Evde Bebek Maması Nasıl Yapılır?
Sadece emzirmenin bebeğiniz 6 aylık olana kadar ve katı gıdalarla birlikte en az 1 yaşına kadar devam ettirilmesi tavsiye edilir. Bebeğinizin katı gıdalara başlaması için en uygun zaman ve bunların nasıl olacağı konusunda çocuğunuzun doktoruyla konuşun. Protein, demir ve çinko gibi önemli besin maddelerine katkıda bulunan yiyecekler ve olası gıda alerjilerini takip etmek özellikle önemlidir.
Çocuğunuz katı gıdalara başlamak için hazırsa, market raflarında demirle güçlendirilmiş tahıl gibi çok sayıda besleyici seçeneğiniz vardır.
Ve, evde bebek maması hazırlamak, daha fazla seçeneğiniz olduğu anlamına gelir.
Yalnızca üretim aşamasında meyve ve sebze çeşitleri arasından seçim yapmakla kalmaz, aynı zamanda kendi dondurulmuş sebze ve meyvelerinizi de kullanabilirsiniz. Bebeğinizin mamasını kendiniz yapmak, onun daha fazla gıda ile tanışmasını sağlar. Bu da, damak zevkini geliştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, ekstra şeker ve tuz ilavelerini yöneterek, beslenmesini daha iyi kontrol edebilirsiniz.
Evde bebek maması hazırlamayı tercih ederseniz, aşağıdaki adımları takip edin:
Başlarken
Bebek mamasını evde hazırlamak istiyor ancak bunu göz korkutucu bir fikir olarak görüyorsanız; sadece birkaç kolay ev yapımı bebek maması ile başlayın. Olgun bir avokado ya da muz ezmek, başlangıç için iyi bir seçenektir. Bebeğiniz bunlara iyi tepki verdikten sonra;
- Brokoli,
- Pancar,
- Ispanak,
- Yaban mersini,
- Lahana,
- Kuşkonmaz ve
- Mango gibi zengin ve besleyici gıdaları hazırlamayı deneyebilirsiniz.
Bebeğiniz için yiyecekleri ezdiğinizden ya da püre haline getirdiğinizden ve tek seferde tek bir gıdayı verdiğinizden emin olun. Taze ve mevsiminde olan yiyecekleri ya da ailenizin geri kalanı için hazırladığınız ancak baharat içermeyen yiyecekleri de kullanabilirsiniz. Böylece, ailenizdeki herkes aynı besleyici yiyecekleri yiyecek. dBu da, size zaman ve emek tasarrufu sağlayacaktır.
Evde Bebek Maması Hazırlarken Bilmeniz Gerekenler
Sağlık önlemleri konusunda dikkatli olun. Gıdaları iyi yıkadığınızdan, kesme tahtaları ve diğer eşyaları temiz tuttuğunuzdan ve ellerinizi güzelce yıkadığınızdan emin olun.
- Gıdaları yıkayın, soyun, tohumları ve varsa çürük kısımları çıkarın. Bakteri içerebileceği için, yere yakın yetiştirilen meyve ve sebzelere özellikle dikkat edin.
- Yemekler çok hassas olana kadar pişirin. Meyve ve sebzelerin vitamin ve minerallerini korumak için buharda ve suda pişirmek ya da mikrodalga fırında pişirmek iyi yöntemlerdir.
- Taze meyve ve sebzeleri püre haline getirin.
- Bakteriler içerebileceğinden; 12 aydan küçük bebekler için yiyecek ve içeceklere asla bal eklemeyin.
- Ayrıca, mısır şurubu ya da diğer tatlandırıcıları eklemekten de kaçının.
- Sıcaklığın uygun olduğundan emin olun.
- Bazı yiyecekler boğulma riski taşır. Üzüm, kuru üzüm gibi seçenekler bebekler için önerilmez.
- Bazı gıdalar, gerekliyse anne sütü ya da mama eklenerek inceltilebilir.
- İnek sütü ve süt ürünleri, 1 yaşına kadar kullanılmamalıdır.
- Katı yiyecekleri ısıttıktan sonra, ağzını yakmaması için iyice karıştırdığından ve ona vermeden önce sıcaklığını kontrol ettiğinizden emin olun.
- Et, kümes hayvanları ve yumurtayı iyice pişirin. Bebekler, özellikle az pişmiş et ürünleri yemekten kaynaklanan gıda zehirlenmelerine karşı oldukça hassastır.
- Tüm et ve et ürünlerinin uygun sıcaklıkta pişirildiğinden emin olun.
- Kolaylık sağlamak adına, daha önceden hazırlanmış mamaları, daha sonra kullanmak üzere dondurun. Dondurduktan sonra, tek porsiyonluk temiz, hava geçirmez güvenli gıda kaplarında saklayın.
- Ailenin geri kalanı için de aynı yemeği pişiriyorsanız; tuz ve baharat eklemeden önce bebeğiniz için olan kısmı ayırın.
- Bir bebek büyüdükçe ve yemek masasına alıştıkça, tuzdan başka baharatlar da eklemeye başlayabilirsiniz.
Ev yapımı bebek maması; kapalı bir kapta buzdolabında 1-2 gün, derin dondurucuda 1-2 ay boyunca üzerinde tarih yazılı bir etiket ile saklanabilir.
Ayrı yemekler halinde servis edilen küçük porsiyonlar idealdir. Çünkü, servis edilen ancak yenmeyen yiyeceklerin atılması gerekir. Bir kaşık bebeğin ağzına girdikten sonra tekrar yiyecek ile temas ederse, yiyeceğin daha sonra atılması gerekir.
Bu Konuyla İlgili İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız
Bebeklerin İlk Gıdaları: Yapmanız ve Yapmamanız Gerekenler
Çocuklara Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?
Sütün Yetmiyor, Hadi Mama Verelim(!)
Bal Kabaklı Elma Püresi Tarifi ; 6. Ay Bebek Beslenmes
Pancarlı Humus Tarifi (3 Porsiyon) Emziren Anne Beslenmesi ; 8. Ay Bebek Beslenmesi
Etli Patates Püresi Tarifi – 9. Ay Bebek Beslenmesi


0 Yorum