamanın nasıl işlediği ve hayallerin gerçek olup olamayacağıyla alakalıdır. Bunlar, Google’da arayarak yanıtlanabilecek türden sorular değildir, yaşamın herhangi bir aşamasında herkesin merak ettiği ilginç sorulardır.
Ve bazen sorunun kendisi cevabını bulmaktan daha önemlidir!
Sesli Düşünmesine İzin Verin
İçinde bulunduğumuz salgın dönemi; çocukları yalnızlık, karantina, can sıkıntısı, hastalık ve ölüm gibi konular hakkında daha fazla soru sormaya itti. Okulların kapanmasıyla hayatlarının büyük bir kısmından yoksun kalmak, farklı durumlara yönelik merak duygularının güçlenmesine sebep oldu. Bazıları, “Yalnız olmayı seviyorum ama bunun zorunluluk olması çok garip” diye düşünürken bazıları “Yalnız olmak güzel bir his değil” şeklinde düşünüyor.
Okula gitmeyi sevmeyen çocuklar için bile evde kalma zorunluluğu olması farklı sorulara cevap bulmak istemelerine sebebiyet veriyor. Bu noktada, soruları cevaplamak ve yanında olduğunuzu hissettirmek faydalı olacaktır.
Her Konuda Uzmanmış Gibi Davranmayın
Çocuklar yetişkinlerin yardımına ve rehberliğine ihtiyaç duysa da, ebeveynlerin her soruya cevap verebilen uzman konumunda olması gerekmez. Sorular hakkında birlikte düşünmek, karşılıklı iletişimi kuvvetlendirir. Bu şekilde yetişkinler uzman olmak için daha az baskı hissederler.
Çocuğunuz sizi düşünmeye iten ilginç sorular sorduğunda onu dinleyin. Soruları cevaplarken açık bir zihinle cevaplamanın zor olduğunu ve her konuda uzman olamayacağınızı kabul edip bu durumu açıklamayı seçerseniz çok daha kuvvetli iletişim kurmuş olursunuz.
Çocuğunuzun Küçük Bir Filozof Olduğunu Kabul Edin
Bazı açılardan, çocuklar küçük filozoflardır. Birçoğunun dünyanın düzeninin nasıl olduğu hakkında çeşitli varsayımları var. Dünya onlar için yeni bir yer olduğu için, birçok olasılığa da açıklar.
Çocuklarla ne düşündükleri hakkında konuşmak, kendi endişelerini ve fikirlerini keşfetmelerine yardımcı olabilir. Özellikle salgın gibi büyük bir belirsizlik döneminde bu sohbetler ebeveynlerin ve çocukların daha derin bir iletişim kurmalarına izin verme potansiyeline sahiptir.
Önerilen Makaleler
Salgın Döneminde Ebeveyn Olmak
Çocuğunuza Asla Söylememeniz Gereken 9 Şey
0 Yorum