Bebeklerde Kaka Renkleri ve Bilmeniz Gerekenler
Bir bebeğin kakasının rengi ve kıvamı günler, haftalar ve aylar içinde değişebilir ve çok çeşitli renkler, normal kabul edilir. Bu yazı ile, sağlıksız bebek kakalarını ve bebeğiniz büyüdükçe ne gibi değişikler olacağını tanımayı öğrenin.
Bebeklerde kaka rengindeki değişimlerin ana nedenleri:
- Yaş
- Beslenme şekli
- Emzirme durumu
- Anne sütü ya da mama ile beslenme
- Sağlık durumudur.
Yenidoğan bebeklerde kaka rengi, neredeyse siyahtır. Bebeğiniz büyüdükçe, kakasının rengi kahverengi ya da sarı olma eğilimindedir. Kırmızı ya da beyaz renkli kaka, bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Onun dışında, sağlıklı kabul edilen kaka renkleri geniş bir yelpazedir. Bir bebeğin ishal ya da kabız olduğundan şüpheleniyorsanız, hemen doktorunuza başvurmalısınız.
Bebeklerde Kaka Renkleri
Çeşitli faktörler, bebeğinizin kakasının renginde değişimlere neden olabilir. En yaygın renkler ve nedenleri şöyledir:
Bebeklerde Siyah Kaka
Yenidoğan, bir haftadan küçük bebeklerde siyah kaka sağlıklı bir renk kabul edilir. Ancak, ilerleyen günler için bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Hayatının ilk birkaç gününden sonra, bu durum geçmeye başlayacaktır. Kakasının rengi, yavaş yavaş siyahtan koyu yeşile ve ardından sarıya dönecektir.
İlk haftasını bitirdikten sonra, dışkısının rengi artık siyah olmamalıdır. Siyah kaka rengi devam ederse, doktorunuza danışın. Bu durum, sindirim sisteminde bir miktar kanama olduğuna işaret edebilir.
Bebeklerde Sarı Kaka
Emzirme döneminde bebeklerde sarı kaka normal kabul edilir. Genellikle, rengi koyu sarı olma eğilimindedir. Sarı kakanın içerisinde, küçük lekeler de fark edilebilir.
Sarı kakada görülen bu benekler, anne sütünden gelir ve zararsızdır. Bu benekler, süzme peynirdeki peynirlere benzeyebilir ancak rengi sarıdır.
Bebeklerde Kahverengi/Turuncu Kaka
Her ikisi de, mama ile beslenen bir bebek için normal bir kaka rengidir. Bebek mama ile beslendiğinde, kakasının rengi açık kahve ya da turuncuya yakın bir renk olma eğilimindedir. Anne sütü ile beslenen bir bebeğe göre daha koyu bir rengi olabilir.
Bebeklerde Yeşil Kaka
Bazen, bebeklerde yeşil kaka gözlemlenebilir. Yeşil kakanın olası nedenleri şöyledir:
- Bebeğiniz normalden daha fazla yemiş olabilir,
- Annenin beslenmesindeki yeşil yiyecekler fazla olabilir,
- Mide rahatsızlığı ya da soğuk algınlığı olabilir
- Bir gıdaya karşı alerjisi olabilir
- Annenin ya da bebeğin kullandığı antibiyotikten kaynaklanabilir
- Bebek sarılık tedavisi görmüş olabilir
Bazı bebeklerin kaka renkleri, doğal olarak biraz yeşildir. Bu nedenle, yeşil kaka her zaman endişe kaynağı değildir.
Bebeklerde Kaka Renkleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bebeklerin kakası, çeşitli dokulara ve diğer özelliklere sahip olabilir. Katı gıdalara geçilmeden önce, kakalarının rengi genellikle yumuşaktır.
Anne sütü ile beslenen bebeklerin kakası daha yumuşak olabilirken, mama ile beslenenlerinki daha katı olma eğilimindedir.
Bebeklerde sümüksü kaka da oldukça yaygındır ve nadiren herhangi bir sağlık sorununa işaret eder. Bununla birlikte, bebeğiniz dışkısının rengindeki değişime ek olarak, farklı bir davranış ya da hastalık belirtisi gösteriyorsa, doktorunuza danışın.
- Sert ya da kuru kaka, bebeğinizin yeteri kadar sıvı almadığı anlamına gelebilir.
Katı gıdaya geçildikten sonra, kakasının sert olması kabızlığa işaret ediyor olabilir.
İlginizi çekebilir
Bebeklerde Kabızlık: Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi
Bebekler, vücutları henüz düzgün bir şekilde sindiremediği yiyecekleri yediklerinde kabız olurlar. Çok sulu olduğunda ise ishal olduğu anlamına gelebilir. İshal olmak, bebeğinizin sıvı kaybetmesine neden olabilir.
Her bebek farklıdır ve bazıları diğerlerinden daha sık kakasını yapar. Yenidoğan bebekler, genellikle her emzirmeden sonra kakasını yapar. 6 haftalık olduklarında ise, kaka yapma seansları azalabilir. Emzirilen bir bebek, haftada 1 kez kakasını yapabilir. Mama ile beslenen bebeklerde ise sağlıklık sıklık, günde 1 kez olarak kabul edilmektedir.
Bebek Kakasında Beyaz Pütürler
Beyaz pütürler, bir bebek kakası için sağlıklı bir durum değildir. Bu, nadir görülür ve karaciğerdeki bir probleme işaret ediyor olabilir.
Sarılık, yenidoğan bebeklerde oldukça yaygındır ve bebeklerin büyük bir bölümünü etkiler. Genellikle de, iki hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
2 hafta sonra, bebeğinizin hala sarılık olduğundan şüpheleniyorsanız, kakasının rengini kontrol etmelisiniz. Kakasında beyaz pütürler, karaciğer hastalığını düşündürebilir.
Bebeğinizin kakasında beyaz pütürler varsa, doktorunuz bilirubin seviyelerini test edebilir. Bilirubin, vücudun atıklardan kurtulmasına yardımcı olan bir bileşiktir. İki tür bilirubin vardır ve bir türün seviyeleri çok yüksekse, sağlık sorunlarına neden olabilir.
Ne zaman doktora görünmeli?
Bebeğiniz büyüdükçe, kakasının rengi de değişkenlik gösterir. Örneğin, katı gıdalara geçtiği dönemde, yediği şeylerin rengi kakasının rengini de değiştirebilir. Kakasındaki sindirilmemiş yiyecekler de kakasının rengini değiştirmesine neden olabilir.
Yeşil gibi normal gelmeyen kaka renkleri, her zaman bir sağlık sorununa işaret etmeyebilir. Bazen bu renkler, kısa bir sürede değişebilir ve tekrar normal rengine dönebilir.
Beyaz, kırmızı ve siyah kaka renkleri birer istisnadır ve bir sağlık sorununa işaret edebilir.
Ayrıca, bebeklerde sümüksü kaka da bir hastalığa işaret edebilir ve doktora haber vermek en iyisidir.
Önerilen Makale
Yenidoğan Bebekler Hakkında Bilmeniz Gereken 11 Şey
Kaynak: https://www.healthline.com/health/parenting/baby-poop-color


0 Yorum