Bebekte Kulak Kiri Birikmesi
Bebeğin kulaklarında kir birikmesi kesinlikle hoş olmayabilir ve ne zaman ciddi bir durum olduğunu ve harekete geçmek gerektiğini belirlemek zor olabilir. Kulak kirinin ne olduğunu, bebeğinize nasıl yardımcı olduğunu ve doktora ne zaman başvurmanız gerektiğini öğrenmek için birkaç uzmana danıştık.
Kulak kiri nedir?
Kulak kiri veya kulak yağı, ölü deri hücreleri ve kulağı kaplayan salgı bezleri tarafından üretilen kalın, yapışkan bir malzemeden oluşur. Her ne kadar rahatsız edici olsa da, bebeğinizin fizyolojisinin tamamen normal bir parçasıdır ve hatta kulaklarını sağlıklı tutabilir.
Brooklyn’de bir çocuk doktoru olan Dr.Hai Cao, “Kulak kiri, dış kanalda suya karşı bir bariyer oluşturur ve enfeksiyonu önleyen mikropları barındırır. Bazı bebeklerde kulak kiri kuru ve sarı olurken, diğerlerinde yapışkan olabilir. Her ikisi de normaldir ve tıbbi müdahale gerektirmez” diyor.
Ne kadar kulak kiri normaldir?
Ne kadar miktarda kulak kirinin normal olduğunu merak ediyorsanız, tipik bir miktar yoktur. Çocuğunuzun kulağının sadece birinde bir miktar kulak kiri görmek normaldir ve bir kulakta diğerinden daha fazla kir olabilir. Ne kadarının normal miktar olduğunu belirleyen bir kural yoktur.
New York Weill Cornell Tıp Fakültesi’nde pediatri klinik profesörü ve Gramercy Pediatri tıbbi direktörü Dr.Dyan Hes, “Çocuk doktoru kulaktaki kirin arkasını ve kulak zarını görebildiği sürece sorun yoktur. Kulak kiri tüm kanalı tıkadığında sorun olur” diyor.
Kulak kiri oluşumunun sebebi nedir?
Babadan Babaya: Profesyonel Ebeveynlik kitabının yazarı pediatrist Dr.David L. Hill, ‘’Kulaklar her zaman kir üretir’’ diyor. Normalde kulak kiri kulak kanalına ‘’cilia’’ adı verilen mikroskobik tüyler ile ve kulağın içindeki cildin kademeli olarak dışa doğru büyümesi ile taşınır. Ebeveynler bebeğin kulağını pamuklu çubukla temizlemeye çalıştıklarında, kirler kulağın içine doğru itilir ve orada birikerek tıkanıklık oluşturur.
Kir birikmesi nasıl tedavi edilir?
Dr.Hill, ‘’Pamuklu çubuklar sık sık kir birikmesine neden olduğundan, ebeveynler bebeğin kulak kanallarını temizlemek için asla çubuk kullanmamalıdır’’ diyor. Bunun yerine, bebeğin dış kulağını bir bez ile hafifçe yıkayın ve kanala dokunmayın. Pamuklu çubuk kullanılmadığında kulak kiri oluşması çok nadirdir. Pamuklu çubuk kullanmıyorsanız ve yine de bebeğin kulağında bir kir birikimi görüyorsanız, Dr. Hill kiri yumuşatmak ve kendi başına dışarı çıkmasına yardımcı olmak için reçetesiz satılan bir kulak damlası kullanmanızı öneriyor.
Dr. Cao, ‘’Kulak kiri ve banyoda nadiren kulak kanalına kaçan banyo suyu kulak enfeksiyonlarının artmasına neden olmaz’’ diyor.
Kulakta kir birikmesi ne zaman problem olur?
Dr.Hes, ‘’Kulak kiri dış kulak kanalında su tuttuğunda veya bebeğin duyması azaldığında ciddi bir durum olabilir’’ diyor. Çocuğunuz seslere uygun bir şekilde cevap vermiyorsa, ağrı yaşıyorsa veya kanalda bol miktarda kulak kiri görüyorsanız bunları çıkarma konusunda tıbbi yardım isteyin.
Pediatristler, kulak kirini kazımak ve temizlemek için küret adı verilen bir cerrahi alet kullanabilirler. Eğer kirler çıkarmak için çok derinde veya çok sertse, kir yumuşatma damlaları tavsiye edilebilir. Yaklaşık bir hafta sonra, pediatrist bebeğin kulak kirini ılık su ve hidrojen peroksit ile çıkaracak veya yıkayacaktır.
Fakat eğer kirler inatçı ise, doktorunuz sizi, kiri vakum ile çıkarabilecek bir pediatrik otolarengolojist’e (çocuklar için kulak burun boğaz uzmanı) yönlendirebilir.
Önerilen İçerik
Telif hakkı © 2015 Meredith Corporation.
Bu internet sitesindeki tıbbi içerikler ve sağlıkla ilgili diğer bilgiler dahil olmak üzere tüm içerikler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir bireysel durum için özel bir teşhis veya tedavi planı olarak düşünülmemelidir. Bu sitenin kullanımı ve burada yer alan bilgiler bir doktor-hasta ilişkisi oluşturmaz. Kendi sağlığınız veya başkalarının sağlığı ile ilgili olabilecek her türlü soru veya sorunla ilgili olarak her zaman kendi doktorunuzun doğrudan tavsiyelerine başvurun.
Kaynak: https://www.parents.com/baby/health/ear-infection/babys-earwax-buildup/


0 Yorum