Çocuklar ve İletişim Becerileri

İletişim becerisi, hem sözlü hem de sözsüz olarak başkaları ile fikir ve duygu alışverişinde bulunma yoluyla bağlantı kurma yeteneğidir. Çocuklar, başkaları ile etkileşim kurmak ve bir ihtiyaçlarını karşılamak için iletişim kurmayı öğrenirler.

Bebekler doğduktan sonra, ağlayarak ya da mırıldanarak, göz teması kurarak, gülümseyerek ya da jest ve vücut hareketleri yaparak iletişim kurarlar. Bunlar, istedikleri şeyleri anlatma çabalarına cevap veren iletişim becerileridir. Bir çocuğun iletişim becerisi, hayatının ilk yıllarında büyük bir hızla artar:

  • Yeni doğan bebekler, annesinin göğsüne yapışır.
  • 9 aylık bir bebek, mama sandalyesinin üzerindeki yiyeceklerle uğraşmaya başlar.
  • 28 aylık bir çocuk, parkta bir şeyi işaret eder. Göstermeye devam eder ve bunu birkaç kez tekrar eder. Sonunda, gösterdiği şeyi annesi de görür.
  • 3 yaşında bir çocuk, annesi ile yuvaya giderken sohbet eder. Annesini dinler ve ona sorular sorar. Burada, çocuk iyi bir iletişimci olmayı öğrenir.

Peki, çocuğunuzun iletişim becerilerini geliştirmeye yardımcı olmak için kullanabileceğiniz stratejiler nelerdir?

Çocukların İletişim Becerilerini Geliştirecek 7 Etkili Strateji

ellerindeki bir oyuncağı inceleyin iki erkek çocuk

  • Onun hareket ve seslerine yanıt verin

Kollarını size uzattığında, onu öpün ve basit kelimeler kullanın. Size baktığında, onunla göz teması kurun ve konuşun. Bu uyumsal yanıtlar, çocuğunuza iletişiminin etkili olduğunu gösterir. Bu da, bu iletişim becerilerini geliştirmeye devam etmeye teşvik edecektir.

  • Onunla konuşun ve dinleyin

Çocuğunuzla konuştuğunuzda, cevap vermesi için ona zaman verin. Onun seviyesinde göz teması kurun. Bu, söylediklerini duyma arzunuzu ona iletecektir. Ona, açık uçlu sorular sorabilirsiniz; “Bugünkü yağmurlu hava durumu hakkında ne düşünüyorsun?”, “Gökyüzü neden bu kadar gri?”. Çocuğunuzla konuşmak, kendisini iyi bir iletişimci olarak görmesine yardımcı olur ve bu becerileri geliştirmeye devam etme konusunda motive eder.

  • Ona sözsüz iletişim hakkında bilgi verin

“Arkadaşının yüzünü örtmek için ellerini nasıl tuttuğunu görüyor musun?” “Sanırım, topu çok sert atmandan hoşlanmıyor. Daha yumuşak atabilirsin.” Çocuğunuza karşısındakinin hareketlerinin ne anlatmaya çalıştığını anlatabilirsiniz. Bu şekilde zamanla ona karşı yapılan hareketleri herhangi bir söz içermese bile tahlil etmeyi başaracaktır.

İlginizi Çekebilir

Çocukların İlginç Sorularına Nasıl Yanıt Vermeli?

Öğretmeniyle karşılık oturan şaşkın küçük bir çocuk

  • Onun duygularına saygı gösterin

Çocuğunuzun yargılanmayacak, dalga geçilmeyecek ya da eleştirilmeyeceğini bilmesi, fikirlerini ve duygularını sizinle paylaşmasını kolaylaştırır.

Bir çocuğun deneyimleri ile empati kurabilirsiniz. Örneğin, “Yalnız uyumaktan korktuğunu biliyorum ama yatakta kalman gerekiyor. Biraz, sessiz müzik ister misin?” ya da “Kızgın olduğunu biliyorum ama legoları atamazsın. Onun yerine, bu yastığı yumruklayabilirsin!”

  • Duyguları isimlendirmesine yardımcı olun

Deneyimleri için kelimeler sağlayın. “Üzgünsün çünkü baban işe gitti.” Bazen, ebeveynler yoğun bir his hakkında konuşmanın çocukları sinirlendirmesinden korkar. Ancak, durum aslında bunun tam tersidir. Çocuğunuzun duygu ve deneyimlerine saygı duyduğunuzu hissettirirseniz, ilerlemesi de daha kolay olacaktır.

  • Birlikte kitap okuyun

Bebeğinizi sayfaları çevirmeye ve gördüklerinizi görmeye teşvik edin. Karakterler hakkında ne hissettiğini sorun ve bir sonraki adımda neler olacağını merak edin. Bırakın, kitapları çocuğunuz seçsin.

Kitaba ne kadar çok ilgi gösterirse, birlikte geçirdiğiniz zaman da o kadar eğlenceli olur. Ayrıca, birlikte okumak, çocuklara dil becerilerinden daha fazlasını öğretir. Bu, onun ilgi alanlarına ve seçimlerine değer verdiğinizi, onu sevdiğinizi ve ona yakın olmaktan keyif aldığınızı öğretir.

İlginizi Çekebilir

Kitap Okumayı Eğlenceli Hale Getirmenin 9 Yolu

Bebeğine kitap okuyan bir anne

  • Gün içerisinde neler yaptığınızı anlatın

Bu, çocuğunuzun sözcükleri nesnelerle ve eylemlerle bağlamasına yardımcı olur. “Bulaşıkları yıkıyorum. Bulaşık sabununu sıkıyorum.” Çocuğunuz izlerken, neler yaptığınız hakkında konuşun. “Küvete giriyoruz. Kollarımız, bacaklarımız ve karnımız tamamen ıslanıyor.” Birlikte oyun oynarken konuşun, “Bebeğinin saçlarını tarıyorsun. Karışıklık var mı?”

Ona, günü hakkında da sorular sorun. Bir kez konuşmaya başladığında, onu da size bir şeyler sorması konusunda teşvik edin!

Önerilen Makaleler

Ebeveynlik ve Farkındalık: Mindful Ebeveynlik

Dijital Çağda Ebeveynlik İpuçları

Ergenlerle İletişim: Ergenlikteki Çocukla Nasıl Konuşulur?


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

Sizin Tepkiniz Nedir?

Komik Komik
1
Komik
Bayıldım! Bayıldım!
6
Bayıldım!
Garip Garip
0
Garip
Sevmedim Sevmedim
0
Sevmedim

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube, Vimeo veya Vine Kodları
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı