Bir çocuğu disipline etmek kolay değildir. Hatta, kalp kırıcı olabilir. Anne ve babalar olarak; çocuğunuzda yere düşmüş kaşları, göz yaşlarını ya da öfkeyi değil, parlak bir gülümseme görmek istersiniz.

Bununla birlikte, yanlış bir şekilde “Hayır” demek, uzun vadede hasarlara neden olabilir. Ancak, doğru şekilde yapıldığında çocuğunuzu mutlu edebilir. Size de uzun bir rahatlama sağlayabilir. Bu yazıda, çocuğunuza “hayır” diyebilme sanatı ile ilgili bazı etkili ipuçlarından bahsedeceğiz!

Bir kez yeterli

İlk “hayır”ınızı söyleme konusunda kararlı olmalısınız. Bu nedenle, tekrarlamaya gerek yoktur. Ciddi bir yüz ifadesi kullanın ve çocuğunuzun istediklerini alamamasının nedenlerini belirleyin. İlk “hayır” işe yaramazsa, “evet” demenin yollarını bulmak gibi farklı bir yaklaşım deneyin. Fazla merhametli davranmak, büyük bir hata olabilir. Çocuğunuz, “evet” demeniz konusunda sizi taciz edebileceğini öğrenirse, bir şey istediğinde sizi manipüle etmeyi de öğreneceklerdir.

Açıklama yapın

Bazen “hayır” demek yeterli değildir. Çocuklar, siz açıklamadığınız sürece anlamayabilir ve yanlış davranışı tekrarlayabilirler. “Hayır” demenin en etkili yolu çocuğunuzun anlayabileceği geçerli nedenler vermektir.

“Evet”, “Hayır” anlamına gelebilir

Çocuklar, pek çok kez “hayır” cevabını duyar. Ancak, “hayır anlamına gelebilecek bir “evet” de mümkündür. Örneğin; çocuğunuz sizden çerez istediğinde ona, “Evet, yemekten sonra bir kase çerez yiyebilirsin” diye bir cevap verebilirsiniz.

Alışverişe gittiğinizde sizden yeni bir oyuncak istiyorsa, “Evet, yılbaşı için istediğin şey buysa olabilir” deyin. Bu şekilde, çocuğunuz özel bir günde istediklerini elde etme şansına sahip olur ve uzlaşmayı öğrenir.

Bağırmayın

Çocuklarınıza bağırmak bedensel ceza kadar kötü olabilir. Davranış sorunlarına ve duygusal gelişim sorunlarına neden olabilir. Çocuklara bağırmanın sonuçları, onları geçici olarak susturmanın olası faydalarından daha ağır basar. Bağırmak, depresyon ve benlik saygısı sorunlarına neden olabilir.

Sakin ve kibar bir dille iletişim kurmayı öğrenmek çok önemlidir. Konuşarak ya da onunla oyun oynayarak dikkat etmek, konuyu hızlı bir şekilde yeniden yönlendirebilir ve daha olumlu bir şeye yeniden odaklayabilir.

Gizliliğine saygı duyun

Çocuğunuzu başkalarının önünde utandırmayın. Dikkatini çekin, özel bir yere gidin ve “hayır” deme nedenlerinizi açıkça belirtin. Özellikle başkaları onunla dalga geçiyorsa ve bunu umursamazsanız çocuğunuz size kızabilir. Unutmayın, eğer çocuğunuzu toplum içinde utandırırsanız, sizin için de aynısını yapmayı öğreneceklerdir!

Alternatif “Hayır”ları deneyin

Alternatifler vermek, çocuğunuzu isteklerini reddetmediğinize ikna edebilir.

Hayır canım, şeker yiyemezsin. Onun yerine bir elma yiyebilirsin”

şeklinde alternatif sunabilirsiniz. Bunu yaparken elmanın sağlık yararları hakkında bir açıklama yapmak, kapıları açacaktır.

Yanlış umutlar vermeyin

Anne ve babalar sık sık:

Şimdi değil, sevgilim”

cümlesini kullanır. Peki, şimdi değilse ne zaman? Sözünüzü yerine getirmezseniz, çocuğunuz da  güven sorunları yaşamaya başlayabilir. Çocuğunuzun isteklerini yerine getirmesini bekleyebileceği somut bir zaman dilimi verin. Örneğin:

Şimdi değil canım. Bunu doğum gününde satın alacağız

diyebilirsiniz.

Seçim yapmasına izin verin

Seçim yapmak, çocuğu güçlendirir ve düşüncelerinin önemli olduğunu hissetmesini sağlar. Karar verebilirse, yok sayılmadığını görecektir. Örneğin, bir çikolata isteğini reddederse, onun yerine yemek istediği bir meyve olup olmadığını sorabilirsiniz.

Kahvaltı kasesi için malzemeleri seçerken, ona birkaç uygun malzeme sunun ve seçim yapmasına izin verin. Herhangi bir şeyi seçmesine izin vermemek, görüşlerinin önemini azaltacaktır.

Çocuklara hayır demek zordur. Çünkü, onları mutlu etmek istersiniz. En azından, şu anda onun isteklerine girmesi çok daha kolay, bağırmak da daha kolaydır. Bununla birlikte; uzun vadeli olumsuz etkiler göz önüne alındığında, sakin ve etkili bir şekilde iletişim kurmayı öğrenmek için zaman harcamanız gerekir.

Önerilen Makaleler

Saygılı Bir Çocuk Yetiştirmek: Çevresine Nasıl Bakacağını Öğretin

Mutlu Çocukların Sahip Olduğu 7 Alışkanlık

Çocuğunuza Asla Söylememeniz Gereken 9 Şey


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

Sizin Tepkiniz Nedir?

Komik Komik
0
Komik
Bayıldım! Bayıldım!
2
Bayıldım!
Garip Garip
1
Garip
Sevmedim Sevmedim
0
Sevmedim

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube, Vimeo veya Vine Kodları
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı