Bebeklerde Süt Alerjisi Nasıl Anlaşılır?
Bir bebeğin süt alerjisinin olması; normalde enfeksiyonlar ile savaşan bağışıklık sisteminin, inek sütünün içerdiği proteinlere aşırı tepki vermesidir. Çocuk sütü her içtiğinde, vücut bu proteinlerin zararlı ve istilacı olduğunu, onlarla savaşmak için çok çalıştığını düşünür. Bu, vücudun bazı kimyasalları serbest bıraktığı alerjik reaksiyonlara neden olur.
İnek sütü, çoğu bebek maması ve sütünde bulunur. Süt alerjisi olan bebekler, genellikle ilk belirtilerini inek sütü içeren bir gıda ürünü aldıktan sonra gösterir. Emzirilen bir bebeğin süt alerjisi riski, mama ile beslenen bir bebeğe göre daha düşüktür.
Süt alerjisi, her yaştan insanda olabilir. Ancak, bebeklerde ve küçük çocuklarda daha yaygındır. Birçok çocuk, süt alerjisini aşmaktadır ancak bazıları yapamayabilir. Bebeğinizin süt alerjisi varsa ve reaksiyon göstermesi durumunda derhal doktorunuza danışın.
Bebeklerde Süt Alerjisi Belirtileri
Süt içtikten kısa bir süre sonra belirti gösteren bebeklerde alerjik reaksiyonlar aşağıdakiler olabilir:
- Hırıltılı nefes
- Nefes darlığı
- Öksürük
- Ses kısıklığı
- Boğaz sorunları
- Mide bozukluğu
- Kusma
- İshal
- Kaşıntılı, sulu ya da şişmiş gözler
- Kurdeşen
- Baş dönmesi ve hatta bilinç kaybına neden olabilen tansiyon düşüklüğü
Bebeklerde süt alerjisi alerjik reaksiyonlarının şiddeti değişebilir. Aynı çocuk, her süt içtiğinde farklı semptomlar gelişebilir. Bu, bir önceki reaksiyon hafif olmasına rağmen, bir sonraki reaksiyonun daha şiddetli ve hatta hayatı tehdit edici olabileceği anlamına gelir.
Çocuğunuzun Süt Alerjisi Varsa;
Çocuğunuzda alerjik reaksiyonlar gelişirse, doktorunuzun önerdiği gıda alerjisi talimatlarını takip edin. Ciddi bir reaksiyon gelişirse (ağız ya da boğazda şişme, nefes almada zorluk ve kurdeşen gibi): derhal doktora götürün. Alerjik reaksiyonda her saniye çok önemlidir. Böyle bir durumda, çocuğunuzun tıbbi gözetim altında olması gerekir. Belirtiler geçmiş gibi görünse bile, ikinci bir belirti dalgası olabilir.
- İlginizi Çekebilir: Anne sütünün bebek üzerindeki etkisi nedir?
Bebeklerde Süt Alerjisi Teşhisi
Bebeğinizin süt alerjisi olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka doktorunu arayın. Doktorunuz, size sorular soracak ve neler olduğunu anlayacaktır. Doktorunuz bebeğinizi inceledikten sonra, bazı kan ve dışkı testleri talep edebilir. Bir alerjist, bebeğinize cilt testi yapabilir.
Cilt testi; doktorun ya da hemşirenin cilde düşük miktarda süt proteini vermesi ve daha sonra cilt üzerindeki alerjik tepkilerinin takip edilmesi ile gerçekleştirilir. Süt alerjisi olması durumunda, o bölgede bir böcek ısırığı gibi şişlik olacaktır.
Bebeğinizin ciddi bir alerjik reaksiyon riski altında olduğu tespit edilirse, Adrenalin oto-enjektörü reçete edecektir.
Süt Alerjisi Tedavisi
Bebeğinize süt alerjisi teşhisi konulursa, doktorunuz, alerjileri nasıl yöneteceğiniz konusunda sizi bir alerji uzmanına yönlendirecektir. Ayrıca, bir beslenme uzmanına da yönlendirilebilirsiniz.
Bebeklerde süt alerjisi tedavisi, bir süre boyunca bebeğinizin inek sütünden tamamen kaçınmasını içerir. Bebeğinizi mama ile besliyorsanız, doktorunuz, bebeğinize özel bir mama reçete edebilir. Tıbbi bir yardım almadan, bebeğinize başka herhangi bir süt vermeyin.
Bebeğinizi sadece emziriyorsanız, kendi beslenmenizde tüm inek sütü ürünlerinden kaçınmanız önerilir.
Çocuğunuzun alerjik semptomlarının artıp artmadığını görmek için her 6-12 ayda bir değerlendirilmesi gerekmektedir.
Önerilen Makaleler
Bebeklerin İlk Gıdaları: Yapmanız ve Yapmamanız Gerekenler
Bebeğinizi İnek Sütü ile Tanıştırma
Kaynak: https://www.aptaclub.co.uk/baby/diet-and-nutrition/allergies-and-food-intolerance/milk-allergy-and-intolerance


0 Yorum