Bebeğiniz dünyaya geldiğinde, bebeğinizin beyninde 100 milyar nöron bulunur. Bu rakam, Samanyolu’ndaki yıldızların sayısına eşdeğer! Hayatının ilk yıllarında ise, trilyonlarca beyin hücresi bağlantısını büyütecek. Kulağa oldukça ilginç geliyor, değil mi?
Ancak unutulmaması gereken; beyin hücresi bağlantıları için kural, onu kullanmak ya da kaybetmektir. Birbirine bağlanamayan beyin hücreleri, çocuk okul yıllarına geldiğinde kaybolur. Bir bebeğin beyninde herhangi bir dili öğrenme yeteneği gibi bazı nörolojik bağlantılar olmakla birlikte, yetişkin bir beyne göre daha savunmasızdır. Ve şaşırtıcı bir şekilde, bir bebeğin beyni, bir yetişkinin beyninden iki kat daha fazla sinirsel bağlantıya sahiptir.
Bebeğinize eğlenceli ve dil açısından zenginleştirilmiş deneyimler sunarak, beyin hücrelerinin bağlantılarını bağlamak için daha fazla fırsat sunmuş olursunuz. Ek olarak; zengin dil, muhakeme yeteneği ve planlama becerileri de kazanır.
Bu kolay ipuçları, beynini uyarıcı kitaplar ve etkileşimli etkinlikle, erken dönemde çocuğunuzun beyninin yıllar boyunca öğrenmeye hazırlanmasını sağlar!
1.Doğumdan önce iyi bir başlangıç yapın
Hamilelikte sağlıklı kalmanın ve kullanılan bazı ilaçların bebeğinizin beyin hücrelerine zarar verebileceğini unutmayın. Anne rahmindeyken bazı ilaçlara maruz kalan pek çok çocuk, ciddi öğrenme sorunları ile mücadele eder ve erken çocukluk döneminde, agresif davranışlar sergiler. Çalışmalar ayrıca; hamilelikte sigara içen kadınların çocuklarının, okulda daha düşük okuma becerileri gösterdiklerini ortaya koymaktadır.
2. El içeren oyunlar oynayın
Kuklalar gibi çeşitli aktiviteler, bebeğinizin ilgisini çeker. Ellerinizi kullanmak; çocuğunuza, dünyayla fiziksel olarak nasıl etkileşime geçebileceğini gösterir. Ayrıca, uygulamalı aktiviteler her ikiniz için de daha eğlencelidir.
İlginizi Çekebilir
Çocuğunuz İçin Evde Yapabileceğiniz 16 Oyuncak Önerisi
3. Dikkatli davranın
Küçük çocuğunuz bir şeyi işaret ettiğinde; bakışlarınızla onu takip ettiğinizi belirttiğinizden emin olun. Bu ortak dikkat; çocuğunuzun ilgi alanlarının ve gözlemlerinin sizin için ne kadar önemli olduğunu anlamanızı sağlar.
4. Erken dönemde kitap okumaya başlayın
Büyük ve renkli resimler içeren kitaplar seçin. Bebeğinizin belirli resimlere işaret etmesini sağlayın. Hatta, bir balık gördüğünüzde “glug glug” gibi sesler çıkarın. Bunu yaparken, sesinizin tonunu değiştirin, hikayenin satırlarını basitleştirin ve detaylandırın. Bebeğinizi kitaplar hakkında konuşmaya teşvik edin.
İlginizi Çekebilir
Kitap Okumayı Eğlenceli Hale Getirmenin 9 Yolu
5. Kendi bedenini sevmesini sağlayın
Okuma yaparken, oyun oynarken ve hatta bezini bağlarken ona sık sık dokunun. Çalışmalar; sık sık dokunulmayan bebeklerin, yaşıtlarına göre bedenlerini daha az sevdiklerini göstermektedir.
6. Keşfetmesini ve etkileşim kurmasını sağlayacak oyuncaklar seçin
Legolar ve kutu oyunları; bebeğinizin neden-sonuç ilişkilerini ve mantığını öğrenmesine yardımcı olur. Legoları başarılı bir şekilde üst üste dizebilirse, bu bilgileri bağlantılı hale getirir.
7. Ağladığında hemen yanıt verin
Duyguları tanımayan beynin bölgesini inşa etmek için, bebeğinizi sakinleştirin, kucaklayın ve rahatlatın. Sakin kalmasını sağlamak ve sarılmak, bebeğinizin beynine, duygusal güvenlik sinyalleri gönderir.
İlginizi Çekebilir
Mutlu Çocukların Sahip Olduğu 7 Alışkanlık
8. Güven inşa edin
Çocuğunuz oyun oynarken, telefonunuzla ilgilenmenin cazibesine kapılmayın. Onun yerine; oyuna dahil olun ve etkileşime girmek için zaman harcayın. Duygusal olarak size güvenli bir şekilde bağlı olan bir bebek; keşfetme, öğrenme gibi durumlara daha fazla enerji harcayabilir.
9. Ona masaj yapın
Bu, bebeğinizin stres seviyelerini düşürmeye yardımcı olur ve duygusal olarak güvenli duygusunu arttırabilir. Sevgi dolu dokunuşlar, bebeğinizi büyümeye bile teşvik edebilir. Yapılan araştırmalar; günde 2-3 kez masaj yapılan ve erken doğmuş bebeklerin, masaj yapılmayan bebeklere göre hastaneden ayrılmaya daha erken hazır hale geldiklerini göstermektedir.
10. Güvenli bir ortam oluşturun
Çocuğunuz; alt-üst, büyük-küçük, uzak-yakın gibi uzamsal parametreleri ve kelimeleri, farklı şekil ve boyutlardaki nesneler arasındaki ilişkileri anlamaya başlayacaktır. Güvenli bir ortam oluşturmak; çevresinin zihinsel haritaları ve içinde yaşadığı dünyayla rahat bir ilişki kurmasını sağlayacaktır.
Önerilen Makale
Çocuk Gelişiminde Hayali Arkadaşlar
Yaratıcı Bir Dahi Yetiştirmenin 5 Yolu
Kaynak
https://www.scholastic.com/parents/family-life/creativity-and-critical-thinking/learning-skills-for-kids/20-ways-to-boost-your-babys-brain-power.html
0 Yorum