4-6 Ay Arası Bebeğinizin Uykusunu Anlamak
Tebrik ederiz! Uykusuz gecelerin en kötülerini atlattınız ve bebeğiniz için bir uyku rutini oluşturmaya hazırsınız. Uzun bir gece uykusu ulaşabileceğiniz kadar yakında!
Uyku Saatleri
Bu dönemde bebeğinizin biyolojik saati çalışmaya başlamıştır ve gece ile gündüz arasındaki farkı anlayabilir. Yerleşik bir uyku düzenine giden bu yolda ilerlemektedir. Bu süre zarfında, bebeklerin günde ortalama 14 saat uykuya ihtiyacı vardır. Bebekler 4 aylıkken gece 8 saat beslenmeden uyuyabilirler; 5 aylık olunca 10 veya 11 saat deliksiz uyuyabilirler. Bebekler, gündüzleri ortalama üç kez olmak üzere toplam 4 ila 5 saat uyuyacaktır. 6 aylık olduklarında, bebeklerin her gece ortalama 11 saat kesintisiz uykuya ihtiyacı vardır ve 3.5 saatlik toplam gündüz uykusunu günde iki ila üç kez olacak şekilde uyurlar.
Harekete Geçme Zamanı
Bu dönem genellikle bebeğin beşiğe sığmadığı ve tercihen kesintisiz uyuyabileceği kendi odasında karyolaya geçme zamanıdır. Peki ya yanında uyuyorsanız ya da beşiğini baş ucunuzda bulunduruyorsanız? Uykucu Bayanın İyi Gecesi, Sıkı Uyuyun kitabının yazarı Kim West, “Yan yana uyumak fikrini seviyorsanız ama yan yana uyumak kimsenin uyuyamadığı bir hale dönüştüğü için herkes yorgunsa, değişim zamanı olup olmadığını düşünmekte fayda vardır. Ve herkesin aynı odada uyumasının doğru olmadığına karar verdiyseniz, kendinizi kötü hissetmeyin. Gözlerini açık tutmakta zorlanıyorsanız harika, duyarlı ve neşeli bir ebeveyn olmak oldukça zordur ve uzun süren yorgunluk depresyon için risk faktörüdür’’ diyor.
Tutarlı Olun!
Çocuklar rutini severler, bu nedenle bebeğiniz için düzenli bir yatma zamanı rutini oluşturmak önemlidir. Westchester Tıp Merkezi, Maria Fareri Çocuk Hastanesi’nde pediatrik uyku tıbbı yöneticisi Dr.Nadav Traeger, “Bebeğinizin biyolojik saati çalışmaya başladıktan sonra ne zaman uyumak istediği hakkında bir tercihi olduğunu fark edeceksiniz” diyor. Ve birçok yeni annenin bahsettiği “cadı saatini” duymuş muydunuz? Genellikle akşamları ortaya çıkar ve bunun başlıca sebebi bebeğin yorulmuş olmasıdır. Yani bebeğiniz akşam saat 6 civarında huzursuzsa, saat 5: 30 civarında onu yatırmaya hazırlanın, böylelikle huzursuzluk başlamadan önce uyumuş olur.
Şekerleme Uykularını Önemseyin
West’e göre, artık 30 dakikalık şekerleme uykusu yeterli olmayacaktır. West, “Bu aşamada, gündüz uykuları tamamen süre ve tahmin edilebilirlikle ilgilidir. Uyku eğitimi ebeveynler için zordur. Bebekler, tıpkı yetişkinler gibi, karanlık olmadığında uykuya dalmakta zorlanırlar. Buna ek olarak, bebekler kendilerini aktif uykudan sessiz uykuya geçirmek konusunda henüz yeterince iyi değildir. Uyanık kalmak için uğraşırlar çünkü oynamak, keşfetmek ve sizinle birlikte kalmayı tercih ederler’’ diyor. Ama eğer bebek gün içinde iyi uyumuyorsa, gün sonunda aşırı derecede huzursuzlanır ve yorulur bu da gece uyumasını daha da zorlaştırabilir. 4-5 aylık bebeklerin, günde üç kez uyuyacağı öğlen uykusundan ikisi 90 dakika veya daha uzun sürmelidir (üçüncüsü daha kısa olabilir), 6 aylık bebekler günde iki kez 1.5 ila 2 saat arasında uymalıdır (kısa olan üçüncü uyku bu aşamada isteğe bağlıdır). West ayrıca bebeği araba koltuğu ya da bebek arabasında değil yatağında uyutmayı tavsiye ediyor.
