Hiçbir şey sizi bebek sahibi olma gerçeğine önceden hazırlayamaz. İlk haftalar tam bir karmaşa içinde geçebilir. Yaşamınıza giren bu yeni insanın size ne denli heyecanlı ve farklı deneyimler kazandıracağını önceden tahmin etmek bile güçtür. Onunla ilgili öğreneceğiniz o kadar çok şey var ki; nasıl kucağa alınacak, tutulacak, beslenecek, temizlenecek, neler giydirilecek gibi..
Her bebek farklıdır! Siz de bebeğinize bakmak için kendinize özgü yolu birkaç hafta içinde bulacaksınız.
Bebeği Tutmak
Bebeğiniz beslenmeye, uykuya ve sıcağa ilgi duyduğu kadar yakınlığa ve sevgiye de daha ilk günden başlayarak büyük gereksinim duyar. Başlangıçta onu kucağa almak size zor gelebilir; onu düşürmek veya incitmekten korkabilirsiniz. Bebeğin başı ve boynu kırılgan görünebilir. Oysa onu dikkatlice kucağa almanızdan hiçbir zarar gelmez.
Yine de onu birdenbire kucaklamaya kalkarsanız onu sarsar ve korkutabilirsiniz. Kısa sürede ikiniz de birbirinize alıştığınızı, karşılıklı güven duygularının geliştiğini görecek ve rahatlayacaksınız.
Yenidoğan bebekler sımsıkı sarılı tutulmayı, bedeninizin sıcaklığının verdiği rahatlama hissini severler. Dirseğinizin kıvrımında beşikte yatar gibi yatarken sakin ve kendilerini güvende hissederler.
Yaşamlarının ilk birkaç ayında, boyun kaslarını ve başlarını kontrol etme yeteneği, bebekten bebeğe farklılık gösterir. Bebeğinizin başını iyice tuttuğundan emin olana kadar, başı arkaya düşmesin diye onu yavaşça ve nazikçe kaldırın. Bebeğinizi yatırırken bir eliniz ile başını ve boynunu, diğer elinizle de poposunu hafifçe destekleyin.
Deneyim kazandıkça en doğru pozisyonu bulacaksınız!
Bezini Değiştirme
Bebeğinizin pişik olmaması için bezinin sık sık değiştirilmesi ve temizlenmesi gereklidir. Bebeğinizin bezini tuvalet eğitimi tamamlanana kadar aşağı yukarı 5000 kez değiştirebilirsiniz.
Ama bu zorunlu işlemi bebeğinizle yakınlık ve iletişim fırsatı olarak görmeniz bu işi severek yapmanızı sağlar.
Sizin sımsıcak sözleriniz, nazik dokunuşlarınız ve moral veren gülümsemeleriniz, onun sevildiğini ve güven içinde olduğunu hissetmesini sağlar ve kısa süre içinde bebeğinizde çeşitli sesler çıkararak size karşılık verir.
Yenidoğan bebekler sık idrar yaptıklarından ilk birkaç ay bebeğinizin bezini iki üç saatte bir değiştirmeniz önemlidir. Bebeğinizin cildini tek başına idrar tahriş etmez ama kakadaki asitli içerik eder.
Bu yüzden kakalı bezini uyandıktan hemen sonra değiştirin!
Bez Değiştirirken Kullanacağınız Malzemeler
Bez
Yeterince bez stoklamanız gerekir. Kumaş ya da hazır bez kullanabilirsiniz. Eğer hazır bez kullanacaksanız bebeğinizin kilosuna uygun bezler almaya dikkat edin. Haftada 80-100 arası bez ihtiyacınız olacak.
Eğer kumaş bez kullanacaksanız, ne kadar bulunduracağınız bunları yıkama sıklığınıza bağlıdır. Örneğin üç düzine beziniz varsa, gün aşırı yıkamanız gerekecektir.
Plastik Külot
Kumaş bez kullanıyorsanız buna ihtiyacınız olacak.
Islak Mendil
Islatılmış bez aynı işi görse de, ıslak bezlerin pratikliği tartışılmaz. Bebeğinizi tahriş etmesin diye alkolsüz ve hassas ciltler için olanları kullanmanız gerekir.
Çöp Kovası
Bebeğinizin kirli bezini koyacağınız, pratik, hijyenik ve kokuyu hapseden bir kova seçmeniz daha iyi olur.
Bebek Losyonu
Her bez değişiminden sonra bebek losyonu kullanmanız gerekmez ama bebeğinizde pişik problemi varsa işinize yarayabilir.
Bez Değiştirme Masası
Sağlam tabanı olan geniş bir masa seçin. Bez değiştirirken ihtiyaçlarınızı koyabileceğiniz çekmeceleri olması işinizi çok kolaylaştırır.
Bez Değiştirmeyle İlgili Temel Bilgiler
- Bezi masa ya da ince şilte gibi düz bir yüzey üzerinde değiştirin.
- Bebeğiniz bez değiştirme sırasında da idrarını yapabilir. Eğer bebeğini erkekse, idrarının üzerinize fışkırmaması için, o bölgenin temizliğini yaparken penisinin ucunu bir bez parçasıyla kapatın.
- Kirli bezi attıktan sonra bebeğinizin poposunu iyice temizleyin
- Eğer kaka yapmışsa kakayı bezin temiz tarafıyla alın. Genital bölgeye bulaştırmadan temizliğini yapın, kakayı bezin içine katlayın.
- Bez ya da ıslak mendille temizlik işini bitirin. Gerekiyorsa bebek losyonu kullanın.
- Ayak bileklerinden tutarak bebeğinizin poposunu havaya kaldırın ve temiz bezi altına koyun. Bezi bebeğinizin beline doğru sıkıca yerleştirip kenarlarını kapatın. Eğer kumaş bez kullanıyorsanız, çeşitli şekillerde katlayıp, en iyi şekilde emmesini ve dışarı sızmasını engellemiş olursunuz.
