Bebekte Kulak Kiri Nasıl Temizlenir?
Kulak kiri; dış kulan kanalında, kulağın dışındaki etli kısım ile orta kulak arasındaki alanda meydana gelir. Tıp dilinde “cerumen” olarak bilinen kulak kiri; kulak kanalının su geçirmez bir duvarı olarak işlev görür. Böylece, oluşabilecek enfeksiyonlara karşı kulak zarını korur. Dışarıdan gelen kir, toz ve diğer partikülleri yakalayarak tahrişleri önler.
Yani, doğal olarak her insanda kulak kiri vardır ve kulak kirini çıkarmaya gerek yoktur. Peki, çocuklarda ve bebeklerde durum nasıl? Bebeklerde kulak kiri birikmesi için ne yapmalı? Bebeklerde kulak kiri ağrı yapar mı? Gerekli durumlarda nasıl temizlenmelidir? Bebeklerde kulak kiri ve bu konuyla ilgili merak ettiğiniz soruları cevapladık…
Bebeklerde kulak kiri temizlenmeli mi?
Genellikle, kulak kirini çıkarmaya gerek yoktur, çünkü kendi kendine temizlenir. Çocukların kulaklarına herhangi bir şey sokmak, kulak kanalına zarar verme riskini arttırır. Kulak temizleme pamukları, çeşitli bakım ihtiyaçları için kullanışlı olsa da, kulak kirini çıkarmak için kullanılmamalıdır. Çoğu bebek için, düzenli olarak banyo yapmak yeterlidir.
Bazı bebekler, diğerlerinden daha fazla kulak kirine sahiptir. Bazen bebeklerde kulak kiri birikmesi, pamuklu çubuk ile itildiğinde kulak kanalını engelleyebilir. Bu durum, işitmeyi etkilerse, ağrıya neden olur ve doktora götürmeniz gerekir.
Bu nedenle, güvenli olduğu düşünülen araçlarla bile, evde kulak kiri çıkarmaya çalışılmamalıdır. Bunu yapmak, hem kulak kanalına hem de çocuğunuzun işitmesine zarar verebilir.
Ne kadar kulak kiri normaldir?
Kulak kirinin normal kabul edildiği tipik bir miktar yoktur. Doktoru, kulak zarını görüntüleyebildiği sürece sorun yoktur. Bebeklerde kulak kiri, kulak kanalının tamamını engelliyorsa bu bir sorundur.
Bebeklerde kulak kiri ağrı yapar mı?
Kulaklar her zaman kir üretir. İyi niyetli bir ebeveyn, bebeğinin kulağını pamuk çubuklarla temizlemeye çalıştığında birikme olabilir. Bu da, kulak kirinin kulağın içine doğru zorlayabilir ve bölgede tıkanıklığa ve ağrılara neden olabilir.
Bebeklerde kulak kiri nasıl temizlenir?
Bir kulak temizleme pamuğu, genellikle kulak kiri birikmesine nede olan şey olduğundan, bir ebeveyn olarak, bebeklerde kulak kiri birikmesi temizliği için asla bu çubuklar kullanılmamalıdır. Onun yerine; bebeğinizin dış kulağını temiz bir bezle nazikçe silmelisiniz. Kulak temizleme pamukları kullanılmadığında, bebeklerde kulak kiri birikmesi oldukça nadirdir. Bölgeyi yumuşatmaya yardımcı olmak için, kulak damlaları kullanılabilir.
Kulak kirinin varlığı enfeksiyonlarda artışa neden olmaz.
Bebeklerde kulak kiri ne zaman endişe vericidir?
Çocuğunuz seslere uygun şekilde tepki vermiyorsa ya da ağır işitiyorsa, kanaldan bol miktarda kulak kiri çıkıyorsa, bebeklerde kulak akıntısı varsa, kulak kiri temizliği konusunda doktorunuza danışın.
Bir çocuk doktoru, kulak kirini temizlemek için “küret” adı verilen cerrahi bir araç kullanabilir. Kirler çok derin ya da çıkarılması çok zorsa, kulak kiri yumuşatıcılar kullanılabilir. Bir hafta kullanıldıktan sonra, çocuk doktoru, bebeğin kulak kirini temizleyecektir.
Ancak, bebeklerde kulak kiri özellikle inatçı size, kulak kirini vakumlayabilen bir kulak-burun-boğaz doktoruna yönlendirilebilirsiniz.
Bebeklerde kulak temizleme rutini nasıl olmalıdır?
Kirleri temizlemek için, genellikle dış kulakların düzenli olarak temizlenmesi önerilir. Bunu yapmanın en güvenli yolu da, yumuşak bir bez kullanmaktır. Küçük de olsa, hiçbir şey çocukların kulaklarına sokulmamalıdır. Pamuklu çubuklar ya da tel toka gibi maddeler, kulak kanalına asla sokulmamalıdır. Bu öğeleri temizlik için kullanmak, kulak kirini daha fazla arttıracak ya da kulak kanalına zarar verecektir.
Bebeklerde kulak temizliği için öneriler
Çocuğunuzda kalınlaşmış bir kulak kiri birikmesi olduğunu düşünüyorsanız, 2-4 damla zeytinyağı ile bölgeyi yumuşatabilirsiniz:
- Yağı cilt sıcaklığına gelene kadar ısıtın.
- Etkilenen kulağa uygulamak için bir damlalık kullanın.
- Etkilenen kulak yukarı bakacak şekilde bebeğinizi yatırın ve birkaç dakika kulakta bırakın.
- Bebeğinizi oturma pozisyonuna getirdiğinizde, kulak kiri çıkmış olmalıdır.
- Kir çıkmıyorsa, doktorunuz özel bir alet ile ya da ılık su ile bölgeyi temizleyebilir.
Ne zaman doktora gitmeli?
Aşağıdaki durumlarda doktorunuza danışın:
- Bebeğinizin kulağında irin, sızıntı ya da kan fark ederseniz
- Kulak ağrısı varsa
- İşitme duyusunda herhangi bir değişiklik yaşıyorsa
- Kulağına bir şey yapıştıysa doktorunuzu mutlaka bilgilendirmelisiniz.
Örnek Makale
Kaynaklar
https://www.parents.com/baby/health/ear-infection/babys-earwax-buildup/
https://www.aboutkidshealth.ca/article?contentid=1974&language=english


0 Yorum