Bebeklerde Konuşma Eğitimi
Ebeveynler, bebeklerini konuşmaya nasıl teşvik edeceği konusunda nasıl ilerleyeceklerini değerlendirirler. Çoğu zaman çocukların konuşmalarını sağlamak için onları biraz daha teşvik etmek gerekir. Çocuğunuzu konuşmaya teşvik edecek birçok cazip yol vardır. Bu eğitim sürecinin nasıl işlediği konusunda fikir sahibi aldıktan sonra, kendi yöntemlerinizi keşfedebilirsiniz. Denediğiniz yöntemlerin işe yaradığını gözlemiyorsanız, uygulamaya devam etmeniz iyi olacaktır.
Çocuğunuzun önünde onun sevdiği bir şeyi yiyin ve ona vermeyin. Böylece çocuğunuz sizden bunu talep etmek için bir işaret vermeye ihtiyaç duyacak ve bir sözcük ya da basit bir işaret kullanarak isteyip istemediğini size belirtecektir.
Çocuğunuzun sevdiği bir oyuncakla oynayın ama onu oyuna davet etmeyin. Örneğin; çocuğunuz topla oynamayı seviyorsa ve eğlenceye katılmak istiyorsa / t / sesi, “lütfen” veya “oyun” kelimelerini söylemesi karşılığında onu en sevdiği oyuncakla ödüllendireceğiniz bir modelleme geliştirebilirsiniz. Çocuğunuz zaten bu kelime modellerinden birini söyleyebiliyorsa, ona “lütfen oynayalım” gibi yeni bir modelleme öğretebilirsiniz.
Yemek zamanında çocuğunuzun tabağına az miktarda bir yemek koyun. Böylece çocuğunuz daha fazlası için istekte bulunmak zorunda kalacaktır. Eğer çocuğunuz herhangi bir teşebbüste bulunmazsa, eliyle işaret etmesine ya da doğru kelimeyi bulmasına yardımcı olun.
Çocuğunuzun eşyalara erişimini sınırlayın. Bir şey talep etmeleri veya sevdiği eşyalara ulaşmaları için yardım istemelerini sağlayın. Bunu çocuğunuzun sevdiği şeyleri yüksek bir yere koyarak ya da bir yere kilitleyerek başarabilirsiniz.
Sizinle iletişime geçmesinin zorunlu olduğu oyunları oynayın. Örneğin; bir topla ya da bir arabayla oynayabilirsiniz. Çocuğunuz arabayı veya topu dize attığında ve sizden bir dönüş beklediğinde arabayı veya topu tutun ve tepki vermesini bekleyin. Çocuğunuz herhangi bir işaret ya da sözlü istek yapmazsa, “top” işareti, / t / ses, “top” ya da “top lütfen” kelimeleri gibi uygun bir talebi modelleyerek ona yardımcı olun.
Kutuların kapaklarını sıkı tutun, böylece çocuğunuz bu konuda sizden yardım istemek durumunda kalacaktır. Çocuğunuz çerez istediğini belirtirse, çerez kavanozunu (tabii ki sıkıca kapatılmış halde) kendisine verebilir ve açamadığında ona bu konuda doğru işareti göstererek yardımcı olabilirsiniz.
Çocuğunuzun kendi başına çalıştırmasının zor olduğu oyuncakları tercih edin. Örneğin müzikli bir oyuncağı çocuğunuzun önüne koyun ve çalıştırmak için sizden yardım istemesini bekleyin.
Çocuğunuzun iletişim kurmasını gerektiren bu küçük numaralarla onun iletişim gücünü geliştirebileceksiniz. Onlar, neye nasıl bir tepki vermeleri gerektiğini çok hızlı bir şekilde öğrenecekler. Dışarı çıkmak istediklerini sözlü bir şekilde belirttiklerinde dışarı çıkabileceklerini ve kendilerini ağlayarak ifade etmeye çalıştıklarında kapının açılmayacağını anlayabilecekler. Bunun gibi küçük numaralar, kendilerini sözcüklerle ifade etmekten uzak duran çocukların iletişime başlamasına yardımcı olur. Ve tabii ki bu eğitim sürecinin sabır ve sevgiyle ilerlemesi gerekir. Çocuğunuz, isteklerini ve ihtiyaçlarını etkili bir şekilde iletebildiğini fark ettiğinde, bu onlara da güven verecektir.
Kaynak; http://mommyspeechtherapy.com/?p=78


0 Yorum