2 Yaş Sendromu ve Bebekler
2 yaş sendromu hem anne babaların hem de çocuk doktorlarının, dikkate aldığı bir konudur. Çocuğunuzun 2 yaş sendromu döneminde öfke nöbetleri geçirmesi, meydan okuyan davranışlarda bulunması gelişiminin normal bir aşamasıdır.
2 yaş sendromu genellikle, 18 ile 30 ay arasında başlar ve isminin aksine, 3 yaşında da devam edebilir. Bu süreçte sizi nelerin beklediğini ve nasıl yönetebileceğinizi merak ediyorsanız, okumaya devam edin!
- İlginizi Çekebilir: 2 Yaş Sendromu Nedir?
2 Yaş Sendromu Neden Bu Kadar Korkunç?
Çocukların 1 ile 3 yaş arasında geçirdiği döneme yeni yürümeye başlayan çocukluk dönemi denir. Bu dönem zihnen ve bedenen gelişmenin oldukça fazla olduğu bir dönemdir. Çocuğunuz artık:
- Yürümeye,
- Konuşmaya,
- Düşünmeye,
- Duyguları hakkında bilgi vermeye başlar.
Bu aşamada, doğal olarak çevresini keşfetmek ve bu keşfi kendi istediği şekilde yapmak isteyecektir. Aslında hepsi normal ve beklenen davranışlar! Ancak sözel, fiziksel ve duygusal becerileri iyi gelişmediği için, yeterince iletişim kuramadığını hissettiğinde veya bir görevi istediği şekilde yerine getiremediğinde kolayca hayal kırıklığına uğrayabilir.
Çocuğunuz 2 Yaş Sendromuna Girdi Mi?
Çocuğunuzun 2 yaş sendromuna girdiğine nüfus kağıdına bakarak değil davranışlarına bakarak karar verebilirsiniz. Küçük bir çocukta, ortalama hayal kırıklığı seviyesi oldukça yüksek olduğundan, aşağıdakileri fark etmeniz olasıdır:
– Öfke Nöbetleri
Öfke nöbetleri, hafif sızlanma ile çok histerik davranışlar arasında değişebilir. Bir öfke nöbeti sırasında ağlamaya ek olarak, çocuğunuz fiziksel belirtiler de gösterebilir:
- Tekme
- Isırma
- Elindekileri fırlatma
Öfke nöbetleri hiç bitmeyecek gibi görünse de, 2003 yılında yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre; 18 ile 60 aylık çocuklarda öfke nöbetlerinin yaklaşık yüzde 75’i beş dakika veya daha az sürmektedir. Öfke nöbetleri erkek ve kız çocuklarında eşit derecede yaygındır.
-İtiraz ve Muhalefet
Çocuğunuz, büyüdükçe yeni beceri ve yetenekler kazanmaya devam eder ve bu becerileri test etmeye çalışması doğaldır. Bunlar çocuğunuzun caddeden karşıya geçmek için elinizi tutmaması ya da kıyafetlerini giyinmek istememesi olabilir. Eskiden sorun çıkarmadığı birçok duruma itiraz etmeye başlayabilir.
-Ruh Hali Değişimleri
Çocuğunuzu bir dakika önce mutlu ve sevgi dolu, bir dakika sonra ağlarken bulabilirsiniz. Bütün bunlar, yeterli becerisi olmadan istediklerini yapmaya çalışması ve başaramamasından doğan hayal kırıklığından kaynaklanır.
Ne zaman Yardım Alınmalı?
2 yaş sendromunda başlayan öfke nöbetleri ve meydan okumalar normaldir. Ancak, davranışlarının kontrolden çıktığını düşünüyorsanız, bunaldıysanız ya da sizden bağımsız bakıcısı, öğretmeni çocuğunuzda aşağıdaki davranışlardan birini fark ettiyse bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
- Göz teması kurmuyor
- Agresif ve tartışmacı davranıyor
- Kendisini ya da başkalarını yaralamaya çalışıyor
- Şiddet gösteriyor
- Evde çok fazla stres yapıyor
Çocuğunuzun doktoru size davranışı düzeltmek için ipuçları verebilir ve zihinsel sağlık değerlendirmesi yapmanın gerekli olup olmadığını bildirebilir.
Bir çocuğu daha agresif davranışlara yatkın hale getirebilecek durumlar şunlardır:
- Rahimdeyken alkole maruz kalmak
- Erken dönemde şiddete maruz kalmak
- Karakter olarak zor bir yapıya sahip olmak
2 Yaş Sendromu Nasıl Yönetilir?
2 yaş sendromu boyunca çocuğunuza ve kendinize yardımcı olmak için, uzmanların aşağıdaki önerilerini deneyebilirsiniz:
- Düzenli bir yemek ve uyku programı yapın. Çocuğunuz yorgun veya aç olduğunda, bu tarz davranışları göstermesi daha olasıdır.
- Onayladığınız davranışlarını övün ve tekrarlamamasını istediğiniz davranışları göz ardı etmeyin.
- Tokat atmayın, vurmayın ve bağırmaktan kaçının. Onun için, şiddet içermeyen davranışları modellemelisiniz.
- Dikkatini dağıtın. Çocuğunuz sızlanmaya veya uygunsuz davranmaya başladığında komik veya ilginç bir odak yaratarak dikkatini çekin.
- Kuralları basit tutun ve kısa açıklamalar yapın. Örneğin, çocuğunuza karşıdan karşıya geçerken bir arabanın ona zarar vermesinden korktuğunuz için elinizi tutmasını istediğinizi, bu şekilde mutlu olacağınızı anlatın.
- Seçim yaparken kontrolün kendisinde olmasına izin verin.
- Ev ortamını güvenli hale getirin. Eğer bir nesnenin ona zarar vereceğini düşünüyorsanız gözünüzün önünden kaldırın.
- Vazgeçmeyin.
- Sınırları belirleyin ve tutarlı olun. Bu, bir çikolata satın almayacağınız için markette bir öfke nöbeti geçirmesi anlamına gelirse, işler sakinleşene kadar bekleyin. Dolu bir market arabasını markette bırakan ilk ebeveyn olmayacaksınız!
- Sakin olun! 10’a kadar sayın ve sakin kalmanıza yardımcı olması için derin nefesler alın.
Önerilen Makaleler
Ebeveynlik ve Farkındalık: Mindful Ebeveynlik
0 Yorum