Çocuğunuz kendi başına oyun oynamıyorsa, bunda endişelenecek bir şey yok. Erken dönemde yetişkinlerle ve diğer çocuklarla etkileşime girmede iyi olması, gelişmekte olduğunun iyi bir işaretidir. Bununla birlikte, çocuğunuz her zaman size ya da başka bir oyun arkadaşına sahip olmayacak ve yalnız başına oynamaya alışması gerekecek. Bu yazıda, çocuğunun kendi başına oyun oynamasını sağlamak için ebeveynler için bazı stratejileri listeledik:
1.Yavaş yavaş başlayın
Çocuğunuzu, onu birkaç dakika yalnız bırakacağınız konusunda önceden uyarın. Ancak, çok ileri gitmeyin ve söylediğiniz zaman geri geldiğinizden emin olun. Zamanla, sizin yakınlığınıza duyduğu ihtiyaç azalacak. Yapmamanız gereken şey; size bakmadığı bir anda gizlice kaçmaktır. Çünkü, bu onu korkutabilir ve dikkat talebini arttırabilir.
- İlginizi Çekebilir: Çocuğunuz İçin Evde Yapabileceğiniz 16 Oyuncak Önerisi
2. Oyuncakları değiştirin
Birkaç oyuncağı bir kutuya atın ve bir süre kaldırın. Eşyaları yeniden ortaya çıkardığınızda, ona yeni görünecek ve iyi bir dikkat dağıtıcı olacaklardır. En azından bir süreliğine!
3. Davranışı modelleyin
Çocukları bağımsız olmaya ve kendi başlarına oynamaya teşvik etmek için ebeveynlerin kendileri için bu davranışı modellemesi gerekir. Çocuğunuzun yanında kitap okurken onun da bir kitaba bakmasını ya da siz faturaları kontrol ederken onun da masanın üzerinde boyama kitabı ile meşgul olmasını isteyebilirsiniz. Yanlarında benzer etkinlikler yapmanın büyük bir yararı var.
4. Oyun planlaması yapın
Şu günlerde, diğer çocuklarla oynaması pek mümkün değil. Ancak, sosyal mesafeye ihtiyaç duyulmadığında, oyun planlamaları yardımcı olabilir. Aksini düşünseniz de, tek başına oyun oynama bir anda gelişmez. Aslında, başkaları ile etkileşim kurarak gerçekleşir.
Saklambaç oynayarak ya da evcil oynayarak geçirilen saatlerde, çocuğunuz sırayla oynamayı ve sabır geliştirmeyi öğrenir. Bunlar, onu sizin eğlendiremeyeceğiniz zamanlarda, kendi başına yetebilmesi için ihtiyacı olan becerilerdir.
5. Onu da dahil edin
Yaptıklarınıza dahil ederek çocuğunuzun dikkatinize olan ihtiyacını kabul edin. Bulaşıkları yıkamanıza, çamaşırları katlamanıza ya da yemek masasını toplamanıza yardım ettirin. Görevler bittiğinde eğlenin. Bu, ona sonunda bir başarı hissi verecektir.
Çocuğunuzu kendi kendine oyun oynamaya alıştırmanın devam eden bir süreç olduğunu unutmayın. Yani, eğer biraz zaman alıyorsa paniğe kapılmayın.
Önerilen Makaleler
Çocuklarda Zeka Geliştiren 5 Oyun Önerisi
0 Yorum