Bebeğinize Banyo Yaptırmak
Bebeklerin çoğu er ya da geç banyodan hoşlanır, ancak başlangıçta biraz zorluk çekebilirsiniz. Yeni doğmuş bebekler soyunmayı pek sevmezler, siz de bebeğinizin minik kaygan vücudunu tutmaktan korkuyor olabilirsiniz.
Aslında yeni doğmuş bebeklerin, özellikle göbekleri düşene kadar pek banyo yapmaya ihtiyaçları yoktur. Süngerle silerek temizleyebilirsiniz. İlk yıl sadece haftada 1-2 kez banyo yaptırmanız yeterli olacaktır, çünkü fazla yıkamak bebeğin cildini kurutur.
Banyo Yaptırırken Gerenler
- Bebek küveti veya leğen
- Bebeğinizin banyo havlusu
- Baş havlusu
- Su geçirmez önlük
- Yüzünü yıkamak için kaynatılmış ılıtılmış su
- Pamuk parçaları
- Bebek şampuanı
- Altını değiştirmek için gerekenler
- Bebek pudrası (gerekli hallerde)
- Temiz giysiler
Leğeni ya da küveti suyla doldurmadan önce, suyun ısısını dirseğinizle ya da bileğinizle kontrol edin. Su sıcak değil ılık olmalıdır. Küveti 7-8 cm suyla doldurun. Bebeğinizi soyun, bezi en sona bırakın. Bez kirliyse, bebeğinizi küvetin içine yerleştirmeden önce poposunu temizleyin. Bir elinizle başını desteklerken diğer elinizle küvete yerleştirin.
Önce ayaklarını, daha sonra da vücudunun geri kalan kısmını suya sokun. Başın ve gövdenin üst kısmının tutulması hem güvenlik hem de bebeğin güven duyması açısından önemlidir.
Başına nazik hareketlerle masaj yaparak yıkayın. Başını durularken elinizi alnına koyarak gözüne şampuan kaçmasını engelleyin.
Bebeğin yüzünü ve başını duru suyla yıkarken yumuşak bir bez kullanın. Gözlerini içten dışa nemli bir pamuk parçasıyla temizleyin.
Kat kat olmuş yerlerini ve genital bölgesini de dahil vücudunun geri kalan kısmını yukarıdan aşağıya doğru yıkayın.
Bebeği kolunuzun üstünde öne doğru yatırıp sırtını ve poposunu da yıkayın. Vücudu ıslak ve kaygan olduğu için dikkatli tutun. Banyo biter bitmez hemen havlusuna sarıp yavaşça kurulayın.
Cilt Bakımı
Çoğunlukla yeni doğmuş bebeğin cildinin pürüzsüz olması beklenir. Ama çoğu zaman bebeğin cildinde kabartılar, doğum izleri ve bebek aknesi (milla) gibi yeni doğan bebeklere özgü lekeler görülür. İlk haftalarda küçük bebeklerinin çoğunun cildi ( özellikle el ve ayak derisi) kuru ve pul puldur. Eller ve ayakların hafif mor olması normaldir. Pişikler de birkaç hafta devam edebilir.
Çoğu pişik ve cilt bozukluğu kolaylıkla tedavi edilebilir ya da kendiliğinden geçer. Bebeğinizin sivilceleri varsa, başının altına yumuşak ve temiz bir battaniye koyup günde birkaç kez bebek sabunuyla yıkayın. Cildi kuru ve pul pulsa, sıradan bir kokusuz losyon kullanın.
Tırnak Bakımı
Bebeklerin kendi kendini tırmalamaması için tırnaklarını kesmeniz lazım. İlk aylarda tırnakları çok yumuşaktır ki, onları kısaltmanın en kolay yolu dikkatle ısırarak dişlerinizle koparmaktır.
Ellerini çok oynatıyorsa, bu işlemi bebeğiniz uyurken yapabilirsiniz.
Bebeği sırtı göğsünüze bakacak biçimde kucağınıza oturtun. Parmaklarını teker teker tutarak tırnaklarını bebek makasıyla kesin. Keskin ya da sivri bir yer kalmamasına dikkat edin.
Bebeği Giydirmek
Yeni doğan bebeğiniz için giysi satın alırken 3 aylık ve daha büyük bebekler için olan giysileri seçin ki hemen küçülmesin. Genel olarak yumuşak rahat ve yıkanabilir giysiler seçin. Yatak giysileri sentetik elyaftan ya da içinde aleve karşı dayanıklılık sağlayan kimyasallar olan pamukludan yapılmış, aleve dayanıklı giysiler olsun. Kolaylıkla yutulabilen düğmelerden, boğulmasına yol açabilecek kurdelelerden ve bağcıklardan uzak durun. Bir yere takılıp bebeğin boğulmasına sebep olabilecek büzgü ipleri olmamasına dikkat edin.
Günde birkaç kez giysilerini ya da en azından bezini değiştireceğiniz için, basit ve kolay açılabilir giysiler olmalıdır. Önden çıtçıt ya da fermuarla açılabilen, kolları bol ve esnek kumaştan yapılmak giysileri tercih edin.
İlk birkaç hafta bebekler kundak battaniyesine sarılır. Bu bebekleri hem sıcak tutar hem de vücutlarını saran bir şeyin olması kendilerini güvende hissetmelerini sağlar.
Kaynaklar
Annelik ve Bebek Bakımı, Elizabeth Fenwick
Sağlıklı Gebelik Rehberi, Mayo Clinik, Eksik Parça Yayınları
Önerilen Makaleler
0 Yorum