Uyku Sinyallerini Tanıma
Bebeğiniz uykuya hazır olduğunu gösteren bazı açık işaretler verecektir. Sağlıklı Uyku Alışkanlıkları, Mutlu Çocuk kitabının yazarı Pediatrist Dr.Marc Weissbluth “Ebeveynlere çocuklarının kendine özgü uyku sinyallerine karşı duyarlı olmalarını öneriyorum. Bu, çocuğun yorgun olduğu, uyumaya hazır olduğu ve uykuya dalabileceği o sihirli anı yakalamanız gerektiği anlamına geliyor. Sihirli anın ipuçları, hafif bir sessizlik, sabit bakışlar ve sakinleşme şeklindedir” diyor. Diğer sinyaller arasında esneme, gözlerini ovuşturma ve diğer insanlara ya da oyuncaklarına olan ilgisini kaybetme sayılabilir. Önemli nokta, bebek ağlamaya ve huzursuzlanmaya başlamadan önce ya da bir kriz geçirecek kadar çok yorulmadan önce yatağa koymaktır.
Uyku Eğitimine Başlayın
Hepimiz gece boyunca birkaç kez uyanırız. Yetişkinler tekrar uyumaya geri dönebilirken, birçok bebek, tekrar uyumasını sağlamaya yardım etmeniz için sizin odaya gelmenizi bekler. Bebeğinizin kendini sakinleştirmeyi ve tekrar uykuya geri dönmeyi öğrenmesi önemlidir. Bebeğin, uykuya dalıncaya kadar ağlamasına izin vermekten (Çocuğunuzun Uyku Problemlerini Çözün, Dr.Richard Ferber), ağlatmayan yöntemlere kadar (Ağlatmayan Uyku Çözümü, Dr. Elizabeth Pantley) ya da bu ikisi arasında kalan bir yöntem bularak (Sağlıklı Uyku Alışkanlıkları, Mutlu Çocuk Dr. Weissbluth), bebeğinizi uyutmak tamamen sizin seçiminize kalmıştır. Dr.Traeger, “Bebeğinizin sabrını ve neleri tolere edebileceğini düşünün” diyor. Hala emin değil misiniz? Hastalardan geribildirim alan ve kendi çocukları ile de deneyimleri olan pediatristinize danışın!
Beslenme Çılgınlığı
Henüz yapmadıysanız, gece ortası beslemelerini kesmeye başlayın. West, “Gün boyunca bebeğin beslenme ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanırsanız geceleri yemek yemez. Ya gece boyunca uyumalı ya da gece sadece bir kere yemek yemelidir. Bu amaca ulaşmak için, öğleden sonra ya da akşamın erken saatlerinde daha yoğun beslenme programı uygulamalısınız. Bu, onu sakinleştirmeye ve akşam uykusunu iyileştirmeye yardımcı olacak ve böylelikle gece de yeterli besin aldığına dair size güvence verecektir” diyor.
Ayrılık Anksiyetesini Gidermek
İlk önce yaklaşık altı aylık olduğunda pik yapar ve bebek aşırı yorulduğunda artar. Bebeğiniz sizinle birlikte olabilmek için yatmaya ve uyumaya direnebilir ve gece boyunca birkaç kez uyanabilir. Bebeğinizin kendini yatıştırmasına yardımcı olmak bu sorunu hafifletebilir. West, “Biraz şefkat, özel bir oyuncak hayvan veya bir battaniye ve bazen ‘geçiş nesnesi’ olarak adlandırılan herhangi bir obje, ayrılık endişesini azaltmaya yardımcı olabilecek şeylerdir ve diğer uyku bozan gece alışkanlıklarını da azaltabilir.
Önerilen Makaleler
Bebeğinizi Uykuya Nasıl Hazırlamalısınız?
Bebeğinize Uyku Eğitimi Verdiniz mi?
Bebeklere Uyku Eğitimi Nasıl Verilir?
Yazar: Linda DiProperzio
Telif Hakkı © 2010 Meredith Corporation.
Kaynak: https://www.parents.com/baby/sleep/basics/understanding-baby-sleep-4-6-months/


0 Yorum